Povežite se s nama

Život i društvo

Srednjoškolci iz Vrbovca posjetili Slobodu zonu Varaždin

Objavljeno:

- dana

Terenska nastava

U sklopu terenske nastave, Slobodnu zonu Varaždin ovog je tjedna posjetila skupina od 50-ak učenika ekonomskog smjera drugih i trećih razreda Srednje škole Vrbovec iz Vrbovca. Domaćin srednjoškolcima i njihovim učiteljima bio je direktor Slobodne zone Enriko Parlaj.

Upoznao ih je sa Slobodnom zonom, odnosno činjenicama od samih početaka i osnivanja te i dalje najveće greenfield investicije u Hrvatskoj pa sve do današnjih dana i službenih podataka o poslovanju za prošlu godinu. Naime, ti podaci govore da je Slobodna zona Varaždin i dalje lider u Hrvatskoj.

Osim toga učenicima su i detaljno predstavljene tvrtke koje posluju na području Slobodne zone. Učenici, ali i učitelji, imali su za direktora Parlaja brojna pitanja od toga kako je Slobodna zona uspjela privući toliko investitora i ostvariti takve rezultate do pitanja o pojedinim tvrtkama unutar zone.

Terenska nastava, odnosno posjet Slobodnoj zoni, bila je odlična prilika da se učenici, koji trenutno prolaze dio nastavnog programa o slobodnim i gospodarskim zonama, u praksi vide kako stvarno funkcionira jedna od takvih zona.

 

Izvor:
Foto: Slobodna zona Varaždin

Život i društvo

U subotu u Varaždinu stanite i razgledajte „Sajam udruga u poljoprivredi Varaždinske županije“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U subotu, 10. lipnja, Županijski savez poljoprivrednih udruga organizira „Sajam udruga u poljoprivredi Varaždinske županije“.

Sajam će se održat u Varaždinu, ispred Županijske palače, od 9 do 12 sati.

Uz Županijski savez poljoprivrednih udruga, na manifestaciji će se predstaviti 12 udruga članica s područja Varaždinske županije koje djeluju u različitim granama poljoprivredne proizvodnje.

Uz članove Saveza na manifestaciji će se predstaviti i Središnji savez udruga uzgajivača svinja Hrvatske, Udruga kuhara Varaždinske županije, Gospodarska škola Varaždin te Srednja škola „Arboretum Opeka“ Marčan. Ujedno će im se pridružiti i udruge žena iz Trnovca, Sračinca, Maruševca i Kućana koje imaju jamstveni žig za svoje proizvode (tradicijska jela) ili su u postupku ishođenja istog.

Svi građani će se moći upoznati s radom udruga, koje su za posjetitelje priredile i degustaciju svojih proizvoda.

Nastavite čitati

Život i društvo

Učenici Srednje škole Novi Marof odlični na državnom natjecanju iz geografije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Osnovna škola „Lijepa naša“ u Tuhlju u Krapinsko-zagorskoj županiji bila je domaćin državnog natjecanja u geografiji na kojem je sudjelovalo i troje učenika iz Srednje škole Novi Marof koji su postigli izvrsne rezultate.

Sanjin Milevčić (2.g) zauzeo je drugo mjesto. Isti uspjeh postigla je i Jasmina Klopotan (4.e), dok je njezin kolega iz razreda Matej Koren potvrdio izvrsne uspjehe novomarofske Srednje škole plasmanom na 4. mjesto.

Milevčić se natjecao u vrlo jakoj konkurenciji učenika 2. razreda gimnazije te je najbolje riješio istraživački rad, a do prvog mjesta ga je dijelilo samo 0,5 boda.

Klopotan i Koren iskazali su se kao ponajbolji poznavatelji geografije među natjecateljima strukovnih škola (B kategorija). Treba istaknuti da je Matej Koren, učenik s tjelesnim teškoćama, imao najbolje riješeni ispit znanja. Do ovih izvrsni rezultate učenike je vodio njihov mentor prof. Dominik Benjak.

Što se tiče samog natjecanja, ono je održano u dva termina. Za maturante je natjecanje bilo održano online u matičnim školama krajem svibnja, dok je za ostale učenike natjecanje održano u OŠ „Lijepa naša“ u Tuhlju od 5. do 7. lipnja 2023. Natjecanje je organizirano u dva dijela. Prvog dana učenici su pisali istraživački rad, a drugog dana ispit znanja.

Ravnatelj škole Nikola Žganec čestitao je učenicima i mentoru na sjajnom uspjehu, dodavši da su upravo uspješni učenici i njihovi odlični rezultati najbolji promotori Srednje škole Novi Marof.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje