Povežite se s nama

Život i društvo

Srednjoškolci iz Varaždinske županije šesti put na jedriličarskoj floti mira

Objavljeno:

- dana

“MIRNO MORE – FLOTA PRIJATELJSTVA”

Na humanitarnom međunarodnom projektu “Mirno more – flota prijateljstva”, koji je održan od 16. do 23. rujna, sudjelovalo je i 13-ero srednjoškolaca iz 12 škola iz Varaždinske županije. 

Na ovogodišnjoj, 23. po redu jedriličarskoj floti, sudjelovalo je više od 900 djece i mladih iz različitih država, a glavni cilj je stjecanje socijalnih kompetencija: vrlina ophođenja, druženja, sposobnosti timskog rada, uvažavanje različitosti te mirnog rješavanja konflikata.

Jedrenje i druženje

Polazište je bila JK marina Kaštela, plovilo se Jadranskim morem, a učenici su upoznavali prirodne ljepote i kulturno-povijesne znamenitosti otoka Brača i Hvara. Posjetili su Tvrđu Petra Hektorovića u Starom Gradu, klesarsku školu u Pučišćima, mjesta Milna, Supetar, uvalu Blaca,  Lovrečina, Tiha te mnoge druge prekrasne uvale.

Sudionici flote su 20. rujna u Kaštelanskom zaljevu u formaciji svih jedrilica istovremeno otvorili jedra i digli svoje zastave u znak prijateljstva i mira.

Učenici  su sudjelovali u kreativnim radionicama, na tribini „Peace talk” te odigrali nogometnu utakmicu. Sami su osmislili i uvježbali glazbeno-scenski program, koji su izveli zajedno sa učenicima iz Čakovca, Palanke , Novog Sada (Srbija) i Sarajeva (Bosna i Hercegovina).

Sudionici flote su 20. rujna u Kaštelanskom zaljevu u formaciji svih jedrilica istovremeno otvorili jedra i digli svoje zastave u znak prijateljstva i mira.

Projekt godinama podupiru Veleposlanstvo RH u Republici Austriji, Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture RH, Ministarstvo turizma RH, a od 2010. godine projekt ima i službenu podršku Ban Ki-moona, glavnog tajnika UN-a. 

Tko je jedrio iz Varaždinske županije?

Iz Varaždinske županije u međunarodnom projektu “Mirno more – flota prijateljstva” sudjelovali su Paulina Gerić, Teodora Peček, Robert Borovec, Dijana Kovač, Dean Copan, Adrian Črep, Adam Ban, Eva Horvat, Mihael Međeral, Sara Hatlak, Leon Sačer, Tena Risek i Lana Par. 

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA

Život i društvo

U Petrijancu održana prva radionica u sklopu projekta “Budimo spremni”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Održana je prva radionica u sklopu projekta “Budimo spremni” kojeg provodi Gradsko društvo Crvenog križa Varaždin.

Radionica je bila održana za članove udruga civilnog društva. Zahvaljujemo svim sudionicima na radionice kao i dobrim predavačima i naravno pozivamo sve sudionike na iduću radionicu.

Predavači Nenad Vidović i Mario Musolin održali su zanimljiva predavanja i radionicu na temu “Budimo spremni – Upoznajmo naše područje”. Uz članove 11 udruga koje su bile prisutne na radionici, na predavanju je bio nazočan i načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec.

Prisutni su imali priliku pobliže upoznati ključne rizike svog područja, postupanja u slučaju krize ili ugroze.

Dogovoreni termini sljedećih radionica za općinu Petrijanec u sklopu projekta “Budimo spremni” :

• 30.9.2022. (petak) u 17:00 – tečaj “Budimo spremni – Naučimo prvu pomoć”
• 14.10.2022. (petak) u 18:00 – radionica “Budimo spremni – Pripremimo se prije”
• 4.11.2022. (petak) u 18:00 – radionica “Budimo spremni – Volonteri u pomoć zajednici”

Nastavite čitati

Život i društvo

U Svibovcu Topličkom pokopane 72 ekshumirane žrtve masovnih partizanskih likvidacija

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U nedjelju su na groblju Svibovec, nakon gotovo 80 godina, pokopani posmrtni ostaci žrtava Drugog svjetskog rata, ekshumiranih 2014. godine s lokacije Leskovec, predio Jakšenica.

Misu za 72 ekshumirane žrtve masovnih likvidacija na području sjeverne Hrvatske koje su se dogodile nakon zauzimanja Varaždinskih Toplica od strane partizanskih postrojbi 29. rujna 1943. godine,  predvodio je  mons. Vlado Košić u koncelebraciji sa župnikom Jurajem Kopjarom.

– Dao Bog da se svi tragovi totalitarnih režima što prije uklone iz naše zemlje i da budemo slobodno društvo sa svojom budućnošću koje mrtve štuje, a gradi si budućnost u slobodi i miru – rekao je Košić.

Izaslanica ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda i ravnateljica Uprave za zatočene i nestale Ivona Paltrinieri kazala je da se ispravlja nepravda kako ove žrtve više ne bi bile u crnoj zemlji zabačene u šumi.

– U dvije grobne jame pronađene su 72 osobe, odnosno 71 muška te jedna ženska, a uglavnom se radi o mlađim odraslim osobama, u dobi od 20 do 40 godina. Antropološkom obradom utvrdili smo na minimalno 37 lubanja ozljede nastale u trenutku smrti ili neposredno prije ili poslije nje, što dokazuje da su žrtve stradale nasilnom smrću – opisala je Paltrinieri naglasivši  kako je prioritet ministarstva da se pronađu sve osobe stradale u Domovinskom ratu za koje se još ne zna gdje su te kako se i dalje istražuju grobišta u kojima se nalaze žrtve poraća.

Tim ljudima nije bilo ni suđeno!

Izgradnju zajedničke grobnice financirao je Grad Varaždinske Toplice, a gradonačelnica Dragica Ratković naglasila je kako je ovaj komemorativan skup održan radi svih žrtava, kako bi im se vratilo dostojanstvo i poštovanje predstavljajući ih kao ljudska bića, a ne kao statistiku i broj.

-Teško je danas održati govor, naći prave riječi za sve ljude, znane i neznane, kojima je uništen i zadnji djelić ljudskog dostojanstva i bez njihove krivnje, pravo na život. Povijest ne možemo promijeniti, ne možemo promijeniti tragične povijesne činjenice, ali moramo ustrajati u potpori svima, kako bi se na temelju činjenica utvrdila povijesna istina. Jer to je naš dug prema nevinim žrtvama, istini i pravednosti. I to nas obvezuje – rekla je Ratković izrazivši najdublje poštovanje prema svim nedužnim žrtvama koje su patile i  u neljudskim uvjetima izgubile svoje živote.

– Neka njihove kosti u ovoj našoj zemlji, na ovom mjestu,  počivaju u miru – dodala je.

Zamjenica varaždinskog župana Silvija Zagorec  naglasila je kako ovaj događaj mora služiti kao podsjetnik da je ljudski život vrjedniji od bilo čega, te da svatko ima pravo na dostojan ukop i na uređeno posljednje počivalište.

-Tim ljudima nije bilo ni suđeno, nisu imali pravo na obranu niti na pomilovanje već su lišeni života. No ono što je najgore, ti ljudi nisu imali ni pravo na dostojan ukop i ispraćaj pa današnjim danom to ispravljamo jer su nedužne žrtve to zaslužile – rekla je Zagorec.

Spomenula je kako je 1991. godine, nakon osamostaljenja Hrvatske, donesen Zakon o utvrđivanju ratnih i poratnih žrtava te godinu kasnije osnovana i istoimena komisija koja je s radom u Varaždinskoj županiji započela 1997. godine, a godinu kasnije i u Međimurju.

Predsjednik Društva za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava Franjo Talan u svom je govoru kazao kako na području Varaždinske biskupije postoji stotinjak lokacija na kojima se nalaze žrtve poraća, te naglasio kako je Društvo dosad na dostojan način obilježilo desetak lokacija.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje