GibiGib

PROSVJED U GRABANICAMA

– Samo da vidim antenu gore, istog trena prodajem stan – rekao je Ivan Malbašić, otac četvero djece koji je sudjelovao u mirnom prosvjedu koji je održan jučer navečer u Grabanicama. Nije jedini koji tako razmišlja.

– Podstanar sam i sa suprugom sam željela kupiti stan, no ako se postavi bazna stanica na susjednoj zgradi, nema šanse. Istog trena odustajemo od kupnje! – rekla je Dajana Maria Horvat.

Pozvali na sastanak, pa otkazali

Ogorčeni stanari, njih četrdesetak, okupilo se ispred zgrade u Jalkovečkoj 100 na koju Vipnet planira postaviti baznu stanicu. Stanari su protiv toga jer tvrde da elektromagnetsko zračenje bazne stanice loše utječe na zdravlje, a i ljuti su jer ih nitko ništa nije pitao.

Zajedno sa Hrvatskom udrugom za zaštitu od elektromagnetskog zračenja i stanarima idemo u akciju da se bazne stanice maknu van iz grada

– Noćas je, bez ikakvog pojašnjenja, otkazan i sastanak koji se trebao održati s predstavnicima teleoperatera, stanara iz zgrade na kojoj se planira postaviti odašiljač i okolnih zgrada. No, mi smo se svejedno okupili i odlučili održati prosvjed – rekao je Mato Stojanović, predstavnih stanara iz zgrade u Jakovečkoj 98.

Za postavljanje bazne stanice još prošli tjedan Vipnet je imao potrebne suglasnosti, oko 60 % potpisa suvlasnika stanova. No, odluka još nije bila donesena, niti je potpisan bilo kakav ugovor.

– Mnogi su stanari iz zgrade u Jalkovečkoj 100, koji su prvo dali suglasnost za postavljanje bazne stanice, u međuvremenu odustali, a svakim danom sve ih više odustaje. Pitanje je ima li Vipnet još uvijek dovoljan broj potpisa – rekao je Stojanović i poručio da idu “do kraja”.

– Nećemo dopustiti da se u našem kvartu postavi odašiljač. No, na tome nećemo stati. Zajedno sa Hrvatskom udrugom za zaštitu od elektromagnetskog zračenja i stanarima iz POS naselja pokrenut ćemo akciju da se i iz njihovom kvarta ukloni T-comova bazna stranica, pa i šire, da se bazne stanice maknu van iz grada – poručio je.

Maknuti odašiljač iz POS-a i iz Varaždina 

Dejan Žmuk, predstavnik Hrvatske udruge za zaštitu od elektromagnetskog zračenja najavio je da će se uskoro u 4. Mjesnom odboru održati tribina za građane kako bi ih se dodatno upoznalo o opasnostima za zdravlje i rizicima koje nose bazne stanice u naseljenim mjestima.

– Da su ovdje predstavnici teleoperatera imao bih za njih samo jedno pitanje: da li na isti način postavljate odašiljače i u Austriji, Sloveniji i Mađarskoj? – rekao je Žmuk.

Jer, Hrvatska je jedina zemlja u Europi u kojoj za postavljanje baznih stanica mobilnih operatera nije potrebna ni građevinska, ni lokacijska dozvola, te smo jedna od četiri europske zemlje u kojoj čak nije potrebna ni javna rasprava, podsjetili su stanari.

– U izradi je novi Pravilnik o zaštiti na radu koji obuhvaća i zračenje baznih stanica, te je po prvi put u to uključena i zdravstvena struka – rekao je Žmuk.

 

Izvor:
Foto:

Komentari

Komentara