Povežite se s nama

U fokusu

Stiže još novca iz Ministarstva zdravlja, iz varaždinske bolnice zadnjih mjeseci otišlo čak 13 liječnika

Objavljeno:

- dana

Dobra i loša vijest

Ministar zdravlja Milan Kujundžić odobrio je izgradnju objedinjenog hitnog bolničkog prijema u Općoj bolnici Varaždin i gradnju Spinalnog centra u Specijalnoj bolnici Varaždinske Toplice. Također je odlučeno da aparat za magnetsku rezonancu  – oko kojeg je bilo puno prijepora  –  te CT dolaze u varaždinsku bolnicu.

Konkretno, odobreno je dodatnih 15 milijuna kuna – uz dosadašnjih 50 – za dovršetak Objedinjenog hitnog  prijema, a Ministarstvo će platiti domaći za Specijalnu bolnicu – 16, 2 milijuna kuna.

Paralelno

Ova je odluka donijeta u vrijeme dok je u Vijećnici trajala sjednica Gradskog Vijeća, a prisutnima ju je saopćio predsjednik Vijeća, Damir Habijan.

Ulaganja u varaždinsko zdravstvo ministar je potvrdio na sastanku sa doministrom Denisom Kovačićem, varaždinskim županom Radimirom Čačićem, predsjednikom Županijske skupštine Alenom Runcem i saborskim zastupnikom Anđelkom Stričakom.

Odluka je obrazložena potrebom da se zaustavi odlazak liječnika iz bolnice, kojih je u zadnjih nekoliko mjeseci otišlo čak 13. Navodno je samo proši tjedan – prema riječima gradonačelnika Ivana Čehoka – otkaz dalo nekoliko specijalista.

– Činjenica je da su najavljeni veliki infrastrukturni projekti, međutim ljudi su oni koji čine varaždinsku Opću bolnicu važnom ne samo za Varaždinsku županiju nego i šire – rekao je Damir Habijan vijećnicima i najavio uključivanje Grada u rješavanje problema egzodusa liječnika.

Zbog toga će Grad pomoći u rješavanju stambenog pitanja liječnika: za potrebe liječnika dati 12-ak gradskih stanova ili onih u vlasništvu JUGS-a.  Za kupovinu tih stanova će Županija osigurati kamate ispod dva posto, a obežano je i milijun kuna iz  županijskog proračuna za specijalizacije i doškolovanje.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Kaznena prijava protiv pilota zločinačke JNA koji su raketirali Koprivnicu, a prije toga Varaždin i Čakovec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.) podnijela je Državnom odvjetništvu RH kaznenu prijavu protiv N.N. počinitelja, odnosno pilota zločinačke JNA, koji su 7. listopada 1991. sa dva aviona (po promatračima) tipa „Jastreb“ oko 15,45 sati raketirali Koprivnicu, koja se nije nalazila u borbenoj, ratnoj zoni.

Cilj ovog zločinačkog napada bila je vojarna, koju su pripadnici JNA 30. rujna 1991. bez ispaljenog metka prepustili Hrvatskoj vojsci, u kojoj se tom prigodom nalazilo i zapovjedništvo i  nekoliko stotina vojnika slavne 117. Koprivničko-križevačke brigade.

>>Varaždin: ratnom pilotu Danijelu Boroviću svečano uručeno priznanje “Junak Domovinskog rata“

Međutim, sa avionima su napali   i područja oko vojarne nastanjene civilnim stanovništvom.

Tom prigodom smrtno je stradao David Piskor (izvan kruga vojarne), a nekoliko branitelja je ranjeno. Učinjena je i relativno velika materijalna šteta. Sve je moglo i mnogo teže završiti da pravovremeno i učinkovito nije svoj obol dala protuzračna obrana.

Važno je također istaknuti da su nakon Koprivnice ti ili drugi zločinački avioni raketirali i područje Čakovca i Varaždina, koji se također nisu nalazili u tzv. ratnoj zoni!

– U Beogradu su podigli optužnicu protiv četvorice hrvatskih ratnih pilota za navodne ratne zločine iz 1995. Oni očito znaju  tko je sve letio i činio ratne zločine na području Republike Hrvatske, pa će se stoga pretpostavljamo iznimno brzo sjetiti i optužiti  srpske, odnosno jugoslavenske ratne zločince koji su i u zrakoplovima ubijali i nanosili veliku štetu hrvatskom narodu, koji u to vrijeme nije imao ni osnovnog naoružanja, a kamoli ratne zrakoplove. Tm prije što je zločin-zločin. Nu, ako nije ratni zločin to što se 7. listopada 1991. dogodilo u Koprivnici, onda što je? – zapitao se Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.).

Nastavite čitati

U fokusu

Aerodrom Lučko zatvoren. Je li Varaždin letačima jedina (prava) alternativa?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Brojni problemi koji duže vrijeme opterećuju normalno funkcioniranje zagrebačkog Aerodroma Lučko, ovih dana su eskalirali do te mjere da je zatvoren za sve operacije do 31. kolovoza, a to se može i produžiti.

Kako javlja portal AvioRadar, najveći aerodrom generalnog zrakoplovstva u Hrvatskoj i dalje je zatvoren, i to usred ljetne sezone letenja. Odnosno, zatvoren je u razdoblju kada bi se na Lučkom da čekao red na polijetanje ili slijetanje.

Podsjećamo Aerodrom Lučko je u suvlasništvu/suoperatorstvu MORH-a i Aerokluba Zagreb. Grad Zagreb nema sekundarnog aerodroma, kao niti aerodroma za generalno zrakoplovstvo u pravom smislu te riječi.

Jedina prava – najbliža alternativa letačima koji već sele svoje avione je LDVA. Međutim, tek će se vidjeti hoće li varaždinski Parkovi ovu situaciju uopće znati iskoristiti.

Više o svemu pročitajte OVDJE

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje