Povežite se s nama

Međimurje

Statistika je otkrila: u Čakovcu i Prelogu stopa nezaposlenosti tek 3,6 posto

Objavljeno:

- dana

Čakovec i Prelog nalaze se među deset gradova s najmanjom stopom nezaposlenosti u Hrvatskoj.

Dva međimurska grada sa stopom nezaposlenosti od 3,6 posto dijele četvrto mjesto, a ispred njih smjestili su se tek Buzet (2,6 posto), Varaždin (2,9) i Pazin (3,5).
Ovakve podatke otkrila je analiza temeljena na podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, a koji potvrđuju pozitivne trendove smanjivanja nezaposlenosti u cijeloj Međimurskoj županiji posljednjih godina. Među deset gradova s najmanjom stopom nezaposlenosti još su Zabok (3,8), Krk (3,9), Poreč (3,9), Križevci (4,1) i Novigrad (4,6).

Statistički pokazatelji

Iako se podaci o stopama, odnosno padu nezaposlenosti, u javnosti gledaju s priličnom dozom skepticizma, posebno otkako je krenuo val iseljavanja iz Hrvatske i nakon što je Zavod za zapošljavanje postrožio pravila pa je iz evidencije izbrisano oko 60 tisuća prijavljenih, podaci koji se odnose na gradove u Međimurskoj županiji sigurno ne iskrivljuju pravu sliku s terena.

Ispred Čakovca i Preloga smjestili su se tek Buzet (2,6 posto), Varaždin (2,9) i Pazin (3,5)

Višegodišnje kontinuirano ulaganje u otvaranje i opremanje gospodarskih zona, povoljni geografski položaj i blizina slovenskoga, mađarskoga i austrijskog tržišta, kao i moderna cestovna infrastruktura i odlična prometna povezanost s najvećim gradskim središtima u regiji, pretvorili su Međimurje u idealnoga investicijskog partnera.

Iako će točan podatak o stopi nezaposlenosti otkriti tek podaci o zaposlenosti koje objavljuje Državni zavod za statistiku, objavljeni trendovi, barem kada je o spomenutim gradovima riječ, odaju pravo stanje na terenu. Naime, gradovi s najmanjim stopama nezaposlenosti redovito se nalaze visoko i na listama uspješnih i za život poželjnih gradova te onih koji ulažu velik novac u poticanje poduzetništva i gospodarstva.

Čakovec se tako može pohvaliti i da je među samo 15 od 128 hrvatskih gradova koji na svojem području imaju registrirano više od tisuću poduzetnika. Prema podacima FINA-e za 2016. godinu, u Čakovcu je bilo registrirano 1227 poduzetnika, što ga stavlja na visoko 11. mjesto. Čakovec je na tom popisu ujedno i drugi najmanji grad prema broju stanovnika, što uvrštavanje na tablicu čini dodatno vrednijim.

Da su i u Prelogu uistinu pozitivni trendovi smanjivanja nezaposlenosti, potvrđuje podatak otprije mjesec dana, kada su iz Grada odbili dva investitora koja su bila zainteresirana za kupnju zemljišta u Gospodarskoj zoni i pokretanje proizvodnje. Razlog odbijanja bile su premale plaće. Naime, pregovori su prekinuti u trenutku kada tvrtke nisu bile spremne obećati da će plaće zaposlenika biti barem 5000 kuna. Prelog inače nudi parcele u dvjema gospodarskim zonama koje su u potpunosti komunalno opremljene. U tvrtkama u zonama zaposleno je više od 3000 ljudi.

Međimurje

Čakovec: i ove godine besplatni autobusi prema grobljima u Mihovljanu i Nedelišću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Kao i ranijih godina Grad Čakovec je povodom nadolazećeg blagdana Svih svetih uveo posebne besplatne linije prema čakovečkom groblju. Autobus će voziti od subote, 30. listopada do utorka, 2. studenoga. U nedjelju, 31. listopada i ponedjeljak, 1. studenoga, autobus će na Gradsko groblje u Mihovljanu voziti pet puta dnevno.

Polazak s autobusnog kolodvora je u 9, 10, 11, 15 i 16 sati, dok je povratak u 10.20, 11.20, 12.20, 16.20 i 17.20. U subotu i utorak autobusi s kolodvora u Čakovcu polaze u 9, 11 i 16 sati, a povratak s Gradskoga groblja je u 10.20, 12.20 i 17.20.

Novost ove godine su linije za groblje u Nedelišću. U nedjelju autobus iz Čakovca polazi u 13.20, a povratak iz Nedelišća je u 14.40. U ponedjeljak prema Nedelišću voze dvije linije u 8.20 i 13.20, dok je povratak u 9.40 i 14.40. U utorak, 2. studenoga, autobus prema Nedelišću kreće u 13.20, a povratak je u 14.40.

Linije koje sa čakovečkog groblja u nedjelju, ponedjeljak i utorak polaze u 16.20 i na čakovečki autobusni kolodvor dolaze u 16.40, nastavljaju prema Nedelišću kamo stižu u 17 sati. Također, u ponedjeljak, 1. studenoga, autobus koji s čakovečkog groblja polazi u 11.20, vozi prema Nedelišću kamo stiže u 12 sati. Sve vožnje za građane su besplatne.

Nastavite čitati

Međimurje

Odluka na Gradskom vijeću Grada Čakovca: ugostiteljima subvencije za korištenje terasa

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

U društvenom domu u Novome Selu Rok održana je 4. sjednica Gradskog vijeća Grada Čakovca. Vijećnici su raspravljali i glasali o 11 točaka Dnevnoga reda, među kojima je bila i odluka o izmjenama i dopunama gradskoga Proračuna za 2021. godinu. U odnosu na prvobitni plan, ukupni je Proračun s 301,86 milijuna kuna smanjen za oko 15,77 milijuna na 286,09 milijuna kuna. Pritom je prihodovna strana smanjena za otprilike 5,5 milijuna kuna.

– Proračun je bio nerealno planiran s prihodima za koje se od početka znalo da neće biti ostvareni. Nakon preuzimanja dužnosti i snimanja stanja, utvrđen je ukupni minus od gotovo 95 milijuna kuna. Kako su ukupni godišnji prihodi gradskog Proračuna po osnovi poreza oko 85 milijuna kuna, mogli bismo godinu dana vraćati dugove i ništa ne raditi, što je nemoguće. Grad će ispoštovati sve valjane ugovorne obveze, no kraj proračunske godine najvjerojatnije ćemo završiti u minusu – naglasila je gradonačelnica Ljerka Cividini u uvodnom obrazlaganju, a rebalans je nakon kraće rasprave i usvojen većinom glasova.

Vijećnici su usvojili i odluku o izradi urbanističkog plana uređenja lokacije „Globetka – istok“. Riječ je o dijelu grada između Županijske bolnice i sjeverne zaobilaznice, istočno od Svetojelenske ceste, koja je najvećim dijelom neizgrađena, a na kojoj postoji interes za gradnju građevina socijalne i zdravstvene namjene. Planom uređenja omogućuje se komunalno opremanje te izrada projektne dokumentacije. Zemljište je u privatnom vlasništvu, a investitor planira graditi objekt namijenjen palijativnoj skrbi.

Vijećnici će dali i zeleno svjetlo za raspisivanje javnog poziva za prikupljanje ponuda za građenja građevina sportsko-rekreacijske namjene unutar sportskog kompleksa u zapadnom dijelu grada.

– Postoji potreba za dodatnom sportskom infrastrukturom na području Grada, a putem ovog poziva pokušat će se pronaći potencijalni investitori koji su na osnovi prava građenja spremni ulagati u sportske sadržaje – rečeno je na sjednici.

Prihvaćen je program potpora ugostiteljima na području Grada Čakovca koji su pogođeni mjerama uvedenim zbog sprječavanja širenja koronavirusa. Grad Čakovec subvencionirat će troškove poreza na korištenje javnih površina za postavu ugostiteljskih terasa u razdoblju od 1. ožujka do 27. srpnja 2021. godine, kad su na snazi bile mjere ograničenja poslovanja.  Svaki ugostitelj koji zatraži i na to ima pravo, može ostvariti povrat cjelokupnog iznosa temeljem izdanih rješenja, a za lipanj i srpanj 30 posto iznosa.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje