Povežite se s nama

U fokusu

“Stanje je alarmanto, upitan opstanak obrtništva”

Objavljeno:

- dana

Apel varaždinskih obrtnika

U Varaždinskoj županiji je 2008. godine bilo registrirano 3260 obrtnika, a koncem kolovoza ove godine upisano ih je 2597, što je 663 obrta manje. Broj zaposlenih radnika u obrtu u istom je periodu smanjen za gotovo 25 posto.

Podatke su na konferenciji za novinare Varaždinske županije, iznijeli predstavnici Udruženja obrtnika Ivanca, Novog Marofa, Varaždinske Županije i članica predsjedništva Grada Varaždina. Stanje smatraju alarmantnim te svoj opstanak vide jedino u zahtjevu za smanjenju poreza i naknada na lokalnoj, županijskoj i državnoj razini.

Zahtjev za smanjenjem davanja

Tendencija pada obrta i dalje raste.

– Dugogodišnja gospodarska kriza u državi dovela je do velike nelikvidnosti, rada “na crno”. Naknade te mnogi parafiskalni nameti, uz smanjenu potrošnju zbog slabe kupovne moći, uzrok su propasti mnogih obrtnika, naveo je Vladimir Habek, predsjednik županijskih obrtnika. Najgore je to što, kako vele, tendencija pada obrta i dalje raste.

– Zbog svega toga je na sjednici Upravnog obrta Varaždinske županije odlučeno da Udruženje pošalje dopise lokalnoj samoupravi sa zahtjevom za smanjenjem davanja koja se plačaju na lokalnoj razini kao porez na potrošnju, porez na tvrtku, komunalne naknade, naknade za uređenje voda, korištenje zemljišta…Također se traži postupak rasterećenja obrtništva na državnoj razini kako bi se zaustavilo daljnje propadanje gospodarstva te sačuvali obrti koji su samo čudom i upornošću nastavili raditi – istaknuo je Habek.

Umjesto pomoći-maksimalne nadoknade

Obrtnici uvijek ispadaju trećerazredni djelatnici i sve je veći broj blokiranih obrta

“Kad bi nas lokalna samouprava barem poslušala”

Inicijator ovog apela Nedjeljko Čerepinko, prvi obrtnik Ivanca, kaže kako je jedina stvar koji je Ministarstvo uspjelo učiniti za obrtnike jest smanjenje obrtničkog doprinosa.

– U Ivancu smo započeli sa sastancima cehova kako bismo se dogovorili na koji naćin ići prema višim instancama. Umjesto da nam pomognu i smanje namete, lokalna samouprava izglasala je maksimalne naknade, obrtnici uvijek ispadaju trećerazredni djelatnici i sve je veći broj blokiranih obrta. Kad bi nas lokalna samouprava barem poslušala – zavapio je Čerepinko.

Strukovna škola – nelojalna, ilegalna konkurencija

Konkretno od otprilike dvadesetak stavki koje plaća registrirani obrtnik, Strukovna plaća jednu jedinu – materijal.

Predsjednik novomarofskih obrtnika Mario Milak osvrnuo se na tekst objavljen u Regionalnom tjedniku o tihom ratu između obrtnika i Strukovne škola.

Strukovna škola lani je, kako je rečeno na konferenciji, ostvarila promet od 2,5 milijuna kuna. – Rade u prostorijama koje mi plaćamo, radnu snagu također mi plaćamo iz proračuna, djeca ne dobivaju ništa jer im je praktukum dio školovanja, dok obrtnici praktikanta plaćaju 780 kuna mjesečno. Konkretno, od otprilike dvadeset stavki koje plaća registrirani obrtnik, Strukovna plaća jednu jedinu – materijal. To je direktna konkurencija registriranim obrtnicima – ogorčen je Milak.

Stjerani u kut sive ekonomije

Milak i ostali obrtnici slažu se da je riječ o sivoj ekonomiji. Na pitanje zašto i ranije nisu nešto poduzeli u vezi toga, obrtnici vele da ih ionako nitko ne sluša.

– Sve navedeno preduvjet je za otvoreni ulazak u zonu sive ekonomije. Obrtnik mora ugasiti obrt, od nečega mora živjeti, počne raditi u fušu i nelojalna je tržišna konkurencija onome koji plaća sve namete – zaključuju.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Bosilj o smeću i Batiniću: Ne potpirujte niske strasti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj također je reagirao na vijest da je Ivkom kažnjen jer ne želi primiti na svom odlgalištu smeće iz Varaždina.

Ivkom kažnjen zbog varaždinskog smeća, no Batinić odbija podići rampu u Jerovcu!

Podsjetimo, Bosilj je Batinića već ranije zbog ovog problema nazivao lokalnim šerifom.

– Javnosti je poznato kako je namjerno stvoren problem odlaganja otpada od strane bivšeg gradonačelnika problem koji smo zatekli i koji je eskalirao odmah po preuzimanju upravljanja Gradom. Uvidom u zakonsku regulativu i nakon konzultacija s pravnicima bilo je očito da Jerovec mora preuzeti otpad. Nažalost, gradonačelnik Batinić se, sakupljajući političke poene, oglušio na sve naše pokušaje da se dogovorom riješi odlaganje 700 t otpada koji od grada Varaždina i 14 drugih jedinica lokalne samouprave prikuplja Čistoća. Izražavam žaljenje što je došlo do penalizacije Ivkoma i njihovog direktora, ali odgovornost za to snosi isključivo gradonačelnika Batinić koji je javno pozivao na nepoštovanje zakona i drugih pozitivnih propisa kojima je ovo područje regulirano. Nema govora ni o kakvim političkim i inim pritiscima. Zakoni i propisi se moraju poštivati, tako i u ovom slučaju. Drago mi je da pravna država funkcionira, a samovolja i politikanstvo nikako ne smiju biti opcija jer će u konačnici upravo građani koje se iskorištava i kojima se manipulira platiti izrečene kazne. Ne stoje niti optužbe da građani trpe štetu zbog pada cijene zemljišta, jer se kao i u svim drugim jedinicama lokalne samouprave plaća ekološka renta te gradonačelnik ima sredstava da obešteti građane.
Pozivam sve da poštuju odluke nadležnih državnih tijela, odnosno inspekcija te očekujem da će ubrzo, bez ikakvih tenzija krenuti i prvi kamioni prema Jerovcu. Kako bi gradonačelnik Batinić reagirao da mi, kada bude gotova, zatvorimo kompostanu u koju se u okviru aglomeracije bude primao mulj iz pročistača u široj regiji? Ili što učiniti kad će za par godina biti zatvoren Jerovec? Sav otpad iz 4 županije SZ Hrvatske tada će ići u Piškornicu, a otpad će se pretovarivati u Poljani. Zar bi onda Varaždin, po toj logici, trebao zatvoriti pretovarnu stanicu za otpad s ivanečkog područja? Kako bi to objasnio građanima? – zaključio je gradonačelnik Bosilj i pozvao političare da postanu odgovorni, poštuju zakone i prestanu sakupljati jeftine političke poene potpirujući niske strasti.

Nastavite čitati

U fokusu

Župan Stričak: “Žalosti me da je Ivkom kažnjen zbog varaždinskog smeća“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinski župan Anđelko Stričak osvrnuo se kratkom izjavom na problematiku zbrinjavanja miješanog komunalnog otpada u Varaždinu te još 14 gradova i općina. Podsjećamo, ivanečka komunalna tvrtka Ivkom d.d. ne želi ga deponirati na odlagalištu u Jerovcu.

>> Ivkom kažnjen zbog varaždinskog smeća, no Batinić odbija podići rampu u Jerovcu!

Stričak ističe da ga žalosti ovakav scenarij s kažnjavanjem bilo koje komunalne tvrtke s područja Varaždinske županije.

– S obzirom na to da smo, nažalost, godinama svjedoci prijava, sudskih sporova, ali ne i rješavanja slučaja „varaždinskog smeća“, smatrao sam da smo svi nešto naučili iz tog iskustva te da smo kao političari dovoljno zreli da sjednemo za stol i zajednički nađemo najbolje rješenje. Osobno sam uvijek i svugdje za dijalog i suradnju, a ne za prijave i prijetnje koje nam sigurno neće omogućiti da nađemo sustavno i cjelovito rješenje kakvo jedino i trebamo. Varaždinska županija nema nadležnost nad inspekcijom zaštite okoliša, dok je prema zakonskim odredbama, gospodarenje komunalnim otpadom u nadležnosti jedinica lokalne samouprave, odnosno gradova i općina – podsjeća Anđelko Stričak.

I dodaje:

– Podržat ću sva nastojanja, svaki sastanak i razgovor koji može doprinijeti rješavanju problematike preuzimanja miješanog komunalnog otpada s područja grada Varaždina i 14 okolnih gradova i općina na najprihvatljiviji mogući način – zaključio je varaždinski župan.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!