Povežite se s nama

Međimurje

Srpak za trenutnu zabranu tranzitnog prometa i preusmjeravanje na autoput

Objavljeno:

- dana

MURSKO SREDIŠĆE

Iako je Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture još u veljači ove godine detektiralo da postoje alternativni cestovni pravci čije korištenje može značajno smanjiti učestalost prolaska velikih kamiona kroz Mursko Središće, prometna je situacija, po riječima gradonačelnika Dražena Srpaka, daleko od idealne.

Podsjećamo, nakon što je Grad Mursko Središće resornome Ministarstvu krajem 2015. godine uputio prijedlog da se donese propis kojim se ograničava uporaba državne ceste DC 209 za promet teretnih vozila čija najveća dopuštena masa premašuje 7,5 tona, pokazalo se da ga je moguće ispuniti. Naime, utvrđeno je da se promet navedenih vozila može usmjeriti alternativnim pravcima po državnim cestama relacijom granični prijelaz Goričan – čvor Goričan (autocesta A4) i Nedelišće – Štefanec; smjerom Štefanec – čvor Čakovec, a tu je i relacija G. P. Trnovec – Nedelišće (spoj s DC 3). No, navedenim pravcima ne smije se kretati tranzitni promet teretnih automobila s prikolicom ili bez nje čija ukupna masa prelazi 7,5 tona, koja su sama ili s priključnim vozilom dulja od 14 metara. A to su upravo ona koja u Murskom Središću stvaraju najveće probleme!

Gotova je Prometna studija smještaja zaobilaznice i novog mosta u prostor

– U praksi vozači velikih kamiona spomenute alternativne pravce tek djelomično koriste. Umjesto da koriste autoput, koji im omogućava produžetak vožnje za Letenye i Goričan, nastoje ga izbjeći radi uštede na cestarini. Vozači kamiona dobro znaju na kojim mjestima nema vage, a što se tiče Odluke o određivanju javnih cesta po kojima se mora odvijati tranzitni promet teretnih automobila kroz RH, neka je već jednom promijene – kaže Srpak, kojem je nepojmljivo da centrom Murskog Središća mogu voziti svi, dok to nije slučaj na alternativnim pravcima.

Neodrživo stanje teretnog prometa u Murskom Središću, a također i onoga koji prolazi državnom cestom D 209 do Čakovca, bila je glavna tema u Hrvatskim cestama na radnom sastanku održanom 27. listopada. Gradonačelnik Dražen Srpak tom je prilikom direktoru sektora Josipu Škoriću prenio ogorčenje građana i svoje osobno sa svim poteškoćama i problemima koje svakodnevno donosi od 500 do 600 teretnih vozila koja prolaze centrom grada i glavnom gradskom prometnicom.

Dobra suradnja

– U Zagrebu je dogovoreno žurno postavljanje pokazivača brzine na glavnoj prometnici i u gradskom naselju Štrukovec. Pokazivači su već trebali biti postavljeni, ali je zbog raznih proceduralnih problema propala javna nabava. No, nedavno su Hrvatske ceste potpisale ugovor s drugom tvrtkom i očekujemo da će se sve brzo riješiti – pojasnio je gradonačelnik Murskog Središća.

Nažalost, još 2013. godine znalo se da postojeće trase državnih cesta u Međimurskoj županiji ne zadovoljavaju tehničkim elementima – prolaze velikim dijelom kroz naselja, naročito otežano kroz gradove Čakovec, Prelog i Mursko Središće i naselja Nedelišće, Mala Subotica i Donja Dubrava, kojima prolazi kroza samo središte.

– Na sastanku sam doznao da je gotova Prometna studija smještaja zaobilaznice i novog mosta u prostor. Prići će se izradi Studije izvodljivosti i Studije utjecaja na okoliš, što su preduvjeti za izradu projektne dokumentacije i pravno-imovinskih poslova. Također, idejno rješenje za smještaj ceste usuglašeno je s Općinom Lendava – napominje Srpak, koji je pozvao da Mursko Središće u najskorijem vremenu posjete direkcija Hrvatskih cesta te ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Čeka se brza cesta

Dodao je da je njihov dolazak potvrđen, naglasivši da je to nužno kako bi se na licu mjesta sagledao problem i žurno pristupilo njegovu rješavanju. Očekuju to i ljudi koji žive uz glavnu prometnicu. Oni, naime, ne samo da žele normalno živjeti u svojim kućama već brinu i o svojoj sigurnosti, koju tek treba dovesti do zadovoljavajuće razine.
– Ponovno je zatraženo da se odmah donese Odluka o zabrani tranzitnog teretnog prometa i da se takav teretni promet odmah preusmjeri na autoceste. O tome postoji odluka Gradskog vijeća (donesena u studenome 2015.) i nadamo se da će Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture ubrzo donijeti takvu odluku – ističe Srpak te napominje da je to mjera koja može brzo djelovati na smirivanje prometa. Međutim, konačno rješenje bit će isključivo brza cesta Čakovec – Mursko Središće te izgradnja novog mosta sa zaobilaznicom, na čemu će Grad Mursko Središće i nadalje bezrezervno inzistirati.

Sa snijegom novi problemi

Predstojeća zimska sezona Murskom Središću opet će donijeti nove – dodatne probleme u prometu. Naime, sve javne ceste moraju se održavati na način da se osigura njihova optimalna prohodnost, baš kao što je to slučaj s pješačkim i biciklističkim stazama. – Grad Mursko Središće čini sve što može i kad nas zatrpa snijeg. Stanje nije dobro i zato tražimo da se šleperi već jednom maknu iz naše sredine. To mora riješiti policija, a mi smo na pojedinim lokacijama u gradu postavili stupiće kako bismo spriječili nepropisno parkiranje teretnih i manjih vozila – ističe Srpak. Dodao je da je brzina svih vozila na gradskom području ograničena na 40 km/h te da postojeći znakovi nisu dovoljni. – Hrvatske ceste će zasigurno u kratkom roku postaviti sve predviđene pokazivače brzine. No, njihov broj nije dovoljan i stoga se namjeravamo javiti na natječaje kako bismo dodatne postavili na županijske ceste – pojasnio je. Kao i svake zime, na uklanjanju snijega bit će angažirani komunalni djelatnici, kojima u tome pomaže i gradski traktor.

NEMA POMAKA

Još 2013. godine znalo se da postojeće trase državnih cesta u Međimurskoj županiji ne zadovoljavaju tehničkim elementima

NJIH SE ČEKALO

Grad na Muri uskoro će posjetiti predstavnici direkcije Hrvatskih cesta te ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković

Izvor:
Foto:

Međimurje

Grad Mursko Središće dodijelio mladima nove poticaje za uređenje nekretnina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Mlade obitelji do 40 godina starosti imaju pravo na poticaje za uređenje nekretnina nepogodnih za stanovanje te mogu ostvariti do 3000 eura poticaja, a uz to Grad Mursko Središće daje i poticaje za rušenje starih kuća u visini 2000 eura u skladu s uvjetima iz javnog poziva.

Početkom siječnja ove godine Grad je raspisao Javni natječaj za dodjelu poticaja za uređenje nekretnina, a pravo na ostvarivanje poticaja imali su vlasnici nekretnina uz uvjet da je vlasnik ili supružnik vlasnika stalno zaposlena osoba neprekinuto najmanje dvije godine do dana isteka roka za dostavu prijava na natječaj te da u slučaju da se na nekretnini u kojoj je izgrađen stambeni objekt nepogodan za stanovanje kojeg namjeravaju urediti za stanovanje vlasnik ima prebivalište na području grada Mursko Središće te nema u vlasništvu drugi stan ili kuću pogodnu za stanovanje i/ili bez obzira na prebivalište vlasnika ili činjenicu da korisnik poticaja ima ili nema u vlasništvu drugi stan ili kuću pogodnu za stanovanje u slučaju da se radi o nekretnini na kojoj se nalazi stambeni objekt u ruševnom stanju kojeg namjeravaju ukloniti i na istoj parceli izgraditi novi stambeni objekt.

U zadanom roku zaprimljeno je 13 pravodobnih prijava. Povjerenstvo za dodjelu poticaja je iste razmotrilo te predložilo gradonačelniku na usvajanje. Gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, u utorak, 16. travnja, u Gradskoj vijećnici s prijaviteljima je potpisao Ugovore o dodjeli poticaja za uređenje nekretnina na području grada za stambene objekte u ruševnom stanju ili za stambene objekte koji će se obnoviti.

Prilikom potpisivanja ugovora gradonačelnik Dražen Srpak istaknuo je da svake godine dolazi sve više prijava što je pokazatelj da se veliki broj mladih obitelji odlučuje na život upravo u najsjevernijem hrvatskom gradu.

Tako je ukupno dodjeljeno 13 poticaja i to u iznosu od 24.000 eura za obnovu nekretnina i 10.000 eura za rušenje to jest sveukupno 34.000 eura.

Nastavite čitati

Međimurje

Općina Selnica bogatim programom koji počinje u nedjelju obilježava svoje dane

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Općina Selnica/Facebook

Objavljen je program obilježavanja Dana Općine Selnica.

Program je uistinu bogat, a traje od 21. travnja do 1. svibnja.

Sve počinje tradicionalnim pješačenjem u nedjelju, 21. travnja, u 13 sati.

Svečana sjednica općinskog vijeća na rasporedu je u četvrtak, 25. travnja, a istog dana je i svečana sveta misa povodom zaštitnika svetog Marka.

U OŠ Selnica 26. travnja gostuje Kerekesh Teatar, a dan kasnije, u subotu, u istu školu dolaze “Autići-Brzići”.

Nedjelja, 28. travnja, rezervirana je za kulturno umjetnički program.

Praznik rada obilježit će se od 11 sati na igralištu u Zebanec Selu, a organizator je ŠN sv. Marko.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje