Povežite se s nama

Život i društvo

Starije osobe = znanje i iskustvo

Objavljeno:

- dana

Dan starijih osoba u Lepoglavi

Lepoglavski umirovljenici koji su se na Međunarodni dan starijih osoba okupili u lepoglavskom Domu kulture odslušali su predavanje dr. med. Zvonimira Bendekovića, o zdravstvenim tegobama u starijoj životnoj dobi te načinu njihova ublažavanja i otklanjanja.

Starijim osobama treba osigurati aktivno, zdravo starenje

U uvodu predavanja, predsjednica lepoglavske Udruge umirovljenika, organizatora predavanja, Marija Varović podsjetila je okupljene na rezoluciju Glavne skupštine Ujedinjenih naroda kojom je 1. listopada proglašen Međunarodnim danom starijih osoba.
– Na taj se način države članice, među kojima je i Hrvatska, potiču da starijim članovima društva osiguraju zadovoljenje njihovih potreba i sudjelovanje u društvu u skladu s njihovim fizičkim i intelektualnim sposobnostima. Starijim osobama treba osigurati aktivno, zdravo starenje jer predstavljaju važan resurs za porodicu, zajednicu i ekonomiju. Oni posjeduju godinama akumulirano znanje i iskustvo – istaknula je Varović.

Razumijevanje

Predavanje o zdravstvenim tegobama u starijoj životnoj dobi te načinu njihova ublažavanja i otklanjanja

Gradonačelnik Marijan Škvarić je naglasio:- U Gradu Lepoglavi imamo veliko razumijevanje za potrebe svih generacija pa tako i vaše umirovljeničke. Gradska podrška vašim aktivnostima zahvala je za postavljene temelje razvoja našeg grada te za vaše znanje i iskustvo koje nam stoji na raspolaganju kod provođenja programa i projekata usmjereni kvalitetnoj nadogradnji tih temelja –  rekao je gradonačelnik koji je i sam sa dogradonačelnikom Hrvojem Kovačem odslušao predavanje. 

Tijekom predavanja, dr. med. Zvonimir Bendeković, inače liječnik u lepoglavskoj ambulanti opće medicine, govorio je o tegobama koje nisu posebice opasne za zdravlje, ali stvaraju nelagodu te upozorio na simptome i način liječenja  dijabetesa kao i o uzrocima moždanog i srčanog udara.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Novi Marof: Danijela Treska i njezina obitelj godinama su uzor svim udomiteljima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U travnju ove godine objavljen je Javni poziv za dodjelu nagrada udomiteljima za izuzetne uspjehe ostvarene u promicanju i obavljanju udomiteljstva u 2021. godini. Isti je organiziran od strane Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Centar za socijalnu skrb Novi Marof tom prigodom je za godišnju nagradu odlučio nominirati udomiteljicu Danijelu Treska.

Navedena nominacija podržana je preporukom od strane čelnika Varaždinske županije. Danijela Treska se nesrodničkim udomiteljstvom za odrasle osobe bavi unazad nešto više od deset godina.

U tom dugom vremenskom periodu osigurala je smještaj brojnim korisnicima u potrebi, nerijetko onima koji su bili životno ugroženi i prethodno živjeli u teškim stambenim i socijalnim uvjetima.

Udomiteljica im je u svojoj obitelji, osim brige i skrbi, uvijek pružala emocionalnu potporu i podršku te su čak i oni zahtjevni i tzv. teški i nesuradljivi korisnici odlično funkcionirali u udomiteljskoj obitelji. Danijela Treska se kao udomiteljica od početka suradnje sa stručnim radnicima Centra za socijalnu skrb Novi Marof isticala kao izrazito emocionalno topla i srdačna osoba, puna razumijevanja za svaku od osoba koja je svoj dom našla u njenoj obitelji, neovisno o tome da li se radilo o hitnom, privremenom ili dugotrajnom smještaju.

– Zbog dugogodišnje suradnje obilježene isključivo pozitivnim iskustvima, kao i općenito pozitivnog stava i pristupa korisnicima koji udomiteljica ima i kojima daje primjer ostalim udomiteljima, ona zasigurno daje izrazit doprinos unapređenju udomiteljstva na području svoje lokalne zajednice – ističu u novomarofskom Centru za socijalnu skrb.

Nastavite čitati

Život i društvo

Uređena cesta u lepoglavskom naselju Sestranec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U naselju Sestranec u Lepoglavi dovršeno je uređenje lokalne nerazvrstane ceste.

Postojeći oštećeni asfaltni sloj saniran je korištenjem nove tehnologije – bitumenske emulzije koja će, uz sanaciju oštećenja, spriječiti njegovo daljnje propadanje.

Radove je temeljem sklopljenog ugovora s Gradom Lepoglavom izvela tvrtka Colas koja je tom prigodom organizirala i prezentaciju koju su pratili predstavnici susjednih općina i gradova s područja Varaždinske i Krapinsko-zagorske županije.

– Ova nova tehnologija sanacije cesta pruža odličan omjer kvalitete i cijene što je itekako važno jer nam omogućava sanacije većeg broja lokalnih cesta uz znatno manji trošak. Grad Lepoglava među prvim je gradovima odnosno jedinicama lokalne samouprave u ovom dijelu Hrvatske koji je počeo koristiti ovu tehnologiju što potvrđuje da pratimo inovativne trendove koji nam omogućavaju efikasnije održavanje komunalne infrastrukture, a time zadržavanja visokog komunalnog standarda važnog za naše građane – poručio je gradonačelnik Marijan Škvarić tijekom 135.000 kuna vrijednih radova na uređenju 440 metara ceste u naselju Sestranec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!