Povežite se s nama

Novosti

Stan će joj uzeti prevaranti pod istragom USKOK-a!?

Objavljeno:

- dana

Višnji Petrić iz Varaždina, žrtvi kreditnog ureda Verte, život pretvoren u noćnu moru

Slučajeve financijskih prevara istražuje USKOK, ali Višnji Petrić to ne pomaže. Iako je prevarena za 25.500 kuna, njezin je stan korak do prodaje, jer se ovršni postupak na temelju zelenaškog ugovora uredno privodi kraju.

– U strahu sam. Noću ne mogu spavati. Žrtva sam prevare, a sada bih mogla završiti na cesti – sa suzama u očima rekla nam je Višnja Petrić, jedna od najmanje 30-ak žrtava iz Varaždinske županije koje su uzele zajam preko varaždinskog ureda Međunarodnih konzultacija Verte. 

Iako je prevarena, sada je korak do toga da ostane bez svojega stana od 50 četvornih metara u Varaždinu. Prošli tjedan varaždinski Općinski sud je u njezinoj jedinoj nekretnini zakazao provođenje građevinskog vještačenja radi procjene tržišne vrijednosti. Vještačenje je određeno u sklopu ovrhe koju je protiv 53-godišnje Višnje Petrić pokrenuo slovenski državljanin Marijan Koštomaj iz Celja. 
 
Ovršni postupak je pokrenut na temelju ugovora o zajmu, koji je Varaždinka sa Slovencem potpisala 2008. godine u Zagrebu, i to sa zalogom stana kao osiguranjem vraćanja zajma. No prevarena je za čak 25.500 kuna. 

Slovenski državljanin

Kredit u iznosu od 12.000 kuna dogovorila je u varaždinskom uredu Vertea u Kranjčevićevoj ulici. U Zagrebu, gdje je prvi i zadnji put vidjela slovenskog državljanina, isplaćeno joj je 10.000 kuna. Međutim, umjesto ugovora na iznos od 12.000 kuna koji su joj pokazali, na potpis su joj dali ugovor na iznos od 37.500 kuna! Ona nije jedina koja je prevarena po takvom scenariju, o čemu smo u Regionalnom tjedniku pisali još 2010. godine u nekoliko navrata. PU varaždinskoj i Državnom odvjetništvu tada je stiglo 30-ak prijava oštećenih osoba. 
 
Iz PU varaždinske su sada izvijestili da istragu financijskih prevara preko ureda Vertea u Kranjčevićevoj i Zagrebačkoj ulici u Varaždinu vodi USKOK. Iz toga je jasno da oštećenih ima i u drugim dijelovima Hrvatske.
 
– Policijski službenici PU varaždinske i dalje, u nadležnosti i po dinamici Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, provode opsežna kriminalistička istraživanja vezana uz taj slučaj – navedeno je u odgovoru koji potpisuje načelnik Rade Sitar. 

Očajnički apel

Za razliku od toga, iz Općinskog državnog odgovora na naš upit do kraja zaključenja ovoga broja odgovor nismo primili. 
Višnju Petrić, koja danima živi u strahu, zanima samo jedno: hoće li zbog osoba koje su ju prevarile i koje su joj blokirale bankovni račun sada završiti na cesti. 
 
Protiv njih je još 2010. godine na Općinskom sudu u Varaždinu podnijela tužbu radi ništetnosti ugovora o zajmu, koji je, navedeno je, bez sumnje zelenaški ugovor. 
 
– Nije održano niti jedno jedino ročište po mojoj tužbi, ali ovršni postupak se normalno odvija. Najgore od svega je to što sam 10.000 kuna preko Vertea uzela kako bih platila režije, jer sam u to vrijeme napokon uspjela adaptirati svoj stan. Stan još otplaćujem Gradu Varaždinu, a otplaćujem i kredit za adaptaciju stana. Prevarantima sam vratila tih 10.000 kuna, putem uplatnica 8.500 kuna, a 1.500 kuna su si uzeli nakon što su mi blokirali račun. U međuvremenu sam ostala bez posla. Nemam za kruh, a sada bih mogla postati i beskućnik – kroz suze kaže Višnja Petrić i šalje očajnički poziv u pomoć institucijama da zaštite nju, ali i sve druge koji bi se mogli naći u istoj situaciji.

Bez kune nakon 32 godine staža

Bankovni račun Višnje Petrić još je uvijek blokiran, a 1.320 kuna naknade sa Zavoda za zapošljavanje, jedina svoja primanja, dobiva zahvaljujući tome što je otvorila poseban račun na Fini. Međutim, otplaćivati mora još tri kredita, dva koja je uzela da bi adaptirala stan, a trećim otplaćuje stan Gradu Varaždinu. Taj kredit, priznaje, ne uspijeva redovito podmirivati. 

– Živim sa sinom koji je nezaposlen. Kada platim dva kredita i režije, od 1.320 kuna naknade ne ostane mi ništa. Da nam ne pomažu brat i roditelji, sin i ja ne bismo imali što jesti – jadna je Višnja, koja se u teškoj situaciji našla nakon 32 godine radnog staža. Nakon operacije desne ruke, na kojoj su popucale tetive, više nije mogla raditi kao prodavačica i završila je na burzi.

“Ponudili nagodbu i opet mi lagali” 

Sudeći po pozivima koje je Višnja Petrić primila prije dva tjedna, prevaranti su bili spremni “nagoditi se”. Poziv je stigao 10-ak dana prije nego što je bilo zakazano vještačenje radi procjene tržišne vrijednosti njezinog stana u sklopu ovršnog postupka koji je protiv nje pokrenuo slovenski državljanin, s kojim je prije četiri godine potpisala ugovor o zajmu. 
 
– Muška osoba koja se predstavila kao Igor prvo je zvala mojeg brata, a onda i mene. Rekao je da mi je spreman iz vlastitog džepa posuditi novac kako bih mu na rate platila kamate. Nagovarao me da se sastanemo, ali sam mu rekla da na to pristajem samo ako će prisutan biti moj odvjetnik. Na to je rekao da moj odvjetnik taj dan neće biti u uredu. Lagao je! Odmah sam provjerila tu informaciju. Moj odvjetnik je taj dan bio u Varaždinu – ispričala je Višnja pokazujući na svojem mobitelu poziv s prikrivenog broja. 
 
Varaždinka ističe da je vratila 10.000 kuna, koliko joj je bilo isplaćeno, a kamate na taj iznos, kaže, spremna je platiti samo ako se sudskom odlukom ugovoreni iznos iznad 12.000 kuna proglasi ništetnim. Putem uplatnica je platila 16 rata ili ukupno 8.500 kuna, pri čemu su na uplatnicama žigovi različitih tvrtki iako je, kaže, novac uvijek donosila u varaždinski ured Vertea. Čim je malo zakasnila sa 17. ratom, preko tvrtke Usluge Axia blokiran joj je tekući račun s kojeg su joj “skinuli” 1.500 kuna. 
 
– Bila sam šokirana kada su mi u banci pokazali da su Usluge Axia moj račun blokirale na temelju bjanko zadužnice, dokumenta koji nikad prije nisam vidjela, a na kojem je bio moj potpis – navodi Višnja.

Ljude varali po istom scenariju

Zajedničko u gotovo svim slučajevima ugovaranja zajma preko varaždinskog ureda Međunarodnih konzultacija Verte je to što je građanima u uredu pokazan ugovor na jedan iznos, primjerice 12.000 kuna, a kod javnog bilježnika im je na potpis dan ugovor na daleko veći iznos, primjerice 37.500 kuna. Sve su morali brzo potpisati, pa su neki tek kod kuće vidjeli na što su stavili svoj potpis. O tome smo u Regionalnom tjedniku pisali više puta 2010. godine. Novi problemi za zajmoprimce, ali i sudužnike te jamce počeli su kada se zakasni s plaćanjem jedne rate. Tada je uslijedila blokada računa zajmoprimcima, sudužnicima ili jamcima, i to na temelju bjanko zadužnica, koje su korištene i na iznos od čak 500.000 kuna. No neki od prevarenih rekli su nam da bjanko zadužnicu prije blokade bankovnog računa nisu vidjeli, a kamoli potpisali.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Happy Bike: sastanak projektnih timova uključenih gradova održan u Letenyu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz brojne projekte u kojima sudjeluje kao partner ili nositelj projekta, Grad Prelog dio je i projekta HAPPY BIKE.

HAPPY BIKE je projekt Europske unije koji je odobren za financiranje u okvirima Interrreg programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska. Partneri projekta su gradovi Letenje, Prelog i Ludbreg te ŽUC Varaždin. Ukupni budžet projekta je nešto više od milijun eura – EU sredstva 866.282,16 eura, vlastita sredstva 111.415,59 eura. Početna konferencija ovog projekta održana je krajem mjeseca siječnja. U srijedu, 28. veljače, održan je i sastanak projektnih timova iz gradova sudionika projekta.

Sastanak je održan u prostorima gradske uprave mađarskog Grada Letenye. Projekt je sa provedbom započeo početkom mjeseca studenog prošle godine, a voditelj projekta za područje Grada Preloga je Miroslav Hržić.

Glavni cilj projekta je izgraditi nove atrakcije uz rijeke Dravu i Muru uz koje se vežu bogata i raznolika prirodna i kulturna baština. To se planira kako bi se generirao gospodarski rast na prostoru uključenih programskih područja (Grad Letenye, Grad Prelog i Grad Ludbreg). Razvoj infrastrukture koja se provodi u okviru predloženog projekta trebao bi privući veći broj posjetitelja.

Uz uspostavljanje nove biciklističke rute Letenye-Prelog-Ludbreg te interpretacijskim stazama sa prikazom kulturne i prirodne baštine (na ukupnoj dužini od oko 100 km), lokalno stanovništvo i posjetitelji imat će poboljšani pristup slikovitim, gotovo netaknutim prirodnim područjima, a i drugi potencijalni turisti koji posjećuju mjesta uz rijeke Dravu i Muru. Poseban naglasak stavlja se na činjenicu da je ruta Letenye-Prelog-Ludbreg kapilarna ruta čime će se osigurati poveznica s obje strane hrvatsko – mađarske granice, kao i priključak na EuroVelo mrežu.

Područja uključena u projekt Happy Bike su: Županija Zala, Međimurska i Varaždinska županija. Najmanje 11 naselja trebalo bi imati koristi od projekta, a oko 60 kulturnih i prirodnih znamenitosti će biti evidentirano i dostupno posjetiteljima. Sljedeći sastanak projektnih timova održat će se u mjesecu svibnju u Ludbregu.

Nastavite čitati

Događanja

Kulturno-umjetnička večer posvećena Rudolfu Steineru održana u čakovečkoj knjižnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rudolf Steiner

U čakovečkoj Knjižnici „Nikola Zrinski“ prošlog tjedna predavanjem i kulturno-umjetničkim programom je obilježena 157. obljetnica rođenja začetnika antropozofije i waldorfske pedagogije, Rudolfa Steinera.

Program se odvijao u tamošnjoj multimedijalnoj dvorani, pri čemu je posjetiteljima na dolasku zahvalila ravnateljica knjižnice, Ljiljana Križan.

Rudolf Steiner je rođen 25. ili 27. veljače 1861. godine u Donjem Kraljevcu. Bio je utjecajan u mnogim područjima, uključujući odgoj i obrazovanje, poljoprivredu, umjetnost i filozofiju. Unutar svoje pedagogije htio je uspostaviti odgoj djece kao cjelovitih ljudskih bića, naglašavajući važnost ravnoteže fizičkog i duhovnog aspekta čovjeka. S tim u cilju razvio je i euritmiju, izvedbenu umjetnost koja je ujedno i metoda terapije. To su zapravo geste i pokreti koji kretanjem tijela žele izraziti govor i zvuk. Pomoću njegovih ideja razvijena je i biodinamička poljoprivreda. Temeljna zamisao takve vrste ratarstva počiva na „životnoj snazi“, ideji da biljke i životinje posjeduju „kozmičku silu“ koju hranjenjem ljudi unose u svoj organizam. Steiner je smatrao i da pesticidi i umjetna zaštitna sredstva i gnojiva hrani oduzimaju životnost.

Govoreći o naučavanju dr. Rudolfa Steinera, ravnateljica istoimenog centra u Donjem Kraljevcu, Dijana Posavec, pričala je i o predviđenim aktivnostima večeri.

Ravnateljica Centra “Dr. Rudolf Steiner”, Dijana Posavec

-Povodom 157. obljetnice rođenja našeg sunarodnjaka odlučili smo da će se ovdje u čakovečkoj knjižnici održati jedno interesantno predavanje, govorit će gospođa Mila Željeznjak. Naš prijatelj Goran Vadlja iz Donjeg Kraljevca provest će zvukoterapiju. Za 27. veljače bila je predviđena donatorska večer u Toplicama sv. Martin, no zbog vremena smo je morali odgoditi, javnost ćemo naknadno obavijestiti o novom terminu. Odlučili smo da ovu godinu posvetimo popularizaciji lika i djela Rudolfa Steinera. Predavanja na temu biodinamike vrlo su popularna, u Varaždinskoj županiji posjećenost je bila velika, a u bliskoj budućnosti organizirat ćemo ih u Zagrebu, Istri i Slavoniji.

Učenice Graditeljske škole Čakovec predstavile su Steinerovu poeziju

Steinerovu poeziju predstavile su učenice Graditeljske škole Čakovec. Gospođa Mila Željeznjak potom je održala predavanje pod nazivom „Boje duše“ na temu anđeoskog svijeta. Večer je završila govorom Gorana Vadlje o utjecaju zvuka na organizam. Uslijedila je njegova terapija zvukom u trajanju od 15 minuta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje