Tema „Srijede u Muzeju“, koja je na rasporedu u palači Herzer 21. listopada, su biološke karakteristike kostura pokopanih u crkvi benediktinskog samostana u Bijeloj kraj Daruvara.

Arheološka istraživanja benediktinskog samostana sv. Margarete u Bijeloj kraj Daruvara traju od 2012. godine, a provodi ih Hrvatski restauratorski zavod pod vodstvom Andreja Janeša.

Dosad su istraženi ostaci jednobrodne crkve, gdje su pronađeni mnogobrojni arhitektonski elementi, sitni nalazi i 28 grobova, koji se na temelju radiokarbonskih analiza datiraju od 13./14. do 17. stoljeća.

Provedena antropološka analiza kosturnih ostataka otkrila je visoke učestalosti zubnih oboljenja i pokazatelja biološkog stresa.

Ono što zasad izdvaja ovaj uzorak od ostalih kasnosrednjovjekovnih i novovjekovnih koštanih uzoraka iz kontinentalne Hrvatske je visoka učestalost perimortalnih trauma (nastalih u/oko trenutka smrti).

Ovi antropološki podaci upućuju na vrlo težak i nesiguran život u barem jednom vremenskom segmentu života u Bijeloj.

Predavanje počinje u 19 sati, a pripremila ga je dr. sc. Željka Bedić, znanstvena suradnica u Antropološkom centru HAZU-a.

Napomena:

S obzirom na epidemiološke mjere, na predavanju može biti 50 posjetitelja. Za prisustvovanje je obvezna ulaznica. Besplatna ulaznica može se podići na recepciji u palači Herzer u radno vrijeme GMV-a za posjetitelje: utorak – petak od 9 do 17 sati. Molimo da se prilikom boravka u GMV-u pridržavate i ostalih preporučenih epidemioloških mjera.

Svima koji ne mogu pratiti predavanje u GMV-u to je omogućeno putem streaminga uživo na YouTube kanalu Muzeja.

Komentari

Komentara