Povežite se s nama

Međimurje

Srednjoškolci u potrebi za stručnom podrškom: pokrenute su linije za telefonsko savjetovanje mladih

Objavljeno:

- dana

Frustracija zbog ograničavanja socijalnih kontakata i izlazaka, osjećaj usamljenosti, zabrinutost oko završetka školske godine i mature, prevelik stupanj kritike odraslih u odnosu na odgovornost mladih, ali i strah od zaraze za članove svojih obitelji samo su neki od problema s kojima se susreću mladi u Hrvatskoj tijekom pandemije koronavirusa.

Saznanja su to dobivena putem video konferencija te kontaktom s predstavnicima mladih srednjoškolske dobi, koje su zajedničkim angažmanom proveli Središnji državni ured za demografiju i mlade te Hrvatska psihološka komora.

Namjera je bila saznati s kojim se poteškoćama susreću mladi u ovom vremenu, kako se mentalno nose s ograničenjem socijalnih kontakata, kako oni vide svoju ulogu u sprječavanju širenja koronavirusa te što im je potrebno za savladavanje trenutne situacije.

Mladi iz srednjih škola iz raznih dijelova Hrvatske istaknuli su također da imaju potrebu za razgovorima o mentalnom zdravlju sa stručnom službom škola na satovima razrednika, ali i da im većini nije ugodno tražiti izravnu pomoć za svoja psihička stanja.

Većina ih je navela da bi se anonimno javili i potražili psihološku pomoć stručnjaka jer među prijateljima osjete kako se mladi teško nose u okolnostima izazvanim koronavirusom.

– Svjesni situacije koje je pred mlade u Hrvatskoj stavila pandemija koronavirusa te izazova koje je donijelo „novo normalno“, željeli smo doznati koji su njihovi najveći problemi te dobiti izravna saznanja o utjecaju pandemije na njihove živote i mentalno zdravlje. Uvidjeli smo potrebu za sustavnom i stručnom podrškom mladima te se u suradnji s Hrvatskom psihološkom komorom pokreću linije za telefonsko savjetovanje mladih. Radi se o sveukupno 21 liniji koje su otvorene u 20 hrvatskih županija i gradu Zagrebu unutar projekta „Brini o sebi – Budi dobro – Proživi COVID“. Mladima želimo poručiti da ih razumijemo te se nadamo da će im ovaj vid podrške biti jedan od načina za lakše prebrođivanje trenutačne situacije – poručila je državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić.

Broj telefona na koji mladi iz Međimurske županije mogu dobiti psihološku pomoć je 095/701-7932.

Broj telefona za mlade iz Varaždinske županije je 095/701-7917.

Međimurje

Već 20 godina pružaju podršku oboljelima: Županijska liga protiv raka predstavila monografiju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom obilježavanja 20. obljetnice djelovanja te u znak zahvale i sjećanja na mnoge osobe koje su na putu borbe sa zloćudnim bolestima nesebično dijelile znanje i iskustvo s onima kojima je to bilo najpotrebnije, Županijska liga protiv raka Čakovec predstavila je svoju monografiju.

Županijska liga protiv raka Čakovec neprofitabilna je humanitarna udruga koja se bavi prevencijom raka i rehabilitacijom te davanjem podrške osobama liječenim od raka.

Osnovana je 1998. godine i od tada je utočište, mjesto potpore i savjeta za osobe oboljele od raka i njihove obitelji.

– Izuzetno sam ponosan na sve moje suradnike, na sve članove Lige i na ono što smo napravili za ovaj kraj i za naše ljude. Postali smo prepoznatljivi mnogo šire od Međimurja, što nam daje snagu da i dalje radimo i ustrajemo u svojim aktivnostima – rekao je predsjednik Županijske lige protiv raka Čakovec, prim. Hussein Saghir, dr. med.

Putem svojih aktivnosti nastoje ukazati na važnost i potrebu preventivnih pregleda, ali i pokazati oboljelima da u svojoj bolesti nisu sami. Imaju pet klubova: Klub žena operiranih od raka dojke „Nova nada“, Klub laringektomiranih, Klub oboljelih od raka prostate, Udrugu oboljelih od raka na debelom crijevu i Klub žena oboljelih od ginekoloških zloćudih tumora „Vita“.

Za svojih 20 godina djelovanja, Županijska liga protiv raka Čakovec primila je najviše županijsko priznanje, Nagradu „Zrinski“ za 2018. godinu, a u svom radu imali su podršku Međimurske županije i župana Matije Posavca.

– Vaša žrtva, koju svjesno prihvaćate da pomognete drugima, zaslužuje pohvale i divljenja. Vaša uloga humanosti, zajedništva, snage i uspjeh Udruge 20 godina izviru iz toga. Humanost je jedan od temeljnih osnova da život provedete u psihičkom zdravlju. Radite ono najplemenitije, zbog čega čovjek postoji i na tome vam hvala – poručio je župan Posavec.

Više od 30 autora

U pripremi monografije sudjelovalo je više od 30 autora, a ona svjedoči o uspješnoj povezanosti zdravstvenih stručnjaka i pacijenata, ali i povezanosti mnogih drugih sektora društva na putu borbe protiv malignih bolesti u Međimurskoj županiji.

Glavna urednica monografije Renata Kutnjak-Kiš, dr. med., rekla je da su na pripremi monografije radili više od tri godine te da ona sadrži gotovo 400 stranica, više od 1400 fotografija i stotinu isječaka iz novina.

– Bilo je izazovno to sve uobličiti u smislenu razumljivu cjelinu. Monografija je bila završena prošle godine, ali zbog pandemije nismo bili u mogućnosti napraviti promociju. Sretni smo i ponosni što smo ovaj zajednički projekt priveli kraju, a svima vama zahvaljujem što ste tu radost odlučili podijeliti s nama – istaknula je Kutnjak-Kiš.

Promociji u Centru za kulturu Čakovec prisustvovali su mnogi članovi Lige i njeni podupiratelji, kao i predsjednik Hrvatske lige protiv raka prof. dr. sc. Damir Eljuga, dr. med., koji je istaknuo da je Županijska liga protiv raka Čakovec jedna od najaktivnijih liga u Hrvatskoj.

– Listajući vašu monografiju, ostao sam zadivljen količinom aktivnosti koje provodite. Monografija će ostati kao trajni podsjetnik na posao koji radite. Budite ponosni na sebe i na ljude kojima pružate pomoć – zaključio je Eljuga.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Čakovec 23 godine nakon natkrivenih dobio i tri moderna vanjska bazena

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon pune 23 godine i otvorenja natkrivenih bazena, Čakovec je dobio novu vodenu oazu s tri vanjska bazena. Naime, nakon što u četvrtak, 26. svibnja, novouređeni vanjski bazeni budu službeno otvoreni, od petka ovaj moderni kompleks vrata otvara svojim korisnicima.

Čakovčani i njihovi gosti tako će od sada uz pet natkrivenih bazena na raspolaganju imati i tri vanjska: rekreacijsko-plivački, zabavni i baby bazen. I dok je rekreacijsko-plivački bazen dubine 1,35 metara i s četiri plivačke staze namijenjen onima nešto starijim i iskusnijim korisnicima, u preostala dva vanjska bazena uživat će najmlađi posjetitelji.

– Voda u sva tri vanjska bazena je grijana s time da je bitno naglasiti da se u dječjim bazenima temperatura vode kreće od 30 do 32 stupnjeva Celzijevih. Također, sadržaji tih bazena su obogaćeni toboganima, tako da će oni najmlađi uistinu moći uživati u ljetnim radostima – rekao je Miodrag Novosel, direktor gradskog poduzeća Ekom koje upravlja bazenskim kompleksom.

Osim impresivnog vanjskog izgleda bazeni se mogu pohvaliti i modernom tehnologijom koja upravlja svim procesima. Naime, vanjski bazeni su spojeni na ultrafiltracijske sustave koji jamče veću kvalitetu vode uz manji utrošak resursa, a u njima se osim uobičajenih nečistoća zadržavaju i bakterije i viruse.

– Bazeni su zasigurno najkompleksnije sportsko-rekreacijske građevine, s obzirom da se stvari koje jamče ugodan i siguran boravak nalaze ispod samih bazena i čine ogroman kompleks isprepletenih cijevi i sustava. Upravo se u tom dijelu nije štedjelo jer smo željeli korisnicima osigurati najkvalitetniju i najsigurniju tehnologiju – dodao je direktor Novosel.

Uređen je i prostor oko bazena. Korisnici na raspolaganju imaju vanjsku garderobu, tuševe i sanitarni čvor, a prostor je prilagođen svima pa tako i osobama s invaliditetom kao i roditeljima s bebama.

– Zelene površine iza bazena ovog se trenutka navodnjavaju i još jedno kraće vrijeme neće biti na raspolaganju korisnicima, dok se na prostoru uz baby bazen planira izgraditi natkriveni dio koji će roditeljima i njihovim mališanima dati prijeko potreban hlad – otkrio je Novosel.

Radno vrijeme bazena je od 8 do 22 sata, dok se vanjski bazeni mogu koristiti od 9 do 20 sati, osim petkom i subotom kada su otvoreni od 8 do 20 sati.

Cijene dnevnih ulaznica se kreću od 40 kuna za djecu, učenike, studente, umirovljenike, branitelje i osobe s invaliditetom, preko 50 kuna za odrasle do 90, odnosno 120 kuna koliko koštaju obiteljske ulaznice.  

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje