Povežite se s nama

Međimurje

Stigla posebna gošća grofica Lujza Erdödy

Objavljeno:

- dana

POVIJEST

Manifestacija “Tak se negda pri nami delale!” u organizaciji Udruge “Gotala” iz Gotalovca iz Krapinsko-zagorske županije ima za cilj posjetiteljima približiti brojne danas već gotovo zaboravljene tradicijske zanate i vještine.

U samom središtu Gotalovca uz stari mlin može se tako vidjeti pletenje košari od slame i pruća, predenje na preslicu i kolovrat, pripremu drvene građe za izradu zidova tradicijskih kuća, oštrenje kose i noževa, piljenje trupaca, mlaćenje žita, pranje rublja uz pomoć lužine pepela i usitnjavanje kukuruza u žrvnjevima.

Posebna gošća

Posebna gošća ovogodišnje manifestacije “Tak se negda pri nami delale!” održana krajem srpnja bila je Lujza grofica Erdödy. Grofica je uživala u domaćim kolačima, ugodnom ambijentu Fridljova mlina, bistrini potoka koji protječe mjestom te zelenom i čistom okolišu Gotalovca i time se njezin posjet manifestaciji zaista pretvorio u nekadašnji odmor plemićkih obitelji u seoskim sredinama tzv. ladanje. Lujza grofica Erdödy rado je razgovarala s posjetiteljima i ostalim sudionicima manifestacije dijeleći svoje poznate kruščiće od lana. Najmlađima je pak čitala bajke i brižno pomagala u izradi papirnatih lepeza i anđela te cvjetića od krep-papira. Pojavljivanje grofičine dvojnice u javnosti ima za cilj očuvati uspomenu na ovo iznimnu ženu, ali i približiti široj javnosti njezinu humanost, srdačnost, tolerantnost i nadasve suosjećajnost prema potrebitima. Iz njezinog djelovanja se i danas može mnogo toga naučiti i primijeniti u svakodnevnom životu. Lujzu groficu Erdödy je kao i u mnogim prigodama dosada uspješno utjelovila Dubravka Baneković.

Izvor:
Foto:

Međimurje

U čast Gospe Karmelske u Štrukovcu održano proštenje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U čast Majke Božje Škapularske ili Gospe Karmelske u nedjelju, 21. srpnja, u Štrukovcu je održano tradicionalno proštenje.

Misu je služio generalni vikar biskupije Varaždinske Antun Perčić, a uz domaćeg župnika Maria Križanca misnom slavlju nazočio je i nekadašnji župnik župe Selnica, kamo pripada Štrukovec, Josip Horvat.

Crkveni zbor župe Selnica pod vodstvom Julijane Kočila prekrasno je pjevao. Uz mnoštvo vjernika svetoj misi prisustvovao je i gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, kao i članovi Mjesnog odbora Štrukovec.

Štrukovec je u sastavu Župe svetog Marka u Selnici, s kojom Grad Mursko Središće, baš kao i s ostalim okolnim župama dobro surađuje i svake godine kroz kapitalne donacije pomaže održavanje sakralnih prostora.

Nastavite čitati

Međimurje

Proglašena prirodna nepogoda tuče za tri međimurske općine – šteta na nekim kulturama 80 %

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Međimurske županije Matija Posavec proglasio je prirodnu nepogodu za područje općina Vratišinec, Gornji Mihaljevec i Domašinec, zbog tuče koja u subotu, 13. srpnja 2024. godine uzrokovala oštećenje i umanjenje ovogodišnjeg uroda na poljoprivrednim površinama, odnosno na povrtlarskim i ratarskim kulturama, voćnjacima i štetama na građevinama.

Na temelju prvih procijenjenih šteta od strane općinskih Povjerenstava za procjenu šteta od prirodnih nepogoda, utvrđeno je da je na području općine Domašinec procjena umanjenja priroda u odnosu na prosječni prirod od 75 %, pri čemu su najviše stradali kukuruz, suncokret, soja, buča, povrće, jabuke i orasi, dok postoje i izravne štete na građevinama.

Na području općine Gornji Mihaljevec najviše su stradale bundeve, borovnice i jabuke i to u rasponu od 35-80 %, dok su na području općine Vratišinec zabilježene štete na poljoprivrednim površinama od 35 % kukuruza, 35 % bundeve, soje i suncokreta, te 40 % povrtlarskih kultura i 35 % štete na voćnjacima.

Nakon odluke o proglašenju prirodne nepogode, zadužuju se općinska povjerenstva za procjenu štete od prirodnih nepogoda, da konačno procijenjenu štetu prijave županijskom Povjerenstvu putem Registra šteta, koje će izraditi zbirno izvješće o šteti na području Međimurske županije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje