Povežite se s nama

U fokusu

Štefica Španić svoj ugovor o radu u VAMP-u potpisala sama sa sobom!

Objavljeno:

- dana

IMA I TOGA

Esdepeovka Štefića Španić direktorica je dviju tvrtki koje su u neposrednom ili posrednom vlasništvu Varaždinske županije. Vodi Varaždinsku agenciju za marketing i promidžbu, čiji su osnivači Agencija za razvoj Varaždinske županije i Županijska uprava za ceste te Poslovne zone, čiji je osnivač Varaždinska županija.

Na oba mjesta dobiva plaću, odnosno naknadu. U VAMP-u, kako smo objavili prošloga tjedna, ima plaću od 12.256 kuna bruto, dok u Poslovnim zonama, prema ugovoru o međusobnim pravima i obvezama, prima mjesečnu naknadu od 1.500 kuna neto. I dok je ugovor o međusobnim pravima i obvezama sklopila sa županom Predragom Štromarom kao predsjednikom Skupštine Poslovnih zona, ugovor o radu na neodređeno vrijeme u VAMP-u Štefica Španić sklopila je – sama sa sobom!

Nije prekršaj, ali…

– Pravno gledajući, to nije prekršaj, no ugovor joj je trebao potpisati predsjednik skupštine, ako je ona jedini zaposlenik u toj firmi. Valjda ta firma ima skupštinu, ako ima vlasnike. To su nespretno napravili, ali to samo govori o aljkavosti. I ja sam jedini zaposlenik u sindikatu, pa mi je ugovor o radu potpisao Dragutin Varga, tajnik sindikata – kaže Siniša Miličić, predsjednik Regionalnog industrijskog sindikata i županijski vijećnik.

Poslovne zone su 2013. godine imale gubitak nešto veći od 295 tisuća kuna

Prema ugovoru o radu, Štefica Španić obvezala se da će ispunjavati poslove sukladno nalozima poslodavca, odnosno sukladno nalozima koje daje sama sebi, a i sama sebi može dati izvanredni otkaz u slučaju osobito teške povrede obveze iz radnog odnosa, odnosno ako oda podatke koji predstavljaju poslovnu tajnu.

O svojoj djelatnosti i o svim pitanjima od značaja za poslovanje i stanje VAMP-a, pak, dužna je izvještavati skupštinu tvrtke. Nju čine ravnatelj ŽUC-a Tomislav Osonjački i Nikola Kučiš, direktor AZRA-e.

Zato je čudno što nitko od njih dvojice Š. Španić nije potpisao ugovor o radu, kao što je to učinio Štromar u slučaju Poslovnih zona.

– To je dobro pitanje, no ja nemam nikakvog utjecaja, jer AZRA ima svega pet posto udjela u VAMP-u – rekao je Kučiš. Tomislav Osonjački, pak, kaže da VAMP nema nadzorni odbor, koji obično potpisuje ugovore s direktorima, a ugovor Š. Španić sastavljao je jedan odvjetnički ured. To nam je potvrdila i Štefica Španić.

– Nemam nadzorni odbor, a ugovor je sastavljao odvjetnički ured prema Statutu, koji se nije mijenjao od 2010. godine. Nije trebao potpisnik biti predsjednik, odnosno član skupštine – rekla je Š. Španić.

Siniša Miličić, inače, još je uvijek stava da i VAMP i Poslovne zone treba ukinuti, jer stvaraju gubitke. Na to je upozorio još u studenom 2013. godine.

Čišćenje štednjaka

– Poslovne zone i Varaždinska agencija za marketing i promidžbu nemaju svrhu i na neki bi ih način valjalo ugasiti, bilo pripajanjem Slobodnoj zoni i Azri, bilo likvidacijom – govorio je tada.

– Gospođa Španić tvrdi da je jedina zaslužna za investicije koje su došle u Varaždinsku županiju i kada bi to i bilo istina, imamo Agenciju za razvoj Varaždinske županije, koja ima potpuno istu djelatnost. Ona bi svoj posao mogla obavljati u sklopu AZRA-e, imati autonomiju unutar nekog sektora, a mi bismo imali manje troškova – rekao nam je Miličić prošli tjedan.

ŽUC svake godine VAMP-u donira pola milijuna kuna, kaže Siniša Miličić

Uvidom u sudski registar vidljivo je da se djelatnosti Varaždinske agencije za promidžbu i marketing i Poslovnih zona podudaraju, pa su tako obje registrirane za promidžbu i istraživanje tržišta i javnog mnijenja, organiziranje seminara, zastupanje inozemnih tvrtki i slično, no o njihovom ukidanju u Županiji ne razmišljaju.

Poslovne zone, tvrtka kojoj bi osnovni cilj trebao biti logistička podrška investitorima, kao predmet poslovanja navode čak i njegu i održavanje tijela, čišćenje štednjaka i boca, dezinfekciju i zaštitu od štetočina u zgradama, brodovima i vlakovima, čišćenje vlakova, autobusa i zrakoplova, odvoz komunalnog otpada te djelatnosti zabavnih parkova.

Prema financijskom izvješću za 2013. godinu, ta je tvrtka imala gubitak nešto veći od 295.000 kuna.

Stričak: Županijske vijesti treba ukinuti i novac utrošiti korisnije

Varaždinska agencija za marketing i promidžbu, osim što se može pohvaliti projektom nadstrešnica na autobusnim stajalištima i koja se, kako se navodi na njihovim web stranicama, pružanjem usluga vanjskog oglašavanja na području Varaždinske županije, nakladnik je i besplatnog lista Županijske vijesti u suradnji s jednim lokalnim tjednikom u namjeri da građane Varaždinske županije informira o aktualnim županijskim temama i događajima.

List izlazi tri puta godišnje u nakladi od 46.000 primjeraka, na 40 stranica A4 formata, kompletno u boji i besplatno se dostavlja na sve kućne i poslovne adrese u Varaždinskoj županiji.

U medijskom prostoru lista klijentima nude mogućnost oglašavanja proizvoda ili usluga tvrtke odnosno najave raznih događanja, a sve kako bi poslovanje klijenata približili građanima. Za ukidanje lista zalaže se županijski HDZ, što su rekli i prošloga tjedna na konferenciji za novinare.

– Osim što je taj proračunski novac moguće utrošiti korisnije, na primjer, za školsku kuhinju u osnovnim školama, te novine postoje samo zato da veličaju uspjehe župana i gradonačelnika, čiji je najveći domet otvorenje jajomata ili mljekomata, odnosno te novine postoje da amortiziraju njihove neuspjehe – smatra Anđelko Stričak, predsjednik HDZ-a Varaždinske županije.

Miličić, pak, ističe kako VAMP-u ŽUC svake godine donira pola milijuna kuna i to “ne novac koji je netko zaradio, nego novac za održavanje cesta”.

Izvor:
Foto: Varaždinska županija

U fokusu

Ustavni sud: Milanović ne može biti ni mandatar ni premijer!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas je održana izvanredna sjednica Ustavnog suda oko rezultata izbora i angažmana predsjednika Milanovića na njima, nakon čega se predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović obratio javnosti.

– Upozorenjem od 18. ožujka pravodobno smo upozorili Milanovića da njegovo kandidiranje te isticanje njega kao kandidata je nespojivo s ustavnim položajem i načelom diobe vlasti. Upozoren je da mora odmah podnijeti ostavku ako se kandidira ili nastupa u javnosti kao budući kandidat. Pozivao je njega i SDP da odmah prestanu s aktivnostima, u skladu s Ustavom. Rečeno je i da će cijeli proces izbora biti pod strogim nadzorom. Ustavni sud primjećuje da je 20. ožujka DIP pozvao da se predsjednik suzdrži od direktnog sudjelovanja da se suzdrži te da se vodi računa o tome. Ustavni sud utvrđuje da je SDP postupao prema uputama, a Milanović se stavio u položaj sudionika izbora – rekao je Šeparović, a prenosi Jutarnji list.

Šeparović je rekao i da Milanović ne može biti mandatar Vlade ni premijer.

– Iako nije podnio ostavku, Milanović je nastupao kao kandidat. Takvim izjavama ne samo da nije poštivao upozorenja suda, nego je doveo u pitanje vladavinu prava. Stoga Ustavni sud utvrđuje da se predsjednik svojim izjavama i ponašanjem, doveo u poziciju da ne može biti mandatar za sastav buduće Vlade niti predsjednik Vlade, rekao je Šeparović.

– Te dvije pozicije se isključuju i upozoravamo sudionike svih izbora da pri predlaganju budućeg mandatara moraju biti svjesni te činjenice. I po potrebi donijet ćemo posebnu odluku. Ustavni sud od 18. ožujka nije htio dodatno utjecati na volju birača. Ovo priopćenje i upozorenje donijeli smo na sjednici, 9 sudaca bilo je za, 3 su bili protiv, a Ingrid Antičević bila je odsutna – rekao je.

Na pitanje novinarke može li Milanović dati ostavku pa biti mandatar, Šeparović je odgovorio da je on pravodobno upozoren.

– On ostavku nije podnio i sada je gotovo. Ne može više biti mandatar, Ustavni sud bi takvu odluku mogao poništiti. Po potrebi će Ustavni sud donijeti posebnu odluku – rekao je Šeparović.

– Ako 76 zastupnika želi da bude mandatar, Ustavni sud će odlučiti hoće li tu odluku poništiti običnom većinom i to na temelju općih nadzornih ovlasti kao čuvara Ustava i na temelju prethodnih upozorenja – napomenuo je Šeparović.

Rekao je da Milanović ne može biti mandatar ni u jednom slučaju “jer nije na vrijeme dao ostavku”.

Nastavite čitati

U fokusu

U Općini Sračinec moraju se ponoviti parlamentarni izbori

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

DIP je 18. travnja održao konferenciju za medije na kojem su govorili i o nepravilnostima na koje su birači naišli tijekom samih izbora.

Otkrili su kako će se u dvije izborne jedinice izbori ponoviti, piše 24sata.hr.

Riječ je o III. i V. izbornoj jedinici, gdje se utvrđene nepravilnosti.

– Što se tiče III. izborne jedinice, riječ je o Općini Sračinec, a odnosi se na listu kandidata u 12 izbornoj jedinici. Što se tiče V. izborne jedinice, radi se o općini Markušica, tamo je pronađeno više glasačkih listića nego što ih je trebalo biti – komentirao je potpredsjednik Povjerenstva Josip Salapić.

Na tim će se biračkim mjestima izbori ponoviti i to ove nedjelje za predstavnika manjina.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje