Povežite se s nama

U fokusu

Štete od poplava 55 milijuna kuna!

Objavljeno:

- dana

ŽUPAN PROGLASIO ELEMENTARNU NEPOGODU

Župan Predrag Štromar danas je, u prisustvu zamjenika župana Alana Košića, pročelnika Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša dr.sc. Dragutina Vinceka i predsjednika Županijskog povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda Zlatka Pukšića, proglasio elementarnu nepogodu od poplava i klizišta.

Ova elementarna nepogoda uzrokovana je obilnim kišama i podzemnim vodama tijekom kolovoza i rujna ove godine te izlijevanjem rijeka Bednje i Plitvice. Poplavljene su poljoprivredne površine na usjevima i nasadima, gospodarski i stambeni objekti te cestovna infrastruktura. Četrnaest jedinica lokalne samouprave prijavile su štetu od poplava, a štete od klizišta prijavilo je dvanaest jedinica lokalne samouprave.

Župan Štromar objasnio je kolika je šteta od ovih elementarnih nepogoda te istaknuo:

– Županijsko je povjerenstvo izvršilo izvid šteta 22. i 23. rujna 2014. godine koje su dostavila Gradska i Općinska povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda te prve procjene govore da su štete na usjevima oko 40 milijuna kuna, a na stambenim objektima i infrastrukturi oko 15 milijuna kuna. Također, evidentirano je 197 klizišta, a procjena za njihovu sanaciju kreće se oko 60 milijuna kuna – rekao je župan Štromar te zamolio Gradska i Općinska povjerenstva da točno upišu sve procjene šteta u Registar šteta.

Inače, od usjeva najveće površine zauzima kukuruz koji će imati štete veće od 30%. Veće štete biti će kod povrća i krumpira, koji su duže bili pod vodom, te je već sada uočeno truljene gomolja krumpira i glavica povrća. Štete od klizišta uništile su ceste, ugrozile stambene objekte koji su se urušili ili postoji velika opasnost da se uruše. Također, uništeni su vinogradi i voćnjaci.

Konačna procjena mora biti upisana najkasnije u roku od 50 dana od proglašenja elementarne nepogode u Registar šteta, te ista dostavljena Županijskom povjerenstvu koje će tada sumirane štete upisati u registar šteta, te dostaviti Državnom povjerenstvu za procjenu šteta od elementarne nepogode, sa Zamolbom dobivanja sredstava za djelomičnu sanaciju nastalih šteta.

Izvor:
Foto: Varaždinska županija

U fokusu

Izgleda da za oko 60 % rastu plaće premijeru, ministrima, saborskim zastupnicima…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon što je dugo odgađao nepopularni potez, premijer Andrej Plenković je odlučio snažno podići plaće ministrima, saborskim zastupnicima, državnim tajnicima, ustavnim sucima, ali i svim ostalim državnim dužnosnicima, javljaju 24sata.

Kako neslužbeno doznaju iz vlade, najrealnija i najvjerojatnija opcija je dizanje osnovice za izračun plaća čak 83 %. Prema računici portala, to bi značilo povećanje neto plaće od 60-ak posto za najviše državne dužnosnike.

U 24sata su izračunali da porast osnovice donosi Plenkoviću rast plaće za oko 2000 eura u neto iznosu.

Plaća premijera Andreja Plenkovića trenutno je 4646 eura bruto mjesečno. To je veća plaća nego premijera Srbije, Crne Gore, BIH, Slovenije, Albanije i Slovačke. Slična je kao plaća premijera Poljske te puno manja nego premijera Mađarske, Češke i Estonije.

S prosječnom plaćom između 3500 i 4000 eura bruto ministri u Hrvatskoj imaju oko 2.2 puta veću plaću od prosječne državne plaće, piše index.hr. Plaća im je veća nego kolegama u Sloveniji u apsolutnom iznosu i relativno je veća u odnosu na prosječnu plaću u državi, 2.2 puta u odnosu na slovenskih 1.6 puta.

Nastavite čitati

U fokusu

Najviše radnika u godinu dana izgubili su Hrvatska pošta, Kaufland i Boxmark

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Broj zaposlenih u Hrvatskoj već godinama kontinuirano raste, a posebno je to izraženo lani i ove godine.

No, ima tvrtki koje su prošle godine zabilježile osjetniji pad broj zaposlenih, iz različitih razloga. Podaci Financijske agencije otkrivaju kako je najviše radnika izgubila Hrvatska pošta, koja je lani ostala bez čak 426 ljudi, piše Danica.

U skupini najvećih hrvatskih tvrtki po prihodima, značajno manje zaposlenih nego prethodne godine bilježe i Kaufland (268), Boxmark (250) te Kraš (166).

Među 10 velikih tvrtki koje su izgubile najviše zaposlenih, najveću prosječnu neto plaću isplaćivali su lani INA i Telemach (po 1840 eura), a slijede samoborska Klimaoprema (1730), Kaufland (1390) i Hrvatske šume (1130).

Istodobno, najmanju plaću u toj skupini isplaćivao je Kraš, tek 970 eura neto mjesečno.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje