Povežite se s nama

Kultura

Steve Sem-Sandbreg, Ubogi u Łódźu

Objavljeno:

- dana

ŠTO ČITATI

Steve Sem-Sandbreg, Ubogi u Łódźu, prev. Željka Černok, Fraktura, Zaprešić, 2011./2012.

Ovo je jedan od rijetkih romana u kojima već nakon prvih stranica stječete dva dojma: prvi je iskustvo prave književnosti, a drugi je kulturni šok. Uistinu je nevjerojatno koliko se (ne samo u Hrvatskoj, nego i u svijetu) malo zna o događajima kojima su suvremenici bili i mnogi naši stariji sugrađani.

Ovo je priča o getu u poljskom gradu Łódźu za njemačke okupacije, točnije za tzv. Generalnog guvernata. Imao sam, davno, jedno predavanje u tom gradu, čuo sam i prije za geto, ali do sada nisam znao za sve razmjere te epske tragedije: od 233.000 gradskih Židova likvidaciju je 1944. preživjelo samo njih – 900.

E sad: kako opisati tu nevjerojatnu priču, i to na vrhunskoj umjetničkoj razini, pitanje je na koje, naizgled, nema odgovora. Ponudio ga je švedski (zanimljivo, ne poljski) pisac, kritičar i novinar Steve Sem-Sandberg i učinio je to na fascinantan način. Neki su ljudi stvarno majstori svog umijeća. Možda je to zato jer normalne zemlje ulažu u nadarene ljude, pa je tako Sandberg svoja istraživanja obavio kao stipendist jedne zaklade iz Stockholma i jednog instituta iz Beča.

A možda smo mi samo lijeni, ili previše sputani provincijalnim okolnostima, pa unaprijed dižemo ruke. Kako god bilo, ovaj je roman predodređen postati ovodobnim klasikom. Već uvodni dio o predsjedniku geta, koji je uvjeren da prihvaćajući takvu, zapravo kvislinšku dužnost, čini dobro za svoj narod, neobično je potresan, a prava strava tek slijedi na ukupno 666 stranica knjige.

Jedan je kritičar napisao da je posrijedi „majstorsko djelo riječi, precizno detaljna dokumentarna proza pretvorena u duboku, beskrajnu pjesmu“. Točno. 
 

Izvor:
Foto:

Kultura

U sklopu godišnjeg koncerta KUD-a Marof posjetitelji će moći uživati u bojnom plesu Moreška

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu godišnjeg koncerta KUD-a Marof, koji će se održati ove subote, 3. prosinca, u 18.30 sati u KC Ivan Rabuzin u Novom Marofu, a za koji se uvijek traži ulaznica više, stari viteški ples mačevima izvest će KUD Moreška s otoka Korčule, gosti novomarofskog kulturno-umjetničkog društva. 

Korčulanska moreška, bojni ples s mačevima, se kroz stoljeća svog postojanja mijenjala te potpuno saživjela s Korčulom, gdje se jedino i zadržala, dobivši uz opće karakteristike i svoje posebne. Današnja moreška u dramskom dijelu prikazuje tipičnu borbu za djevojku kroz sukob dvije vojske, dok sukob civilizacija ostaje u pozadini. Izvodi se uz glazbenu pratnju koju je 1937. skladao Krsto Odak, a strukturirana je u osam zasebnih koreografskih dijelova – uvodna plesna figura sfida (izazov) te sedam različitih mačevalačkih figura – kolapa. Moreška se nekad izvodila svugdje po Mediteranu, a danas se sačuvala samo u gradu Korčuli, gdje se prenosi iz generacije na generaciju više od 400 godina.

Na cijelovečernjem koncertu uz goste s Korčule, nastupit će i sve sekcije KUD-a Marof, folklorne sekcije, ženska vokalna skupina Zipka, Klapa Marof, te tamburaški sastav. 

Cijena ulaznice je 50 kuna.

Ulaznice za ovaj izniman događaj mogu se nabaviti u Gradskoj knjižnici i čitaonici Novi Marof, a ako ostane ulaznica, na sam dan koncerta, na ulazu.

Nastavite čitati

Kultura

Varaždinski komorni orkestar izuzetnim programom uvest će publiku u Dane grada Varaždina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U nedjelju, 4. prosinca 2022., u 19.30 u velikoj koncertnoj dvorani HNK-a u Varaždinu održat će se drugi koncert 29. sezone Varaždinskog komornog orkestra.

Izuzetnim programom simfonija: F. Mendelssohn: Talijanska i S. Prokofjev: Klasična te praizvedbom Tomislava Uhlika; Četiri zimska dana, za violinu i gudački orkestar, Varaždinski će komorni orkestar uvesti publiku u svečane Dane grada Varaždina.

Bit će to drugi koncert 29. sezone kojim će dirigirati vrhunski hrvatski dirigent Ivo Lipanović, a solist na violini bit će također vrsni violinist Anđelko Krpan.

Uz pretplatnike besplatni ulaz imaju učenici i profesori varaždinskih škola.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje