Povežite se s nama

Život i društvo

Štefanija i Antun sretni u Domu, no samci ugroženi

Objavljeno:

- dana

ŽIVOT STARIJIH OSOBA U VARAŽDINU

Štefanija (70) i Antun Varga (73) bračni su par koji živi u varaždinskom Domu za starije i nemoćne. Ostavili su kuću u Zbelavi i zamijenili je malom garsonijerom u Zavojnoj ulici.

 – Nismo još bili ni blizu mirovine sredinom osamdesetih kada sam počela razmišljati o tome da ću se jednog dana preseliti ovdje – priča nam Štefanija.

– Krili smo tu našu želju od susjeda, pa čak i od djece. Moj sin je burno reagirao kad smo mu rekli da želimo u dom i trebala mu je jedna krizna situacija da shvati zašto to želimo. Mi smo bili sami u velikoj kući s velikim dvorištem i voćnjakom. Nismo se više mogli za to sve brinuti. Boljela su me leđa kad sam uređivala cvjetnjak, a Antun je nakon višesatne košnje trave bio iscrpljen. Čekali smo useljenje pet godina, ali smo ga dočekali. Iako smo bolesni, sada uživamo. Imamo vremena za šetnje, a ja sam počela pjevati. Cijeli život sam to htjela, a nisam imala vremena. Prošle godine moj solo na festivalu pjevača “50+” u Domu u Koprivnici proglašen je najkvalitetnijom izvedbom. Pjevala sam pjesmu “Malo mira” – kaže Štefanija s kojom smo razgovarali prošle srijede na Međunarodni dan starijih osoba.

Smještaj u Županijskom domu najjeftiniji, u privatnima smještaj   i 30 eura po danu

Štefanija i njen suprug skoro cijeli svoj život radili su u Varteksu, nemaju velike mirovine, ali sasvim su im dovoljne da plate garsonijeru, da si priušte neki mali izlet i da skuhaju nešto za svoj gušt. Antun ponekad napravi i liker od rakije, koji smo i sami probali. Njih dvoje su sretni u domu i, kako naglašava Štefanija, “Ak smo stari, ne znači da nam ne treba društvo”.

Liste čekanja

Na svoje mjesto u tom istom domu čeka čak 800 osoba. A mjesta ima malo. Ukupno je 350 korisnika, a 150 ih je u Odjelu pojačane njege. – Upravo u Odjelu pojačane njege imamo najviše problema. Korisnici iz stambenog dijela prebacuju se tamo i na mjesto se čeka i četiri godine – objašnjava ravnateljica Doma Tamara Ljubić.

Ovaj Dom jedini je u Varaždinskoj županiji u kojem se boravak sufinancira iz proračuna. Svi ostali su privatni i cijena im je od 2.000 do 3.800 kuna mjesečno, dok se u nekim domovima cijena kreće od 20 do 30 eura dnevno. Teško je zamisliti da bi varaždinski umirovljenici sebi takav smještaj mogli pokriti svojim mirovinama. Podaci koje je u Izvješću o položaju umirovljenika i osoba starije dobi na području Varaždina iznijelo Povjerenstvo za umirovljenike i starije Grada Varaždina, zabrinjavajući su.

Ugroženije žene

– Zabrinjava činjenica da gotovo trećina umirovljenika i starih osoba, naročito žena iznad 65 godina, ne može zadovoljiti osnovne potrebe i živi na rubu siromaštva. Rizik je visok za osobe koje ne primaju mirovinu, a posebno su rizična staračka samačka domaćinstva. Rizik je veći kod žena s obzirom na to da zarađuju manje i imaju manje mirovine – stoji u Izvješću koje potpisuje Dubravka Kanoti.

62 % umirovljenika iz Varaždina prima mirovine od 1.000 do 3.000 kuna, što znači da žive na rubu siromaštva

U Varaždinu čak polovica osoba starijih od 65 godina živi u samačkom domaćinstvu i oni su najugroženiji. Naime, mirovine 62 posto umirovljenika iznose od 1.000 do 3.000 kuna što znači da žive u zoni siromaštva.

Povjerenstvo je u svojim zaključcima dalo niz prijedloga za poboljšanje položaja starijih osoba, među kojima apeliraju i na lokalnu samoupravu da koristi EU fondove u svrhu jačanja socijalne uključensti i uspješne potpore za poboljšanje kvalitete života straijih kao i sufinanciranje Gerontološkog centra Varaždinske županije.

Najstariji u Varaždinu, najmlađi u Hrašćici

Popis stanovništva iz 2011. pokazuje da u Varaždinu živi više osoba starijih od 65 godina nego što je državni prosjek (17,7 %). U Varaždinu udio starijih osoba je 18,7 %. U Varaždinskim Toplicama živi 15,8 % osoba starijih od 65 godina, u Novom Marofu 15,3 %, u Ludbregu 15,6 %, u Lepoglavi 14,6 %, a u Ivancu 15,8 %. U Varaždinu pak najviše starijih osoba živi upravo na području samoga grada – 19,5 %, a po starosti slijede Zbelava s 19 % udjela stanovnika starijih od 65 godina, pa Gornji Kučan s 18,1 %, dok je najmanji udio starijih osoba u Hrašćici – 8,8%.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Grad Varaždinske Toplice u protekloj je godini bilježio rekordne turističke brojke

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Varaždinske Toplice u protekloj je godini bilježio rekordne turističke brojke koje prate i povijesni rezultat županijskog turizma.

Naime, Varaždinske Toplice u 2022. godini ostvarile su čak 51 % više noćenja i 63 % više dolazaka u odnosu na 2021. što je itekako dobar pokazatelj za daljnji turistički razvoj grada koji se nastoji pozicionirati kao nezaobilazna kontinentalna destinacija.

Inače, u protekloj godini, uz odlične turističke brojke vezane uz broj noćenja i dolazaka, Varaždinske Toplice bilježe i veliki porast noćenja u kućama za odmor u odnosu na prethodnu, 2021. godinu, prema čemu su u samom županijskom vrhu.

Direktorica gradske Turističke zajednice Lana Husnjak naglasila je kako je cilj grad i destinaciju promovirati kao važnu turističku točku hrvatskog kontinentalnog turizma čemu u prilog, osim bogate kulturne i povijesne baštine te činjenice da su Varaždinske Toplice središte lječilišnog turizma, idu i brojne manifestacije koje upotpunjuju tamošnju turističku ponudu.

– Grad Varaždinske Toplice u protekloj godini zabilježio je 12.996 dolazaka i 46.345 noćenja što su odlični turistički pokazatelji, a daljnji rast očekujemo i u 2023. godini. U odnosu na prethodne godine, Varaždinske Toplice privlače sve više stranih gostiju koji otkrivaju ovaj kraj, a turisti kod nas u prosjeku i duže borave. Uz pozicioniranje grada kao središta antičke kulture, lječilišnog turizma i ostavštine starih Rimljana, naglasak stavljamo na kuće za odmor, domaće proizvode i eno i gastro ponudu specifičnu za naše krajeve što je ono što današnji turisti traže – rekla je Husnjak.

Gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković također je potvrdila kako je riječ o odličnim turističkim brojkama čiji se daljnji rast očekuje i u ovoj godini. Naime, u najavi je prijava još jednog velikog projekta koji se odnosi na rekonstrukciju bazena Minerve u sklopu Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice što će doprinijeti dodatnom razvoju lječilišnog turizma.

-Rezultat prema kojem su Varaždinske Toplice u županijskom vrhu dobiva još više na težini budući da su podaci na razini cijele županije odlični. Drago mi je što se u našem gradu stvara pozitivna energija i što sve više i više turista, kako domaćih, tako i stranih to prepoznaje. Želimo se pozicionirati kao poželjna kontinentalna turistička destinacija što osim odličnih turističkih brojki, pokazuje i posjećenost svih manifestacija na području Grada – poručila je gradonačelnica Ratković.

Prošle godine na području Grada Varaždinskih Toplica zabilježeno je 46.345 noćenja, od čega su domaći turisti ostvarili 30.511, a strani 15.834 noćenja što je 51 % više u odnosu na 2021. godinu. Što se tiče dolazaka, u odnosu na 2021. godinu kada ih je zabilježeno 8.218, u 2022. godini ostvareno je 12.996 dolazaka što je čak 63 % više.

Ovi rezultati dobivaju na još većoj važnosti kada se usporede s turističkim brojkama cijele Varaždinske županije koja je prošle godine nadmašila pretpandemijsku 2019. te u odnosu na 2021. godinu zabilježila 21 % više dolazaka i 35 % više noćenja.

Nastavite čitati

Život i društvo

U Hrvatskoj prevladava virus gripe A, u dvije županije na sjeveru ukupno 641 novi slučaj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Hrvatskoj je tijekom sezone gripe 2022./2023., zaključno s 29. siječnja, u sklopu ukupnog tjednog izvještavanja zaprimljeno ukupno 19.372 prijava oboljelih od gripe na razini države, podaci su HZJZ-a.

Od toga su 4047 prijave zaprimljene u četvrtom tjednu ove godine, odnosno od 23. do 29. siječnja.

U Varaždinskoj je županiji u ovoj sezoni gripe prijavljeno ukupno 850 slučajeva, a u posljednjem tjednu 341 novi slučaj.

Međimurje je imalo ukupno 611 slučajeva gripe, a u četvrtom tjednu ove godine 300 novih.

Tijekom ove sezone prijavljena su šest smrtna ishoda zbog gripe i njezinih komplikacija.

Najveća stopa prijave gripe na 100.000 stanovnika bilježi se u Koprivničko-križevačkoj (incidencija 1668,3), Krapinsko-zagorskoj, Brodsko-posavskoj i Požeško-slavonskoj županiji. Ova stopa za Varaždinsku županiju iznosi 531,1, a za Međimursku 579,7.

– U Nacionalnom referentnom centru za gripu HZJZ-a u uzorcima pozitivnim na virus gripe u tjednu 4. prevladava virus gripe A (96,8%), uz sporadičnu detekciju virusa gripe B. Među subtipiziranim uzorcima pozitivnih na virus gripe A, u većini uzoraka (79,4%) potvrđen je virus gripe A/H1N1, dok virus gripe A/H3N2 čini 20,6% svih subtipiziranih uzoraka – objavio je HZJZ.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje