Povežite se s nama

Međimurje

Srpak: “Vi ste naš ponos, uvijek ćete imati podršku”

Objavljeno:

- dana

MURSKO SREDIŠĆE

– Uspješni i vrijedni studenti ponos su Grada Mursko Središće te će uvijek imati punu podršku Grada.

Veseli me što će negdje pisati da ste iz grada Mursko Središće, zato nam je drago što smo vam financijski mogli pomoći. Štoviše, razmišljamo da se u budućnosti te nagrade osjetno povećaju jer izvrsnost je zapravo nešto što donosi novi napredak i sigurno brži razvoj i promociju našeg grada – istaknuo je Dražen Srpak, gradonačelnik Murskog Središća, na prijemu za nagrađene studente koji su primili Rektorovu nagradu ili nagradu za završeni doktorski studij.

Javite se! 

Nagradu za doktorat u području fizike primila je Marina Grabar Branilović iz Štrukovca, kojoj je uža specijalizacija molekulsko modeliranje. Već deset godina radi na Institutu “Ruđer Bošković” u Zagrebu, a živi u Štrukovcu sa svojom obitelji i dvoje djece, koji su joj velika potpora. Na prijemu je bio i Dinko Oletić, rodom iz Peklenice, koji je studirao na FER-u. Diplomirao je 2010. godine, a nakon toga je počeo raditi na Zavodu za elektroničke sustave i obradu informacija na FER-u.

Paralelno s tim upisao je doktorski studij na temu dizajna nosivoga senzorskog sustava koji bi služio za pomoć kroničnim pacijentima oboljelima od astme za kvantificiranje njihovih simptoma. Radi i živi u Zagrebu, no u Peklenicu i dalje često dolazi zbog obitelji i prijatelja.

Nagradu su primili i Nikola Bregović, Matija Varga, Tomislav Pintarić i Darija Dunjko, koji zbog obaveza nisu mogli biti na prijemu. Na prijemu su bili i zamjenik gradonačelnika Miljenko Cmrečak, predsjednik Gradskog vijeća, Zvonko Vrtarić i zamjenica predsjednika Gradskog vijeća Ivana Maltarić.

– Ako je netko od sugrađana u proteklih nekoliko godina primio nagradu rektora, dekana ili stekao doktorat, neka se javi u Grad Mursko Središće, jer mi, nažalost, nemamo uvid u takve informacije. Želimo takve ljude nagraditi jer su to zaslužili za sav uloženi trud i zalaganje tijekom svog školovanja – poručio je gradonačelnik Srpak.

Izvor:
Foto:

Međimurje

LAGanini po LAG-u: upoznajte područje LAG-a Mura-Drava

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Miroslava Novak Hranjec / LAG Mura-Drava

LAG Mura-Drava smjestio se na sjeveru Hrvatske, kao što samo ime kaže, između hirovite i nepredvidive rijeke Mure i prekrasne, smaragdnozelene rijeke Drave. LAG čine jedinice lokalne samouprave sjeveroistočnog djela Međimurja i Općine Legrad u Koprivničko-križevačkoj županiji. To je kraj koji mnogi, ne bez razloga, nazivaju „cvjetnjak Hrvatske“.

Bogata flora i fauna ovaj kraj čine pravim prirodnim draguljem. A kad se tome pridoda iznimna kulturna baština, vrijedni ljudi i njihovi kvalitetni poljoprivredni proizvodi, izvrsna autohtona gastronomija i bogata povijest koja seže čak do željeznog doba, postaje sasvim jasno kakav potencijal krije ovaj „falačec“ Hrvatske.

Tu je napravljena prva pruga, tu je od davnina ispirano zlato, tu je međimursku popevku, zaštićenu od strane UNESCO-a pjevala Teta Liza, a bezbrižno djetinjstvo proveo Joža Horvat, tu su svoja imanja imali Zrinski, a tu je rođen i filozof svjetskog glasa, Rudolf Steiner.

Sve to, a i mnogo mnogo više nudi područje LAG-a Mura-Drava, ovog, pomalo neistraženog bisera sjeverozapadne Hrvatske. Više o posebnostima područja koje pokriva LAG možete saznati na poveznici kao i u promotivnom videu „LAGanini po LAG-u“.

Nastavite čitati

Međimurje

Kada će se sanirati putovi u Globetki korišteni pri izgradnji dalekovoda?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto čitateljice

Mještanka Dunjkovca obratila nam se s pitanjem o sanaciji putova u Globetki između Dunjkovca, Nedelišća i Čakovca.

– Hoće li itko sanirati devastirane putove u Globetki nakon postavljanja dalekovoda? Doista su u katastrofalnome stanju, a vole ih ljubitelji prirode, šetači, vlasnici ne mogu do svojih parcela… – piše Dunjkovčanka.

Općinski načelnik Darko Dania uputio nas je na tvrtku HOPS (Hrvatski operator prijenosnog sustava) koja je zadužena za izgradnju spomenutoga dalekovoda.

Dinamika ovisi i o vremenskim uvjetima

– Izgradnjom voda DV 110 kV Nedeljanec – Lenti u TS 110/35 kV Čakovec dobit će se još jedan pravac za opskrbu električnom energijom međimurske regije koja bilježi kontinuirani rast konzuma, kao i rasterećenje postojećeg DV 110 kV Nedeljanec – Čakovec.

Ugovorom za izgradnju uvoda DV 110 kV Nedeljanec – Lenti u TS 110/35 kV Čakovec predviđena je sanacija postojećih puteva koji su korišteni za vrijeme izgradnje dalekovoda. Po završetku svih radova na predmetnom dalekovodu, koji su u završnoj fazi, pristupit će se sanaciji korištenih putova.

Početak sanacije predviđen je u drugom tjednu ožujka 2021., a dinamika i završetak radova izravno ovise o vremenskim uvjetima s obzirom na to da se radovi na sanaciji ne mogu izvoditi pri velikoj zasićenosti tla vodom, odnosno za vrijeme visokih razina podzemne vode – kažu iz tvrtke HOPS.

Nastavite čitati