Povežite se s nama

Kultura

Što će napraviti Čehok da oživi centar Varaždina: tko dobiva galeriju?

Objavljeno:

- dana

CENTAR GRADA ŽIVI

Varaždin će izgleda napokon dobiti Galeriju Malogorski ali i Galeriju Vugrinec, što je velika novost.

Ove dobre vijesti za gradsku kulturu rekao je novinarima u Gradskoj vijećnici gradonačelnik Ivan Čehok.

Kolekcionar Vladimir Malogorski je već odavno poklonio Gradu svoju izuzetno vrijednu kolekciju slika, ali ona do danas nije udomljena. Več 15 godina se obećaje, obećavao je i Ivan Čehok u dva svoja mandata, ali do danas nije rješeno ništa.  

U  kolekciji neprocjenjive vrijednosti djela su najvećih hrvatskih naivaca. ali i Miljenka Stančića i drugih velikana hrvatskog slikarstva.

Osim Galerija Malogorski Grad bi trebao dobiti i Galeriju Vugrinec. Bivši nogometaš Davor Vugrinec ima vrlo vrijednu kolekciju umjetnina hrvatske moderne koju rado izlažu i svjetske galerije.

Za izlaganje u Varaždinu je raspoložen i Lupino, pa će Grad razmisliti i o prostoru za fotografa i umjetnika.

– Razmišljamo i što će se dogoditi ako banka izađe iz Palače Patačić, o bivšoj Varteksovoj robnoj kući, o micanju parkirnih mjesta iz nekih ulica kako bi ponovno postale trgovi, o dovođenju svjetskih brendova. Ali sve u svoje vrijeme – rekao je Čehok.

On smatra da će se ovim potezima konačno napraviti iznimno važan korak za grad – njegovo oživljavanje.

 

 

Izvor:
Foto: arhiva RT

Kultura

U Varaždinu uskoro počinje 14. VAFI & RAFI – internacionalni festival animiranog filma djece i mladih

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U srijedu, 31. svibnja u jutarnjim satima u Varaždinu s projekcijama počinje 14. VAFI & RAFI – internacionalni festival animiranog filma djece i mladih!

Nakon Rijeke, gdje je festival održan od 25. do 27. svibnja u suorganizaciji Art-kina, sve ljubitelje animiranih filmova očekuje vikend pregršt animiranih filmova u varaždinskom kinu Gaj.  

Osim na besplatnim projekcija, sva zainteresirana djeca i mladi mogu sudjelovati na dvije radionice animiranog filma koje će biti održane za vrijeme trajanja varaždinskog dijela festivala, a za polaznike su također besplatne. Riječ je o radionici stop animacije keramičkih radova i o radionici osnova animacije crtanjem na rižinom papiru koju vodi animatorica iz Japana Maya Yonesho.

Svi zainteresirana djeca i mladi od 8 do 15 godina mogu se prijaviti za sudjelovanje na jednoj od navedenih radionica na e-mail adresu: [email protected] a najkasnije do 30. svibnja do 12 sati.

Radionicu stop animacije keramičkih radova vodit će voditelji Filmsko-kreativnog studija VANIMA u partnerstvu s udrugom Kerameikon i njenim voditeljicama. Radionica će biti održana od srijede do petka u popodnevnim terminima od 17:30 do 19 sati u prostorima Galerije K1.

Radionicu osnova animacije vodit će gošća iz Japana, animatorica Maya Yonesho. Radionica će biti održana od utorka do četvrtka u popodnevnim terminima od 15 do 19 sati u prostorijama Filmsko-kreativnog studija VANIMA u Centru za mlade i nezavisnu kulturu P4.

Nastavite čitati

Kultura

U srijedu u palači Herzer predavanje posvećeno židovskoj obitelji Schönwald u Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu „Srijede u Muzeju“ 31. svibnja u palači Herzer GMV-a održava se predavanje posvećeno židovskoj obitelji Schönwald u Varaždinu.  

– Dobro jutro, dobar dan / kuda ideš moj dragan? / Idem Šenvaldu u dućan / tamo je dobar kilogram. / Mere vaga je baš prava / svakom čovjeku odgovara. / Idi, idi dragi moj da / budeš i ti kupac moj – ovaj propagandni štiklec ostao je u sjećanju potomaka obitelji Schönwald, koja se početkom 19. stoljeća doselila u Varaždin, gdje su se mnogi od njih bavili trgovinom.

Obitelj Josipa Schönwalda imala je nekoliko trgovina mješovitom robom. U Varaždinu je od 1891. do 1939. godine, prema podacima Matice rođenih, vjenčanih i umrlih Izraelitične bogoštovne općine, bilo 18 osoba prezimena Schönwald.

Tijekom Drugoga svjetskog rata članovi obitelji Schönwald deportirani su u logore.

Iz te obitelji jedina koja je preživjela holokaust i nacistički logor, gospođa Biserka Haberfeld rođ. Militz, danas boravi u Izraelu, a svoje iskustvo podijelit će s posjetiteljima ove „Srijede u Muzeju“.

O obitelji Schönwald i njezinu djelovanju i doprinosu razvoju Varaždina tom prigodom govorit će Štefica Pokorny, profesorica savjetnica na Gospodarskoj školi u Varaždinu.

U glazbenom dijelu programa nastupit će učenice Glazbene škole u Varaždinu Jana Kelemen (flauta) i Lucija Čehok (klavir) te Barbara Pokorny (sopran), studentica na KUG-u, Sveučilištu za glazbu i izvedbene umjetnosti u Grazu.

Program počinje u 19 sati, a ulaz je besplatan.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje