Povežite se s nama

U fokusu

U Varaždinskoj županiji čak 680 fiktivnih udruga: uzimaju novac, a nemaju članove?

Objavljeno:

- dana

DRŽAVA RADI REDA

Čak trećina registriranih udruga na području Varaždinske županije mogla bi biti izbrisana i likvidirana, jer više od osam godina nisu održavale skupštinu! 

Prema Zakonu o udrugama, koji je na snagu stupio 1. listopada 2014. godine, udruge su dužne redovno održavati skupštinu u roku koji je propisan njihovim statutom, a to je u pravilu barem jednom godišnje.

Prema najnovijim podacima Ministarstva uprave objavljenima 30. rujna ove godine, od 1.813 registriranih udruga na području Varaždinske županije njih čak 682 su “pasivne”, odnosno,više od osam godina nisu održale skupštinu. 

Nakon 30. studenog inspekcije kreću u “češljanje” udruga

U susjednoj Međimurskoj županiji evidentirane su 422 “pasivne” udruge. Da se ne bi dogodilo najgore, Ured državne uprave Međimurske županije poslao je dopis u kojem apelira na gradove i općine da podsjete udruge sa svojih područja koje još nisu dostavile zapisnike s održanih redovnih skupština da to učine čim prije.

– S obzirom na to da je uvidom u zbirke isprava udruga koje se vode pri ovom Uredu utvrđeno da udruge tijekom 2015.i 2016. godine nisu dostavile zapisnike s održanih redovnih skupština, ovim vas putem molimo da udruge upoznate sa sadržajem ovog dopisa te ih podsjetite na njihovu zakonsku obvezu i posljedice koje ima neodržavanje redovitih skupština u statutom propisanim rokovima. Molimo vas da uputite udruge da zapisnik s održane redovne skupštine dostave odmah, najkasnije u roku od osam dana od dana njezina održavanja Uredu državne uprave u Međimurskoj županiji, najkasnije do 30. studenoga ove godine – navodi se uz ostalo u dopisu.

Nakon tog datuma inspekcije, kako doznajemo, kreću u pojačane nadzore neaktivnih udruga. 

Iako je za očekivati da će najavljene inspekcije “češljati” udruge u svim hrvatskim županijama, hoće li biti pojačanih nadzora neaktivnih udruga nakon 30. studenoga i na području Varaždinske županije, u Uredu državne uprave Varaždinske županije nisu ni potvrdili ni demantirali.

– Ured državne uprave kontinuirano provodi nadzor nad radom udruga po službenoj dužnosti i utvrđuje jesu li ispunjeni uvjeti za prestanak udruge – odgovorila nam je Dragica Đula, voditeljica Službe za opću upravu Ureda za državne uprave Varaždinske županije. 

– Ako udruga nije održala skupštinu, znači da ni nema članova.  Takvim fiktivnim udrugama treba donijeti rješenje o prestanku djelovanja – rekla je Jadranka Bahlen 

Inspekcija se ne boje u jednoj od najbrojnijih udruga u našoj županiji: Savezu udruga umirovljenika Varaždinske županije, pod čijim okriljem je čak 31 udruga umirovljenika s ukupno 8.700 članova.

– Sve naše udruge članice redovno održavaju sjednice skupštine u rokovima koji su propisani statutom. To znam jer sam sama, kao predsjednica Saveza, prisutna na svim skupštinama udruga i inzistiram na tome da sve udruge zapisnike redovno dostavljaju nama, a onda i nadležnom državnom tijelu, kojemu trebaju dostaviti i sve promjene vezane uz broj članstva ili vodstva udruge – rekla je Jadranka Bahlen, predsjednica Saveza, koji je prije dvije godine okupljao 33 udruge, no dvije su izbrisane.

– Jednim dijelom to je i zbog novog Zakona o udrugama. Otkako je stupio na snagu, u manjim udrugama nitko se ne želi uhvatiti vođenja udruge zbog obveza koje propisuje novi Zakon i administracije – upozorila je Bahlen.

Najavljene inspekcije i pojačane kontrole podržava i ističe da reda u radu udruga mora biti.

– Udruge se financiraju temeljem projekata koje prijavljuju jedinicama lokalne samouprave na svom području. Primjerice, ja mogu imati udrugu i pisati projekte te temeljem toga uzeti novce, a skupštine ne održavati. Ako udruga nije održala skupštinu, znači da ni nema članova. Takvim fiktivnim udrugama treba donijeti rješenje o prestanku djelovanja i pokretanja likvidacijskog postupka – smatra predsjednica Saveza udruga umirovljenika  Varaždinske županije. 

Prema podacima Ministarstva uprave, takvih je udruga sve više: 30. rujna ove godine na području Varaždinske županije ukupan broj brisanih udruga bio je 197, a 30. lipnja 180, što znači da je u samo tri mjeseca izbrisano čak 17 udruga!

Novi Zakon donosi red, ali i utječe na pad broja članova u udrugama  

Predsjednica Saveza udruga umirovljenika Varaždinske županije Jadranka Bahlen istaknula je da članice Saveza nisu imale problema s usklađivanjem svojih statuta s novim Zakonom o udrugama.  
– Svi statuti udruga su usklađeni s novim Zakonom i mogu reći da smo time zapravo pojednostavili sam rad udruga – istaknula je Bahlen.
Ipak, i Savez, kojem je na čelu zadnjih godina, je suočen s opadanjem broja članova, što je još jedna posljedica novog Zakona.
– Mi smo nekad imali oko 10.000 članova, a sad ih imamo 8.700. Prema novom Zakonu strogo se mora voditi točna evidencija članova koji su dužni platiti članarinu. Sve to udruga mora prikazati, a sve koji ne plate mora izbrisati iz evidencije članstva. Takvo uvođenje reda utjecalo je na opadanje broja članova, ali i činjenica da u današnje vrijeme član udruge koji plati članarinu želi zauzvrat dobiti određene sadržaje kroz udrugu – otkrila je Bahlen.

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Predsjednik Kriznog stožera Hrvatske voćarske zajednice (HVZ) Željko Ledinski upozorio je kako veliki problem voćarima predstavlja to što osiguravajuća društva nisu željela osiguravati štete od mraz za ovu godinu.

Ove fotografije su sa Žmegačevog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

U fokusu

Državni revizori utvrdili hrpu nepravilnosti u poslovanju Međimurske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Revizori su u Međimurskoj županiji utvrdili poduži popis onoga što je napravljeno krivo, a Matija Posavec, u službenom očitovanju kaže da je dio nepravilnosti u međuvremenu već ispravljen.

Sada je objavljeno i službeno izvješće Ureda državne revizije u kojem mu se nalaže što sve mora promijeniti u poslovanju županije. Zbog utvrđenih nepravilnosti Međimurska županija je za 2022. dobila uvjetno mišljenje, piše n1info.hr.

Među ostalim, revizori su otkrili da u poslovnim knjigama Međimurske županije rashodi u iznosu od 2.837.430 kuna odnosno nešto više od 378 tisuća eura nisu evidentirani na propisanim računima Računskog plana. Osim toga, pogrešno su iskazani i u financijskim izvještajima.

Također, tijekom 2022. Međimurska županija naručila je razne usluge od tvrtki u svom vlasništvu. Računi su im plaćeni, no revizori su utvrdili da za gotovo 1,6 milijuna kuna odnosno oko 212 tisuća eura nije bilo priloženih specifikacija.

Otkriveni su i ozbiljni propusti u ugovoru o financiranju Županijske bolnice. U pitanju je ugovor za sufinanciranje dijela troškova projekta “Rekonstrukcija i opremanje bolnice za potrebe dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije”. Županija je, prema revizorskom izvješću, u prijašnjim razdobljima Županijskoj bolnici doznačila 8.343.804 kuna odnosno oko 1,1 milijun eura, a od 2021. prestala je plaćati preuzetu obvezu sufinanciranja. Krajem 2022. ostao je dug od 6,4 milijuna kuna odnosno oko 855 tisuća eura, ali on nije evidentiran u poslovnim knjigama niti je iskazan u financijskim izvještajima. Županijska bolnica je iz vlastitih sredstava podmirila ovaj iznos, umjesto Međimurske županije.

Više čitajte OVDJE.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje