Povežite se s nama

Život i društvo

Vitezovi naoružani do zuba zaposjeli Varaždinske Toplice

Objavljeno:

- dana

SREDNJOVJEKOVNI SAJAM

Vitezovi u sjajnim oklopima i štitovima, naoružani mačevima, sjekirama, lukom i strijelom danas su zaposjeli Varaždinske Toplice. 

Riječ je o Srednjovjekovnom sajmu koji se danas održava u Varaždinskim Toplicama, u sklopu Dana grada Varaždinske Toplice “Lovrečevo 2016.”

Za srednjovjekovni štih pobrinuli su se članovi udruge Viteški red sv. Nikole iz Varaždina.

– Naša udruga promiče tradiciju srednjeg vijeka i zato smo danas ovdje, da posjetiteljima dočaramo što se radilo i kako se živjelo u srednjem vijeku.  Posjetitelji će moći vidjeti borbe mačevima, oružje kojima su se vodile bitke u srednjem vijeku, a održat ćemo i prezentaciju streličarstva. Oni najhrabriji moći će se i sami okušati u gađanju lukom i strijelom – rekao je Luka Boršćak, tajnik Udruge koja djeluje od kraja 2011. godine.

Direktorica TZ grada Varaždinske Toplice Lana Husnjak istaknula je kako su se ovom manifestacijom željeli vratiti u vrijeme srednjeg vijeka.

– Varaždinske Toplice nisu poznate samo po rimskoj povijesti, već je ovdje bilo vrlo živo i veselo i u srednjem vijeku. Naime, poveljom Zagrebačkog kaptola iz 1420. godine Varaždinske Toplice dobile su mogućnost slobodnog trgovanja i suđenja, pa su se svake nedjelje ovdje održavala velika sajmišta. Kroz manifestaciju Srednjovjekovni sajam to vrijeme želimo približiti građanima i gostima, a osim streličarstva i borba mačevima, imat ćemo i dvije radionice: izrada uporabnih predmeta od kože i gađanje mete lukom i strijelom – rekla je Husnjak.  

Gradonačelnica Varaždinskih Toplica Goranka Štefanić istaknula je kako je riječ o projektu koji je još u začecima i od kojeg bi voljeli u budućnosti stvoriti veliku turističku atrakciju.

– Zadovoljna sam jer je zanimanje građana za Srednjovjekovni sajam veliko, samo još moramo poraditi na samom sadržaju, ali i tome da se odjeća prilagodi vremenu srednjeg vijeka, dakle, nešto poput Aquafesta, kada se oblačimo u Rimljane i Rimljanke i odlazimo u rimsko doba – najavila je Štefanić.

Želite li i vi otputovati u srednji vijek, još stignete otići u Varaždinske Toplice jer Srednjovjekovni sajam traje sve do 16 sati.

 

 

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Život i društvo

Ivan Čehok se na plakatima izrazito pomladio

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Novi izbori, nova kampanja i već dobro poznata lica. Osim međusobnih prepucavanja kandidata, neizostavni dio kampanje su i plakati.

Varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok na svojim se plakatima pomladio. Je li cijela kampanja vjerodostojna kao i fotografije na plakatima, procijenite sam.

Nastavite čitati

Život i društvo

Bučina ulja OPG-ova Kurtek, Vidaček i Kolenko dobila zlatne medalje u Bruxellesu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinsko bučino ulje je na prestižnom, 60. po redu, svjetskom natjecanju u kvaliteti prehrambenih proizvoda Monde Selection u Bruxellesu osvojilo čak tri zlatne medalje za kvalitetu.

Zlata su osvojili OPG Kurtek iz Šemovca, OPG Vidaček iz Seljanca i OPG Kolenko iz Nedeljanca.

Za svoje proizvode dobili su niz pohvala od članova Ocjenjivačke komisije koju čine vrhunski stručnjaci – kuhari s Michelinovim zvjezdicama, članovi francuske kulinarske akademije “Académie culinaire de France”, članovi Euro-Toque zajednice kuhara i drugih prestižnih organizacija.  

– Želimo se pohvaliti ovim uspjehom koje se može usporediti s dobivanjem Michelinove zvjezdice. U prvi plan dolazi kvaliteta proizvoda našeg bučinog ulja. Ocjenjivanje je provedeno prema 25 kategorija, a kod varaždinskog bučinog ulja senzorika, miris i okus iskaču, a komisija je dala odlične ocjene za dizajn pakiranja, koje je unikatno – istakao je Dragutin Vincek, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Varaždinske županije.

U Varaždinskoj županiji vrlo su ponosni na zlatne medalje, a župan Čačić je istaknuo da se niti jedna druga europska regija ne može pohvaliti takvim uspjehom. Čestitao je nagrađenima i predao im diplome.

Vladimir Kurtek i njegova obitelj već se 15 godina bave poljoprivredom i obrađuju više od 35 ha poljoprivrednog zemljišta. U posljednje tri godine udvostručili su površine na kojima uzgajaju tikvu te ih sada imaju posađene na 10 ha.

– To je mirisno ulje prženih sjemenki buče ljupke arome lješnjaka – napisala je komisija o ulju OPG-a Kurtek.

Branko Vidaček i njegova supruga se na svojem OPG-u u Seljancu uzgojem tikvi i proizvodnjom bučinog ulja bave već 20-ak godina.

– Naš cilj je maksimalna kvaliteta bučinog ulja, a nju kupci već godinama prepoznaju. Zbog toga smo iznimno ponosni što su tu kvalitetu sada prepoznali i svjetski stručnjaci. Vjerujemo da će to dodatno potaknuti potražnju za našim vrhunskim bučinim uljem, čiju proizvodnju posljednjih godina povećavamo – istaknuo je Vidaček.

I Stjepan Kolenko iz Nedeljanca se poljoprivredom bavi više od 20 godina.

– Obrađujemo 3,5 hektara poljoprivrednog zemljišta, od čega se na tikve odnosi 2,5 hektara. Sretni smo što smo nakon dva desetljeća bavljenja poljoprivredom primili zlatnu medalju na prestižnoj izložbi Monde Selection, to nam puno znači i daje nam još veću motivaciju za dalje – naveo je Kolenko. 

Dobitnici su se zahvalili Varaždinskoj županiji na pomoći i istakli da se njihovo bučino ulje odlično prodaje, nešto slabije zbog koronakrize, ali najvažnije je održati visoku kvalitetu.

Nastavite čitati