Povežite se s nama

Život i društvo

Srednjoškolci iz Varaždinske županije šesti put na jedriličarskoj floti mira

Objavljeno:

- dana

“MIRNO MORE – FLOTA PRIJATELJSTVA”

Na humanitarnom međunarodnom projektu “Mirno more – flota prijateljstva”, koji je održan od 16. do 23. rujna, sudjelovalo je i 13-ero srednjoškolaca iz 12 škola iz Varaždinske županije. 

Na ovogodišnjoj, 23. po redu jedriličarskoj floti, sudjelovalo je više od 900 djece i mladih iz različitih država, a glavni cilj je stjecanje socijalnih kompetencija: vrlina ophođenja, druženja, sposobnosti timskog rada, uvažavanje različitosti te mirnog rješavanja konflikata.

Jedrenje i druženje

Polazište je bila JK marina Kaštela, plovilo se Jadranskim morem, a učenici su upoznavali prirodne ljepote i kulturno-povijesne znamenitosti otoka Brača i Hvara. Posjetili su Tvrđu Petra Hektorovića u Starom Gradu, klesarsku školu u Pučišćima, mjesta Milna, Supetar, uvalu Blaca,  Lovrečina, Tiha te mnoge druge prekrasne uvale.

Sudionici flote su 20. rujna u Kaštelanskom zaljevu u formaciji svih jedrilica istovremeno otvorili jedra i digli svoje zastave u znak prijateljstva i mira.

Učenici  su sudjelovali u kreativnim radionicama, na tribini „Peace talk” te odigrali nogometnu utakmicu. Sami su osmislili i uvježbali glazbeno-scenski program, koji su izveli zajedno sa učenicima iz Čakovca, Palanke , Novog Sada (Srbija) i Sarajeva (Bosna i Hercegovina).

Sudionici flote su 20. rujna u Kaštelanskom zaljevu u formaciji svih jedrilica istovremeno otvorili jedra i digli svoje zastave u znak prijateljstva i mira.

Projekt godinama podupiru Veleposlanstvo RH u Republici Austriji, Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture RH, Ministarstvo turizma RH, a od 2010. godine projekt ima i službenu podršku Ban Ki-moona, glavnog tajnika UN-a. 

Tko je jedrio iz Varaždinske županije?

Iz Varaždinske županije u međunarodnom projektu “Mirno more – flota prijateljstva” sudjelovali su Paulina Gerić, Teodora Peček, Robert Borovec, Dijana Kovač, Dean Copan, Adrian Črep, Adam Ban, Eva Horvat, Mihael Međeral, Sara Hatlak, Leon Sačer, Tena Risek i Lana Par. 

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA

Život i društvo

Kreće uređenje okoliša i pila u centru Sudovca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Novi Marof kreće s uređenjem centra Sudovca na radost svih mještana.

Riječ je o projektu vrijednom gotovo 130.000 kuna koji podrazumijeva restauraciju postojećeg pila te uređenje okoliša.

Ugovor o izvođenju radova potpisali su gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač i direktor Novokoma Marinko Hođa, a obuhva izvođenje soboslikarskih radova na pilu, odnosno bojanje postojećeg sakralnog obilježja u dva sloja, kao i djelomičnu restauraciju.

– U planu je i čišćenje i impregnacija svih betonskih površina, planirano je i uređenje kanala, postava rubnjaka i tlakavaca, a na sve postojeće kanalizacijske oklope stavit će se novi poklopci. Također, uredit će se zelene površine te postaviti nove klupe i cvjetne žardinjere – pojasnio je Hođa.

Gradonačelnik Jenkač naglasio je kako Grad podjednako uređuje sva naselja.

– Nakon što smo obnovili društveni dom, nastavljamo s daljnjim uređenjem Sudovca. To je najudaljenije mjesto od samog centra Novog Marofa, a kao što brinemo o uređenju samog centra grada, tako brinemo i o okolnim mjestima. Centar Sudovca mjesto je okupljanja brojnih mještana, a sada će imati uređen okoliš, pil, cvijeće, te klupe za druženje. Time dokazujemo da brinemo o svim područjima našeg grada i da želimo osigurati jednake uvjete života svih naših stanovnika, kako u centru grada, tako i na rubnim područjima – rekao je gradonačelnik.

Nastavite čitati

Život i društvo

Iz Klenovnika u Glinu otišlo 317 komada školske opreme i hrpa slatkiša

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prikupljena donacija učenika OŠ grofa Janka Draškovića Klenovnik dostavljena je 3. ožujka u OŠ Glina.

Dostavu donacije od 300 komada raznih slatkiša i 317 komada školske opreme, u vrijednosti 3314 kuna, djelatnik GDCK Ivanec, Mladen Jagarinec i volonter i član Skupštine GDCK Ivanec iz Maruševca Dragutin Kolenko, odradili su jučer.

Sa svojom srijedom započeli su u Voćarskoj ulici u Petrinji gdje su i danas smještene brojene službe, te Logistički centar Hrvatskog Crvenog križa i volonteri HCK koji i nadalje pružaju pomoć stanovništvu pogođenom potresom.

Djelatnik GDCK Ivanec Mladen Jagarinec: ”Najprije smo pokupili Matiju (svima već dobro poznatog volontera GDCK-a Ivanec, iz Lepoglave koji gotovo neprekidno pomaže od samog početaka krize), na skladištu u Petrinji i istina je da je već postao pomalo glavni u Petrinji i čini se da su svi nekako oko njega i kad smo ga vratili poslijepodne, svi su jedna dočekali i skočili u smislu: stigao je naš Matija. S tim u vezi ponavljamo da itekako možemo biti ponosi na njega!”

U OŠ Glina dostavljen je školski pribor, pernice, torbe, te slatkiši koje su prikupila djeca OŠ grofa Janka Draškovića Klenovnik. Djelatnika i volontere GDCK Ivanec dočekali su i toplo primili ravnateljica škole, Robertina Štajdohar, ravnateljica GDCK-a Glina, Alberta Cestarić, te predsjednica školskog odbora OŠ Glina, Štefica Ponder.

Prijem je bio i više nego ugodan i topao, za njih je pripremljen i doručak te su se zadržali u kratkom razgovoru i druženju. Ravnateljica je rekla kako je škola jako stradala u potresu, no zajedničkom i brzom reakcijom nje kao ravnateljice, školskog odbora, Županije i Grada odmah se krenulo u sanaciju i škola od ponedjeljka, 08. ožujka kreće s radom. Važno je napomenuti da je dio škole dio označen crvenom naljepnicom koji je sada statički siguran.

Preostali dio robe koji je GDCK Ivanec u međuvremenu prikupio od građana (hrana, higijena, pokrivači, zaštitna oprema u vrijednosti od nešto malo više od 2000 kuna) doniran je GDCK-u Glina i odvezen na njihovo skladište pod vodstvom ravnateljice Alberte Cestarić. Ravnateljica je prisutne upoznala sa svojim djelatnicima, suradnicima i radom GDCK-a Glina u ovim teškim vremenima.

GDCK Ivanec je od 29. prosinca lani do danas na područje pogođeno potresom poslalo robe u vrijednosti ukupno nešto iznad 90.000 kuna prikupljene većim dijelom od građana, dijelom sa svojih zaliha, a dijelom od pravnih osoba, poput donacije OŠ Klenovnik.

Volontera, koji su uglavnom spontani volonteri GDCK Ivanec uputio je na područje pogođeno potresom od dana početka krize do danas ukupno: 20 volontera koji su odradili ukupno 1428 volonterskih sati, a Matija Žuliček, neumoran volonter GDCK Ivaneci iz Lepoglave i dalje je na terenu.

Nastavite čitati