Povežite se s nama

U fokusu

Stanovnici Općine Cestica više ne trebaju strahovati od poplava: gradi se nasip vrijedan 26 milijuna kuna

Objavljeno:

- dana

Danas je, 2. travnja, u zgradi Hrvatskih voda u Varaždinu potpisan Ugovor za izvođenje radova i Ugovor za stručni nadzor građenja u sklopu projekta rekonstrukcije 3,7 kilometara dugačkog desnog dravskog nasipa u općini Cestica, investicija vrijedna 26,2 milijuna kuna.

Tako Mještani Općine Cestica, ali ni više od 3000 stanovnika u 85 domaćinstava na potezu od Otoka Virje do Varaždina više neće strahovati od poplava.

Nasip u Cestici na pojedinim će dijelovima i za jedan metar nadvisiti postojeći, a prosjek će biti pola metra visok nasip u koji će se ugraditi novih 100 tisuća kubnih metara materijala.

Od 26 milijuna kuna, iz tzv. programa FRISCO međunarodne prekogranične suradnje osigurati će se do 11 milijuna kuna, a preostalih 15 milijuna kuna će platiti Hrvatske vode i Ministarstvo zaštite okoliša i energetike.

.- S obzirom na sve ekstremnije meteorološke uvjete moramo raditi na sigurnosti građana. Nasip u Cestici će biti znatno ojačan, kruna nasipa će se proširiti na četiri metra, ugraditi se novih 100.000 kubnih metara materijala i rekonstrukcijom ga podignuti na puno višu razinu kako se nikad više ne bi ponovile poplave iz 2012. godine – istaknuo je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i naglasio kako je ovaj projekt rezultat dobre suradnje hrvatskih i slovenskih stručnjaka na području vodnog gospodarstva.

Na prostoru sjeverne Hrvatske u tijeku je i izrada murskog nasipa na području Svetog Martina.

Mario Šiljeg, Državni tajnik Ministarstva zaštite okoliša i energetike također je naglasio katastrofalne posljedice klimatskih promjena koje zahtijevaju bolje osiguranje stanovništva.

Varaždinsku županiju je istaknuo kao fokus Ministarstva u zadnje tri godine u području vodnog gospodarstva.

– U tri je godine u Varaždinsku županiju uloženo 260 milijuna kuna Hrvatskih voda, a iz Europskih strukturnih fondova su tu sredstva za Aglomeraciju Varaždin, vrijednu 850 milijuna kuna, potpisan je ugovor za Varaždinske Toplice vrijedan 62 milijuna kuna, a u postupku valorizacije je pet novih projekata vrijednih 800 milijuna kuna. Zbroje li se sva ova ulaganja, može se reći da Varaždinska županija prednjači kao korisnik tako izdašnih sredstava i velikih projekata – zaključio je Mario Šiljeg, zadovoljan što se putem prekogranične suradnje za ovakve i slične projekte može osigurati oko 35 posto novčanih sredstava.

Potpisivanju Ugovora nazočili su i saborski zastupnici Anđelko Stričak i Josip Križanić, ujedno i predsjednik saborskog Povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda.

– U cijeloj Hrvatskoj puno je trusnih područja koja se saniraju – rekao je i najavio donošenje tri zakona koja će poboljšati obranu od poplava. Uz izgradnju nasipa naglasiti će i čišćenje korita te nasipa oko rijeka.

Načelnik Općine Cestica zahvalio je Hrvatskim vodama, resornom ministarstvu i saborskim zastupnicima koji su, rekao je, najzaslužniji za donošenje 26 novih milijuna u Cesticu.

– Ovaj je nasip od izuzetne važnosti za naše mještane. Poplava iz 2012. godine kad je došlo do prelijevanja nasipa nanijela je ogromne štete stanovnicima i gospodarstvu, a što se zahvaljujući nasipu više neće dogoditi – rekao je načelnik Korotaj.

U ime Hrvatskih voda ugovor je potpisao generalni direktor Zoran Đuroković, u ime izvođača direktori članova zajednice ponuditelja: Eugen Čalopa iz Vodogradnje d.d. Varaždin, i Saša Sabolić iz Hidrotehnike d.o.o. Čakovec, a u ime vršitelja stručnog nadzora direktori članova zajednice: Branko Miljković iz zagrebačkog Geokona d.o.o. i Zvonimir Bajsić iz varaždinskog Labosa d.o.o.

Završetak projekta se očekuje do 30. rujna 2021.

­

U fokusu

Patafta za Varaždin bez uhljeba: Veće plaće i mirovine, besplatni vrtići i manje režije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gospodarstvenik Davor Patafta jedini je kandidat za gradonačelnika Varaždina koji ne živi od politike. Odreći će se svih povlastica koje imaju političari, neće koristiti službeni auto, a neće ni primati plaću. Ta sredstva iskoristit će da bi osigurao besplatne vrtiće.

Također, jedan je od rijetkih na političkoj sceni iza kojeg ne stoji cijela kolona onih koje bi trebalo uhlijebiti.

– Dosta je podobnih i nesposobnih, zaustavit ćemo uhljebljivanje. Varaždin zaslužuje biti bolji grad – poručio je Patafta.

Prioriteti Davora Patafte su pokrenuti gospodarski rast, ukinuti prirez i smanjiti komunalnu naknadu, gradsku upravu pretvoriti u servis gospodarstvenicima, ali i svim građanima, stvoriti konkurentnije tržište i time povećati prosjek plaća radnicima, a samim time povećati i mirovine, te podići standard i kvalitetu svima koji u Varaždinu žive. Zato ima konkretne i izvedive mjere.

Povećanje plaća

– Varaždinci i Varaždinke imaju najmanju plaću u Hrvatskoj, a sve zato jer se Gradom upravlja na način – uzmi ljudima i krpaj rupe u proračunu. Tako bi Grad znao voditi i mali Ivica. Umjesto toga planiramo osloboditi najveći gospodarski potencijal Varaždina – Brezje. Da je bilo pameti, tamo su se pred 15 godina mogle izgraditi tvornice, imali bi preko 3000 zaposlenih na tom mjestu i gospodarstvo bi punilo proračun. Bili bi konkurentniji, imali bi veći standard i ne bi bilo nikakve potrebe da se plaćaju prirez, vrtići, visoke režije i razni nepotrebni nameti. Zadnji je čas da se to promijeni – kaže Patafta.

Grad može imati 30-50 milijuna godišnje od novih tvrtki i radnika. Nažalost, imamo 15 izgubljenih godina u kojima su se političari bavili svađama, izmišljanjem afera i lažnim prijavama i podmetanjima, a ne razvojem. Krajnji je čas da se to promijeni.

Umirovljenicima 900 kuna više u kućnom budžetu

Varaždinski umirovljenici imaju najmanje mirovine u Hrvatskoj, a dijelom je razlog tome radno intenzivna, odnosno prerađivačka industrija u prošlosti. Grad će zato varaždinskim umirovljenicima, plaćati dopunsko zdravstveno osiguranje te tako rasteretiti njihove mjesečne obveze.

Ova mjera svakom varaždinskom umirovljeniku u obiteljskom budžetu ostavlja više od 900 kuna na godinu.

Posebnu pažnju posvetit ćemo i novim dnevnim boravcima za umirovljenike sa cjelodnevnim stručnim vodstvom, poručio je Davor Patafta.

Varaždincima manji troškovi za plin

Što ako se zbog političkih sukoba prekine dobava ruskog plina? Može li Varaždin biti neovisan? Naravno da može. Grad Varaždin leži na ogromnim količinama podzemne vode koja je uvijek zagrijana na 14°C i koju ne koristimo. S druge strane građani, škole i druge javne institucije i gospodarstvenici plaćaju skupi uvozni ruski plin, koji putuje tisuće kilometara. Tim plinom grijemo vodu, zimi s nule na 20 stupnjeva, a na samo par metara imamo toplu vodu od 14 stupnjeva. Isto tako, ljeti se ta voda može iskoristiti za hlađenje. Uz to trošimo fosilna goriva i zagađujemo zrak. Ove podzemne vode i njihovu toplinu treba iskoristiti. Ono što nam je nekada možda predstavljao problem, treba pretvoriti u našu prednost.

– Grad mora kroz koncesije za privatne i pravne osobe poticati korištenje ove energije, koja pomoću dizalica topline može, uz veoma mali trošak, zagrijavati naše stambene prostore i sanitarnu vodu. Ne moramo koristiti ruski plin! Tu istu podzemnu vodu ljeti možemo koristiti za hlađenje prostora, dakle neće nam trebati klima uređaji. Možemo biti energetski samostalni. Dizalice topline pokretat će električna energija koja dolazi iz elektrana na Dravi ili iz solarnih panela čije postavljanje također treba poticati. Imamo energiju na raspolaganju, a ponašamo se kao pijani milijunaši i novac dajemo drugima umjesto da ga uložimo u druge stvari! – objasnio je Patafta.

Nastavite čitati

U fokusu

S današnjim danom kreću prve isplate povrata poreza osobama mlađim od 30 godina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

S današnjim danom, 10. svibnja, započinje isplata povrata poreza na dohodak osobama mlađim od 30 godina.

Naime, ove godine će po prvi puta temeljem godišnjeg obračuna povrat poreza na dohodak dobiti i mlade osobe do 30 godina života. Pritom mladi do 25 godina života ostvaruju pravo na 100 % umanjenja porezne obveze, a mladi od 26 do 30 godina života na 50 % umanjenja porezne obveze.

Iz Porezne uprave već su ranije obavijestili da su obavijest o izdanim privremenim poreznim rješenjima u svezi povrata poreza na dohodak za 2020. građani počeli dobivati od 27. travnja u svoje osobne korisničke pretince putem sustava eGrađani.

Porezna uprava započela je također putem Hrvatske pošte s fizičkom otpremom 48.586 navedenih rješenja.

Povrat više plaćenog poreza na dohodak i prireza izvršit će se negotovinski na tekući ili žiro-račun otvoren kod poslovne banke.

Iznimno, povrat više uplaćenog poreza i prireza isplatit će se u gotovom novcu za porezne obveznike koji nemaju otvoren tekući ili žiro-račun kod banke, odnosno ako u trenutku izvršenja povrata poreza na dohodak ne ostvaruju primitke za koje postoji obveza isplate na račun.

Nastavite čitati