I 2018. godina u Gradu Čakovcu bila je ispunjena brojnim infrastrukturnim i drugim projektima koji su dodatno podigli razinu kvalitete života.

Aktivnosti i inicijative aktualne gradske vlasti predvođene gradonačelnikom Stjepanom Kovačem prepoznate su i na nacionalnoj razini pa su u Čakovec stigle brojne pohvale i nagrade, dok su neki čakovečki projekti uspješno preslikani u drugim sredinama diljem Hrvatske. Sve to Čakovec svrstava visoko na ljestvicu gradova najpoželjnijih za život.

Planovi

Koje projekte realizirane tijekom protekle 2018. godine biste izdvojili kao najvažnije?

– Kada pogledam 2018. godinu, ono što smo planirali početkom godine i što je na kraju realizirano, uglavnom sam zadovoljan. Odrađen je niz manjih i većih investicija u unapređenje infrastrukture po mjesnim odborima, poput uređenja križanja Ulice Vladimira Nazora i Sportske ulice u Mihovljanu, Sportskoga doma u Mačkovcu i nove ulice Međimurskih branitelja u Čakovcu.

Imamo besplatne udžbenike i prijevoz učenika, a za učenike slabijeg imovinskog stanja osigurali smo i besplatnu školsku prehranu

Činjenica je da grad ima visoki komunalni standard te da se on stalno poboljšava. No, nisam zadovoljan što nismo uspjeli realizirati neke investicije za koje smo imali osigurana sredstva. Razlog tomu je nedostatak radne snage u građevinarstvu, primjerice kod nastavka rekonstrukcije Travničke ulice u Čakovcu, ili procedura, što je razlog zbog kojega nije počela rekonstrukcija nadvožnjaka. Usvojena je, naime, žalba jednog od ponuđača, što je odgodilo početak radova te ih prebacilo u 2019. godinu, najvjerojatnije za kraj siječnja.

Neke investicije za koje smo imali osigurani novac nisu realizirane zbog nedostatka radnika u građevinarstvu

Zadovoljan sam i crpljenjem sredstava iz europskih fondova: osim niza projekata koji se financiraju u domeni društvenih djelatnosti, ove smo godine energetski obnovili Dječji vrtić „Mrav“ u Mačkovcu te gradimo jaslice u sklopu Dječjeg vrtića „Maslačak“ u Čakovcu. Završen je i veliki projekt zamjene javne rasvjete na cijelom gradskom području. Rasvjetna tijela zamijenjena su novom i učinkovitijom LED rasvjetom.

Obrazovanje

Što sve Čakovčane očekuje po pitanju ulaganja u infrastrukturu u 2019. godini?

– Proračun za 2019. godinu veći je nego ikad, a glavni razlog tomu su izdvajanja za izgradnju i obnovu infrastrukture. Osim navedene prve faze rekonstrukcije nadvožnjaka u Kalničkoj ulici te kružnog toka na njegovom početku i rekonstrukcije Travničke, u 2019. godini počinje gradnja infrastrukture u zoni Brezje u Mihovljanu. Projekt je financiran EU sredstvima, kompletno će se urediti komunalna infrastruktura za stotinjak budućih gradilišta. Gradit će se i novi rotor u Keršovanijevoj ulici, dograditi dječji vrtić u Ivanovcu, nastaviti rekonstrukcija Sportskoga doma u Ivanovcu… Ukratko, gradit će se u svim dijelovima grada.

Prvi smo grad koji je uskladio aktivnosti s novim Zakonom o zaštiti životinja te smo riješili problem napuštenih životinja

U gradskom budžetu predviđena su i sredstva za natječajnu dokumentaciju uređenja Trga Republike u Čakovcu, vanjskih bazena i gradnje IV. osnovne škole. Uvjeren sam, prema dogovoru postignutom s nekoliko ministarstava, da ćemo u 2019. godini početi graditi novi Centar za odgoj i obrazovanje. Moram spomenuti obnovu atletske staze na SRC-u „Mladost“ u Čakovcu, a tu je i niz drugih investicija. Mnogo toga sufinancirat ćemo državnim i europskim novcem: većina tih projekata je prijavljena i čekamo odobrenja. To je i razlog visine Proračuna.

Čakovec je ove godine primio nagrade za najbolji Grad u području obrazovanja i demografije. Koje se aktivnosti i ulaganja, koji su doveli do osvajanja ovih priznanja, provode?

– Ulaganja u obrazovanje izravna su ulaganja u našu budućnost. Već dvadesetak godina, a posebno u posljednjih pet, projekte i programe u obrazovanju stavljamo u prvi plan, a dobivena nagrada pokazatelj je da to vide i drugi. Čakovec je grad u kojem osnovnoškolci godinama besplatno dobivaju udžbenike, u kojemu se financira prijevoz onima koju u školu dolaze autobusom, u kojemu svako dijete s rješenjem ima osiguranog pomagača u nastavi, gdje učenici slabijeg imovinskog stanja imaju besplatnu prehranu u školama…

Sufinanciramo tristotinjak programa koje provode naše udruge, za što godišnje izdvajamo 8 milijuna kuna

U četiri naše škole organiziran je produženi boravak; učenicima je na raspolaganju niz izvannastavnih aktivnosti, od znanosti preko kulture do sporta, tijekom praznika organiziraju se radionice i kampovi. Čakovec je i grad koji u studentske stipendije godišnje ulaže više od dva milijuna kuna. Sve to financiramo da bismo našoj djeci i mladima stvorili uvjete za što kvalitetnije obrazovanje jer će jednoga dana upravo oni ovdje živjeti i raditi. Ne smijemo zaboraviti i predškolski odgoj: u Čakovcu 76 posto djece polazi vrtiće, od ove godine europskim novcem sufinanciramo produženi boravak i smjenski rad. Sva ta ulaganja rezultirala su time da se Čakovec od grada u kojem je živio ispodprosječni broj visokoobrazovanih u zemlji pretvorio u grad koji prema broju stanovnika ima najviše studenata. Drago mi je da su to prepoznali i drugi, osobito s obzirom na činjenicu da je riječ o neovisnom i sustavnom istraživanju kojem je prethodila stručna i objektivna analiza.

Upravo je obrazovanje visoko na listi prioriteta gradske vlasti. Grad u velikoj mjeri sudjeluje u financiranju raznih aktivnosti i projekata u školstvu. Koji se projekti provode i koliko je novca osigurano za provođenje obrazovnoga nadstandarda u čakovečkim školama?

– Sve je počelo uvođenjem produženoga boravka u gradske škole. Nastavilo se besplatnim udžbenicima, kampovima i radionicama, besplatnim prijevozom, pomagačima u nastavi, prehranom za učenike slabijeg imovinskog stanja… Ne treba zanemariti ni obnovu i izgradnju školskih objekata. Samo jedna naša škola nema sportsku dvoranu, a i nju bismo uskoro trebali izgraditi. Kad se sve to zbroji te pribroje programi i projekti udruga koji su povezani s obrazovanjem, dolazimo do iznosa od preko 15 milijuna kuna godišnje.

Nekoliko zakona koji su s 2018. godinom stupili na snagu za sobom je povuklo određene probleme i nedoumice s kojima se susreću jedinice lokalne samouprave. Dojam je da Čakovec nije imao takvih problema jer su se zakoni (zaštita životinja, gospodarenje otpadom…) dočekali spremni. Kako komentirate rad gradskih službi i njihovog angažman na pripremi uvjeta za prilagođavanje novim zakonskim odredbama?

– Istina, Čakovec je grad koji od prošlog tisućljeća razdvaja otpad, u kojemu građani vode računa o okolišu. Dok imate kvalitetne temelje, lako je nadograđivati. Nama je danas problem smanjiti količine nerazvrstanog otpada, što je zakonska obveza, jer ga zahvaljujući građanima imamo vrlo malo. Također smo bili prvi grad koji je aktivnosti uskladio s novim Zakonom o zaštiti životinja. Počeli smo ga provoditi te smo, zahvaljujući i sredstvima Ministarstva poljoprivrede, gotovo riješili problem napuštenih pasa. S udrugama za zaštitu životinja imamo kvalitetnu suradnju te nas ističu kao pozitivni primjer u Hrvatskoj. Eto, prije mjesec dana proglašeni smo gradom-herojem što se tiče brige za životinje. To, naravno, ne bi bilo moguće da ne postoji suradnja gradske uprave i svih djelatnika koji se bave tim djelatnostima, gradskih poduzeća te udruga i građana.

Društveni život

Ulaganja u društveni život, udruge, klubove, aktivnosti… od velikog su interesa Gradu Čakovcu. Koliko se godišnje izdvaja za rad udruga? Kako komentirate uspjehe koje čakovečke udruge ostvaruju za realizirane projekte na nacionalnoj razini?

– Društveni život u Čakovcu počeo se razvijati prije stotinu godina, između dva svjetska rata slovili smo kao središte društvenog života šireg područja. Čakovčanke i Čakovčani iznimno vole svoj grad, to dokazuju i društvenim angažmanom u brojnim udrugama. Imamo ih više od 550, gotovo svatko je član neke udruge i to je odlično. Godišnje sufinanciramo tristotinjak raznih programa i projekata u svim segmentima, a za to izdvajamo preko osam milijuna kuna godišnje. Brojne naše udruge uspješne su i prepoznatljive na nacionalnoj razini, na što sam iznimno ponosan.

Kakva je suradnja Čakovca s drugim jedinicama lokalne samouprave, gradovima i općina iz Hrvatske i inozemstva? Koliko Grad koristi mogućnosti sufinanciranja projekata koji se provode u suradnji s drugim JLS i putem prekogranične suradnje?

– Suradnja s ostalim gradovima i općinama u Hrvatskoj je odlična. Bez obzira koja opcija njima upravlja, izazovi i problemi su gotovo isti te ih riješiti možemo jedino zajedničkim nastupom prema državi.

Čakovec ima sedam gradova-prijatelja. Ove smo godine potpisali Sporazum o prijateljstvu s Lipikom. Takve oblike suradnje smatram vrlo važnima, jer se u njima povezuju građani, razmjenjujemo iskustva, surađujemo na projektima te tako zajedno stvaramo nove vrijednosti.

I za kraj, poruka Čakovčanima?

– Ponajprije, svima želim sretnu i uspješnu novu 2019. godinu. Čakovec je u punom smislu grad svojih stanovnika, kojima je izuzetno stalo kako grad izgleda i u kom se smjeru razvija. Svaki prijedlog, pohvala i kritika dobro su došli, budući da nam pomažu u usmjeravanju i planiranju daljnjeg razvoja Čakovca. Danas smo primjer mnogima, a to ćemo i ostati!

Porcijunkulovo – Top hrvatska manifestacija

Grad Čakovec iz godine u godinu bilježi sve bolje turističke pokazatelje. Koje se sve aktivnosti provode da bi Grad postao turističko središte Međimurske županije? Kolika je važnost brendiranja gradskih manifestacija? U kakvoj je poziciji bogata kulturna i povijesna baština Čakovca?

– Prije pet godina za našu središnju gradsku manifestaciju nitko izvan Međimurja gotovo da i nije znao. Danas je Porcijunkulovo Top hrvatska manifestacija, posjetitelji dolaze ne samo iz ostalih dijelova zemlje, nego i iz šire regije. Naši građani godišnje odmore planiraju tako da krajem srpnja i početkom kolovoza budu u Čakovcu. Tih ljetnih dana Čakovec je kontinentalno turističko središte, a manifestaciju posjeti više od 200 tisuća ljudi. Ove smo godine dobili novi hotel, stari je obnovljen, a sve je veći i kapacitet privatnoga smještaja. To pokazuje da je turizam sve važnija gospodarska grana i za grad i za županiju. No, još uvijek smo na početku, što nam otvara mogućnost da odlučimo u kojemu smjeru želimo ići.
Istina, Čakovec ima bogatu povijest i kulturno naslijeđe, što je nedovoljno iskorišteno. Dobro je da se obnavlja Stari grad, jer vjerujem da će se njegovim uređenjem, ali i uređenjem Perivoja Zrinskih, Trga Republike i bivšeg MTČ-a, naša povijest na primjeren način prezentirati turistima, ali i svima ostalima.

Komentari

Komentara