Povežite se s nama

Međimurje

Stipendije Zaklade Mikec dobilo i 14 studenata s područja Preloga

Ilustracija

Objavljeno:

- dana

I ove je godine Zaklada Mikec nastavila sa svojim djelovanjem kroz dodjelu stipendija studentima s područja Međimurske županije.

U sedmoj godini rada osnivač je za rad Zaklade osigurao iznos od preko 800.000,00 kuna. Iznos mjesečne stipendije je povećan sa 1.100,00 kn mjesečno, koliko je isplaćivano u proteklim godinama, na 1.300,00 kn mjesečno.

Za akademsku godinu 2022/2023. dodijeljeno je 48 stipendija u iznosu od 1.300,00 kn mjesečno za razdoblje od 01.10.2022. godine do 30.09.2023. godine.

Kriteriji za novo prijavljene kandidate su bili: prioritetno socijalni kriterij, odnosno imovinsko stanje, i deficitarnost zanimanja s obzirom na tržište rada, te uz njih i težina fakulteta i razina obrazovne ustanove, prosjek ocjena i preporuke, a sve prema podacima koji su dostupni iz prijava kandidata, priložene dokumentacije i saznanja članova Zakladne uprave.

Prilikom odluke o dodjeli stipendija prednost su imali prošlogodišnji stipendisti koji su imali prosjek ocjena 4,3 ili veći. Među ovogodišnjim primateljima stipendija našlo se i 14 studenata s područja Grada Preloga.

– Veliko mi je zadovoljstvo što je i ove godine, među primateljima stipendija, veliki broj stipendista s područja Preloga. Mi, kao jedinica lokalne samouprave, moramo činiti sve što je u našoj moći, kako bi tim mladim ljudima osigurali, da nakon završetka fakulteta, svoj životni i poslovni put nastave na području Grada Preloga – rekao je gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek.

Zaklada Mikec osnovana je 2016. godine, osnivač Zaklade je dr. Mikec Antun, dipl. ing, koji ujedno i osigurava sva sredstva za rad Zaklade, primarna svrha Zaklade je dodjela stipendija nadarenim studentima slabijeg imovinskog stanja s područja Međimurja. Članovi Zakladne uprave su: Bergovec Mijo, prof. dr. sc., Hoblaj Antun, vlč., Kolarek Ljubomir, dr. vet. med., Kolarić Juraj, mons. prof. dr., Posavec Matija, mag. ing. I Mikec Neven, dipl. oec., predsjednik Zakladne uprave. Od svog osnivanja Zaklada je kroz stipendiranja i ostale donacije dodijelila ukupno preko 4.400.000,00 kuna. Ukupno je do ove godine dodijeljeno 312 stipendija: za akademsku godinu 2016/2017. dodijeljeno je 48 stipendija, 2017/2018. dodijeljeno je 55 stipendija, 2018/2019. dodijeljene su 53 stipendije, za 2019/2020. dodijeljene su 54 stipendije, za 2020/2021. dodijeljeno je 50 stipendija, a za 2021/2022. dodijeljene su 52 stipendije.

Međimurje

Župan Posavec priredio prijam za juniorske državne prvake u kuglanju iz Željezničara

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Najbolje kuglače u Hrvatskoj, ekipu međimurskog Kuglačkog kluba Željezničar, primili su župan Međimurske županije Matija Posavec i pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Nives Kolarić Strah te im osobno čestitali na nedavnom uspjehu – zlatu na ekipnom državnom prvenstvu.

Velikim uspjehom kuglači Željezničara nastavili su sjajan niz postignuća međimurskih sportaša i ponovo promovirali svoj kraj na najljepši mogući način.

Prvacima su kuglači Željezničara postali u Slavonskom Brodu 15. siječnja među 14 najboljih hrvatskih ekipa, a zlatom su se okitili juniori Luka Požega, aktualni viceprvak svijeta, zatim Bruno Halabarec, Noa Branilović i Manuel Korent.

Uspjehu za čakovečko i međimursko kuglanje najveći doprinos dao je najbolji hrvatski junior Luka Požega s nevjerojatnih 613 čunjeva. Bruno Halabarec je pridodao 547 čunjeva, a Noa Branilović i Manuel Korent 529, odnosno 523 čunja.

Predsjednik Kuglačkog kluba Željezničar Čakovec te veliki sportski znalac i entuzijast Anđelko Crnčec ne krije ponos.

– Bez obzira na ograničen kapacitet za rad s mladima, rezultati u našem klubu ne izostaju, a sada je tom nizu dodana i najvrjednija medalja – zlatna. Najnoviji rezultat nam je motivacija da još odlučnije uklanjamo prepreke i dosežemo visoke ciljeve – rekao je Anđelko Crnčec te dodao da vjeruje kako je ovaj uspjeh juniora jedan u nizu koji slijedi.

Župan Matija Posavec istaknuo je da i najnoviji uspjeh mladih kuglača svjedoči s kakvim se entuzijazmom radi u Međimurju – Europskoj regiji sporta 2022., rasadištu talenata i riznici najviših sportskih priznanja.

Nove prilike za medalje su pred vratima: za dva tjedna održat će se Svjetski kup u Rijeci gdje će Luka Požega predstavljati našu zemlju, a već u svibnju, u Areni Varaždin, održat će se Svjetsko prvenstvo u kuglanju. Veliki su to izazovi, ali su veliki i potencijali novih snaga Željezničara, garancije da ovaj sport u našem kraju ima budućnost.

– Tajna uspjeha je u moći ponavljanja. Bez pada koncentracije koja se gradi iskustvom. I ovaj sport spoj je glave, ruke i snage – rekao je mladi svjetski viceprvak Luka Požega na pitanje o tome koja je tajna uspjeha.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO U Dječjem vrtiću „Cvrčak“ maske mudrih sova spremne su za početak fašničkog veselja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: DV "Cvrčak" Čakovec

Djeca starije vrtićke skupine Fijolice iz Dječjeg vrtića „Cvrčak“ Čakovec sa svojim roditeljima i odgojiteljicama započela su s pripremama za nadolazeći fašnik.

Mališani su odabrali masku s likom sove, a zatim su svi zajedno zavrnuli rukave i u veseloj, kreativnoj i radnoj atmosferi spretno krenuli u realizaciju. Međusobno su ravnopravno raspodijelili poslove pa dok su jedni crtali perje na tkaninu, drugi su rezali oblike da bi na kraju zajedno lijepili. Uz druženje i rad vrijeme je brzo prošlo, a maske mudrih sova spremno čekaju Dječji fašnik u Čakovcu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje