Povežite se s nama

Novosti

Stipić: Imamo vladu koja se ponaša “alanfordovski”

Objavljeno:

- dana

SINDIKAT PREPOROD U VARAŽDINU

– Sramotno je da Vlada pokazuje potpunu socijalnu neosjetljivost kod smanjivanja plaća u javnim i državnim službama gdje bi na red zadnji trebali doći koji su najslabije plaćeni, ali mi imamo, nažalost, potpuno socijalno neosjetljivu vladu koja ne pravi nikakvu razliku i ponaša se pomalo “alanfordovski”: kada uzimaju, uzimaju onima koji imaju najmanje, a kada daju, daju onima koji imaju više ili najviše – ustvrdio je to Željko Stipić, predsjednik sindikata Preporod danas u Varaždinu.

Osvrćući se na nedavnu izjavu premijera i ministara da će svim zaposlenima u državnim i javnim službama biti smanjene plaće za tri posto, osim učiteljima i nastavnicima kojima će biti povećane, Stipić je ustvrdio da se radi o neistinama.

Plaće za ožujak 6 % manje!

– Linearnim povećanjem učiteljskih i nastavničkih koeficijenata za nešto manje od šest posto Vlada nije u potpunosti dokinula negativne učinke svoje lanjske odluke kada su učiteljima i nastavnicima plaće pale od tri do devet posto. Stoga, ako se usporede plaće koje će prosvjetari primili u travnju za ožujak s plaćama koje su primili u srpnju za lipanj prošle godine, vidljivo je ne samo da neće doći do rasta plaća, nego da će velikoj većini zaposlenih plaće biti manje – rekao je Stipić.

Učiteljima i nastavnicima do deset godina staža, kako je dodao, plaće biti otprilike na istoj razini kao što su bile u srpnju prošle godine, a svima ostalim plaće će biti manje.

– Najgore su prošli učitelji i nastavnici s više od 30 godina staža jer će im plaće za ožujak biti oko šest posto manje nego u srpnju prošle godine, a onima sa stažem između dvadeset i trideset godina četiri posto manje, a dva posto onima koji rade između deset i dvadeset godina – upozorio je Stipić.

Osnovnoškolski i srednjoškolski sustav najviše je potplaćen je u državi.

Najnovije uštede koje Vlada namjerava ostvariti smanjenjem plaća zaposlenim u javnim službama za Stipića su nepravedne jer najveći broj učitelja i nastavnika dovodi u nepovoljan položaj u odnosu na ostale zaposlenike u javnim službama.

– Osnovnoškolski i srednjoškolski sustav najviše je potplaćen je u državi. Više no drugima, Vlada uzima onima koji najmanje primaju, umjesto da smanjuje zaostajanje prosječnih plaća u osnovnom i srednjem školstvu za prosječnim plaćama u državi ili drugim javnim službama, kao što je i obećano u Planu 21 gdje se govori o poboljšanju materijalnog položaja. Šesnaest godina pratim odnos plaća u osnovnom školstvu i državi i mogu reći da je u prosincu ono iznosilo 600 kuna, odnosno sada 590 kuna. Tako nikada nije bilo, ali kod Milanovićeve Vlade ništa nije nemoguće i moguće je da će se nadmašiti i ovaj rekord, ustvrdio je predsjednik Preporoda te podsjetio da u srednjem školstvu čak 83 posto visokoobrazovanih – rekao je Stipić.

Sve veće zaostajanja plaća neće, kako je dodao, ostati bez odgovora, pa nakon prvosvibanjskog prosvjeda svih sindikalnih središnjica ne isključuje ni višednevni štrajk krajem školske godine, ukoliko se ne dogode konkretne promjene vidljive u brojkama.

Imaju za monografije, a škole nemaju toaletni papir!

Znamo da novaca nema u državnom proračunu i da se moraju smanjiti rashodi, ali ne želimo se pomiriti s time da kada novaca nema, nema ga najviše za nas, naglasio je Stipić.

Dok se smanjuju plaće učiteljima i nastavnicima, kako je upozorio, ministar Jovanović školama odobrava novac za obilježavanje obljetnica.

– Umjesto da prestanemo bilo što slaviti, osobito u školama, dok je kriza, nalazimo novac za monografije, a nemamo za plaće, pa i toaletni papir – ustvrdio je Stipić dodajući da bi ova odluka mogla biti teška desetak milijuna kuna koji bi trebali ići za plaće.

Toliko, a možda i više, težak je prijedlog Vlade o mirovinama za ugledne sportaše s kojima se također ne slažu u Preporodu.

– Kad sam vidio da su odustali od bilo kakvog imovinskog cenzusa, kao i da na takvu mirovinu imaju pravo čak i osobe koje su kazneno gonjene, a posebno kada sam vidio da su na popisu i oni koji bi odavno trebali biti po zatvorima, onda sam odlučio javno ukazati da se s time ne slažem. Ne slažem se da već od 45 godina dobivaju apanažu koja iznosi od 2500 kuna, a profesori s punim stažem odlaze u mirovinu s 2900 kuna. A onima kojim se posrećilo zlatko ili srebrno 5400 kuna do kraja života – ustvrdio je Stipić.

Izvor:
Foto: Siniša Sović

Međimurje

Happy Bike: sastanak projektnih timova uključenih gradova održan u Letenyu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz brojne projekte u kojima sudjeluje kao partner ili nositelj projekta, Grad Prelog dio je i projekta HAPPY BIKE.

HAPPY BIKE je projekt Europske unije koji je odobren za financiranje u okvirima Interrreg programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska. Partneri projekta su gradovi Letenje, Prelog i Ludbreg te ŽUC Varaždin. Ukupni budžet projekta je nešto više od milijun eura – EU sredstva 866.282,16 eura, vlastita sredstva 111.415,59 eura. Početna konferencija ovog projekta održana je krajem mjeseca siječnja. U srijedu, 28. veljače, održan je i sastanak projektnih timova iz gradova sudionika projekta.

Sastanak je održan u prostorima gradske uprave mađarskog Grada Letenye. Projekt je sa provedbom započeo početkom mjeseca studenog prošle godine, a voditelj projekta za područje Grada Preloga je Miroslav Hržić.

Glavni cilj projekta je izgraditi nove atrakcije uz rijeke Dravu i Muru uz koje se vežu bogata i raznolika prirodna i kulturna baština. To se planira kako bi se generirao gospodarski rast na prostoru uključenih programskih područja (Grad Letenye, Grad Prelog i Grad Ludbreg). Razvoj infrastrukture koja se provodi u okviru predloženog projekta trebao bi privući veći broj posjetitelja.

Uz uspostavljanje nove biciklističke rute Letenye-Prelog-Ludbreg te interpretacijskim stazama sa prikazom kulturne i prirodne baštine (na ukupnoj dužini od oko 100 km), lokalno stanovništvo i posjetitelji imat će poboljšani pristup slikovitim, gotovo netaknutim prirodnim područjima, a i drugi potencijalni turisti koji posjećuju mjesta uz rijeke Dravu i Muru. Poseban naglasak stavlja se na činjenicu da je ruta Letenye-Prelog-Ludbreg kapilarna ruta čime će se osigurati poveznica s obje strane hrvatsko – mađarske granice, kao i priključak na EuroVelo mrežu.

Područja uključena u projekt Happy Bike su: Županija Zala, Međimurska i Varaždinska županija. Najmanje 11 naselja trebalo bi imati koristi od projekta, a oko 60 kulturnih i prirodnih znamenitosti će biti evidentirano i dostupno posjetiteljima. Sljedeći sastanak projektnih timova održat će se u mjesecu svibnju u Ludbregu.

Nastavite čitati

Događanja

Kulturno-umjetnička večer posvećena Rudolfu Steineru održana u čakovečkoj knjižnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rudolf Steiner

U čakovečkoj Knjižnici „Nikola Zrinski“ prošlog tjedna predavanjem i kulturno-umjetničkim programom je obilježena 157. obljetnica rođenja začetnika antropozofije i waldorfske pedagogije, Rudolfa Steinera.

Program se odvijao u tamošnjoj multimedijalnoj dvorani, pri čemu je posjetiteljima na dolasku zahvalila ravnateljica knjižnice, Ljiljana Križan.

Rudolf Steiner je rođen 25. ili 27. veljače 1861. godine u Donjem Kraljevcu. Bio je utjecajan u mnogim područjima, uključujući odgoj i obrazovanje, poljoprivredu, umjetnost i filozofiju. Unutar svoje pedagogije htio je uspostaviti odgoj djece kao cjelovitih ljudskih bića, naglašavajući važnost ravnoteže fizičkog i duhovnog aspekta čovjeka. S tim u cilju razvio je i euritmiju, izvedbenu umjetnost koja je ujedno i metoda terapije. To su zapravo geste i pokreti koji kretanjem tijela žele izraziti govor i zvuk. Pomoću njegovih ideja razvijena je i biodinamička poljoprivreda. Temeljna zamisao takve vrste ratarstva počiva na „životnoj snazi“, ideji da biljke i životinje posjeduju „kozmičku silu“ koju hranjenjem ljudi unose u svoj organizam. Steiner je smatrao i da pesticidi i umjetna zaštitna sredstva i gnojiva hrani oduzimaju životnost.

Govoreći o naučavanju dr. Rudolfa Steinera, ravnateljica istoimenog centra u Donjem Kraljevcu, Dijana Posavec, pričala je i o predviđenim aktivnostima večeri.

Ravnateljica Centra “Dr. Rudolf Steiner”, Dijana Posavec

-Povodom 157. obljetnice rođenja našeg sunarodnjaka odlučili smo da će se ovdje u čakovečkoj knjižnici održati jedno interesantno predavanje, govorit će gospođa Mila Željeznjak. Naš prijatelj Goran Vadlja iz Donjeg Kraljevca provest će zvukoterapiju. Za 27. veljače bila je predviđena donatorska večer u Toplicama sv. Martin, no zbog vremena smo je morali odgoditi, javnost ćemo naknadno obavijestiti o novom terminu. Odlučili smo da ovu godinu posvetimo popularizaciji lika i djela Rudolfa Steinera. Predavanja na temu biodinamike vrlo su popularna, u Varaždinskoj županiji posjećenost je bila velika, a u bliskoj budućnosti organizirat ćemo ih u Zagrebu, Istri i Slavoniji.

Učenice Graditeljske škole Čakovec predstavile su Steinerovu poeziju

Steinerovu poeziju predstavile su učenice Graditeljske škole Čakovec. Gospođa Mila Željeznjak potom je održala predavanje pod nazivom „Boje duše“ na temu anđeoskog svijeta. Večer je završila govorom Gorana Vadlje o utjecaju zvuka na organizam. Uslijedila je njegova terapija zvukom u trajanju od 15 minuta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje