Povežite se s nama

U fokusu

Stigla žalba: Koščak izabran, a nema uvjete. Poništite odluku!

Objavljeno:

- dana

NOVA AFERA

Nakon što je godinu i tri mjeseca bio vršitelj dužnosti, Patrik Koščak, profesor tjelesne i zdravstvene kulture, izabran je prošli utorak za glavnog tajnika Zajednice športskih udruga Grada Varaždina. Međutim, u ponedjeljak je stigla žalba na odluku Izvršnog odbora. 

Podnio ju je Damir Premužić, jedan od devetero kandidata koji su se javili na javni natječaj za izbor glavnog tajnika.

Što je “rukovodeće”

Traži da se odluka Izvršnog odbora poništi te ponovno raspiše natječaj zato što, navodi, izabrani kandidat ne ispunjava uvjete, jer natječaj nije proveden sukladno odluci Izvršnog odbora Zajednice, ali i zato što tvrdi da svi kandidati nisu imali ravnopravan položaj u postupku izbora i prilikom donošenja odluke.

Na natječaj se javilo ukupno devetero kandidata, a većinu glasova članova Izvršnog odbora dobio je Koščak. Još dok je trajalo predstavljanje kandidata, postavljeno je pitanje kako je uopće pozvan pred Izvršni odbor s obzirom na to da je dvojbeno zadovoljava li uvjete za glavnog tajnika koje propisuje Statut.

Naime, osim što mora imati visoku stručnu spremu, propisano je da glavni tajnik može biti osoba s “najmanje 5 godina radnog iskustva na rukovodećim poslovima“. Koščak je lani postavljen za v. d. glavnog tajnika, a prije toga je u Zajednici radio kao voditelj za sport i razvojne programe. Može li se to radno mjesto smatrati “rukovodećim“?

Vučetić: Koščak je radno iskustvo stekao u Zajednici. Ne vidim u tome nikakav problem

Za Gorana Vučetića, predsjednika Izvršnog odbora Zajednice, ništa nije sporno. – Patrik Koščak je radno iskustvo stekao ovdje u Zajednici. Ako je nešto poznato, onda je to poznato. Ne vidim u tome nikakav problem – ustvrdio je.
Međutim, Damir Premužić u žalbi tvrdi drugačije i za to iznosi argumente. “Prema pozitivnim zakonskim propisima rukovodeće radno mjesto definirano je i odgovornošću. Izabrani kandidat ne ispunjava taj uvjet. Odlukom Izvršnog odbora Zajednice 11. ožujka 2014. postavljen je za v. d. glavnog tajnika (…) tako da danas ima jednu godinu i četiri mjeseca iskustva na rukovodećim poslovima“, naveo je u žalbi. 
Za njegovo prijašnje radno mjesto “voditelja za sport i razvojne programe“ navodi da nema status rukovodećeg radnog mjesta.

Kršili odluke?

„Vidljivo je to iz sistematizacije radnih mjesta u Zajednici, gdje se u samom opisu poslova i zadataka voditelja za sport i razvojne programe u 17 alineja, koliko ih ukupno ima, nigdje ne spominje riječ ‘odgovoran’ već ‘prikuplja, priprema, kontaktira, prati…’, što samo po sebi potvrđuje da se ne radi o rukovodećem radnom mjestu“, napisao je Premužić.

Upozorava i na to da natječaj nije proveden sukladno odluci IO-a od 1. lipnja. “Izvršni odbor je izabrao Povjerenstvo za provedbu natječaja (…) koje će pristigle ponude otvoriti i predložiti uži izbor kandidata. Suprotno toj odluci (…), pristigle ponude otvara grupa koja nije imenovana od strane Izvršnog odbora (…). Nakon toga, regularno Povjerenstvo (…) utvrđuje da od pristiglih ponuda devet kandidata, šest ponuda zadovoljava uvjete iz natječaja, a tri ne zadovoljavaju“, naveo je. Nakon toga ponovno dolazi do obrata, upozorava. “Svi kandidati su, bez obzira na ispunjenje uvjeta iz natječaja, pozvani na sjednicu Izvršnog odbora gdje će prezentirati svoje programe. I za tu promjenu odluke nadležan je Izvršni odbor koji je nije donio, pa se postavlja pitanje tko si je iz Zajednice uzeo za pravo i donio takvu odluku“, pita se Premužić u žalbi.

Povjerenstvu sporne – domovnice?!

Na razgovor s članovima Izvršnog odbora Zajednice športskih udruga prošli utorak bilo je pozvano svih devetero kandidata koji su se javili na natječaj za glavnog tajnika. Priliku je iskoristilo njih osam: Darinka Bunić, Jadranko Golubić, Stjepan Jagić, Goran Jukić, Lovro Juzbašić, Patrik Koščak, Željko Kušter i Damir Premužić, dok Ivan Novak nije došao u prostorije Zajednice u Graberju. Sve do kraja sjednice nije bilo jasno ispunjavaju li svi uvjete propisane natječajem i Statutom Zajednice. Naime, posebno formirano Povjerenstvo Zajednice utvrdilo je da troje od devetero kandidata ne ispunjavaju uvjete. Predsjednik Zajednice Goran Vučetić je to demantirao.

– Izvršni odbor ocjenjuje koji su kandidati zadovoljili uvjete. Apsolutno svi kandidati koji su danas došli zadovoljili su uvjete – rekao je.
Zbog čega je onda uopće formirano Povjerenstvo? – Htjeli smo si skratiti vrijeme. Prema Povjerenstvu, ako netko nema domovnicu, ne zadovoljava. Rekao sam im da pozovu sve kandidate i napomenu da donesu dokumente koje nisu priložili – odgovorio je Vučetić. Naveo je i primjer: Komisiji u slučaju jednog kandidata nije bilo jasno ima li visoku ili višu stručnu spremu, no da je to bilo razriješeno kada je donio dokument u kojem je jasno bilo navedeno „visoka stručna sprema“.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Broj stanovnika: u Varaždinskoj županiji izgubljen grad veličine Ludbrega

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Državni zavod za statistiku objavio je procjenu broja stanovnika po gradovima, općinama i županijama na kraju 2020. godine.

Brojke su zabrinjavajuće, piše tportal.hr.

Prema toj procjeni, Hrvatska je početkom ove godine imala oko 4.048.000 stanovnika, što je 237.000 manje nego po zadnjem popisu 2011 . godine. To znači da je u manje od 10 godina izgubila više od 5 % populacije, odnosno svakog dvadesetog stanovnika.

Neki demografi procjenjuju da je stvarno stanje još gore te da je realni broj stanovnika pao ispod četiri milijuna.

Od popisa stanovništva 2011. demografske gubitke pretrpjele su gotovo sve regije. Samo tri od 21 županije bilježe porast stanovništva, pri čemu je on osjetniji jedino u Gradu Zagrebu, u kojem živi oko 19.000 žitelja više nego 2011. U plusu su još Istarska i Dubrovačko-neretvanska županija, ali sa znatno slabijim rastom.

U depopulaciji prednjače županije s istoka Hrvatske.

Varaždinska je županija prema ovim podacima 2011. godine imala 175.951 stanovnika, a ove godine ih ima 165.357, odnosno 10.594 manje (-6,02 %).

Međimurska je županija prije 10 godina imala 113.804 stanovnika, a 2020. je procjena da ih je 108.822, odnosno 4.982 manje (-4,38 %).

Obzirom da područje koje obuhvaća Grad Ludbreg ima oko 9000 stanovnika, u Varaždinskoj je županiji u posljednjih 10 godina “izgubljen” grad veličine Ludbrega.

Nastavite čitati

U fokusu

Europskoj autoindustriji prijeti potpuno zaustavljanje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Osim nedostatka računalnih čipova, sada postoji i prijetnja nedostatkom magnezija koja stvara rizik da će se cijela automobilska industrija zaustaviti.

Magnezij se uglavnom koristi u automobilskoj industriji za proizvodnju aluminija. Aluminij je idealan za dijelove koji moraju imati malu težinu, ali još uvijek čvrstu konstrukciju, piše HAK.

Kinezi su najveći proizvođači magnezija i trenutno proizvode samo malu količinu za izvoz. Više od 85% svjetske proizvodnje u rukama je ove gospodarske velesile. Gotovo polovica kineske proizvodnje namijenjena je europskom tržištu, koje koristi gotovo sav isporučen magnezij za proizvodnju aluminija.

Situacija na američkom tržištu automobila je nešto bolja. I sama Amerika je proizvođač magnezija, pa ih manjak manje pogađa. Nedostatak magnezija posebno će utjecati na europske proizvođače automobila. Zbog toga će različite industrije, uključujući automobilsku, morati ozbiljno smanjiti proizvodnju, a u najgorem slučaju čak i zatvoriti.

Sada je pitanje što europske vlade mogu učiniti kratkoročno kako bi osigurale da automobilska industrija ne stane? U svakom slučaju, čini se da gomilanje zaliha onog što je trenutno još dostupno nije opcija jer magnezij je sam po sebi sirovina koja je vrlo osjetljiva na oksidaciju.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje