Povežite se s nama

Školstvo

Srednjoškolski ravnatelji na sastanku u Varaždinu

Objavljeno:

- dana

VARAŽDINCI DOMAĆINI

Varaždinska županija danas je ugostila članove predsjedništva Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja koji su u Županijskoj palači raspravljali o programu rada Udruge u ovoj godini, ali i o aktualnim problemima s kojima se bori cjelokupno hrvatsko školstvo.

Nakon pozdravnih riječi predsjednika Udruge srednjoškolskih ravnatelja Varaždinske županije Zorana Hajeka, inače ravnatelja Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole Varaždin prisutne ravnatelje je pozdravio župan Varaždinske županije Predrag Štromar sa suradnicima, svojim zamjenikom Alenom Kišićem i pročelnikom Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Miroslavom Huđekom.

Podizanje učeničkog standarda

Župan Štromar je prisutne ukratko upoznao s projektima koje Varaždinska županija provodi na području obrazovanja, a sam sustav školstva u Županiji predstavio je pročelnik Miroslav Huđek koji je u prigodnoj prezentaciji naveo kako Varaždinska županija niz godina ulaže znatna financijska sredstva u podizanje učeničkog standarda.

Inače, na samoj sjednici Predsjedništva udruge raspravljalo se o financijskom izvješću Udruge za 2013. godine te o financijskom planu i Programu rada za 2014. godinu. Također, dogovorena je organizacija proljetnog stručnog skupa i proslave 20. godišnjice Udruge kao i organizacija konferencije Europske udruge ravnatelja u Dubrovniku (27.-29.10.2014.).

Inače, Udruga hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja osnovana je s ciljem unapređenja srednjeg školstva Hrvatske, suradnje s nadležnim Ministarstvom, zavodima, Agencijama i drugim institucijama iz područja školstva, tijelima lokalne uprave i samouprave, sudjelovanju u izradi prijedloga zakonskih i podzakonskih akata, nastavnih planova i programa, planskih i programskih dokumenata, kriterija za financiranje rada srednjih škola i učeničkih domova, sudjelovanja u razmatranju i rješavanju i drugih pitanja vezanih uz odvijanje i poboljšanje odgojno-obrazovnog rada te ostvarivanju prava i zaštite interesa Udruge i članova Udruge i suradnje među školama i učeničkim domovima u zemlji i inozemstvu.

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA

Školstvo

Maruševčani Maja Hanžek, Borna Možanić, Dorian Halamek i Renato Hum “rasturili” na natjecanju iz engleskog jezika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Početkom srpnja ove godine, već nakon završetka nastave, u Osnovnu školu „Gustav Krklec“ Maruševec stigle su sjajne vijesti o uspjehu učenika engleskog jezika na međunarodnom natjecanju Willkommen!

Natjecanje je organizirano za učenike engleskog jezika kao prvog stranog jezika (od 3. godine učenja) te njemačkog i francuskog kao drugog stranog jezika, priopćili su iz Općine Maruševec.

Zbog epidemioloških prilika održano je u online obliku, 22. svibnja. Osim pismene provjere poznavanja rječnika i gramatike, pisao se i kratki sastavak, koji je ponekad presudan kod kandidata s jednakim brojem bodova na testu.

Sudjelujući treću godinu zaredom na natjecanju, učenici iz Osnovne škole Gustav Krklec Maruševec ostvarili su dosad najbolji uspjeh: čak 4 prva mjesta (zlatne medalje), 2 druga mjesta (srebrne medalje) i jedno 3. mjesto (brončanu medalju). Od ukupno 21 učenika koji su se ove godine prijavili na natjecanje, 7 ih je osvojilo medalju!

Prva mjesta su osvojili: Maja Hanžek iz 4. razreda, Borna Možanić iz 5., Dorian Halamek iz 6., te Renato Hum iz 7. razreda. Uz njih, 2. mjesto osvojili su Jelena Štrlek u kategoriji 3. razreda i Fran Kumrić u kategoriji 4. razreda, a 3. mjesto iz 4. razreda pripalo je Loreni Sekačić.

Ove su godine na devetom po redu natjecanju Willkommen sudjelovali učenici iz šest zemalja; Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Hong Konga i Hrvatske iz koje je bilo više od 100 natjecatelja.

Svi prijavljeni učenici pokazali su u prvom redu hrabrost da se okušaju u ovakvom tipu natjecanja, a uz to i zavidno znanje, a učenici koji su osvojili prva mjesta plasirali su se i u drugi krug natjecanja koji će se održati 25. i 26. rujna ove godine. Ovisno o daljnjoj epidemiološkoj situaciji smiješe im se primamljive nagrade, budući da je prijašnjih godina za pobjednike u finalnom krugu natjecanja bilo organizirano višednevno nagradno putovanje u Beč.

– Općina Maruševec čestita učenicima, njihovim mentorima i roditeljima na trudu, radu i posljedično uspjehu koji su pokazali na međunarodnom natjecanju, te vjerujemo da će upravo učenici naše škole ostvariti najbolje rezultate i u drugom krugu natjecanja u rujnu ove godine, stoji u priopćenju Općine Maruševec.

Nastavite čitati

Međimurje

Edukativno druženje na sajmu knjiga „MESAP LIBAR“ u organizaciji mladih međimurskih informatičara

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruge Mladi informatičari Strahoninca (MIS) i Međimurski informatički klub Čakovec (MIK) iskoristili su ovogodišnji sajam knjiga „MESAP LIBAR 2018.“ kako bi javnosti predstavile svoj rad.

Posjetitelji sajma, prije svega djeca i mladi, imali su priliku sjesti za računala te vođeni stručnom podrškom upoznati se s tehnološkim novitetima na području informatike, robotike i internet stvari (IoT). Roditelji su pak dobili informacije o mogućnostima koje udruge nude djeci kroz razne tečajeve i radionice vezane uz stjecanje novih vještina i kompetencija, s naglaskom na razvoj izvrsnosti.

Kako bi zainteresirali osnovnoškolce da što ranije počnu upotrebljavati računala na ispravan način, učeći kako ih programirati, udruge su organizirale natjecanje u računalnoj igri „Microbit(ka) kuglica”. Igrica je proizvod čakovečkih informatičkih udruga koja za cilj ima popularizaciju micro:bit računala. Riječ je o računalu koje omogućava svakom korisniku kodiranje, uređivanje i korištenje raznih dijelova hardvera, odnosno kompjuterskog sklopovlja putem softvera, odnosno programa.

Cilj igre bio je upoznavanje djece s mogućnostima micro:bit računala te motivacija da se uključe u svijet kodiranja. Svi sudionici uživali su u igri, a osam najsretniji i najspretniji ušlo je u finale u kojem su se borili za jedno od prva tri mjesta.

Prvo mjesto u konačnici je osvojio Bruno Benčik, učenik 4. razreda. Drugo mjesto pripalo je Vedranu Novakoviću (6. razred), a treće Samuelu Sobočanu (6. razred).

Nastup na sajmu dio je projekta „Škola mladih programera“ koji se sastoji od niza povezanih tečajeva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje