Povežite se s nama

Međimurje

Stari grad Zrinski pretvara se u veliku pozornicu na otvorenom

Objavljeno:

- dana

FESTIVALI U ČAKOVCU

S pravom se može reći da se predstojećeg vikenda Čakovec pretvara u pravi festivalski grad.

Naime, na prostoru oko čakovečkoga Staroga grada održat će se dva festivala. U četvrtak u 20.30 sati počinje Zrinski Art festival, koji traje do nedjelje, dok od petka s početkom u 19 sati pa sve do subotu kasno u noć traje 3FF festival.

Prijava projekta

3FF festival održava se drugu godinu zaredom, a organiziraju ga članovi Centra za mlade, popularnog CeZama. Riječ je o manifestaciji posvećenoj alternativnoj glazbi. Njega će nadopuniti Zrinski Art festival, koji se također organizira drugu godinu zaredom, a koji okuplja umjetnike iz Međimurja, ali i njihove goste iz ostalih dijelova Hrvatske i susjednih zemalja.

Festivali predstavljaju završetak brojnih ljetnih događanja u Čakovcu

– Ovi festivali predstavljaju svojevrsni završetak ljetnih događanja u Čakovcu, a unatoč tome što se održavaju tek drugu godinu, već imaju svoju publiku – rekao je pročelnik Upravnog odjela za društvene, protokolarne i europske poslove Grada Čakovca David Vugrinec.

– Zrinski Art festival prijavljen je za sufinanciranje preko programa “Creative Europe”, a ovih dana očekuje se ocjena, te ako prijava bude prihvaćena, dogodine će sadržaji koji se nude posjetiteljima biti još bolji – rekla je zamjenica međimurskog župana Sandra Herman.

Predstojeća događanja predstavili su organizatori 3FF festivala Ivan Latin i Neven Levačič te umjetnički direktor i suorganizatorica Zrinski Art festivala Damir Klaić i Nikolina Mekovec.

Studio “Teuta”

– Program 3FF festivala počinje u petak projektom “Hrana, ne bombe”, gdje će kuhati Matija Bogdan, a nastavlja se koncertima bendova Emohasis, Wifly, Atheist Rap i Mašinko. U subotu se održava Festival dokumentarnog filma, na kojem će se predstaviti međimurske osnovne škole. Subotnji program predvode bendovi Repetitor, Inhibis, Ogenj, Media Stres i Bamwise – otkrivaju organizatori.

Na Zrinski Art festivalu ove će godine uz domaće umjetnike sudjelovati i gosti iz Slovenije, Srbije, Velike Britanije i Amerike. Bogat program i brojne instalacije prostor Staroga grada pretvorit će u muzej na otvorenom. Festival se službeno otvara izvedbom plesne koreografije “Ritual svijesti” Studija “Teuta” iz Čakovca.

Izvor:
Foto:

Međimurje

U Prelogu obilježen prvi Nacionalni dan udomiteljstva: „Jako nedostaje smještaja za djecu“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Hrvatski Sabor proglasio je 31. svibnja Nacionalnim danom udomiteljstva, a po prvi puta obilježava se ove, 2023. godine.

Kao i u drugim mjestima i gradovima u Republici Hrvatskoj, prvi Nacionalni dan udomiteljstva obilježen je i u Prelogu, i to u subotu, 3. lipnja 2023. godine.

Veselo druženje

Okupljanje, veselo druženje i promocija udomiteljstva odvijalo se u zelenom okruženju Marine Prelog. Hrvatski zavod za socijalni rad – Područni ured Prelog, kao organizator i provoditelj aktivnosti, zahvaljuje svima koji su sudjelovali, pomogli i prisustovali ovoj posebnoj prilici.

Na pomoći, susretljivosti i razumijevanju te darovima za djecu koja su sudjelovala u programu, zahvalili su Gradu Prelogu i  gradonačelniku Ljubomiru Kolareku.

– Grad Prelog je i do sada pomagao i sudjelovao u mnogim aktivnostima sustava socijalne skrbi na području cijelog Donjeg Međimurja, a ovaj za nas veliki korak prema osiguravanju alternativne skrbi za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi, posebno je važan s obzirom na činjenicu da nam jako nedostaje smještajnih kapaciteta za djecu na području cijelog donjeg Međimurja. Zato vas i ovim putem pozivamo da otvorite svoja srca i svoj dom za barem jedno dijete bez odgovarajuće roditeljske skrbi – istaknula je v.d. voditeljice Hrvatskog zavoda za socijalni rad Područnog ureda Prelog Melita Novak-Ban.

Nastavite čitati

Međimurje

Počinju radovi na školskim zgradama u Goričanu, Sivici i Palinovcu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ovaj tjedan su u Područnoj školi Sivica u općini Podturen potpisani ugovori o izvođenju radova na statičkoj sanaciji i jačanju konstrukcija na školskim zgradama u Goričanu, Sivici i Palinovcu, ukupne vrijednosti 204.704,51 euro.

– Nakon detekcije oštećenja na objektima nekih naših školskih ustanova u potresu, u ovom vremenu prilika prijavili smo i uspjeli doći do sredstava za statičku sanaciju. Želimo iskoristiti svaku šansu na nacionalnim i natječajima iz Eu fondova, zato smo intenzivirali pripremu projektne dokumentacije. Težimo sve naše osnovne škole dovesti do uvjeta za jednosmjensku nastavu te u svim sredinama izgraditi sportske dvorane i ovog trenutka smo pripremljeni za natječaje – naglasio je međimurski župan Matija Posavec te dodao da je projektna dokumentacija za prijavu na NPOO pripremljena za 15 osnovnih škola, tri srednje škole te četiri sportske dvorane.

Dobrodošlicu, uz osobitu zahvalu Međimurskoj županiji na kontinuiranoj i ravnomjernoj podršci području obrazovanja, izrazile su predsjednica MO-a Sivica Željka Kovač te ravnateljica OŠ Podturen Marijana Cerovec.

Građevinsko-obrtnički radovi u područnom školskom odjelu OŠ Podturen u Sivici iznosit će 77.257,50 eura, na zgradi područne škole OŠ Hodošan u Palinovcu 69.033,75 eura, a na objektu Osnovne škole Goričan 58.413,25 eura.

Tijekom školskih praznika Međimurska županija kreće u još jedan veliki investicijski ciklus u obrazovnim ustanovama, tako će se u PŠ Zasadbreg izvesti rekonstrukcija prostora kako bi se školi omogućiti uvjeti za jednosmjensku nastavu, u PŠ Gornji Hrašćan uredit će se učionice, u OŠ Vratišinec slijedi rekonstrukcija i opremanje školske kuhinje, a u OŠ Draškovec uređenje kuhinje. U  OŠ Donja Dubrava uredit će se dvorište, u OŠ Mursko Središće postavit će se videonadzor, dok će se u PŠ Gardinovec obnoviti fasada zgrade, a u učeničkom domu  Graditeljske škole Čakovec sljedeći zahvat bit će rekonstrukcija kuhinje.

Ravnatelj OŠ Hodošan Damir Kovačić zahvalio je Međimurskoj županiji, istaknuvši da mu je drago što će se sredstva uložiti i u područni odjel u Palinovcu koji pohađaju 22 đaka.

– Područna škola srce je svakog malog mjesta i zato ulaganja imaju još veću vrijednost– rekao je Kovačić.

Ravnatelj osnovne škole Goričan Zlatko Varošanec nije krio oduševljenje recentnim ulaganjima u školstvo Goričana, kojem je sada pridodana i statička sanacija.

Novinarima i uzvanicima obratio se u ime izvođača radova direktor Igor Tekeli.

– Rok za izvedbu je kratak,  riječ je o zahtjevnim građevinskim postupcima. No, dorasli smo zadatku pa ćemo školske prostore ne samo osigurati, već i uljepšati – istaknuo je.

Načelnik Općine Donji Kraljevec Miljenko Horvat pohvalio je Međimursku županiju u kojoj sve škole imaju snažnog i pouzdanog partnera, a domaćin – načelnik Općine Podturen Perica Hajdarović – uz zahvalu svima je uputio poziv i na skore Dane općine.

Potpisivanju ugovora prisustvovale su pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje kulturu i sport MŽ Nives Kolarić Strah te pročelnica za međunarodnu suradnju, investicije i projekte Anita Perešin.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje