Povežite se s nama

Zabava & Stil

Staklo i metal umjesto plastike u vašoj kuhinji

Objavljeno:

- dana

ZDRAVA HRANA

Plastični spremnici za hranu jeftini su i praktični za korištenje, no mediji su posljednjih godina puni pisali o štetnosti određenih kemikalija koje se koriste u proizvodnji nekih tipova plastike.

Njihova se štetnost odnosi na ljude, osobito djecu, ali i na okoliš, pa su se mnogi vjerojatno suočili s pitanjem – što onda koristiti umjesto njih? Na portalu Krenizdravo.com pronašli smo korisne savjete o alternativi plastičnim spremnicima u obliku staklenih i metalnih posuda. Osim što će, prema tvrdnjama stručnjaka, hrana u takvim spremnicima biti zdravija i sigurnija za konzumiranje, vaša će kuhinja izgledati urednija i ljepša uz ove posude.

Nabavite staklenke sa širim grlom, jer ih je lako napuniti i kasnije oprati, a iz njih se može i lako piti

Male i srednje staklenke vjerojatno su najpraktičnija zamjena pohrani hrane u plastičnoj ambalaži. Možete ih kupiti ili jednostavno oprati i skupiti razne staklenke od pekmeza, majoneze ili kiselih krastavaca. Veličine im mogu varirati od 125 do 500 ml i mogu biti različitih oblika, s užim ili većim grlom. Osim što je njihova uporaba neograničena, u njima možete čuvati hranu u kuhinjskim elementima tj. u ostavi, ili pohraniti hranu u hladnjaku. U većim staklenkama možete čuvati grahorice, orašaste plodove, pahuljice, itd. Na radnoj ploči kuhinje ili vidljivome mjestu smjestite staklenke s keksima, a u hladnjaku možete u staklenki čuvati ostatke juhe, umaka, variva ili voće. 

Možete nabaviti i staklenke sa širim grlom. Iz njih je jednostavno piti, lako ih je napuniti i oprati. Birajte dvodijelne poklopce, one koji imaju poklopac i gumu. Takvi poklopci su dugotrajniji, pa ćete smanjiti otpad koji bi nastao od stalnoga kupovanja novih poklopaca. Velike staklenke sa spojenim poklopcem uključuju staklenku, poklopac sa stezaljkom i silikonski uložak te omogućavaju hermetično zatvaranje. Dolaze u raznim veličinama i oblicima, ali velike su dobre za pohranu pahuljica i većih količina hrane, a u hladnjaku u njima se čuvaju mlijeko, sokovi ili ostaci jela. Silikonski ulošci će se vremenom istrošiti, ali ih je jednostavno zamijeniti. Takve staklenke mogu biti zatvorene hermetičnim plastičnim dijelom čepa ili samo običnim staklenim, koji ne zatvara hermetički.

Za hermetično zatvaranje hrane osobito su praktične velike staklenke s poklopcem koji se spaja stezaljkom i silikonskim uloškom

Spremnici od nehrđajućeg čelika također su odlična alternativa plastičnim spremnicima. Lagani su, što olakšava djeci njihovo korištenje. Može ih se koristiti na mnoge načine. Odlični su za pohranu užine, suhih i pečenih namirnica ili pohranu ostataka jela u hladnjaku. Kada mijenjate plastične spremnike čeličnima, budite sigurni da ne kupujete aluminijske ili neke koji sadrže plastiku. Spremnici bi trebali imati oznaku sastava. A kamo s plastičnim posudama? Ovisno o njihovu stanju i veličini, možete ih koristiti izvan kuhinje za spremanje alata, kozmetike, šivaćeg pribora, manjih dječjih igračaka ili drugih stvari u spremištu.

Izvor: rt
Foto:

Zabava & Stil

VIDEO Glamur dvorca Trakošćan poslužio kao kulisa spota pobjedničke pjesme Dore

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dva tjedna nakon uvjerljive pobjede na Dori 2021., hrvatska eurovizijska predstavnica objavila je glazbeni spot za pjesmu “Tick-Tock”.

Spot je premijerno prikazan u središnjem Dnevniku HTV-a.

Albina je spot za pjesmu snimala prije Dore u dva dana na više lokacija – u studiju, garaži, na cesti i u dvorcu Trakošćan, u vrlo užurbanom tempu, ali odličnoj atmosferi, piše magazin.hrt.hr.

Scenaristički, ovaj video uradak govori o borbi nove generacije između društveno prihvaćenih i onih osobnih želja. Vrata predstavljaju put želja, očekivanja i nadanja.

Nastavite čitati

Zabava & Stil

Zsa Zsa i Evelin Novak među nominiranima za prestižnu glazbenu nagradu Porin

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U četvrtak, 25. veljače, putem prijenosa na YouTube kanalu Porina pod voditeljskom palicom Tamare Loos doznali smo nominirane za najprestižniju hrvatsku glazbenu nagradu Porin.

Za ovogodišnju dodjelu nagrade Porin prijavljeno je čak 214 albuma i 299 skladbi za Pjesmu godine, a najbolji izvođači, pjesme, albumi, aranžmani, producenti i suradnje biraju se u 36 kategorija.

Ukupno 1784 prijave,od toga čak 214 prijavljenih albuma, 299 skladbi za Pjesmu godine, a 75 prijava za kategoriju Novi izvođač. Imali smo puno posla i ove godine – rekla je Ivana Martinac, Glavna tajnica nagrade Porin uoči nominacija.

U kategoriji za Najbolju vokalnu suradnju nominaciju za nagradu Porin osvojili su Zsa Zsa i Hiljson Mandela za skladbu „Ova ljubav“.

U ekipi nominiranih je još jedna međimurska izvođačica, Evelin Novak.

Naime, album „Vatroslav Lisinski: Porin, viteška opera u pet činova“ nominiran je za Najbolji album klasične glazbe. Izvođači su Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a; dirigent je Pavle Dešpalj, tenor Stjepan Franetović, sopranistica Evelin Novak, bariton Ljubomir Puškarić, sopranistica Kristina Kolar, bas Luciano Batinić, mezzosopranistica Irena Parlov i tenor Siniša Galović.

Isti je album nominiran i u kategoriji za Najbolju produkciju albuma klasične glazbe.

Dodajmo da je u kategoriji za Najbolji album pop-folklorne glazbe među nominiranima i Festival kajkavskih popevki – Krapina 2020. na kojem su, među ostalima, sudjelovali mnogi izvođači iz Varaždinske i Međimurske županije.

Nominirane za glazbenu nagradu Porin predstavili su Ivana Martinac, glavna tajnica Porina, Tamara Loos, voditeljica, Nikša Bratoš, član UO glazbene nagrade Porin, Frano Đurović, predsjednik UO Porinai Davor Drezga, izvršni direktor Porina.

– Tko će osvojiti Porine u 36 kategorija, saznat ćemo uskoro. Organizacija ima spremna tri scenarija za realizaciju dodjele nagrada ovisno o datim epidemiološkim uvjetima u željenim terminima – rekao je Drezga.

Nastavite čitati