Povežite se s nama

U fokusu

Dođite živjeti u Općinu Jalžabet gdje plaće rastu, bebe dobivaju izdašne naknade, a stiže i šoping centar

Objavljeno:

- dana

OPĆINA IZ SNOVA

Općina Jalžabet je među prvih deset hrvatskih općina po visini novčanog dara za novorođene: od ove godine bebe će pod jastuk dobivati od dvije pa do 7,5 tisuća kuna.

Visina iznosa ovisi o kojoj je to po redu bebi u obitelji riječ. Ovakva pronatalitetna politika pokazuje ozbiljnost Jalžabeta da zadrži svoje mlade obitelji na selu, ali i da dosele nove. To, ali i drugi potezi općinskih vlasti, svrstavaju Općinu u sam državni vrh po konkretnim mjerama demografske politike.

U Jalžabet se puno ulaže. Standard mještana je dobar, povlače se konkretni potezi da se još poboljša.

Općina Jalžabet nema nezaposlenih, plaće rastu, nema prireza, komunalno je opremljena, ima dvije osnovne škole, a do ljeta će imati šoping centar i benzinsku crpku. Prihodi lanjskog proračuna su veći od 11 milijuna kuna, a rashodi su bili puno manji, pa je u općinskoj blagajni ostalo čak tri i pol milijuna kuna viška. Ali plus u blagajni nije novost u Jalžabetu. Već nekoliko godina se manje troši nego zarađuje. Ovaj veliki višak ne znači škrtarenje na bilo čemu potrebnome u Općini. Štoviše, odrađuje se sve za postizanje nadstandarda, kako veli načelnik Općine Mirko Magić.

– Završena je kanalizacija u Kelemenu i Leštakovcu, vrijedna sedam milijuna kuna, asfaltiralo se, gradili su se nogostupi, izgrađena je potpuno nova ulica u Imbriovcu, obnovljena je crkva, izmijenjen prostorni plan kako bi se omogućila planirana ulaganja. Jedno od njih je i izgradnja velikoga Križevačkoga trgovačkog centra od 1,6 tisuća četvornih metara s benzinskom crpkom, parkiralištem i kafićem. Namjernici u Poslovnu zonu Jalžabet više neće morati kružiti, jer je pred završetkom prilazna cesta od naplatnih kućica do Zone, gotova je projektna dokumentacija i dobivena građevinska dozvola za kanalizaciju sela Jalžabet i Imbriovec s pročistačem te prijavljena na EU natječaj – nabraja načelnik Magić već odrađeno i ono na čemu se radi.

– Jalžabet je već sad respektabilna sredina, a može i bolje – siguran je predsjednik Općinskog vijeća i saborski zastupnik dr. sc. Josip Križanić. Ističe kako se sve to radi s ciljem zadržavanja općinske mladeži u Jalžabetu i privlačenja novih stanovnika.

Izazov prihvaćen

Jalžabet se ne želi naći na dugačkom popisu onih čija mladež završava s nekom od radnih i boravišnih dozvola zapadnih zemalja. – Za to trebamo ostvariti standard kao najrazvijenije sredine u državi – svjestan je izazova Križanić. Jalžabet je izazov prihvatio.

Jalžabet dobiva novi trg u Novakovcu. Središnje mjesto će zauzimati velika kapela, vrijedna milijun kuna koje će platiti Općina. S dolaskom ljepšeg vremena će započeti radovi.

Posla u Općini ima, a bit će ga još i više. Tu su, između ostalih, Press Glass, Ducal, Bomark, Ladić Werner i Wollsdorf, a u tijeku su pregovari s još jednim velikim potencijalnim investitorom u Zonu. – S 1.200 zaposlenih od 3.600 stanovnika smo na šestom mjestu u Županiji po zaposlenosti, na petom mjestu smo po bruto prihodu – 855 milijuna kuta, izvozimo u vrijednosti 625 milijuna kuna i zauzimamo treće mjesto. Vrlo brzo će nam se dogoditi da ćemo imati više radnih mjesta nego stanovnika – govori Josip Križanić. Još su mu se nedavno kad je to rekao, veli, smijali. Danas je to realnost.

POSLA U JALŽABETU IMA, A BIT ĆE GA JOŠ I VIŠE
Posla u Jalžabetu ima, a bit će ga još i više, najavljuje predsjednik Općinskog vijeća i saborski zastupnik dr. sc. Josip Križanić. 
– S 1.200 zaposlenih od 3.600 stanovnika smo na šestom mjestu u Županiji, na petom mjestu smo po bruto prihodu – 855 milijuna kuta, izvozimo u vrijednosti 625 milijuna kuna i zauzimamo treće mjesto. Vrlo brzo će nam se dogoditi da ćemo imati više radnih mjesta nego stanovnika – govori Josip Križanić. Još su mu se nedavno kad je to rekao, veli, smijali. Danas je to realnost. Jer Zona Jalžabet je jedna od najrazvijenih u Hrvatskoj, pa tvrtke rado dolaze. – U Općini de facto nema nezaposlenih, de jure ih je 83 – ističe Josip Križanić.

POS i novi trg

Nove stanovnike Jalžabet će pokušati privući izgradnjom desetak POS stanova. 

U Jalžabet se puno ulaže. Standard mještana je dobar, povlače se konkretni potezi da se još poboljša. Jedan od tih poteza je i izgradnja desetak POS stanova. Općina je spremna ustupiti zemljište u centru i trenutno je na web-stranicama objavljena anketa za potencijalne kupce. Zainteresiranih ima.

Uskoro će mještani dobiti i novo mjesto okupljanja. Počinje izgradnja novog trga u Novakovcu. Središnje mjesto će zauzimati velika kapela, vrijedna milijun kuna. Kapelu, koja će primati stotinjak vjernika, Općina će sama platiti. Od mještana se neće tražiti ni lipa. Bit će tu i sportsko igralište za nogomet, rukomet i košarku. Sve na jednome mjestu. Općinske vlasti konkretno i s visokim kriterijem rade na zacrtanom cilju: učiniti Jalžabet općinom sa standardom jednakim onim u svim velikim hrvatskim gradovima. Put kojim su krenuli izgleda dobar.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Treće poskupljenje cigareta u samo mjesec dana

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Novo poskupljenje cigareta na hrvatskom tržištu, treće po redu od početka ožujka.

Nakon Tvornice duhana Rovinj i kompanije Philip Morris Zagreb, dizanje cijena najavila je i tvrtka  JT International Zagreb, i to za 10 eurocenti po kutiji.

JT je prijavio povećanje maloprodajnih cijena za određene marke cigareta  i prijave maloprodajnih cijena za nove marke pod brandom Camel. Nove cijene stupaju na snagu u srijedu, 3. travnja.

Sobranie će po novome stajati 4,90 eura, Camel 4,30 eura, Camel legend 4,10 eura, Camel compact 4,20 eura, Winston 4,20 eura, Benson & Hedges 4,10 eura te LD 4,20 eura.

Cijene su povećane između 2 i 2,5 posto, ovisno o vrsti cigareta, ali sve su, bez iznimke, skuplje za 10 eurocenti. Za toliko su cijene digli i TDR te Philip Morris. Ima li tu možda posla za Agenciju za zaštitu tržišnog natjecanja?

Izvor: Danica

Nastavite čitati

U fokusu

Većina učenika je ispod osnovne razine znanja hrvatskog jezika: ˝To je zbog novih tehnologija˝

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Vinko Filipović, ravnatelj Nacionalnog centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja, komentirao je, među ostalim, rezultate nacionalnog ispita u školama.

Nacionalni ispit iz 2023. pokazao je poražavajući podatak da je u hrvatskom jeziku najviše učenika bilo ispod osnovne razine.

-Djelom je to točno, a to je zato jer se odnosi na pisani zadatak. Zbog suvremenih tehnologija naši učenici se sve lošije pisano izražavaju, ali mi upravo na otme inzistiramo, na učeničkoj pismenosti materinskog jezika. Stvari se neće lako popraviti, na društvenim mrežama učenici, kao i svi mi, komuniciraju skraćenicama i anglizmima – rekao je Filipović u Novom danu na N1 televiziji.

I fizika je imala najgore ocijene.

-To je na državnoj maturi. To je jedan višegodišnji problem jer je ona loše stručno zastupljena u školama zbog tržišta koje je fizičare usmjerilo u neka druga profitabilnija zanimanja. Pitanje je u kojoj je mjeri težina zadataka primjeran usvojenom znanju, a treba uzeti u obzir da je ona izborni predmet i da ju polažu i oni kojima ne polaganje neće donijeti nikakvu štetu, kao što je obveznim predmetima, naveo je.

Filipović kaže da ovi rezultati nemaju nikakav utjecaj na upise u srednje škole, ali da su dobar pokazatelj.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje