Povežite se s nama

Kultura

„Srijeda u Muzeju“: Sjećanja pješadijskog časnika Paula Wellsa u Belfastu 1970./1972.

Objavljeno:

- dana

Na „Srijedi u Muzeju“, koja se održava 30. ožujka u palači Herzer Gradskog muzeja Varaždin, o svojim osobnim sjećanjima koje je kao britanski pješadijski časnik proveo u Belfastu 1970./1972. godine, s odmakom od 50 godina, govorit će umirovljeni bojnik Paul Wells.

Predavanje će se održati na engleskom jeziku.

Umirovljeni bojnik Paul Wells govorit će o uzrocima i problemima u Sjevernoj Irskoj 1969. te razvoju Irske republikanske armije/vojske (IRA) u smrtonosnu i učinkovitu terorističku organizaciju.

Usredotočit će se na vlastita iskustva, osnovne taktike i organizaciju unutar svoje Rifle Company raspoređene u mjestu Ballymurphy u Zapadnom Belfastu te kasnije 1972. u četvrti The Falls, također u Belfastu.

Paul Wells pridružio se Britanskoj vojsci kao časnik kadet u listopadu 1969., s 19 godina. U svibnju 1970. primljen je u padobransku postrojbu, ali ozljeda na jurišnom tečaju dovela ga je do toga da nije završio prethodnu padobransku obuku. U listopadu 1970. pridružio se 2. bataljunu The Royal Anglian postrojbe u Colchesteru, a sljedećeg se dana našao u Ballymurphyju, Zapadni Belfast. Služio je kao zapovjednik voda u bataljunu na dvije ture u Belfastu. Druga tura 1972. bila je u Belfastu, ali u četvrti The Lower Falls. U svojoj raznolikoj vojnoj karijeri služio je u Münsteru, Zapadna Njemačka, i također u Berlinu. U Sjevernu Irsku vraća se 1980. kao stožerni časnik na godinu dana sa sjedištem u mjestu Portadownu. Bio je odgovoran za cijelo pogranično područje s Irskom Republikom. Nakon prelaska u The Royal Army Educational Corps 1982., dao je ostavku na svoju komisiju u činu bojnika 1987. godine.

Suorganizatori programa su Zavod za znanstveni rad HAZU u Varaždinu i Društvo povjesničara grada Varaždina i Varaždinske županije.

Kultura

Polaznici Kazališnog studija mladih i djeca iz Ukrajine družili se i upoznavali na radionicama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

S izvedbom maštovite lutkarske etide „Hrast“ u formi kazališta sjena završila je peterodnevna radionica primijenjenog kazališta za integraciju djece iz Ukrajine pod nazivom „Granaju se grane svijetu na sve strane“, koja se održala od 24. do 29. lipnja 2022. u organizaciji Kazališnog studija mladih Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu.

Tijekom radionice, upoznala su se i stvaralački komunicirala djeca izbjegla iz Ukrajine te djeca i mladi iz Varaždina i okolice, polaznici Kazališnog studija mladih HNK-a u Varaždinu.

Pet su se dana družili, upoznavali, približavali dvije kulture, ukrajinsku i hrvatsku, stvarali prijateljstva, i zajednički otkrivali kazalište sjena te su pritom doživjeli iskustvo za pamćenje.

Izradili su lutke za kazališta sjena, naučili osnove lutkarske manipulacije i inscenacije, istraživali su mimu i maske, maštu i stvaralačkost.

Posljednjeg su dana radionice pokazali i rezultat toga druženja: osmislili su i izveli maštovitu i toplu etidu „Hrast“.

Kao predložak za tu lutkarsku inscenaciju poslužila im je istoimena pjesma iz zbirke pjesama „Strašna šuma“ ukrajinskog autorskog dvojca (oca i kćeri) Jurija i Darije Lisenko, objavljene na hrvatskome u nakladničkoj kući Edicije Božičević 2019. godine.

Radionicu je osmislila i vodila dramska pedagoginja KSM-a Tanja Novak s ciljem da djeci i mladima omogući kroz dramsko-pedagošku igru nadopuniti vlastite svjetonazore i stvoriti prijateljstva te da pomogne psihosocijalnoj, jezičnoj i kulturnoj integraciji djece izbjegle iz Ukrajine u novoj zajednici koja ih je prihvatila.

– Radionica se pokazala vrlo uspješnom. Stvaralački proces kroz igru donio je djeci mnogo radosti otkrivanja kroz pokret, govor, glazbu, proživljavanje i izražavanje u mediju kazališta sjena, što se vidjelo i u pokaznoj produkciji radionice – rekli su iz Kazališta.

Uz podršku intendantice varaždinskog HNK-a Senke Bulić, pri realizaciji projekta pomogli su i Upravni odjel za društvene djelatnosti Grada Varaždina te Upravni odjel za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije.

Nastavite čitati

Kultura

VANIMA poziva: u tijeku su prijave na radionicu skenografije kao uvod u eksperimentalni film

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Šesti puta zaredom Filmsko-kreativni studio VANIMA organizira Varaždinsku tvornicu eksperimentalnog filma u ljetnom ciklusu te poziva mlade da se tijekom praznika okušaju u filmskom stvaralaštvu.

Radionica počinje 30. lipnja u Centru za mlade i nezavisnu kulturu – P4 na adresi Petra Preradovića 4 u Varaždinu. Varaždinsku tvornicu eksperimentalnog filma sufinanciraju HAVC i Grad Varaždin.

Prva radionica će biti održana u popodnevnim satima 30. lipnja, a vodit će je Monika Rusak.

Riječ je o radionici skenografije za mlade od 16 do 35 godina. Ovaj višemjesečni projekt mladu će ekipu putem skenografije uvesti u eksperimentalni film.

Svakodnevno smo okruženi digitalnom fotografijom. Fotografija se može izraditi digitalnim fotoaparatom, ali se dobiva i kao produkt skeniranja.

Skenografija je proces snimanja digitaliziranih slika objekata u svrhu stvaranja umjetnosti koja se može ispisivati uz pomoć printera. Zanimljivo je kod samog skenera što izrada skena može potrajati i do nekoliko minuta, što se zapravo može iskoristiti na kreativan način.

Polaznici radionice će putem eksperimentalnog filma naučiti teoriju samog rada te putem prakse koji su sve načini i mogućnosti autorskog izražavanja u eksperimentalnom autorskom filmu.

Svi zainteresirani mogu se do 30. lipnja do podne prijaviti putem linka: https://forms.gle/ydBbsrTwossgeyuf9

Radionica je za polaznike besplatna.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje