Povežite se s nama

Tema dana

Status nacionalnog teatra znat ćemo braniti već u ovoj sezoni

Objavljeno:

- dana

Jasna Jakovljević

Varaždinski HNK dobio je status nacionalnoga kazališta. Odlučeno je to u petak u Hrvatskome saboru, nakon dvodnevne rasprave. U javnosti se čekalo s nestrpljenjem hoće li saborski zastupnici izglasati prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o kazalištima prema kojem Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu postaje ravnopravno onima u Zagrebu, Osijeku, Splitu i Rijeci. 

I izglasali su. Vjerojatno nije bilo boljeg trenutka za to od sadašnjeg jer upravo ovih dana varaždinski HNK slavi 140. obljetnicu kazališne zgrade. Bilo je i protivljenja dobivanju novog statusa, no na početku nove sezone HNK u Varaždinu ipak počinje kao nacionalno kazalište. Prilika je ovo za razgovor s Jasnom Jakovljević, ravnateljicom varaždinskog teatra koji je, uz Grad Varaždin, i pokrenuo inicijativu za dobivanje nacionalnog statusa.

Više posla i obveza

Što konkretno za kazalište sada znači ovo priznanje? Što znači vama kao ravnateljici?
Ovo priznanje kazalištu i meni osobno znači povećanje posla i obvezu. Dodjeljivanje statusa puno je važnije za naše sugrađane koji napokon postaju ravnopravni s ostalim regijama čiji gradovi, mislim na Osijek, Split i Rijeku, taj status odavno imaju. Status nacionalne kuće nije status nacionalnog kazališta nego neka vrsta matičnosti, a konkretna dodatna vrijednost varaždinskog kazališta je svakako i barokna odrednica grada Varaždina gdje će se u sinergiji s VBV-om, Glazbenom školom i komornim orkestrom glazbenicima iz cijele regije omogućiti produciranje glazbeno-scenskih djela i dodatno pozicioniranje na europskoj glazbeno-kazališnoj sceni.

Hoćete li sada povećati broj predstava?
Ne radi se o povećanju broja predstava, o čemu, naravno, također razmišljamo, nego se radi o involviranju cjelokupne glazbene djelatnosti u kazalištu. To znači da Barokne večeri postaju naš glavni partner, posebice u scenskim izvedbama, a sve naše glazbene škole dobivaju prostor i kontekst u kojima se mogu izvoditi njihovi programi. Naravno, iz navedenog se vidi da će se povećavati broj izvedbi, ali to treba raditi postupno s obzirom na manjak sredstava u cijeloj državi, a ne samo u našem gradu.

Najavljeno je da neće biti povećanja radnog osoblja. Hoće li ostati tako?
Nećemo povećavati broj zaposlenika, ali kroz projekte će se povećavati broj umjetničkih suradnika, što nas silno veseli. U naš grad će dolaziti umjetnici iz regije, ali i iz EU, čiji ćemo rad financirati iz raznih fondova koji nam stoje na raspolaganju. Grad Varaždin je inače otvoren prema kulturnjacima svih vrsta i ovo neće biti težak zadatak – zadatak kad govorim o dovođenju velikih umjetnika – nego ugodan posao na radost naše publike.

200.000 više

S koliko novaca će država sufinancirati rad varaždinskog HNK?
Država već sada ozbiljno podupire programe, odnosno daje programska sredstva. Kako je rekla ministrica u jučerašnjoj emisiji, radi se o povećanju od približno oko 200.000,00 kn.

Što biste poručili osobama koje su se protivile ovom prijedlogu?
Potpuno je jasno da osobe koje su se protivile dobivanju statusa nacionalne kuće za Varaždin ne razumiju našu stvarnost. Nedavno su već i ljudi iz politike počeli govoriti o svega pet regija naše domovine, pa se borba za status varaždinskoga kazališta vodila u kontekstu tih budućih vremena. Jasno je da Split, Rijeka i Osijek itekako pogoduju razvoju djelatnosti svih oblika kazališne umjetnosti što i mi radimo, pa je u tom kontekstu dobivanja statusa prirodno. U Kazališnom zakonu koji vrijedi nigdje se ne govori o razvoju djelatnosti, a naša kuća kroz edukaciju i širenje predstava u druge medije (internet, televizija itd.) odgovara na postavljene zadatke u strategiji EU i našeg ministarstva. Mi smo jedino kazalište koje je uz obljetnicu Ranka Marinkovića postavilo čak dvije predstave (Glorija, Ruke po Ranku) mi smo pokazali osjećaj za suvremenost postavljajući adaptaciju romana “Fališ mi” Mani Gotovac, kao što smo i provjeravali vrijednosti klasičnih djela postavljajući Krležin rai rad „Tri kavalira frajle Melanije“. Sve to dokazuje da status nismo dobili bez pravih razloga i da ćemo ga znati braniti već u ovoj sezoni.

Budući da slavite i obljetnicu kazališne zgrade, kojem se događaju koji slijedi posebno radujete?
U vezi naše obljetnice, to jest, 140. godišnjice podignuća kazališne zgrade želim reći da mi ne obilježavamo 140. godišnjicu jednoga arhitektonsko-graditeljskog pothvata, nego u prvom redu ono što se u tom dugom vremenskom razdoblju u našoj zgradi zbivalo. Nedvojbeno je međutim da je i ova jedinstvena zgrada čuvala i očuvala kazalište u Varaždinu. Od pojedinih programa mogu izvojiti premijeru predstave Filumena Marturano Eduarda de Filippa 20. listopada, u kojoj 40. obljetnicu profesionalnoga glumačkog angažmana obilježava prvakinja drame Jagoda Kralj Novak.

Do kraja godine – četiri premijere u HNK

Do kraja ove kalendarske godine, u varaždinskom ćemo teatru imati prilike pogledati čak četiri premijere, od čega nas dvije očekuju već ovaj mjesec. Prva je na redu predstava “Filumena Marturano” redatelja Same Strelca, a nakon nje dolazi “Šah brat” redatelja Jerneja Kobala. U studenom ove godine djecu očekuje premijera predstave “Ponoćna ogrlica” koju je redatelj Ladislav Vindakijević priredio na tekst Vesne Parun. Završetak godine, tj. prosinac, začinit će premijera srednjovjekovne francuske farse “Bogi Ivač – znova” redatelja Ljubomira Kerekeša. Osim spomenutih premijernih predstava, Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu priprema i izložbu – u studenom ćemo moći prisustvovati 3. Bijenalu kazališnog plakata. Napomenimo da s radom nastavlja i Kazališni studio mladih koji pohađa oko 180 polaznika različite dobi koji u Studiju dobivaju umjetničko-pedagošku podršku kako bi razvili svoj glumački potencijal.

Izvor:
Foto:

Glazba

Porin ove godine slavi četvrt stoljeća, među nominiranima su čak tri iz Međimurske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

porin

Nagrada Porin ove godine doživljava jubilarno, 25. izdanje, a među nominiranima su i tri imena iz Međimurja.

U kategoriji nagrade Porin “Novi izvođač godine” nominirana je Carla Belovari iz Svete Marije, pri čemu su u toj kategoriji nominirani i bend Fluentes te Boris Štok. Osim Carle, nominirana je i mlada Zsa Zsa, pravim imenom Jelena Žnidarić, iz Pušćina. Njezino se ime našlo u kategoriji “Najbolja vokalna suradnja”. Zsa Zsa je u duetu s Vannom otpjevala singl “Tragom svojih tragova”. U istoj kategoriji nominiran je i duet Olivera Dragojevića i Željka Bebeka (“Ako voliš ovu ženu”) te Bang bang feat. Saša Antić (“Kako stoje stvari”).

Mirko Švenda-Žiga sa suradnicima, Krunoslavom Lajtmanom te Tonijem Eterovićem, nominiran je za “Najbolji album popularne duhovne glazbe”. Radi se o albumu “Tri kralja jahahu”.

porin

Toni Eterović, Krunoslav Lajtman i Mirko Švenda Žiga

Najviše nominacija, čak 9, ove godine ima Mia Dimšić i suradnici. Nominacije i nagrade raspoređene su u 35 kategorija, a pristiglo je 1645 prijava. Pobjednici će biti proglašeni na svečanoj dodjeli 23. ožujka u splitskoj Spaladium Areni.

Nastavite čitati

Tema dana

Uspješno odrađen kamp

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

KOŠARKA

Košarkaški kamp u organizaciji KK Grafičar opravdao je svoje postojanje.

U sedam dana mladi ludbreški košarkaši, uz pomoć kvalitetnih trenera s područja naše i susjednih županija kao te posebno gostujućih trenera iz KK Cedevita napravili su veliki pomak u svom košakšakom znanju. Zanimljivo ej bilo i gostovanjre prof. Ante Tomas, a među demonstartorima bili su sadašnji i budući prvoligaški igrači. Kroz kamp je prošlo sedamdesetak mladih, a izdvojio je dvojac Grafičara Vađunec i Virag, od kojih u klubu mnogo očekuje u sljedećim sezonama. Mladi trenerski kadar ludbreškog kluba odradio je najveći dio posla oko kampa a u tome su sudjelovali Siniša Beser i trener mlađih kategorija Tomislav Horvat, a svoj udio dali su i trener Danijel Papp te Igor Dijanošić.

Izvor:
Foto:

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje