Grad Čakovec po brojnim pokazateljima na ljestvici najuspješnijih gradova redovito zauzima mjesto u TOP 10. Čakovec je vodeći ili u samom vrhu po ulaganjima u predškolski razvoj, djecu i mlade obitelji, realizaciji EU projekata, ulaganjima u gospodarstvo… Gradonačelnik Stjepan Kovač na skriva zadovoljstvo ostvarenim rezultatima.

– Grad Čakovec već dugi niz godina svjesno i strateški ulaže prije svega u razvoj obrazovanja. I to od predškolskog i osnovnoškolskog kojem smo osnivači te za koji smo direktno odgovorni, sve do visokoškolskog obrazovanja. Uložili smo mnogo u izgradnju, obnovu i opremanje vrtića, izgrađene su jaslice u „Maslačku“, dograđene „Pčelice“, obnovljen „Mrav“. Godinama školama kupujemo informatičku opremu i pametne ploče, obnavljamo i osuvremenjujemo učionice. Po količini i kvaliteti izvannastavnih programa te programa u obrazovanju koji su na raspolaganju našoj djeci i mladim, s obzirom na broj stanovnika najbolji smo u Hrvatskoj. Preko stipendija svake godine pomažemo 80tak novih studenata, a od ove akademske godine stipendije većina studenata, ukoliko završe u roku ne treba vraćati. Ova ulaganja ne rezultiraju samo nagradama i priznanjima za grad, već i povećanje broja studenata i visokoobrazovanih, novim poduzetničkim pothvatima te u konačnici većim prosječnim primanjima. Sve to je mjerljivo i statistički dokazivo. Čakovec je primjer kako se kontinuirano, dugoročno ulaganjem u obrazovanje isplati. Gospodarstvo Čakovca danas čini oko polovine međimurskog gospodarstva, polovica dobiti ostvari se na čakovečkom području, a broj novih radnih mjesta u Čakovcu kontinuirano raste. Još uvijek imamo poduzeća koja zapošljavaju više stotina ljudi, ali okosnicu naše ekonomije čine mala i srednja poduzeća. Kao i svugdje na Zapadu, ona su fleksibilna, lako se prilagođavaju izazovima na tržištu, implementiraju nove tehnologije, prihvaćaju nove poslovne trendove. Kod njih su u pravilu i veće plaće te veća obrazovna struktura zaposlenika. Sve to potvrđuje ono što uvijek govorim – da je Čakovec grad po mjeri svojih stanovnika.

Kako ocjenjujete suradnju Grada Čakovca s aktualnom središnjom državnom vlašću i što očekujete nakon predstojećih parlamentarnih izbora?

– Očekujem da se konačno promijeni odnos prema nama u sjevernom dijelu Hrvatske. Ne može se zemlja dijeliti na one koji rade i privređuju, a takav je uglavnom ovaj naš dio zemlje, te na sve ostale. Situacija kad imate visoki komunalni standard koji treba održavati, kad ste veće investicije prisiljeni financirati iz vlastitih izvora u malu ili nikakvu financijsku potporu države, kad se trudite imati malu i efikasnu administraciju, a drugi to ne čine, jednostavno nije održiva. Kod nas je gospodarstvo izvozno orijentirano, još uvijek imamo mnogo radno intenzivne industrije, te se svaki poremećaji na tržištima brzo osjete na svim razinama. Dakle, Hrvatsku treba mijenjati i to u smjeru stvarne fiskalne decentralizacije. Gospodarstvu koje proizvodi i izvozi, ulaže u istraživanja i razvoj, zapošljava, treba dati sve moguće potpore, ali naravno i zaposlenima omogućiti da plaće budu dovoljne za normalni život. Sve to očekujem od izbora. U stvari, smo rješavanjem onog o čemu mnogi dužnosnici iz sjeverozapadnog dijela Hrvatske govore, a to su veće plaće, porezno rasterećenje građana i gospodarstva, poticanje izvozno orijentiranoj industriji te decentralizacija, naša zemlja može naprijed.

U ovom posljednjem sazivu Hrvatskog sabora bili ste zastupnik. Jeste li saborsku govornicu koristili kako biste upozorili na to što govorite. Jeste li pokušali što promijeniti?

– Naravno. Mnogo sam puta govorio o tome s kakvim se problemima susrećemo u gradovima i općinama kad nešto trebamo od službenog Zagreba. To što sam u isto vrijeme i gradonačelnik dosta mi je u tome pomoglo, a slične probleme imaju i ostale kolege po Hrvatskoj. Ako zanemarimo financijske potpore i projekte koji se financiraju prema stranačkom ključu, Hrvatska je zemlja u kojoj se velika većina odluka koje se odnose na jedinice lokalne samouprave u stvari donose centralizirano. I to je loše. Reći ću vam jedan primjer gdje sam uspio promijeniti zakon. Dozvole za otvaranje igraonica i kladionica na području gradova i općina daje Ministarstvo financija bez da nas pita slažemo li se. Ovakav vid zabave kod nas je dopušten, i ako netko zadovoljava zakonske propise, slobodno se može baviti tim poslom. No, red je nas pitati u kojim dijelovima grada takve sadržaje želimo. U Čakovcu se kockarnica otvara u stambenoj zoni, stotinjak metara od crkve i škole, i to je neprihvatljivo. Evo, uspio sam promijeniti zakon, tako da se ubuduće takve djelatnosti moraju nalazi minimalno 500 metara od škola i crkava.

Izborio sam se da konačno nova zgrada Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec uđe u nacionalne prioritete te da se najvećim djelom financira državnim sredstvima. To je jedina škola za učenike s teškoćama u Međimurju, sadašnja zgrada napravljena je prije pola stoljeća i to za 60 učenika. Danas ih je gotovo tri puta više, a prostorni uvjeti više su nego neadekvatni.

Ova godina po mnogočemu je drugačija od svih prijašnjih iskustava. Zbog mjera za zaustavljanje širenja pandemije koronavirusa brojne jedinice lokalne samouprave bile su primorane donositi izvanredne odluke. Grad Čakovec je reagirao među prvima i donio čitav niz mjera pomoći građanima i poduzetnicima. Koje su sve mjere donesene i kako ocjenjujete postupanje grada u ovoj situaciji?

– Svi smo se krajem ožujka naši u potpuno situaciji u kojoj su preko noći počela vrijediti neka nova pravila igre. Kad ne znate kako se virus širi, koja su posljedice bolesti, te koji je u stvari postotak smrtnih ishoda, prvi je zadatak svih nas sačuvati zdravlje i živote. Tek onda dolazi sve ostalo. Mi u Čakovcu, iako nismo imali oboljele, među prvima u zemlji krenuli smo s ograničavanjem okupljanja i poslovanja. Paralelno s tim mjerama, znajući da će one dovesti do pada gospodarskih aktivnosti, donijeli smo i moratorije na plaćanja najamnina, gradskih poreza, računa za komunalne usluge. Preraspodijelili smo dio proračunskih sredstava kako bismo mogli financijski pomoći našim građanima koji su zbog Korone ostali bez posla i primanja. Osmislili smo i pokrenuli usluge poput on-line placa, koji je u tom trenutku pomogao i proizvođačima i građanima. Te naše mjere, zajedno s onima koje je provela država, pomogle su mnogima da prebrode lockdown. Bila je to potpuno nova situacija na koju nitko nije bio spreman, no generalno sam zadovoljan kako smo postupili, iako bih danas kod nekih stvari postupio drukčije.

Koji su sve projekti u Gradu Čakovcu trenutno u fazi realizacije i što se sve planira do kraja ove kalendarske godine?

– Krajem prošle godine, kad smo planirali i donosili proračun za ovu godinu, predvidjeli smo realizaciju i završetak nekoliko važnih investicija za grad i njegov razvoj. Za te veliku većinu tih investicija ranije smo zatvorili financijsku konstrukciju tako da one idu prema planu. Prije mjesec dana nastavili smo s rekonstrukcijom nadvožnjaka te gradnju novog kružnog toka na križanju Vukovarske i Ulice Vladimira Nazora. Gradi se komunalna infrastruktura u Gospodarskoj zoni Istok, a pred završetkom su radovi u zoni Brezje u Mihovljanu. U punom su zamahu i radovi na izgradnji nogometnog igrališta s umjetnom travom na SRC „Mladost“, u izradi je projektna dokumentacija za otvorene bazene, a radovi bi trebali započeli ove jeseni. Tu je i niz manjih investicija, poput uređenja okoliša zgrada po čakovečkim kvartovima, uređenja kuhinje u 1. osnovnoj školi Čakovec, izradi projekta za dogradnju Umjetničke škole. Sve u svemu, investicija koje su direktno naslonjene na gradski proračun ima mnogo, a zajedno s projektima koje sufinancira država ili županija, poput sjeverne zaobilaznice Čakovca ili obnove Starog grada Zrinskih te onima privatnih investitora, kao što su stambene zgrade ili industrijski pogoni, Čakovec je i dalje veliko gradilište.

Što smatrate koji su odrađeni projekti obilježili ovaj mandat gradske vlasti?

–  Mislim da će se aktualni mandati svih lokalnih vlasti u Hrvatskoj ocjenjivati isključivo kroz prizmu reakcije na smanjenje posljedica COVIDA-19. Dakle, ako gledamo razdoblje prije ožujka ove godine, najvažnijim smatram da smo riješili, počeli rješavati ili pronašli izvore financiranja za dugo planirane investicije. Tu su i nadvožnjak, bazeni,  gospodarska zona, zona Brezje… U ovom mandatu proglašeni smo najboljim velikim gradom u Hrvatskoj na području obrazovanja i demografije, standard na mnogim područjima, od školstva, kulture i sporta pa do dostupnosti komunalne infrastrukture među najboljima je u Hrvatskoj.

No, idućeg proljeća bit će jedino važno kako smo kao lokalna zajednica reagirali, najprije na sprječavanje širenja virusa, a zatim na posljedice koje će za sobom ostaviti lockdown. Siguran sam da će Čakovec i po tome biti nacionalni predvodnik.

Komentari

Komentara