Povežite se s nama

Zabava & Stil

Štigleci, Jacques te jela i besplatni mafini od tikve

Objavljeno:

- dana

Festival tikve na varaždinskoj tržnici

Gradska tržnica Varaždin zajedno s Gradom Varaždinom, Turističkom zajednicom Grada Varaždin i Varaždinskom županijom, i ove godine priređuje Festival tikve koji će se održati u petak i subotu,  25. i 26. listopada, na varaždinskom placu.

-Želja nam je da tijekom festivala približimo posjetiteljima ne samo običaje koji nas vežu uz tikvu, nego i pridodamo značaj samoj tikvi koja ima bitnu ulogu u našoj prehrani te da im prezentiramo kroz festival koliko tikva i proizvodi od tikve mogu imati veliki utjecaj na zdravu prehranu a samim time i na naše zdravlje, veli Predrag Ciglar, direktor Gradske tržnice.

Gradska tržnica još priprema humanitarnu Manifestaciju „Bez zelja nema veselja“ koja će se održati  23. studenog, a 7. prosinca bit će završetak tradicionalnog izbora Najkumica koji će se održavati tijekom studenog.

-Želja nam je da mlade educiramo o važnosti domaćih i zdravih namirnica koje mogu naći na tržnici jer vidimo da djeca i mladi vrlo rijetko dolaze na tržnicu te se sve manje susreću s domaćim, zdravim namirnicama, koje mogu naći na tržnici, naglašava Ciglar.

Festival tikve dio je projekta Centar Živi kojim se nastoji u središte Varaždina privući što veći broj građana, ali i domaćih te stranih turista koji se zahvaljujući ovoj manifestaciji posvećenoj tikvi upoznaju s tradicijskom baštinom varaždinskog kraja. Upravo zbog toga održavanje festivala je pozdravila predstavnica Turističke zajednice Grada Varaždina, kao i zamjenik varaždinskoga gradonačelnika Vjeran Radelić.

Program počinje u petak u 15 sati i trajat će do 17 sati, a u subotu u 9 sati i trajat će do 11 sati.Međutim, već u 13 sati u petak počinje radionica ukrašavanja tikvi koju će voditi sekcija za kulinarsku umjetnost pri Hrvatskom kuharskom savezu. U 14.45 sati nastupit će niži uzrast folklornog društva CTK, a nakon toga počinje natjecanje u ukrašavanju tikvi djece osnovnih škola Grada Varaždina i Varaždinske županije. 

Svečano otvorenje festivala bit će u 15.30 sati, nakon čega slijedi nastup Jacquesa Houdeka i Štigleca te degustacija jela i specijaliteta od tikvi. Subotnji dio programa kreće s nastupom puhačkog orkestra KUD Lepoglava. U 10 sati bit će proglašena Najtikva 2013. čiji će vlasnik dobiti tisuću kuna. Slijedi nastup tamburaškog orkestra Centra tradicijske kulture te podjela više od 300 komada mufina od tivki za najmlađe koje će pripremiti Podravka.

Razlikovnost turističke ponude vidi se upravo u njezinoj autohtonosti te nas stoga veseli ovaj festival, kao i projekt Tržnica na stolu, naglasila je predstavnica TZ Grada Varaždina. Naime, Gradska tržnica Varaždin je na natječaju Ministarstva turizma za poticanje inovacija u turizmu dobila 190 tisuća kuna za projekt  Tržnica na stolu u sklopu kojeg će se podrumski dio zgrade tržnice preurediti u restoran s jelima od namirnica s tržnice. – Nadamo se podršci Grada Varaždina i Varaždinske županije kako bismo otvorili ugostiteljski objekt namijenjen svima, veli Ciglar.Poseban naglasak, kako dodaje, bit će na prezentaciji i edukaciji djece i školaraca jer tikvu ne treba koristiti samo za Noć vještica.

Izvor:
Foto: rt

Zabava & Stil

Dino Dvornik tribute band vrhunac novog vikenda na Adventu u Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Turistička zajednica grada Varaždina poslala je program Adventa u Varaždinu od 3. do 5. prosinca.

Danas, 3. prosinca, od 17 sati u rad će biti pušten panoramski kotač u Gajevoj ulici.
Također, od 17 do 20 sati moguće se fotografirati s vilenjakicom u kući Djeda Mraza. Na Stančićevom trgu od 18 sati pjevaju Lucija Job i Hrvoje Funda.

Glavni subotnji, 4. prosinca, događaj je nastup Dino Dvornik tribute banda od 19 sati na pozornici na Korzu. Podsjećamo, za ovaj koncert potrebna vam je COVID potvrda.

U nedjelju, 5. prosinca, od 18 sati se na Stnačićevom trgu zabavite uz Marka Kenjija. U 19.30 u HNK u Varaždinu koncert je Varaždinskog komornog orkestra.

Nastavite čitati

Međimurje

Kim Verson u subotu, 4. prosinca, u Čakovcu u sklopu Adventa u gradu Zrinskih

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Facebook/Kim Verson

Prvoga prosinačkog petka u sklopu čakovečkog Adventa očekuju vas Adventski sajam i predstava za djecu, a nastupaju i Bobo i Vujča.

Dan kasnije na Trgu Republike uživajte u sviranju Nikole Grabara (10 sati) te Kim Verson (18 sati), sajmu tradicionalnih međimurskih kolača te nastupima Društva “Naša djeca” i polaznika vrtića, kao i malog zbora Umjetničke škole “Miroslav Magdalenić”.

Toga dana će se kod obiju čakovečkih crkava zapaliti i druga adventska svijeća. U nedjelju će se pak izvođenjem adventskih i božićnih pjesama predstaviti KUD Žiškovec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje