DONJI VIDOVEC

Posebno je veselo bilo proteklog vikenda u Donjem Vidovcu, gdje su članovi Moto nautičkoga kluba “Vidovski zlatari” organizirali manifestaciju “Lov na zlatarski prsten”, koja je održana pod pokroviteljstvom Međimurske županije i Općine Donji Vidovec.

Posebno je veselo bilo proteklog vikenda u Donjem Vidovce, gdje su članovi Moto nautičkoga kluba “Vidovski zlatari” organizirali manifestaciju “Lov na zlatarski prsten”, koja je održana pod pokroviteljstvom Međimurske županije i Općine Donji Vidovec. Tom su prigodom na otvorenju prisustvovali zamjenici župana Međimurske županije Sandra Herman i Josip Grivec.

Mimohod plovila

Riječ je o iznimno vrijednom događaju kojim se njeguje uspomena na poznate donjovidovske ispirače zlata, koji su uvršteni na popis nematerijalnih kulturnih dobara Republike Hrvatske, ali i na vidovske ratnike – popularne Vidovske voke, koji su se u doba Zrinskih hrabro borili protiv Turaka te je u velikoj mjeri njihovom zaslugom zaustavljen turski prodor prema bečkom dvoru.

Samom natjecanju prethodio je mimohod plovila uz pratnju limene glazbe kroz Donji Vidovec, nakon čega se stotinjak posjetitelja i sudionika okupilo kod vidovskog mosta, gdje je već 7. put zaredom održana ova sportsko.turistička manifestacija. Uz pozdravne riječi predsjednika “Vidovskih zlatara” Nenada Lukše, natjecanje je u ime Međimurske županije otvorila zamjenica Herman, a ugodno druženje i dobar sportski duh poželjeli su načelnik Općine Donji Vidovec Josip Matulin i zamjenik Grivec. Načelnik Matulin je zajedno sa zamjenicima sudjelovao u revijalnome natjecanju u kojem su se kao ekipa “Vlasti” natjecali i bili precizniji od ekipe “Medija”.

Dio projekta

Najstariji živući ispirač zlata, Donjovidovčanin Matija Horvat, prezentirao je svoj zanat

Posebno veselo bilo je u nadmetanju gađanja alke, u kojem se natjecalo 18 ekipa, a najveću spretnost pokazali su Mladen Cenko, Matija Matulin i Vlado Lukša, odnosno ekipa “Staro društvo”, dok su drugo mjesto osvojile “Tratinčice”, a ekipa “Femily” osvojila je broncu.

I nije tu bio kraj zabavi, jer su osim u gađanju alke, posjetitelji mogli uživati i u panoramskoj vožnji Dravom, a najstariji živući ispirač zlata, Donjovidovčanin Matija Horvat, prezentirao je svoj zanat. Običaj ispiranja zlata prva je od demonstracija koje se održavaju u sklopu projekta “Sustainable water along Mura and Drava River”, koji je od velikog značaja za Općinu Donji Vidovec.

Atrakcija i zanimljivih sadržaja nije nedostajalo,te se druženje odužilo tijekom cijelog dana, što je dokaz da “Lov na zlatarski prsten” iz godine u godinu postaje prepoznatljiv turistički događaj.

Izvor:
Foto:

Komentari

Komentara