Povežite se s nama

Događanja

Stari drveni leptiri i “moderne” gusjenice od tkanina i kinder jaja!

Objavljeno:

- dana

COMENIUS PROJEKT “ZAJEDNIČKI JEZIK IGRAČAKA”

– Oslikavamo leptira od drva. To su igračke s kojim su se djeca neka igrala – otkrili su petogodišnji Ema i Mateo, polaznici varaždinskog vrtića “Dječji svijet” u petak u Entomološkom muzeju.

Dok su oni bili dio grupe koja je izrađivala starinske igračke, druga skupina mališana radila je one malo modernije, gusjenice od tkanine i kinder jaja, a sve to u sklopu radionice održane u sklopu projekta Comenius “Zajednički jezik igračaka”.

Igračke, igra i kultura

U taj je projekt uključen varaždinski vrtić “Dječji svijet” s partnerima iz još pet europskih zemalja: Turske, Latvije, Bugarske, Norveške i Slovenije koji su prošlog tjedna boravili u Varaždinu. Projekt je pokrenut u kolovozu ove godine i završit će 2015., a njime se želi pomoći djeci u otkrivanju i upoznavanju značenja i vrijednosti tradicionalnih igračaka i igre, te ih potaknuti na istraživanje i upoznavanje drugih kultura i običaja.

Cilj projekta je upoznati značenje i vrijednosti tradionalnih igačaka i igre te upoznavanje drugih kultura i običaja.

– Kako je cilj projekta upoznati djecu s tradicijskim vrijednostima kulture svake države koja sudjeluje u projektu, to je zamišljeno na način da djeca upoznaju stare igračke i način igre s tim igračkama, ali da se sve to zajedno poveže sa suvremenim djetinjstvom i današnjim dobom. Tako tijekom projekta djeca izrađuju igračke koje su primjerene okruženju u kojem žive da bi tako stekla iskustvo na koji način igračka može nastati, koliko ju je zabavno izrađivati, a naravno da je onda još veći užitak njome se igrati – doznajemo od Ljubimke Hajdin, ravnateljice vrtića “Dječji svijet”.

Uz redovne sastanke koji su održani u prostorijama dječjeg vrtića i u palači Herzer, tijekom svog petodnevnog boravka gosti iz Europe, njih ukupno 27, imali su priliku “osjetiti” i duh Adventa, onaj moderan, na gradskim ulicama, ali i tradicionalni. Posjetili su crkvu sv. Petra u Petrijancu, a upriličena im je i tradicijska badnja večera uz tradicionalno bajanje, čime su zapravo upoznali običaje naše zemlje, što je također među ciljevima projekta.

Nakon Varaždina, sljedeći susret je u Bugarskoj u svibnju 2014.

– Projektom je predviđeno ukupno sedam susreta. Prvi je bio u Istanbulu, no to zapravo nije bio susret nego podjela međusobnih zadataka. Mi imamo zadatak predstaviti klub igračaka, dakle, kako u vrtiću radimo s djecom, a da povežemo tradicionalnu i suvremenu igru i vrijednosti. Također, moramo osmisliti završnu knjigu, koja će biti tiskana na kraju projekta i u kojoj će sažete sve provedene aktivnosti i treći naš zadatak je predložiti partnerima na koji način možemo putem ovog projekta razvijati socijalnu osjetljivost – otkrila je ravnateljica vrtića “Dječji svijet”.

Iako ovaj varaždinski vrtić već ima iskustva s brojnim projektima, ovo je prvi u kojem sudjeluju po principu mobilnosti. Projekt je financiran sredstvima EU u iznosu od 22.500 eura po državi.

Norveškoj krpene lopte koje lete daleko!

Kao domaćin dječji vrtić “Dječji svijet” trebao je izraditi i poklon igračku za državu koju su slučajno izvukli na prvom susretu u Istanbulu, a to je – Norveška!- Poklonit ćemo im prostirku za igru na koju su našivena srca kao motiv Hrvatske, drveni krevetić i škrinju, lutke koje smo sami izradili u stiliziranoj narodnoj nošnji našeg kraja i dvije krpene lopte koje se mogu jako daleko baciti – otkrila je ravnateljica vrtića “Dječji svijet” Ljubimka Hajdin.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Događanja

Zlatne Gorice: Loza je “potkupljena” darovima i pjesmom, fino se jelo i pilo i nova godina u vinogradu počinje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zlatne Gorice na Varaždin Bregu bile su danas nezaobilazan domaćin za sve koji vole Vincekovo.

Udruga vinogradara i voćara „Varaždinbreg“, u suradnji sa Turističkom zajednicom Općine Gornji Kneginec, organizirala je ovo tradicionalno obilježavanje „Svetog Vinka“, zaštitnika vinogradara i vinograda.

Ceremonija obilježavanja početka još jedne marljive godine rada u vinogradu popraćena je glazbom tamburaša, finom hranom i jasno, najukusnijim kaljicama.

Da bi se umilili trsovima za najbolje grožđe, gosti su svi zajedno, praćeni tamburašima, otpjevali pučku „Trsek moj zbudi se”. Na trsje su povješani darovi, svećenik je blagoslovio lozu i nova vinogradarska godina službeno je započela.

Nastavite čitati

Događanja

Topličanci uživaju u svojoj Božićnoj priči, a mališani s nestrpljenjem čekaju sutrašnji dolazak Motomrazova

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

“Toplička Božićna priča” jutros se nastavila u najljepšoj mogućoj vizuri u ovo doba godine – snježni pokrivač prekrio je grad.

Prava je to atmosfera za brojna događanja Božićne priče.Tijekom trodnevne priredbe Toplićanci i njihovi gosti mogu razgledavati Mali sajam eko proizvoda i rukotvorinama kao stvorenima za originalne božićne poklone.
U predahu šetnje u kućici restorana “Bernarda” nudi se kuhano vino, bezalkoholni i onaj jači, alkoholni punč, Križevačko craft pivo, domaća pita, hrana s roštilja i vrući, šarf gulaš.
Sinoć su posjetitelje zabavljali Neven i Leo, a večeras je na redu iznova jedan duo, Mirta i Emerik.
Poslijepodne će klinci, ali i svi koji se tako osjećaju sjesti u toplo kino i pogledati predstavu “Patuljci pojma nemaju pa se Djedici hitro spremaju”.
Nedjelja je rezervirana za svima one najdraže na Topličkom Božićnom sajmu – u 15  sati stižu Motomrazovi, čija je uzajamna ljubav s djecom velika.
Kakvi bi to Motomrazovi bili bez darova, pa će iz svojih vreća na motorima slatkim poklonima darivati mališane.
Paljenjem treće adventske svijeće u 16 sati završava se službeni dio ovogodišnje “Topličke Božićne priče”.

 

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje