Povežite se s nama

Zabava & Stil

Staklo i metal umjesto plastike u vašoj kuhinji

Objavljeno:

- dana

ZDRAVA HRANA

Plastični spremnici za hranu jeftini su i praktični za korištenje, no mediji su posljednjih godina puni pisali o štetnosti određenih kemikalija koje se koriste u proizvodnji nekih tipova plastike.

Njihova se štetnost odnosi na ljude, osobito djecu, ali i na okoliš, pa su se mnogi vjerojatno suočili s pitanjem – što onda koristiti umjesto njih? Na portalu Krenizdravo.com pronašli smo korisne savjete o alternativi plastičnim spremnicima u obliku staklenih i metalnih posuda. Osim što će, prema tvrdnjama stručnjaka, hrana u takvim spremnicima biti zdravija i sigurnija za konzumiranje, vaša će kuhinja izgledati urednija i ljepša uz ove posude.

Nabavite staklenke sa širim grlom, jer ih je lako napuniti i kasnije oprati, a iz njih se može i lako piti

Male i srednje staklenke vjerojatno su najpraktičnija zamjena pohrani hrane u plastičnoj ambalaži. Možete ih kupiti ili jednostavno oprati i skupiti razne staklenke od pekmeza, majoneze ili kiselih krastavaca. Veličine im mogu varirati od 125 do 500 ml i mogu biti različitih oblika, s užim ili većim grlom. Osim što je njihova uporaba neograničena, u njima možete čuvati hranu u kuhinjskim elementima tj. u ostavi, ili pohraniti hranu u hladnjaku. U većim staklenkama možete čuvati grahorice, orašaste plodove, pahuljice, itd. Na radnoj ploči kuhinje ili vidljivome mjestu smjestite staklenke s keksima, a u hladnjaku možete u staklenki čuvati ostatke juhe, umaka, variva ili voće. 

Možete nabaviti i staklenke sa širim grlom. Iz njih je jednostavno piti, lako ih je napuniti i oprati. Birajte dvodijelne poklopce, one koji imaju poklopac i gumu. Takvi poklopci su dugotrajniji, pa ćete smanjiti otpad koji bi nastao od stalnoga kupovanja novih poklopaca. Velike staklenke sa spojenim poklopcem uključuju staklenku, poklopac sa stezaljkom i silikonski uložak te omogućavaju hermetično zatvaranje. Dolaze u raznim veličinama i oblicima, ali velike su dobre za pohranu pahuljica i većih količina hrane, a u hladnjaku u njima se čuvaju mlijeko, sokovi ili ostaci jela. Silikonski ulošci će se vremenom istrošiti, ali ih je jednostavno zamijeniti. Takve staklenke mogu biti zatvorene hermetičnim plastičnim dijelom čepa ili samo običnim staklenim, koji ne zatvara hermetički.

Za hermetično zatvaranje hrane osobito su praktične velike staklenke s poklopcem koji se spaja stezaljkom i silikonskim uloškom

Spremnici od nehrđajućeg čelika također su odlična alternativa plastičnim spremnicima. Lagani su, što olakšava djeci njihovo korištenje. Može ih se koristiti na mnoge načine. Odlični su za pohranu užine, suhih i pečenih namirnica ili pohranu ostataka jela u hladnjaku. Kada mijenjate plastične spremnike čeličnima, budite sigurni da ne kupujete aluminijske ili neke koji sadrže plastiku. Spremnici bi trebali imati oznaku sastava. A kamo s plastičnim posudama? Ovisno o njihovu stanju i veličini, možete ih koristiti izvan kuhinje za spremanje alata, kozmetike, šivaćeg pribora, manjih dječjih igračaka ili drugih stvari u spremištu.

Izvor: rt
Foto:

Zabava & Stil

Koncert Tereze Kesovije 4. listopada u Čakovcu uoči Svjetskog dana učitelja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uoči Svjetskog dana učitelja Međimurska županija organizira koncert glazbene dive Tereze Kesovije koji će se održati u utorak, 4. listopada, u 20 sati u Centru za kulturu Čakovec.

Ulaz na koncert je besplatan, a ulaznice se mogu podići na blagajni Centra za kulturu Čakovec, u Caffe baru Bedem u “Riznici Međimurja” ili rezervirati na Facebook profilu Međimurske županije te podići na dan koncerta.

Svjetski dan učitelja obilježava se svake godine 5. listopada kako bi se istaknuo značaj ove profesije u oblikovanju budućnosti svakog društva te kako bi se zahvalilo svim učiteljima, profesorima i djelatnicima u obrazovanju na njihovom trudu i predanosti svom poslu.

– Pozivamo sve Međimurke i Međimurce, a posebice naše učitelje i profesore, da nam se u utorak pridruže na koncertu kako bismo zajedno obilježili Svjetski dan učitelja – kažu iz Međimurske županije.

Nastavite čitati

Zabava & Stil

Poznati ludbreški komičar Aleksandar Lazić najavio utakmicu Hajduka i Tehničara

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U šesnaestini finala Hrvatskog kupa u u srijedu 12. listopada, Hajduk će gostovati kod Tehničara iz Cvetkovca.

Tehničar je osvojio Županijski kup Koprivničko-križevačke županije, a također je i vodeća momčad Četvrte NL Bjelovar – Koprivnica – Virovitica.

Klub je utakmicu odlučio najaviti šaljivim video zapisom u kojem glavnu ulogu igra komičar Aleksandar Lazić.

– Ti, ti, ti, ti i vas četvorica čuvate Livaju. Ne da ne smije loptu dobiti nego Livaja ne smije sunca vidjeti. Slavek, dok je gužva, ti se samo sruši u šesnaestercu, sudac će svirati penal, ja sam sve dogovorio s njim, prodavao sam mu odojke. Ali ne u našem šesnaestercu, nego u njihovome – govori u jednom trenutku.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje