Povežite se s nama

Kultura

„Srijeda u Muzeju“: 9. rujna u Starom gradu otvara se izložba slikarice Ljerke Njerš

Objavljeno:

- dana

Novi ciklus „Srijeda u Muzeju“ Gradskog muzeja Varaždin, nakon ljetne stanke, započinje izložbom akademske slikarice Ljerke Njerš, pod nazivom „Hommage Varaždinu“, koja se u Starom gradu otvara 9. rujna u 19 sati. Izložba se priređuje uz 50. Varaždinske barokne večeri, a ostvarena je uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija RH.

O izložbi

Autorica stručne koncepcije izložbe, muzejska savjetnica u GMV-u Ljerka Šimunić o stvaralaštvu akademske umjetnice, kiparice, slikarice i keramičarke Ljerke Njerš i njezinoj izložbi posvećenoj Varaždinu napisala je:

„Slikarica izrazite stvaralačke vitalnosti diplomirala je 1960. u klasi Marina Tartaglie na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Uz radove u slikarstvu, ostvarila je impozantan opus u keramici, staklu, grafici i djelima nastalima kombinacijom korištenja fotografije i računalnih tehnika, prepoznatljiv i valoriziran u domovini i svijetu.

U radovima, koje odlikuje profesionalnost i metodičnost, u izboru materijala i tehnika izvire profinjena osjetljivost. Kod odabira tema napustila je općeprihvaćene konvencije u hrvatskoj umjetnosti i opredijelila se za slobodu koju možemo nazvati hvatanje vječnosti trenutka ili trenutaka vječnosti.

Upravo to se dogodilo i kod pripreme ove izložbe; umjetnica je cijeli jedan ciklus radova posvetila Varaždinu i njegovu muzeju, konkretno stalnom postavu u Starom gradu. Prepoznala je tajni život baštine Varaždina i interpretirala ga na svoj poseban i artistički način, a uznemirujući doživljaj nedavnog potresa u Zagrebu predstavlja nam na potresan način grupom povezanih, a razornom silom razbijenih artefakata.“

Uz izložbu se prikazuje i videofilm „Stvaranje ljepote u suvremenom mediju“ autorice Ljerke Njerš, za koji je glazbu skladao Matej Meštrović.

Izložba je postavljena za razgled do 25. listopada 2020. godine.

O autorici Ljerki Njerš

Hrvatska slikarica, kiparica i keramičarka Ljerka Njerš, nakon završene Škole primijenjenih umjetnosti u Zagrebu, diplomirala je 1961. godine slikarstvo na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti u klasi prof. Marina Tartaglie. Od tada djeluje kao profesionalna likovna umjetnica, u čijem životopisu su brojne samostalne i skupne izložbe ostvarene u zemlji i inozemstvu, kao i sudjelovanja na međunarodnim stručnim skupovima, simpozijima i likovnim kolonijama. Svoj rad usavršavala je na studijskim boravcima, među kojima je jedan od najznačajnijih boravak u Portugalu 1987. godine, gdje je radila u tvornici kamenine Santana u Lisabonu. Već iduće godine bila je pozvana u renomiranu portugalsku tvornicu porculana Vista alegre u Ílhavu, kao artist in residence.

Godine 1988. radila je u čuvenom The Curwen studiju u Londonu (voditelj Stanley Jones), gdje je specijalizirala litografiju. Jedna od tamo nastalih litografija bila je tada izabrana za prestižnu Ljetnu izložbu Kraljevske umjetničke akademije (Royal Summer Exhibition).

Od 1985. sudjeluje i na aukcijama suvremene keramike poznatih londonskih aukcijskih kuća Christie’s i Bonhams.

Sudjelovala je u radu mnogobrojnih kolonija i radionica keramike, kao što je radionica u Plemenitašu u Sloveniji, te u brojnim kolonijama za pomoć dječjim domovima Paunovac (Gornje Prekrižje, Zagreb), ZILIK (Karlovac) i drugima. Svojim radovima na aukcijama pomaže mnogobrojnim bolnicama, školama i ranjenicima Domovinskoga rata.

U Engleskoj, sa svojom sestrom Jadrankom Beresford-Peirse, sudjeluje i u radu njezine Međunarodne zaklade za hrvatske spomenike (The International Trust for Croatian Monuments).

O keramici i slikarstvu Ljerke Njerš u nakladi Grafičkog zavoda Hrvatske 1990. godine objavljena je monografija autora likovnog kritičara Josipa Depola, a 2012. i monografija povjesničarke umjetnosti dr. sc. Ivanke Reberski u nakladi ULUPUH-a.

Animirano-dokumentarni film Umjetnost gline i vatre snimio je 1983. godine Ernest Gregl u produkciji Zagreb filma i Filmoteke 16, a kratkometražno-dokumentarni film Ljerka Njerš 1991. godine Eduard Galić za Hrvatsku televiziju.

Ljerka Njerš dobitnica je brojnih nagrada i priznanja, među kojima su Nagrada Grada Zagreba 1994. godine te posebna nagrada u kategoriji keramike, stakla, porculana i terakote na međunarodnoj izložbi Umetnost minijature u Majdanpeku u Srbiji 2010. godine. Također, za doprinos kulturi, Ljerka Njerš odlikovana je Redom Danice Hrvatske s likom Marka Marulića.

Članica je Vojničkoga i bolničkog reda sv. Lazara Jeruzalemskog. Uz slikarstvo i keramiku, Ljerka Njerš bavi se ilustracijom i opremom knjiga. Članica je HDLU-a i ULUPUH-a Zagreb, te Society of Designer Craftsmen u Londonu.

Živi i radi u Zagrebu.

Napomena: provedba epidemioloških mjera prilikom otvaranja izložbe:

Otvorenje izložbe organizirat će se uz provedbu epidemioloških mjera. Svečanost otvorenja priređuje se u vanjskom prostoru (u dvorištu Staroga grada); zbog ograničenja broja osoba koje istovremeno mogu biti u izložbenom prostoru, nakon otvorenja publika će ulaziti u razgled u manjim skupinama; u zatvorenom izložbenom prostoru GMV-a obvezno je nošenje zaštitnih maski za lice. Potrebno je pridržavanje i ostalih propisanih/preporučenih epidemioloških mjera.

Novinari i ostale službene osobe iz novinarskih redakcija mogu biti u prostoru koliko je to potrebno da obave svoj novinarski posao.

Zahvaljujemo svima na razumijevanju, poručuju iz GMV-a.

Kultura

Polaznici Kazališnog studija mladih i djeca iz Ukrajine družili se i upoznavali na radionicama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

S izvedbom maštovite lutkarske etide „Hrast“ u formi kazališta sjena završila je peterodnevna radionica primijenjenog kazališta za integraciju djece iz Ukrajine pod nazivom „Granaju se grane svijetu na sve strane“, koja se održala od 24. do 29. lipnja 2022. u organizaciji Kazališnog studija mladih Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu.

Tijekom radionice, upoznala su se i stvaralački komunicirala djeca izbjegla iz Ukrajine te djeca i mladi iz Varaždina i okolice, polaznici Kazališnog studija mladih HNK-a u Varaždinu.

Pet su se dana družili, upoznavali, približavali dvije kulture, ukrajinsku i hrvatsku, stvarali prijateljstva, i zajednički otkrivali kazalište sjena te su pritom doživjeli iskustvo za pamćenje.

Izradili su lutke za kazališta sjena, naučili osnove lutkarske manipulacije i inscenacije, istraživali su mimu i maske, maštu i stvaralačkost.

Posljednjeg su dana radionice pokazali i rezultat toga druženja: osmislili su i izveli maštovitu i toplu etidu „Hrast“.

Kao predložak za tu lutkarsku inscenaciju poslužila im je istoimena pjesma iz zbirke pjesama „Strašna šuma“ ukrajinskog autorskog dvojca (oca i kćeri) Jurija i Darije Lisenko, objavljene na hrvatskome u nakladničkoj kući Edicije Božičević 2019. godine.

Radionicu je osmislila i vodila dramska pedagoginja KSM-a Tanja Novak s ciljem da djeci i mladima omogući kroz dramsko-pedagošku igru nadopuniti vlastite svjetonazore i stvoriti prijateljstva te da pomogne psihosocijalnoj, jezičnoj i kulturnoj integraciji djece izbjegle iz Ukrajine u novoj zajednici koja ih je prihvatila.

– Radionica se pokazala vrlo uspješnom. Stvaralački proces kroz igru donio je djeci mnogo radosti otkrivanja kroz pokret, govor, glazbu, proživljavanje i izražavanje u mediju kazališta sjena, što se vidjelo i u pokaznoj produkciji radionice – rekli su iz Kazališta.

Uz podršku intendantice varaždinskog HNK-a Senke Bulić, pri realizaciji projekta pomogli su i Upravni odjel za društvene djelatnosti Grada Varaždina te Upravni odjel za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije.

Nastavite čitati

Kultura

VANIMA poziva: u tijeku su prijave na radionicu skenografije kao uvod u eksperimentalni film

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Šesti puta zaredom Filmsko-kreativni studio VANIMA organizira Varaždinsku tvornicu eksperimentalnog filma u ljetnom ciklusu te poziva mlade da se tijekom praznika okušaju u filmskom stvaralaštvu.

Radionica počinje 30. lipnja u Centru za mlade i nezavisnu kulturu – P4 na adresi Petra Preradovića 4 u Varaždinu. Varaždinsku tvornicu eksperimentalnog filma sufinanciraju HAVC i Grad Varaždin.

Prva radionica će biti održana u popodnevnim satima 30. lipnja, a vodit će je Monika Rusak.

Riječ je o radionici skenografije za mlade od 16 do 35 godina. Ovaj višemjesečni projekt mladu će ekipu putem skenografije uvesti u eksperimentalni film.

Svakodnevno smo okruženi digitalnom fotografijom. Fotografija se može izraditi digitalnim fotoaparatom, ali se dobiva i kao produkt skeniranja.

Skenografija je proces snimanja digitaliziranih slika objekata u svrhu stvaranja umjetnosti koja se može ispisivati uz pomoć printera. Zanimljivo je kod samog skenera što izrada skena može potrajati i do nekoliko minuta, što se zapravo može iskoristiti na kreativan način.

Polaznici radionice će putem eksperimentalnog filma naučiti teoriju samog rada te putem prakse koji su sve načini i mogućnosti autorskog izražavanja u eksperimentalnom autorskom filmu.

Svi zainteresirani mogu se do 30. lipnja do podne prijaviti putem linka: https://forms.gle/ydBbsrTwossgeyuf9

Radionica je za polaznike besplatna.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje