Povežite se s nama

Međimurje

Štamprlin žganice tira cincelice!

Objavljeno:

- dana

Mnogi pojmovi koje Međimurci svakodnevno upotrebljavaju počinju glasom „š“.

Većina takvih pojmova preuzeta je iz njemačkog jezika i iskrivljena, odnosno prilagođena kajkavskom govoru. To su riječi poput „štamprlin“, „šaraklin“, „štokarlin“, „švarklin“, pa čak i „škarje“ ili „škare“, koje smo preuzeli iz srednjovjekovnoga njemačkog, te niz drugih pojmova.

Štamprlin tako dolazi od njemačke riječi „Stamperl“ (drugi naziv je „Schnappsglas“), koja označava čašicu sa zadebljanim dnom namijenjenu ispijanju žestokih pića (na primjer naše rakije, a kod Nijemaca popularnog šnapsa).

Štokarlin ili šamlek?

Štok(a)rlin je maleni stolac bez naslona koji se pravi u nekoliko različitih izvedbi. Na našem području tipična je izrada s karakterističnom rupom na sredini stolca (takav stolčić naziva se još i „šamlek“). Naziv je nastao iskrivljenjem njemačke riječi „Stubenhocker“. Postoji nekoliko teorija i mogućnosti kako je nastalo to njemačko ime.

Prvi dio riječi, „Stuben“, može označavati dnevnu sobu, hodnik, grijani dio kuće, ali i stube – koje su obično vodile u neki od navedenih dijelova kuće. Još jedan naziv za stube koji se koristi i danas je „štenge“, od njemačkog „die Stenge“, što označava gornji dio brodskog jarbola. Naime, užad i jedra s jarbola se spuštaju u nizovima, odnosno razinama, s različitih visina – poput stubišta.

Dobar sluga…

„Šaraklin“, „šerakl“, „šeraklin“, „širhakl“ i alternativni pojam sličnog značenja „širajzl“ razni su kajkavski nazivi za žarač, to jest predmet kojim se u pećima raspiruje vatra. Dolaze od nekoliko sličnih germanskih naziva – „Schürhaken“, „Schüreisen“ ili „Stocheisen“, i svi su iskrivljeni prijevodi ovih riječi.

Ovi su pojmovi najbolji primjer koliko je kajkavski zapravo pod utjecajem susjednih zemalja i njihovih jezika – i zbog geografske blizine, ali i zbog utjecaja koji su sa sobom donijeli naši iseljenici.

Kultura

Noć knjige 23. travnja i u Knjižnici i čitaonici Grada Preloga

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U petak, 23. travnja, održat će se jubilarna, deseta Noć knjige.

Povod ovoj manifestaciji su Svjetski dan knjige i autorskih prava (na isti dan) te Dan hrvatske knjige (22. travnja), a ovaj put njezin je okvir Godina čitanja, proglašena odlukom Vlade RH. U nastojanju da odgovore na aktualni trenutak, organizatori Noći knjige odlučili su je ove godine tematski posvetiti ljekovitoj moći knjiga u razdobljima društvenih i intimnih kriza.

Knjižnica i čitaonica Grada Preloga i ove godine organizira manifestaciju Noć knjige. S posebnim veseljem predstavljaju ovogodišnji program koji realiziraju s ICARUS-om Hrvatska. Pozivaju se svi zainteresirani da se pridruže u proslavi, a zauzvrat možete pronaći teme i aktivnosti koji bi mogle biti korisne za sve ustanove i zanimanja.

Program, koji će se održati u Multimedijalnoj dvorani Muzeja “Croata insulanus” Grada Preloga, započet će u 18 sati. Izložbu “Priče iz arhiva” otvorit će predsjednica ICARUS-a Hrvatska, dr. sc. Vlatka Lemić. Članica ICARUS-a dr. sc. Tamara Štefanac predstavit će priručnik za razvoj publike u projektu CHEARCH, a glazbena gošća večeri je Lea Šprajc.

S obzirom na epidemiološke mjere, broj gostiju u dvorani je ograničen, a potvrda dolaska je obavezna. Prijaviti se možete putem poveznice na obrazac.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO U Piškorovcu, Domašincu i Kotoribi mještani predali 186 komada streljiva različitih kalibara

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

PU međimurska

U subotu, 17. travnja, policijski službenici Policijske postaje Prelog mještanima Piškorovca, Domašinca i Kotoribe omogućili su dragovoljnu predaju oružja, streljiva i drugih minsko-eksplozivnih sredstava.

Mještani su prihvatili poziv te dragovoljno predali ukupno 186 komada streljiva različitih kalibara pištoljskog, puščanog i lovačkog streljiva. Predano oružje pohranjeno je u skladištu Policijske uprave međimurske.

Akciji su svojom prisutnošću podršku u Piškorovcu dali načelnik Općine Mala Subotica Valentino Škvorc i predsjednik ogranka UDVDR Mala Subotica Josip Halić, u Domašincu načelnik Općine Domašinec Mario Tomašek i njegov zamjenik Goran Koren te u Kotoribi načelnik Općine Kotoriba Ljubomir Grgec i predsjednik ogranka UDVDR Kotoriba Dragan Rajher.

I nadalje u radu Policijske uprave međimurske jedan od najvažnijih prioriteta je suzbijanje nezakonitog posjedovanja oružja, streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava. 

Upravo s ciljem da se građani potaknu i odluče na dragovoljnu predaju ilegalnog oružja, vrlo često na području Policijske uprave međimurske provode se preventivne akcije u sklopu nacionalne kampanje „Manje oružja, manje tragedija“.

– Zahvaljujemo građanima na odazivu preventivnim akcijama dragovoljne predaje oružja, streljiva i minsko-eksplozivnim sredstava, a sve one koji se još uvijek nisu odlučili na dragovoljnu predaju, pozivamo da bez ikakve bojazni od sankcija, dragovoljno predaju sva ubojita sredstava – poručuje policija.

Nastavite čitati