Povežite se s nama

Novosti

Štiti se gradska vlast umjesto zdravlja građana, a otpad se i dalje nelegalno zbrinjava

Objavljeno:

- dana

EKO STOŽER MINISTRU ZMAJLOVIĆU

Politički motivirano, skandalozno i protuzakonito rješenje – tako je Eko stožer opisao ponovno dopušteno baliranje i skladištenje otpada u Brezju. Nakon što je organizirao prosvjed u Brezju kojim su pokušali izraziti svoju zabrinutost zbog nezakonitog zbrinjavanja otpada, poslali su i pismo Mihaelu Zmajloviću, ministru zaštite okoliša. Pismo donosimo u cijelosti.

“Poštovani gospodine ministre,
kao  ekološki stožer koji je okupio nekoliko varaždinskih građanskih udruga i inicijativa s nestrpljenjem i građanskim povjerenjem očekivali smo da će Inspekcija zaštite okoliša i Vaše ministarstvo napokon početi provoditi zakon i da će 11. rujna, kada je istjecalo privremeno produženje dozvole za baliranje, konačno jednom zasvagda zabraniti protuzakonito, nemoralno, štetno i po građane i okoliš opasno baliranje i gomilanje baliranoga otpada na samom ulazu u grad Varaždin.

Nadali smo se da će konačno postati izvršno rješenje Vaše inspekcije još iz lipnja mjeseca, koje je trebalo postati izvršno nakon pet dana. To je rješenje, dan prije nego je trebalo postati izvršno nekim čudom, nakon sastanka u ministarstvu koje uopće nije nadležno za zaštitu okoliša (Ministarstvo gospodarstva) i kojem je predsjedavao potpredsjednik Vlade g. Čačić stavljeno izvan snage. Na tom sastanku donesena je i jedna skandalozne, s upravnoga i pravnoga stajališta, protuzakonita Promemorija, koja ima elemente krivičnoga djela jer su se sudionici toga sastanka obvezali napraviti nešto za što uopće nemaju ovlasti.

Želeći da rješenje konačno postati izvršno ne nakon 5 dana kako je trebalo nego nakon 105 dana, neposredno prije toga, u sezoni najvećih vrućina i sparina kada je smrad s nelegalne deponije nepodnošljiv organizirali smo i prosvjed upozorenja, na kojem smo, mirno i dostojanstveno izrazili svoju građansku zabrinutost i otpor ovakvom nezakonitom zbrinjavanju otpada.

Umjesto da, dakle, konačno postane izvršno Vaše rješenje o zabrani daljnjega odlaganja na Brezju u Varaždinu, dočekalo nas je politički motivirano, skandalozno, protuzakonito i ničim objašnjivo rješenje kojim se ponovno, po treći, put dopušta dalje baliranje i skladištenje otpada bez zadovoljavanja bilo kakvih tehničkih, ekoloških, infrastrukturnih, urbanističkih i drugih uvjeta. Pritom se kao glavni razlog dozvole da se i dalje protuzakonito zbrinjava otpad navodi da je grad poduzeo određene mjere za rješenje problema. To cinično opravdanje vrijeđa zdravi razum i neposredno ismijava muke i tegobe koje građani Varaždina, naročito oni u blizini nelegalne deponije, svaki dan osjećaju. Jer ako Vi ne samo opravdavate nego i honorirate protuzakonitosti u zbrinjavanju okoliša, unatoč rješenjima svoje Inspekcije, time što je grad nešto poduzeo u srpnju, onda Vas pitamo kako to da se niste upitali što je gradonačelnik s gradskom vlašću radio punih 9 mjeseci, od studenoga do srpnja i zašto nije ranije raspisao natječaje???

Onda Vas podsjećamo da je gradonačelnik uvijek unaprijed znao i objavljivao sadržaje Promemorije i rješenja Vaše inspekcije prije nego su donesene? Onda Vas podsjećamo da je u blizini Brezja sagrađena prva hrvatska MBO tvornica, s kojom gradonačelnik ne želi surađivati, unatoč ugovornim obvezama (mogući kazneni postupak na to ne može utjecati). Mi se ne miješamo u razgovore grada i vlasnika MBO tvornice, samo želimo upozoriti da gradonačelnik već i javno ističe da s njima ne želi surađivati ali istodobno Vas uvjerava da nema drugoga izlaza nego protuzakonito balirati i gomilati otpad.

Gospodine ministre, Vaš kolega Jovanović raspustio je cijeli razredni odjel učenika, mladih ljudi, i zabranio im da završe školovanje koje su htjeli upisati jer je štitio zakonitost. Vi ste naložili gradonačelniku Zagreba da se hitno pronađe rješenje i deblokira deponija, koja je imala dozvolu i u postupku je sanacije. Pitamo Vas kako to da Vi ne štitite zakonitost djelovanja u osjetljivom području zaštite okoliša? Štitite li Vi zdravlje građana i čistoću okoliša ili štitite gradsku vlast koja je iz iste političke skupine kojoj i Vi pripadate? Vaša cinična i uvredljiva opravdanja nisu pravi razlog zašto Inspekcija gazi svoja vlastita rješenja!

Mi ne tražimo od Vas da ukidate rješenja kao ministar Jovanović, da nalažete kao u slučaju Jakuševac, mi samo tražimo da konačno poštujete i učiniti izvršnim rješenje svoje vlastite Inspekcije.

Ako to ne učiniti u roku od nekoliko dana, ako se ne počne sanirati nelegalna deponija, ako snagom zakona i drugih akata ne naložite gradskim vlastima da počnu djelovati na dobrobit građana i okoliša, bit ćemo prisiljeni poduzeti mjere kojim ćemo hrvatskoj javnosti ali i Europi pokazati kako sramotno, skandalozno i štetno upravljate Ministarstvom i Inspekcijom, kako kršite zakone i norme zaštite okoliša i kako neposredno izvrgavate opasnosti građane našega grada.”

Izvor:
Foto:

Međimurje

Happy Bike: sastanak projektnih timova uključenih gradova održan u Letenyu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz brojne projekte u kojima sudjeluje kao partner ili nositelj projekta, Grad Prelog dio je i projekta HAPPY BIKE.

HAPPY BIKE je projekt Europske unije koji je odobren za financiranje u okvirima Interrreg programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska. Partneri projekta su gradovi Letenje, Prelog i Ludbreg te ŽUC Varaždin. Ukupni budžet projekta je nešto više od milijun eura – EU sredstva 866.282,16 eura, vlastita sredstva 111.415,59 eura. Početna konferencija ovog projekta održana je krajem mjeseca siječnja. U srijedu, 28. veljače, održan je i sastanak projektnih timova iz gradova sudionika projekta.

Sastanak je održan u prostorima gradske uprave mađarskog Grada Letenye. Projekt je sa provedbom započeo početkom mjeseca studenog prošle godine, a voditelj projekta za područje Grada Preloga je Miroslav Hržić.

Glavni cilj projekta je izgraditi nove atrakcije uz rijeke Dravu i Muru uz koje se vežu bogata i raznolika prirodna i kulturna baština. To se planira kako bi se generirao gospodarski rast na prostoru uključenih programskih područja (Grad Letenye, Grad Prelog i Grad Ludbreg). Razvoj infrastrukture koja se provodi u okviru predloženog projekta trebao bi privući veći broj posjetitelja.

Uz uspostavljanje nove biciklističke rute Letenye-Prelog-Ludbreg te interpretacijskim stazama sa prikazom kulturne i prirodne baštine (na ukupnoj dužini od oko 100 km), lokalno stanovništvo i posjetitelji imat će poboljšani pristup slikovitim, gotovo netaknutim prirodnim područjima, a i drugi potencijalni turisti koji posjećuju mjesta uz rijeke Dravu i Muru. Poseban naglasak stavlja se na činjenicu da je ruta Letenye-Prelog-Ludbreg kapilarna ruta čime će se osigurati poveznica s obje strane hrvatsko – mađarske granice, kao i priključak na EuroVelo mrežu.

Područja uključena u projekt Happy Bike su: Županija Zala, Međimurska i Varaždinska županija. Najmanje 11 naselja trebalo bi imati koristi od projekta, a oko 60 kulturnih i prirodnih znamenitosti će biti evidentirano i dostupno posjetiteljima. Sljedeći sastanak projektnih timova održat će se u mjesecu svibnju u Ludbregu.

Nastavite čitati

Događanja

Kulturno-umjetnička večer posvećena Rudolfu Steineru održana u čakovečkoj knjižnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rudolf Steiner

U čakovečkoj Knjižnici „Nikola Zrinski“ prošlog tjedna predavanjem i kulturno-umjetničkim programom je obilježena 157. obljetnica rođenja začetnika antropozofije i waldorfske pedagogije, Rudolfa Steinera.

Program se odvijao u tamošnjoj multimedijalnoj dvorani, pri čemu je posjetiteljima na dolasku zahvalila ravnateljica knjižnice, Ljiljana Križan.

Rudolf Steiner je rođen 25. ili 27. veljače 1861. godine u Donjem Kraljevcu. Bio je utjecajan u mnogim područjima, uključujući odgoj i obrazovanje, poljoprivredu, umjetnost i filozofiju. Unutar svoje pedagogije htio je uspostaviti odgoj djece kao cjelovitih ljudskih bića, naglašavajući važnost ravnoteže fizičkog i duhovnog aspekta čovjeka. S tim u cilju razvio je i euritmiju, izvedbenu umjetnost koja je ujedno i metoda terapije. To su zapravo geste i pokreti koji kretanjem tijela žele izraziti govor i zvuk. Pomoću njegovih ideja razvijena je i biodinamička poljoprivreda. Temeljna zamisao takve vrste ratarstva počiva na „životnoj snazi“, ideji da biljke i životinje posjeduju „kozmičku silu“ koju hranjenjem ljudi unose u svoj organizam. Steiner je smatrao i da pesticidi i umjetna zaštitna sredstva i gnojiva hrani oduzimaju životnost.

Govoreći o naučavanju dr. Rudolfa Steinera, ravnateljica istoimenog centra u Donjem Kraljevcu, Dijana Posavec, pričala je i o predviđenim aktivnostima večeri.

Ravnateljica Centra “Dr. Rudolf Steiner”, Dijana Posavec

-Povodom 157. obljetnice rođenja našeg sunarodnjaka odlučili smo da će se ovdje u čakovečkoj knjižnici održati jedno interesantno predavanje, govorit će gospođa Mila Željeznjak. Naš prijatelj Goran Vadlja iz Donjeg Kraljevca provest će zvukoterapiju. Za 27. veljače bila je predviđena donatorska večer u Toplicama sv. Martin, no zbog vremena smo je morali odgoditi, javnost ćemo naknadno obavijestiti o novom terminu. Odlučili smo da ovu godinu posvetimo popularizaciji lika i djela Rudolfa Steinera. Predavanja na temu biodinamike vrlo su popularna, u Varaždinskoj županiji posjećenost je bila velika, a u bliskoj budućnosti organizirat ćemo ih u Zagrebu, Istri i Slavoniji.

Učenice Graditeljske škole Čakovec predstavile su Steinerovu poeziju

Steinerovu poeziju predstavile su učenice Graditeljske škole Čakovec. Gospođa Mila Željeznjak potom je održala predavanje pod nazivom „Boje duše“ na temu anđeoskog svijeta. Večer je završila govorom Gorana Vadlje o utjecaju zvuka na organizam. Uslijedila je njegova terapija zvukom u trajanju od 15 minuta.

Nastavite čitati