Povežite se s nama

U fokusu

Stipendije kasnile i lani: rješenja uručili uoči Božića

Objavljeno:

- dana

OPET OBMANA

Budući da je sjednica Gradskog vijeća zaključena zbog nedostatka kvoruma, prošli tjedan nije donesena Odluka o stipendiranju učenika i studenata.

– Svi vijećnici iz redova HDZ-a, ali i ostali oporbeni vijećnici morat će prije svega objasniti svim studentima s područja Grada Varaždina zašto će kasniti stipendije ove godine budući da je ta odluka trebala biti donesena danas – istaknuo je gradonačelnik Goran Habuš i optužio oporbene vijećnike da ugrožavaju funkcioniranje Grada.
Nezavisni vijećnik Zlatan Avar se, međutim, zapitao zašto je prijedlog Odluke pred vijećnike stigao tek sada.

– Gradska uprava nekompetentna i aljkava. Prijedlog Odluke o stipendiranju je trebao biti pripremljen za sjednicu u srpnju. Da je tada donesena, onda bi studenti stipendije dobili na početku akademske godine. To se može usporediti s odlukom ministra Vedrana Mornara o tome da se studentski domovi uređuju dok na fakultetima traju predavanja. Na pitanje zašto je tako odlučio, odgovorio je da će se „studenti nekako snaći“. Nevjerojatno – rekao je Zlatan Avar.

I Otilija Cvetko iz HDZ-a je u priopćenju istaknula da bi gradonačelnik i gradska uprava bi trebali znati da se stipendije ne raspisuju u tijeku školske, odnosno akademske godine, nego ranije.

No studenti su već navikli da im stipendije kasne. Habuš je prošli tjedan ustvrdio da će za kašnjenje biti krivi vijećnici, ali je propustio objasniti tko je kriv za istu situaciju prošle godine. Natječaj je bio raspisan tek 28. listopada, a gradonačelnik je rješenja o stipendiranju studentima zajedno sa zamjenikom Radelićem uručio uoči Božića, 22. prosinca.

Iz toga je jasno da ipak neće doći do „izvanredne situacije“. Habuš i gradska uprava imaju dovoljno vremena da sazovu novu sjednicu Gradskog vijeća i natječaj raspišu krajem listopada, baš kao i prošle godine.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Visoki kazneni sud srušio odluku optužnog vijeća u slučaju Agrokor

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U predmetu Agrokor protiv bivšeg vlasnika Ivice Todorića i još 14 okrivljenih osoba koje se tereti za zloporabe teške stotine milijuna kuna došlo je do velikog obrata – ne samo da optužnica državnog odvjetništva nije potvrđena, nego je postalo upitno je li ključni dokaz uopće zakonit.

Naime, vijeće Visokog kaznenog suda pod predsjedanjem suca Ivana Turudića djelomično je uvažio žalbe obrane na odluku Optužnog vijeća i to u pogledu ključnog dokaza u ovom predmetu – knjigovodstveno financijskog nalaza koji je izradila poljska podružnica KPMG-a, piše jutarnji.hr.

Sve ostale prigovore obrane VKS je odbio kao neosnovane, pri čemu se nije ulazilo ni u ocjenu sadržaja vještačenja, odnosno njegove vjerodostojnosti i prihvatljivosti, uz napomenu da je to zadaća raspravnog vijeća, ako dođe do suđenja. Međutim, što se tiče zakonitosti vještačenja, VKS je smatrao kako uopće ne može ispitati odlučne činjenice ni utvrditi postoje li razlozi da se ovaj dokaz izdvoji kao nezakonit.

Sporno je to, smatra VKS, da nije jasno tko je i u kojoj mjeri sudjelovao u izradi predmetnog vještačenja, pa stoga nije bilo moguće ni provjeriti jesu li osobe koje su sudjelovale u izradi nalaza i mišljenja bile u sukobu interesa, kako to prigovara obrana, što bi mogao biti zakonski razlog za njihovim izuzećem.

VKS je u ukidnoj odluci dao Optužnom vijeću Županijskog suda jasnu uputu da prilikom ponovnog odlučivanja provede tzv. suđenje o zakonitosti dokaza te pozove Ismeta Kamala kao svjedoka.

Tek nakon što se utvrdi tko je sve sudjelovao u izradi vještačenja, razmatrat će se jesu li te osobe obavljale neke druge poslove, primjerice za izvanrednu upravu, te jesu li ti poslovi mogli utjecati na njihovu pristranost. Ukratko, postoji li sukob interesa zbog kojeg bi se dovela u pitanje zakonitost izrađenog vještačenja.

Nastavite čitati

U fokusu

Ministar Božinović bacao drogu na spaljivanje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u ponedjeljak je u Našicama sudjelovao na drugom po redu spaljivanju droge u ovoj godini.

U visoku peć tvrtke Nexe bačeno je oko 2140 kilograma droge, čija je procijenjena vrijednost 9,5 milijuna eura.

Policija se na nacionalnoj i međunarodnoj razini neumorno posvećuje suzbijanju krijumčarenja droga, kaže ministar.

Više od dvije tone uništene droge otpada na marihuanu i hašiš, a uništeno je i 28 kilograma amfetamina, 12,41 kilogram heroina, 15,39 kilograma kokaina, gotovo 20 kilograma MDMA-a i derivata te 6,34 kilograma novih droga.

Među najprofitabilnije kriminalne aktivnosti na globalnoj razini spadaju aktivnosti vezane za kokain. U Hrvatskoj je u 2020. bilo zaplijenjeno 60 kilograma kokaina, a u prvih osam mjeseci ove godine više od 667 kilograma kokaina u 289 pojedinačnih zapljena, piše Božinović

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje