Povežite se s nama

U fokusu

Statika zgrade Kirurgije ne dozvoljava obnovu i gradit će se potpuno nova zgrada!?

Objavljeno:

- dana

SHVATILI TEK SADA

Statika zgrade Kirurgije u krugu varaždinske Opće bolnice ne dozvoljava obnovu i zbog toga nije moguća njezina dogradnja! Otkrio je to župan Predrag Štromar na današnjoj sjednici Skupštine Varaždinske županije.

Nakon propasti dogradnje četiri škole po modelu JPP-a, prošli tjedan službeno je potvrđeno da ni za dogradnju Kirurgije nije stigla nijedna ponuda po tom modelu. U Županiji su godinama pripremali projektnu dokumentaciju, a dogradnja Kirurgije je isticana kao najveći županov projekt, čak i nedavnoj predizbornoj kampanji.

Štromar: Bili smo robovi građevinske dozvole i projekta iz 2006.

Kako je moguće da su nakon šest godina najava sada shvatili da su sve pogrešno planirali?

– Mijenjali su se zakoni u graditeljstvu. Prije godinu dana donesena je odluka da ta zgrada mora imati energetsku učinkovitost razred B, a mijenjali su se još neki zakoni. Bili smo robovi građevinske dozvole i projekta iz 2006. godine s kojim smo išli dalje i to nam je bila glavna greška – rekao je župan.
Od modela JPP-a ne odustaje, a sada je iznio i novi rok.

Radit ćemo na projektnom zadatku za kojeg vjerujem da će biti gotov do veljače

– Idućih mjeseci radit ćemo na projektom zadatku za kojeg vjerujem da će biti gotov do veljače – rekao je Štromar, iz čega je jasno da radovi u krugu bolnice neće brzo početi niti će se odvijati na dosad planiranoj lokaciji.
– Umjesto dogradnje, ići ćemo s izgradnjom potpuno nove zgrade koja bi vjerojatno bila uz postojeću zgradu Kirurgije – rekao je župan.
Što se tiče škola, varaždinski župan je najavio da će već u 2016. urediti postojeću školu u Novom Marofu te područnu u Ključu, što znači da izgradnje potpuno nove škole u tom mjestu neće biti ništa.

– Napravili smo analizu i zaključili smo da s 1,5 milijuna kuna možemo stvoriti uvjete jednosmjenske nastave u Novom Marofu. Takvu analizu radimo za Ivanec i Martijanec, ali i za OŠ Sveti Ilija, gdje se moraju izgraditi nova školska zgrada i dvorana jer postojeći objekt nije upotrebljiv. Morat ćemo pronaći neki drugi model – naveo je Štromar.

Stričak: Premalo novaca za škole i Kirurgiju

Međutim, pitanje je hoće li se ostvariti najnovija županova obećanja. Vijećnik HDZ-a Anđelko Stričak smatra da je u proračunu za 2016. premalo novca osigurano za gradnju škola, a i za Kirurgiju.
– Za dogradnju Kirurgije u proračunu se planira svega 200.000 kuna i to za ishođenje dozvola i drugu dokumentaciju, dok se za izgradnju osnovnoškolskih objekata planira nešto više od milijun kuna, a treba najmanje 80 milijuna kuna. Na nedavnim parlamentarnim izborima u 3. izbornoj jedinici Kukuriku koalicija je osvojila najviše, osam mandata. U 8. izbornoj jedinici IDS je osvojio tri mandata i toj stranci Milanović nudi sve što si mogu poželjeti: dovršetak istarskog ipsilona vrijednog 2,5 milijarde kuna, izgradnju pulske bolnice „tešku“ 350 milijuna kuna. Dakle, svaki IDS-ov zastupnik Milanoviću vrijedi milijardu kuna, a HNS-ovi i SDP-ovi iz 3. izborne jedinice očito ništa, kad ne mogu izlobirati ni 80 milijuna kuna za škole i 120 milijuna kuna za bolnicu – rekao je Stričak. 

Iako su HDZ, HSS i MIkec bili protiv, proračun za 2016. u iznosu od 205,7 milijuna kuna je prošao

Uz vijećnike HDZ-a, protiv proračuna bili su i vijećnici HSS-a, Ivan Mikec, dok su dva vijećnika HRAST-a bila suzdržana. No proračun za 2016. godinu u iznosu od 205,7 milijuna kuna je usvojen, jer ga je podržalo 23 od ukupno prisutnih 39 vijećnika.

– Proračun za iduću godinu manji je za oko tri milijuna kuna ili 1,34 posto u odnosu na ovogodišnji – naveo je župan, koji ne vidi problem u tome što u sljedeću godinu ulaze s osam milijuna kuna manjka.
– Manjak smo s 29,5 milijuna kuna smanjili na osam milijuna kuna. Nismo ga uspjeli u potpunosti sanirati, ali puno lakše provodimo projekte koje imamo – rekao je župan.
No, Stričak je poručio da je proračun netransparentan, nije razvojan i održiv, nerealno planiran, odnosno, da se  “umjetno pumpa”.

– Planira se uzimanje kratkoročnog kredita u iznosu od 10 milijuna kuna i to je prikazano u prihodima. Međutim, u rashodima tih sredstava nema, kao ni u projekciji za 2017. – upozorio je Stričak.
I Vijećnik HSS-a Zvonimir Sabati nezadovoljan je raspodjelom novca u najvažnijem financijskom dokumentu za iduću godinu.
– Dok je za ured u Bruxellesu planirano 187.500 kuna, za ured Varaždinske županije u Munchenu predviđeno je 500.000 kuna. Zašto? Što će tamo raditi? Isto tako, za Azru se planira dva milijuna kuna. To je previše, jer oni svoje usluge naplaćuju. Tome treba stati na kraj – rekao je Sabati koji zamjera i to u pojedinim stavkama proračuna nije točno navedeno za što su koji iznosi, dok se istovremeno županijska vlast hvali kako smo najtransparentnija županija.

HSU protiv uvrštenja prijedloga Odluke za besplatan prijevoz umirovljenika na dnevni red Skupštine

Prijedlog HDZ-a da se na dnevni red Županijske skupštine uvrsti Odluka o pravu na besplatan prijevoz osoba starijih od 65 godina i umirovljenika s prebivalištem na području Varaždinske županije na svim redovnim linijama nije prošao.  – Uoči parlamentarnih izbora dogodio se presedan kada je župan, na svoju ruku i da proračunom uopće nije bilo predviđeno, osigurao prijevoz za sve umirovljenike Varaždinske županije i osobe starije od 65 godina. Mi smo ovom odlukom to htjeli legalizirati i da se u proračunu za iduću godinu planiraju sredstva za te namjene.U proračunu postoji preko tri milijuna kuna za ostale rashode i iz toga se mogu pokriti ti troškovi. Nas žalosti da to nije prošlo, a još više nas žalosti da Hrvatska stranka umirovljeika (HSU), odnosno da njihovi vijećnici, nisu podržali taj prijedlog – rekao je vijećnik HDZ-a Anđelko Stričak. Župan Štromar smatra da nije potrebna nikakva posebna odluka jer te ovlasti ima on kao župan te je poručio da će umirovljenici i iduće godine moći koristiti prijevoz kao i dosad.

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA/Ivan Agnezović

U fokusu

Kaos u HNK: Predsjednik Kazališnog vijeća Marijan Varjačić podnio ostavku

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Predsjednik Kazališnog vijeća Marijan Varjačić podnio je neopozivu ostavku, i to ubrzo nakon što je isto učinila njegova zamjenica Snježana Tramburovski.

Njegovo priopćenje donosimo u cijelosti:

Politički pokrovitelji intendantice HNK u Varaždinu Jasne Jakovljević, i to svih političkih boja, dosjetili su se već otrcanog načina; umjesto da se govori o nezakonitostima, pogodovanjima (hrvatska riječ za korupciju), neredu i neradu koji godinama vladaju u Kazalištu, META JE KAZALIŠNO VIJEĆE koje je, zajedno sa gradskim revizorom, započelo otkrivati rabote dotične gospođe. U farsi koja se pred nama odigrava ističe se lik stanovite M., redikulozne pojave u političkom životu Varaždina, koju je izmislio bivši gradonačelnik. U tom “teatru” ne želim više sudjelovati niti kao promatrač. Dajem (neka i na veselje politikantsko-interesne bulumente čiji je eksponent J. J.) neopozivu ostavku na funkciju predsjednika Kazališnog vijeća HNK u Varaždinu, sa danom 25. listopada 2021.

Nastavite čitati

U fokusu

Broj stanovnika: u Varaždinskoj županiji izgubljen grad veličine Ludbrega

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Državni zavod za statistiku objavio je procjenu broja stanovnika po gradovima, općinama i županijama na kraju 2020. godine.

Brojke su zabrinjavajuće, piše tportal.hr.

Prema toj procjeni, Hrvatska je početkom ove godine imala oko 4.048.000 stanovnika, što je 237.000 manje nego po zadnjem popisu 2011 . godine. To znači da je u manje od 10 godina izgubila više od 5 % populacije, odnosno svakog dvadesetog stanovnika.

Neki demografi procjenjuju da je stvarno stanje još gore te da je realni broj stanovnika pao ispod četiri milijuna.

Od popisa stanovništva 2011. demografske gubitke pretrpjele su gotovo sve regije. Samo tri od 21 županije bilježe porast stanovništva, pri čemu je on osjetniji jedino u Gradu Zagrebu, u kojem živi oko 19.000 žitelja više nego 2011. U plusu su još Istarska i Dubrovačko-neretvanska županija, ali sa znatno slabijim rastom.

U depopulaciji prednjače županije s istoka Hrvatske.

Varaždinska je županija prema ovim podacima 2011. godine imala 175.951 stanovnika, a ove godine ih ima 165.357, odnosno 10.594 manje (-6,02 %).

Međimurska je županija prije 10 godina imala 113.804 stanovnika, a 2020. je procjena da ih je 108.822, odnosno 4.982 manje (-4,38 %).

Obzirom da područje koje obuhvaća Grad Ludbreg ima oko 9000 stanovnika, u Varaždinskoj je županiji u posljednjih 10 godina “izgubljen” grad veličine Ludbrega.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje