Povežite se s nama

Međimurje

Stigla posebna gošća grofica Lujza Erdödy

Objavljeno:

- dana

POVIJEST

Manifestacija “Tak se negda pri nami delale!” u organizaciji Udruge “Gotala” iz Gotalovca iz Krapinsko-zagorske županije ima za cilj posjetiteljima približiti brojne danas već gotovo zaboravljene tradicijske zanate i vještine.

U samom središtu Gotalovca uz stari mlin može se tako vidjeti pletenje košari od slame i pruća, predenje na preslicu i kolovrat, pripremu drvene građe za izradu zidova tradicijskih kuća, oštrenje kose i noževa, piljenje trupaca, mlaćenje žita, pranje rublja uz pomoć lužine pepela i usitnjavanje kukuruza u žrvnjevima.

Posebna gošća

Posebna gošća ovogodišnje manifestacije “Tak se negda pri nami delale!” održana krajem srpnja bila je Lujza grofica Erdödy. Grofica je uživala u domaćim kolačima, ugodnom ambijentu Fridljova mlina, bistrini potoka koji protječe mjestom te zelenom i čistom okolišu Gotalovca i time se njezin posjet manifestaciji zaista pretvorio u nekadašnji odmor plemićkih obitelji u seoskim sredinama tzv. ladanje. Lujza grofica Erdödy rado je razgovarala s posjetiteljima i ostalim sudionicima manifestacije dijeleći svoje poznate kruščiće od lana. Najmlađima je pak čitala bajke i brižno pomagala u izradi papirnatih lepeza i anđela te cvjetića od krep-papira. Pojavljivanje grofičine dvojnice u javnosti ima za cilj očuvati uspomenu na ovo iznimnu ženu, ali i približiti široj javnosti njezinu humanost, srdačnost, tolerantnost i nadasve suosjećajnost prema potrebitima. Iz njezinog djelovanja se i danas može mnogo toga naučiti i primijeniti u svakodnevnom životu. Lujzu groficu Erdödy je kao i u mnogim prigodama dosada uspješno utjelovila Dubravka Baneković.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Početak tjedna u Međimurju uz sedam novih slučajeva zaraze koronavirusom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata PCR testiranjem nema evidentiranih pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, priopćio je 18. listopada županijski Stožer civilne zaštite.

Tijekom vikenda brzim antigenskim testovima testirano je 399 osoba te je evidentirano 7 pozitivnih nalaza, što je 1,75 % od broja testiranih.

U protekla 24 sata oporavilo se 19 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 178.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 27 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus.

U protekla 24 sata hospitalizirana su 4 pacijenta, nema pacijenata na invazivnoj respiraciji te nema preminulih osoba.

Nastavite čitati

Međimurje

Prvi od boraca za poziciju međimurskog župana najavio objavu kandidature

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Poznat je prvi službeni kandidat za župana Međimurske županije.

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Čakovca Darko Zver iz stranke Fokus uputio je, naime, poziv na predstavljanje svoje kandidature u ponedjeljak, 18. listopada, u 10 sati ispred Doma sindikata u Čakovcu.

Konferenciji će prisustvovati predsjednik stranke Fokus Davor Nađi, gradonačelnik Svete Nedelje Dario Zurovec, gradonačelnica Samobora Petra Škrobot, gradonačelnik Svetog Ivana Zeline Hrvoje Košćec, gradonačelnik Dugog Sela Nenad Panian i načelnik Općine Križ Marko Magdić.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje