Povežite se s nama

U fokusu

Varaždinski stediše ostali bez 8,6 milijuna kuna, upravitelju Smrtiću dvije godine zatvora

Objavljeno:

- dana

NEPRAVOMOĆNA PRESUDA

Bivši upravitelj Zadruge Vladimir Smrtić (78) osuđen je zbog prijevare u gospodarskom poslovanju.

Nepravomoćnom presudom Općinskog suda u Varaždinu Vladimir Smrtić (78) iz Čakovca, bivši upravitelj, a potom savjetnik u Obrtničkoj štedno-kreditnoj zadruzi Varaždin, proglašen je krivim za prijevaru u gospodarskom poslovanju. Za kazneno djelo protiv sigurnosti platnog prometa i poslovanja prijevarom izrečena mu je kazna zatvora u trajanju od dvije godine. Istovremeno, Obrtničkoj štedno-kreditnoj zadruzi Varaždin izrečena je novčana kazna u iznosu od 100.000 kuna.
Optužnica je bila podnesena i protiv Josipe Osonjački, bivše voditeljice računovodstva, a potom v. d. upraviteljice, koja je tijekom kaznenog postupka preminula, pa je postupak protiv nje obustavljen.
Prikrivanje
Prvostupanjska presuda je donesena pet i pol godina nakon podizanja optužnice, a devet godina nakon što je i javno postalo jasno da je propala. U siječnju 2008. godine oko 120 štediša, od kojih je većina godinama tamo štedjela, više nije moglo podići svoj novac. Vještačenjem je utvrđeno da su ostali bez 8,6 milijuna kuna.
Među njima je bila i Višnja S., koja je čak 40 godina štedjela u Zadruzi, a nikada do tada nije imala problema s podizanjem novca. Na sudu je svjedočila da je neposredno prije zatvaranja Zadruge uplatila 20.000 kuna na svoju štednu knjižnicu, no ni tada joj nitko rekao da se Zadruga nalazi u financijskim problemima iako se od sredine 2007. o njoj “loše pričalo”.

SUDBINE
Višnja S. u Zadruzi štedjela 40 godina, a neposredno prije zatvaranja je uplatila 20.000 kuna

Sud je utvrdio da je Zadruga bila u teškoćama od 2000. godine, pa čak i otprije. Nisu mogli naplatiti plasirane kredite, zbog čega su vodili višegodišnje sudske postupke. Da bi mogli obavljati tekuće poslovanje, uzimali su pozajmice. U početku su ih i vraćali, no Zadruzi je na kraju bio blokiran žiroračun.
Smrtić, koji je 33 godine radio u Obrtničkoj štedno-kreditnoj zadruzi Varaždin, na sudu se izjasnio da nije kriv. Istaknuo je da je jedini razlog zbog kojeg je Zadruga otišla u stečaj to što nisu mogli naplatiti veće kredite, u kojima je glavnica iznosila pet milijuna kuna, a s kamatom su došli na 15 milijuna kuna.
Međutim, sud ga je proglasio krivim za prijevaru u gospodarskom poslovanju, jer je utvrdio da je u cilju stjecanja nepripadne imovinske koristi za Zadrugu prikupljao novčana sredstva od štediša iako je znao da su zapali u financijske poteškoće.
Frizirana izvješća
U presudi se ističe da je štediše, koji su imali povjerenje u poslovanje Zadruge, održavao u lažnom uvjerenju da i on poštuje načelo savjesnosti, poštenja, istinitosti. – Oštećenici nisu ni bili svjesni prijevarnog postupanja i nisu znali da su dovedeni u zabludu, jer je svjesno prikupljao novčana sredstva od fizičkih i pravnih osoba (…) iako je znao da Zadruga (…) svojim poslovanjem ne ostvaruje pozitivne rezultate, već gubitke. To nije prikazivao u završnim financijskim izvještajima, prikrivajući navedeno pred svojim vjerovnicima i nadležnim tijelima za kontrolu poslovanja Zadruge – istaknuto je u presudi Općinskog suda u Varaždinu.
Vještačenje je pokazalo da Zadruga od 2001. poslovala s gubitkom, no čak su šest godina prikazivali da ostvaruju dobit. Tek je 2007. prvi put bio iskazan gubitak, dok je stečajni postupak otvoren u lipnju 2008.  godine.
– Zadruga je svoje štediše dovodila u zabludu da može ispunjavati svoje obveze te da je njihov novac siguran – napominje se presudi.

ODLUKA
Sud je sve oštećene uputio na parnicuOstao bez 1,5 milijuna kunaNakon analize svih računa štediša Obrtničko štedno-kreditne zadruge Varaždin u razdoblju od siječnja 1992. pa do otvaranja stečajnog postupka u lipnju 2008., vještakinja je utvrdila da su oštećenici uplatili 41,1 milijun kuna, a Zadruga je isplatila 32,8 milijuna kuna. Zaključila je da je ukupna šteta 8,6 milijuna kuna.
U stečajnom postupku je štedišama isplaćeno 1,3 milijuna kuna, a sud je zauzeo stajalište da je Zadruga stekla nepripadnu imovinsku korist od 7,7 milijuna kuna.
Gleda li se pojedinačno, štediše od propale Zadruge potražuju od 73,8 kuna pa do čak 1,5 milijuna kuna, za koliko je oštećen jedan od varaždinskih obrtnika. Sud je sve oštećene s njihovim imovinsko-pravnim zahtjevima uputio na parnicu, jer nisu precizno naznačili visinu štetu.
– Točno utvrđivanje štete, na način kako su to oštećenici zatražili, dodatno bi odugovlačilo ovaj kazneni postupak – istaknuto je u presudi Općinskog suda u Varaždinu.
Na sudu je svjedočio i odvjetnik Marijan Fosin, koji je zajedno s kolegicom iz svojeg ureda zastupao Obrtničku štedno-kreditnu zadrugu Varaždin negdje od kraja 80-ih pa do 2003.  Istaknuo je da je problem bio u tome što su zadrugari izglasali da se krediti daju uz minimalne kamate koje nisu bile dostatne za pokriće troškova.
– Najveći problemi oko naplate kredita bili su u vezi kredita koje su uzeli Mladen Leček, Biserka Žoldoš, Šilec-Žganec – navedeno je u presudi.

Izvor:
Foto:

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Ove fotografije su s njegovog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

U fokusu

Državni revizori utvrdili hrpu nepravilnosti u poslovanju Međimurske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Revizori su u Međimurskoj županiji utvrdili poduži popis onoga što je napravljeno krivo, a Matija Posavec, u službenom očitovanju kaže da je dio nepravilnosti u međuvremenu već ispravljen.

Sada je objavljeno i službeno izvješće Ureda državne revizije u kojem mu se nalaže što sve mora promijeniti u poslovanju županije. Zbog utvrđenih nepravilnosti Međimurska županija je za 2022. dobila uvjetno mišljenje, piše n1info.hr.

Među ostalim, revizori su otkrili da u poslovnim knjigama Međimurske županije rashodi u iznosu od 2.837.430 kuna odnosno nešto više od 378 tisuća eura nisu evidentirani na propisanim računima Računskog plana. Osim toga, pogrešno su iskazani i u financijskim izvještajima.

Također, tijekom 2022. Međimurska županija naručila je razne usluge od tvrtki u svom vlasništvu. Računi su im plaćeni, no revizori su utvrdili da za gotovo 1,6 milijuna kuna odnosno oko 212 tisuća eura nije bilo priloženih specifikacija.

Otkriveni su i ozbiljni propusti u ugovoru o financiranju Županijske bolnice. U pitanju je ugovor za sufinanciranje dijela troškova projekta “Rekonstrukcija i opremanje bolnice za potrebe dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije”. Županija je, prema revizorskom izvješću, u prijašnjim razdobljima Županijskoj bolnici doznačila 8.343.804 kuna odnosno oko 1,1 milijun eura, a od 2021. prestala je plaćati preuzetu obvezu sufinanciranja. Krajem 2022. ostao je dug od 6,4 milijuna kuna odnosno oko 855 tisuća eura, ali on nije evidentiran u poslovnim knjigama niti je iskazan u financijskim izvještajima. Županijska bolnica je iz vlastitih sredstava podmirila ovaj iznos, umjesto Međimurske županije.

Više čitajte OVDJE.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje