Povežite se s nama

Život i društvo

Štefanija i Antun sretni u Domu, no samci ugroženi

Objavljeno:

- dana

ŽIVOT STARIJIH OSOBA U VARAŽDINU

Štefanija (70) i Antun Varga (73) bračni su par koji živi u varaždinskom Domu za starije i nemoćne. Ostavili su kuću u Zbelavi i zamijenili je malom garsonijerom u Zavojnoj ulici.

 – Nismo još bili ni blizu mirovine sredinom osamdesetih kada sam počela razmišljati o tome da ću se jednog dana preseliti ovdje – priča nam Štefanija.

– Krili smo tu našu želju od susjeda, pa čak i od djece. Moj sin je burno reagirao kad smo mu rekli da želimo u dom i trebala mu je jedna krizna situacija da shvati zašto to želimo. Mi smo bili sami u velikoj kući s velikim dvorištem i voćnjakom. Nismo se više mogli za to sve brinuti. Boljela su me leđa kad sam uređivala cvjetnjak, a Antun je nakon višesatne košnje trave bio iscrpljen. Čekali smo useljenje pet godina, ali smo ga dočekali. Iako smo bolesni, sada uživamo. Imamo vremena za šetnje, a ja sam počela pjevati. Cijeli život sam to htjela, a nisam imala vremena. Prošle godine moj solo na festivalu pjevača “50+” u Domu u Koprivnici proglašen je najkvalitetnijom izvedbom. Pjevala sam pjesmu “Malo mira” – kaže Štefanija s kojom smo razgovarali prošle srijede na Međunarodni dan starijih osoba.

Smještaj u Županijskom domu najjeftiniji, u privatnima smještaj   i 30 eura po danu

Štefanija i njen suprug skoro cijeli svoj život radili su u Varteksu, nemaju velike mirovine, ali sasvim su im dovoljne da plate garsonijeru, da si priušte neki mali izlet i da skuhaju nešto za svoj gušt. Antun ponekad napravi i liker od rakije, koji smo i sami probali. Njih dvoje su sretni u domu i, kako naglašava Štefanija, “Ak smo stari, ne znači da nam ne treba društvo”.

Liste čekanja

Na svoje mjesto u tom istom domu čeka čak 800 osoba. A mjesta ima malo. Ukupno je 350 korisnika, a 150 ih je u Odjelu pojačane njege. – Upravo u Odjelu pojačane njege imamo najviše problema. Korisnici iz stambenog dijela prebacuju se tamo i na mjesto se čeka i četiri godine – objašnjava ravnateljica Doma Tamara Ljubić.

Ovaj Dom jedini je u Varaždinskoj županiji u kojem se boravak sufinancira iz proračuna. Svi ostali su privatni i cijena im je od 2.000 do 3.800 kuna mjesečno, dok se u nekim domovima cijena kreće od 20 do 30 eura dnevno. Teško je zamisliti da bi varaždinski umirovljenici sebi takav smještaj mogli pokriti svojim mirovinama. Podaci koje je u Izvješću o položaju umirovljenika i osoba starije dobi na području Varaždina iznijelo Povjerenstvo za umirovljenike i starije Grada Varaždina, zabrinjavajući su.

Ugroženije žene

– Zabrinjava činjenica da gotovo trećina umirovljenika i starih osoba, naročito žena iznad 65 godina, ne može zadovoljiti osnovne potrebe i živi na rubu siromaštva. Rizik je visok za osobe koje ne primaju mirovinu, a posebno su rizična staračka samačka domaćinstva. Rizik je veći kod žena s obzirom na to da zarađuju manje i imaju manje mirovine – stoji u Izvješću koje potpisuje Dubravka Kanoti.

62 % umirovljenika iz Varaždina prima mirovine od 1.000 do 3.000 kuna, što znači da žive na rubu siromaštva

U Varaždinu čak polovica osoba starijih od 65 godina živi u samačkom domaćinstvu i oni su najugroženiji. Naime, mirovine 62 posto umirovljenika iznose od 1.000 do 3.000 kuna što znači da žive u zoni siromaštva.

Povjerenstvo je u svojim zaključcima dalo niz prijedloga za poboljšanje položaja starijih osoba, među kojima apeliraju i na lokalnu samoupravu da koristi EU fondove u svrhu jačanja socijalne uključensti i uspješne potpore za poboljšanje kvalitete života straijih kao i sufinanciranje Gerontološkog centra Varaždinske županije.

Najstariji u Varaždinu, najmlađi u Hrašćici

Popis stanovništva iz 2011. pokazuje da u Varaždinu živi više osoba starijih od 65 godina nego što je državni prosjek (17,7 %). U Varaždinu udio starijih osoba je 18,7 %. U Varaždinskim Toplicama živi 15,8 % osoba starijih od 65 godina, u Novom Marofu 15,3 %, u Ludbregu 15,6 %, u Lepoglavi 14,6 %, a u Ivancu 15,8 %. U Varaždinu pak najviše starijih osoba živi upravo na području samoga grada – 19,5 %, a po starosti slijede Zbelava s 19 % udjela stanovnika starijih od 65 godina, pa Gornji Kučan s 18,1 %, dok je najmanji udio starijih osoba u Hrašćici – 8,8%.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Novi Marof: Danijela Treska i njezina obitelj godinama su uzor svim udomiteljima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U travnju ove godine objavljen je Javni poziv za dodjelu nagrada udomiteljima za izuzetne uspjehe ostvarene u promicanju i obavljanju udomiteljstva u 2021. godini. Isti je organiziran od strane Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Centar za socijalnu skrb Novi Marof tom prigodom je za godišnju nagradu odlučio nominirati udomiteljicu Danijelu Treska.

Navedena nominacija podržana je preporukom od strane čelnika Varaždinske županije. Danijela Treska se nesrodničkim udomiteljstvom za odrasle osobe bavi unazad nešto više od deset godina.

U tom dugom vremenskom periodu osigurala je smještaj brojnim korisnicima u potrebi, nerijetko onima koji su bili životno ugroženi i prethodno živjeli u teškim stambenim i socijalnim uvjetima.

Udomiteljica im je u svojoj obitelji, osim brige i skrbi, uvijek pružala emocionalnu potporu i podršku te su čak i oni zahtjevni i tzv. teški i nesuradljivi korisnici odlično funkcionirali u udomiteljskoj obitelji. Danijela Treska se kao udomiteljica od početka suradnje sa stručnim radnicima Centra za socijalnu skrb Novi Marof isticala kao izrazito emocionalno topla i srdačna osoba, puna razumijevanja za svaku od osoba koja je svoj dom našla u njenoj obitelji, neovisno o tome da li se radilo o hitnom, privremenom ili dugotrajnom smještaju.

– Zbog dugogodišnje suradnje obilježene isključivo pozitivnim iskustvima, kao i općenito pozitivnog stava i pristupa korisnicima koji udomiteljica ima i kojima daje primjer ostalim udomiteljima, ona zasigurno daje izrazit doprinos unapređenju udomiteljstva na području svoje lokalne zajednice – ističu u novomarofskom Centru za socijalnu skrb.

Nastavite čitati

Život i društvo

Uređena cesta u lepoglavskom naselju Sestranec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U naselju Sestranec u Lepoglavi dovršeno je uređenje lokalne nerazvrstane ceste.

Postojeći oštećeni asfaltni sloj saniran je korištenjem nove tehnologije – bitumenske emulzije koja će, uz sanaciju oštećenja, spriječiti njegovo daljnje propadanje.

Radove je temeljem sklopljenog ugovora s Gradom Lepoglavom izvela tvrtka Colas koja je tom prigodom organizirala i prezentaciju koju su pratili predstavnici susjednih općina i gradova s područja Varaždinske i Krapinsko-zagorske županije.

– Ova nova tehnologija sanacije cesta pruža odličan omjer kvalitete i cijene što je itekako važno jer nam omogućava sanacije većeg broja lokalnih cesta uz znatno manji trošak. Grad Lepoglava među prvim je gradovima odnosno jedinicama lokalne samouprave u ovom dijelu Hrvatske koji je počeo koristiti ovu tehnologiju što potvrđuje da pratimo inovativne trendove koji nam omogućavaju efikasnije održavanje komunalne infrastrukture, a time zadržavanja visokog komunalnog standarda važnog za naše građane – poručio je gradonačelnik Marijan Škvarić tijekom 135.000 kuna vrijednih radova na uređenju 440 metara ceste u naselju Sestranec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!