Povežite se s nama

U fokusu

Dobit ćemo kanalizaciju, a s njom i više cijene usluga!

Objavljeno:

- dana

ZA AGLOMERACIJU PREKO 600 MILIJUNA KUNA

Do početka 2019. Varaždin i 10 okolnih općina dobit će sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda.

Riječ je o projektu Aglomeracija Varaždin, u sklopu kojeg će se rekonstruirati i dograditi postojeći uređaj za pročišćavanje otpadnih voda i izgraditi 224 kilometara cjevovoda sa 100 precrpnih stanica te izvesti rekonstrukcija postojećih, koji će obuhvatiti područje Varaždina te općine Gornji Kneginec, Trnovec Bartolovečki, Sveti Ilija, Beretinec, Maruševec, Cestica, Vinica, Vidovec, Petrijanec i Sračinec.

Zaštita pitke vode!

– To je najveći projekt Varaždinske županije u njezinoj povijesti – rekao je župan Predrag Štromar u petak na predstavljanju projekta koji će stajati čak 610 milijuna kuna.
Gotovo 70% novca dat će Europska komisija, dok država, Hrvatske vode i općine, ovisno o indeksu razvijenosti, sudjeluju sa po 10%.

Ovim projektom ujedno će se zašititi i izvorišta pitke vode.
– Vidimo da zagađujemo okoliš i izvorišta te da svaki put trebamo kopati sve dublje da bismo dobili pitku vodu. Nakon što riješimo pitanja odvodnje, toga više neće biti – poručio je župan.

Idejni projekti i lokacijske dozvole su ishođene, dio glavnih projekata je izrađen te su dobivene građevinske dozvole, a očekuje se da će dozvole dobiti i preostale dionice sustava jer izrada glavnih projekata je ugovorena ili je u tijeku njihova izrada.
– U fazi dovršetka je i radna verzija Studije izvedivosti koja je prihvaćena od strane JASPERS-a, a dovršena je i Studija utjecaja na okoliš, pa je Ministarstvu zaštite okoliša upućen zahtjev za procjenu utjecaja zahvata na okoliš – rekao je Vlado Vlašić, direktor Varkoma koji je nositelj ove investicije.

 

Projektom Aglomeracije obuhvaćeni su Grad Varaždin i 10 općina

Nakon natječaja kreću radovi, no još se moraju riješiti i imovinsko-pravni odnosi koji su preduvjet za početak operativne realizacije projekta. Vlašić je priznao da na terenu ima problema te da će biti nužna pomoć Varaždinske županije.
– Dosad je sklopljen ugovor o služnosti za 600 čestica, a u zemljišne knjige upisano 450 od ukupno 2000, koliko ih je evidentirano na području obuhvata projekta – rekao je Vlašić.

Trostruko više cijene?

Nakon što radovi krenu, građane očekuju raskopane ceste, pa je župan već sada apelirao na strpljenje. No, od toga za građane je ipak važniji podatak da ih čekaju više cijene usluga.

– Kako je cijena vodnih usluga jedan od ključnih kriterija za ocjenu prihvatljivosti projekta za sufinanciranje iz EU Kohezijskog fonda, a ona je prihvatljiva ako po dovršetku projekta iznosi manje od 3 % prihoda korisnika, očekuje se povećanje cijena s obzirom na veličinu kanalizacijske mreže te obim održavanja – rekao je Vlašić.
Tako će domaćinstva za održavanje kanalske mreže umjesto dosadašnjih 0,83 kune po dovršetku projekta plaćati 1,80 kuna. Za održavanje i pogon mehaničkog uređaja nova cijena će iznositi kunu umjesto dosadašnjih 0,37 kuna, a za održavanje i pogon biološkog uređaja plaćat će 2,50 kuna umjesto dosadašnjih kunu.
Iako je župan Štromar rekao da je očekivao kako će ovo povećanje biti veće, na temelju ovih podataka jasno je da su cijene pojedinih usluga povećane i trostruko.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Preminuo je Ćiro Blažević, zauvijek nas je napustio dan prije svog rođendana

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Preminuo je legendarni trener Miroslav Ćiro Blažević. Ovu tužnu vijest objavili su danas nacionalni mediji, a informaciju su potvrdili najuži članovi Ćirine obitelji.

Ćiro se već duže vremena bori s rakom prostate i sada je, nažalost, tu bitku izgubio. Ćiro je sutra trebao proslaviti 88. rođendan, piše Večernji list.

Legendarni trener preminuo je jutros u bolnici u Zajčevoj nakon što mu se sinoć stanje pogoršalo i hitna je došla po njega.

Nastavite čitati

U fokusu

Koje se maksimalne magnitude potresa mogu očekivati u sjeverozapadnoj Hrvatskoj?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Ines Ivančić, rukovoditeljica seizmološke službe RH, u Dnevniku N1 televizije komentirala je razorni potres koji je pogodio Tursku.

Ivančić je rekla kako je Turska na osjetljivom seizmološkom području.

– Ona je dio anadolske ploče, a ovaj rasjed koji je sad aktiviran zove s istočni anadolski rascjep. Posljedica potresa su gibanje afričke i arapske ploče, a Turska se nalazi na sredini i potres je rezultat tih gibanja. Ovakav potres je na rasjedu od oko 200-300 km. Usporedbe radi, on je oslobodio 125 puta veću energiju nego petrinjski i 5600 veću nego zagrebački – objasnila je Ivančić.

Upitana koja je maksimalna magnituda potresa koja se može očekivati na našim područjima, Ivančić je kazala: “U sjeverozapadnoj Hrvatskoj se procjenjuje da je maksimalna magnituda potresa 6.5, dok je na obalnom području prema jugu maksimalna magnituda oko 7 ili nešto malo više – oko 7.2, 7.3″.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje