Povežite se s nama

Život i društvo

Srednje škole: evo popisa slobodnih smjerova za upis u jesenskom roku

Objavljeno:

- dana

Nacionalni informacijski sustav prijava i upisa u srednje škole na mrežnoj stranici Upisi.hr objavio je okvirni broj slobodnih mjesta za jesenski upisni rok. U Varaždinskoj županiji slobodno je ukupno 217 mjesta, a u nastavku donosimo popis obrazovnih ustanova te smjerova u kojima još ima mjesta za upis.

U Centru za odgoj i obrazovanje pri Odgojnom domu Ivanec slobodno je ukupno 12 mjesta (smjer Parketar te Monter strojeva i konstrukcija), a u Centru za odgoj i obrazovanje „Tomislav Špoljar“ 16 (smjer Pomoćni kuhar i slastičar te Pomoćni cvjećar).

U Elektrostrojarskoj školi Varaždin slobodno je jedno upisno mjesto i to za Grafičara pripreme, dok je u Glazbenoj školi Varaždin slobodno 13 mjesta (Glazbenik violončelist, Glazbenik trombonist, Glazbenik/ca – teorijski smjer, Glazbenik – pripremno obrazovanje: Glazbenik pjevač, Glazbenik – pripremno obrazovanje: Glazbenik teorijski smjer, Glazbenik – pripremno obrazovanje: Rog – temeljni predmet, Glazbenik – pripremno obrazovanje: Trombon – temeljni predmet, Glazbenik – pripremno obrazovanje: Oboa – temeljni predmet te Glazbenik – pripremno obrazovanje: Kontrabas – temeljni predmet).

Gospodarska škola Varaždin broji devet slobodnih mjesta (Administrator – prilagođeni program te Kuhar), a Graditeljska, prirodoslovna i rudarska škola Varaždin 12 slobodnih mjesta (Geološki tehničar, Rudarski tehničar, Prirodoslovna gimnazija i Ekološki tehničar).

Privatna varaždinska gimnazija s pravom javnosti ima još 18 slobodnih mjesta (Opća gimnazija uz skupinu predmeta na stranom jeziku te Jezična gimnazija), a Prva privatna gimnazija s pravom javnosti Varaždin 24 (Opća gimnazija).

Srednja strukovna škola Varaždin još upisuje 19 učenika (Pomoćni pekar, Pomoćni stolar, Pekar, Autolakirer, Soboslikar – ličilac, Krojač i Frizer), a Srednja škola „Arboretum Opeka“ Marčan 45 učenika (Veterinarski tehničar, Pomoćni vrtlar, Cvjećar, Kuhar, Poljoprivredni gospodarstvenik, Pomoćni kuhar i slastičar te Agrotehničar).

U Srednjoj školi Ivanec slobodno je još četiri mjesta (Prodavač i Opća gimnazija), a u Srednjoj školi Ludbreg 10 (Pomoćni kuhar i slastičar te Kuhar).  

U Srednjoj školi Novi Marof slobodno je 31 mjesto (Opća gimnazija, Ekonomist i Prodavač), a u Srednjoj školi Maruševec s pravom javnosti jedno mjesto Medicinska sestra opće njege/medicinski tehničar opće njege). U Strojarskoj i prometnoj školi Varaždin slobodna su još dva mjesta (Limar).

Život i društvo

Nakon dugog vremena u Lepoglavi rođene trojke: sreća u obitelji Slivar

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Lepoglava

Grad Lepoglava organizirao je u čitaonici Gradske knjižnice Ivana Belostenca u lepoglavskom Domu kulture prijam za roditelje novorođene djece na kojem je gradonačelnik Marijan Škvarić radosnim roditeljima uručio jednokratne gradske novčane potpore.

Za razliku od prve ovogodišnje dodjele potpora kada je uručeno njih osam, ovog su puta uručene potpore za 28 novorođenih beba među kojima su, nakon dugog vremena u Lepoglavi rođene trojke i dvoje blizanaca.

– Dodjela potpora za novorođene bebe obaveza je koja mi kao gradonačelniku predstavlja zadovoljstvo. Ovo je druga takva podjela potpora u ovoj godini i veseli me što je broj djece znatno veći i da su po prvi puta, nakon više od četiri desetljeća, u Lepoglavi rođene trojke. Zbog toga smo i dosadašnju odluku o isplati jednokratne novčane potpore u visini od 1.500, 2.000 i 2.500 kuna, ovisno radi li se o prvo, drugom ili trećem djetetu u obitelji, nadopunili odlukom da se za rođene trojke isplati potpora u visini od 10.000 kuna, a za blizance od 7.000 kuna. Znamo da to, s obzirom na troškove, nije puno no znak je pažnje i potpore našim najmlađim sugrađanima – poručio je gradonačelnik Škvarić.

– Dobivena potpora puno nam znači i iskoristit ćemo je za nabavku hrane, kremica, maramica i svih najosnovnijih potrepština – otkrila je Kristina Slivar, majka trojki.

Grad Lepoglava, koji se kao i drugi gradovi i općine suočava s problemom smanjenja broja stanovnika, ove je godine u proračunu za potpore novorođenim bebama izdvojio 150.000 kuna. S nadom da će se taj iznos, zbog većeg broja novorođenih beba, morati povećati, Grad Lepoglava provodi i druge mjere koje imaju za cilj zaustaviti negativan trend pada broja stanovnika, a za što na godišnjoj razini izdvaja oko milijun kuna.

– Izgradnjom i uređenjem novih vrtićkih prostora omogućili smo da svako dijete s gradskog područja pohađa vrtić i to uz financijsku potporu Grada. Naime, pohađanje vrtića sufinancira se iz gradskog proračuna pri čemu je za neke kategorije pohađanje vrtića besplatno. Također, Grad Lepoglava financira nabavku radnih bilježnica za osnovnoškolce kao i održavanje izvanškolskih aktivnosti te nagrade za najuspješnije učenike. Pored toga, Grad sufinancira produženi boravak u školi. Pomažemo i studentima dajući im gradske stipendije. Mladim obiteljima omogućavamo gradnju odnosno kupnju kuće ili stana uz gradsku potporu, a dajemo i potpore malim gospodarstvenicima – zaključio je gradonačelnik Škvarić.

Nastavite čitati

Život i društvo

Kod igrališta u Salinovcu počeli pripremni radovi za postavljanje pet montažnih objekata

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Ivanec

Za potrebe Škole nogometa Nogometnog kluba Ivančica, Grad Ivanec je na pomoćnom nogometnom igralištu u Salinovcu počeo s pripremnim radovima za postavljanje pet montažnih (modularnih) objekata koji će igračima, upravi kluba i sucima omogućiti funkcionalne uvjete boravka i rada.

Dva objekta namijenjena su igračima, domaćima i gostima. U jednom će biti tuševi te sanitarni čvorovi za igrače i posjetitelje, jedan je namijenjen sucima, a jedan je predviđen kao radna soba.

Svi objekti raspolažu s nešto više od 60 m2 korisnog prostora, a bit će spojeni u cjelinu.

Temeljem provedenog postupka javne nabave, ovaj posao izvode Iskopi MS iz Vuglovca. Radovi su vrijedni 117.000 kuna.

Nakon izvedbe temelja slijedi postavljanje montažnih objekata.

Dosad je za uređenje igrališta, ogradu, mreže i golove, hidrant, priključke vode i struje te za razne projekte iz proračuna Grada Ivanca izdvojeno oko 650.000 kuna, čemu treba pribrojiti još i troškove nabave i postavljanja montažnih objekata, čiji će iznos biti poznat nakon provedbe postupka javne nabave, koji je u završnoj fazi.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje