Povežite se s nama

U fokusu

“Stanje je alarmanto, upitan opstanak obrtništva”

Objavljeno:

- dana

Apel varaždinskih obrtnika

U Varaždinskoj županiji je 2008. godine bilo registrirano 3260 obrtnika, a koncem kolovoza ove godine upisano ih je 2597, što je 663 obrta manje. Broj zaposlenih radnika u obrtu u istom je periodu smanjen za gotovo 25 posto.

Podatke su na konferenciji za novinare Varaždinske županije, iznijeli predstavnici Udruženja obrtnika Ivanca, Novog Marofa, Varaždinske Županije i članica predsjedništva Grada Varaždina. Stanje smatraju alarmantnim te svoj opstanak vide jedino u zahtjevu za smanjenju poreza i naknada na lokalnoj, županijskoj i državnoj razini.

Zahtjev za smanjenjem davanja

Tendencija pada obrta i dalje raste.

– Dugogodišnja gospodarska kriza u državi dovela je do velike nelikvidnosti, rada “na crno”. Naknade te mnogi parafiskalni nameti, uz smanjenu potrošnju zbog slabe kupovne moći, uzrok su propasti mnogih obrtnika, naveo je Vladimir Habek, predsjednik županijskih obrtnika. Najgore je to što, kako vele, tendencija pada obrta i dalje raste.

– Zbog svega toga je na sjednici Upravnog obrta Varaždinske županije odlučeno da Udruženje pošalje dopise lokalnoj samoupravi sa zahtjevom za smanjenjem davanja koja se plačaju na lokalnoj razini kao porez na potrošnju, porez na tvrtku, komunalne naknade, naknade za uređenje voda, korištenje zemljišta…Također se traži postupak rasterećenja obrtništva na državnoj razini kako bi se zaustavilo daljnje propadanje gospodarstva te sačuvali obrti koji su samo čudom i upornošću nastavili raditi – istaknuo je Habek.

Umjesto pomoći-maksimalne nadoknade

Obrtnici uvijek ispadaju trećerazredni djelatnici i sve je veći broj blokiranih obrta

“Kad bi nas lokalna samouprava barem poslušala”

Inicijator ovog apela Nedjeljko Čerepinko, prvi obrtnik Ivanca, kaže kako je jedina stvar koji je Ministarstvo uspjelo učiniti za obrtnike jest smanjenje obrtničkog doprinosa.

– U Ivancu smo započeli sa sastancima cehova kako bismo se dogovorili na koji naćin ići prema višim instancama. Umjesto da nam pomognu i smanje namete, lokalna samouprava izglasala je maksimalne naknade, obrtnici uvijek ispadaju trećerazredni djelatnici i sve je veći broj blokiranih obrta. Kad bi nas lokalna samouprava barem poslušala – zavapio je Čerepinko.

Strukovna škola – nelojalna, ilegalna konkurencija

Konkretno od otprilike dvadesetak stavki koje plaća registrirani obrtnik, Strukovna plaća jednu jedinu – materijal.

Predsjednik novomarofskih obrtnika Mario Milak osvrnuo se na tekst objavljen u Regionalnom tjedniku o tihom ratu između obrtnika i Strukovne škola.

Strukovna škola lani je, kako je rečeno na konferenciji, ostvarila promet od 2,5 milijuna kuna. – Rade u prostorijama koje mi plaćamo, radnu snagu također mi plaćamo iz proračuna, djeca ne dobivaju ništa jer im je praktukum dio školovanja, dok obrtnici praktikanta plaćaju 780 kuna mjesečno. Konkretno, od otprilike dvadeset stavki koje plaća registrirani obrtnik, Strukovna plaća jednu jedinu – materijal. To je direktna konkurencija registriranim obrtnicima – ogorčen je Milak.

Stjerani u kut sive ekonomije

Milak i ostali obrtnici slažu se da je riječ o sivoj ekonomiji. Na pitanje zašto i ranije nisu nešto poduzeli u vezi toga, obrtnici vele da ih ionako nitko ne sluša.

– Sve navedeno preduvjet je za otvoreni ulazak u zonu sive ekonomije. Obrtnik mora ugasiti obrt, od nečega mora živjeti, počne raditi u fušu i nelojalna je tržišna konkurencija onome koji plaća sve namete – zaključuju.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Varaždinska županija: poslodavci u prosincu najviše tražili radnike u proizvodnji, vozače taksija i konobare

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Krajem prosinca 2022. godine u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, Područnom uredu
Varaždin evidentirane su 2133 nezaposlene osobe.

U odnosu na prethodni mjesec, broj nezaposlenih je manji za 0,9 % ili za 20 osoba, a u usporedbi
s istim mjesecom 2021. godine broj nezaposlenih veći je za 110 osoba, odnosno 5,4 %.

Ujedno je evidentirano i 249 osoba kao tražitelja zaposlenja. Tijekom prosinca evidentirano je 300 novih nezaposlenih osoba.

POdaci HZZ-a Područnog ureda Varaždin pokazuju da je tijekom prosinca 2022. godine prijavljeno je 504 slobodnih radnih mjesta, što je za 29,6 % (212 slobodnih radnih mjesta) manje nego u proteklom mjesecu, te 19 % (118 slobodnih radnih mjesta) manje nego u prosinac 2021.

Najtraženija zanimanja tijekom prosinca 2022. godine u Varaždinskoj županiji bila su radnik na proizvodnoj liniji (tražilo se 35 djelatnika), vozač taksija (30), konobar (24), odgojitelj predškolske djece (21) i kuhar (21).

Tijekom prosinca 2022. godine, iz evidencije nezaposlenih osoba PU Varaždin zaposleno je
ukupno 195 osoba na temelju radnog odnosa. To je 25,6 % manje nego u prethodnom mjesecu i 4,9 % manje nego u istom mjesecu prošle godine.

Stopa nezaposlenosti prema administrativnim izvorima za Varaždinsku je županiju iznosila za prosinac 3.

Nastavite čitati

U fokusu

Antolić Vupora: HDZ-ovci se bave brisanjem SMS-ova, Hrvatskim šumama i softverima… AP, raspišite izbore u Varaždinu!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Saborska zastupnica SDP-a Barbara Antolić Vupora danas je upozorila kako Vlada još nije donijela odluku o raspisivanju izbora u Varaždinu. Građanima Varaždina time se uskraćuje njihovo Ustavom zajamčeno pravo na lokalnu samoupravu, ističe. 

Nema ni jednog racionalnog i razumljivog razloga zašto već do sada izbori nisu raspisani, odnosno prethodno raspušteno Gradsko vijeće i imenovan povjerenik za poslove iz djelokruga Gradskog vijeća. Grad je još 4.1. ove godine Ministarstvu uprave dostavilo dokumentaciju.

-Odluke o raspisivanju izbora u slučaju neizglasavanja proračuna Vlada je unatrag zadnjih 10 godina uvijek donosila u siječnju. Ponavljam, uvijek. Sada je već veljača a mi i dalje čekamo odgovor na pitanje zašto se odugovlači s odlukom? Hoćemo li jednog dana i o ovome čitati sms poruke i doznati pravi razlog odugovlačenja raspisivanja izbora? AP, raspišite izbore! – poručila je SDP-ova zastupnica.

Nije propustila spomenuti i HDZ-ove afere.

-Možemo razumjeti da Vlada sada ima neke svoje interne probleme s Hrvatskim šumama i softverima. Neki u redovima te stranke danima u strahu brišu mailove i poruke na svojim mobitelima, računalima. Ali za Varaždince nema važnijeg problema od rješenja bala. I da bismo konačno započeli s micanjem bala, treba pod hitno provesti izbore za Gradsko vijeće, za koje sam uvjerena da će imati puno više sluha i političke odgovornosti, pa i stabilnosti – rekla je Antolić Vupora.

Osvrnula se i na problematiku s baliranim otpadom.

-Izbori u Varaždinu posljedica su odbijanja rješenja bala koji su tamo punih osamnaest godina posijane na ulazu u grad od prijašnjih umreženih struktura vlasti. Gradski vijećnici odbili su konačno rješenje za bale. Nisu podržali naš kolektivni ugovor sa sindikatima i povećanje primanja zaposlenih u sustavu Grada. Nisu podržali povećanje iznosa uskrsnica i božićnica našim umirovljenicima, kao i besplatni javni prijevoz. Nisu imali sluha za najmlađe naše sugrađane, projekt izgradnje vrtića do gradnje dviju osnovnih škola besplatno produženi boravak u školama, a ni povećanje naknade od 1000 eura za novorođene naše sugrađane. Svi koji su imalo upoznati s procesom rješavanja tog problema od Fonda za zaštitu okoliša Ministarstva, sva stručna tijela koji su sudjelovali u svim tim procesima, znaju da je varaždinska gradska uprava predvođena gradonačelnikom, Nevenom Bosiljem, došla do rješenja na transparentan način i po hodogramu koji su zadala upravo ta državna tijela. To rješenje je sastavni dio proračuna. Ali problem je što ima rok trajanja. Čekali su 18 godina da se te bale napokon maknu. Da ovdje na tim prostorima niknu tvornice proizvodni pogoni da se Grad širi i živi, ali ovo zavlačenje dovodi u pitanje hoće li se rokovi za rješenje bala moći ispoštovati ili će se cijeli postupak vratiti u ralje HDZ-a. I na početak – kaže SDP-ova zastupnica.

Još je jednom poručila da se raspišu izbori.

-Izbore je potrebno raspisati kako bi se što prije izglasao proračun. Zavlačite, ne gradonačelnika, jer on ostaje na svojoj poziciji zajedno sa svojim suradnicima, već ljude koji žive u Varaždinu. Bez novog saziva Gradskog vijeća mogu se financirati samo nužni troškovi. I ne, ovo nije nimalo situacija slična onoj u Zadru, gdje je zbog HDZ-ovog gradonačelnika Grad u blokadi. Jedina poveznica za probleme u Varaždinu i Zadru je – HDZ. U Varaždinu su lokalni HDZ-ovci kalkulirali, igrali igrice s bivšim gradonačelnikom Čehokom koji je posijao te bale, ali i koji je i na optuženičkoj klupi – rekla je Antolić Vupora.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje