Povežite se s nama

Kultura

Što će napraviti Čehok da oživi centar Varaždina: tko dobiva galeriju?

Objavljeno:

- dana

CENTAR GRADA ŽIVI

Varaždin će izgleda napokon dobiti Galeriju Malogorski ali i Galeriju Vugrinec, što je velika novost.

Ove dobre vijesti za gradsku kulturu rekao je novinarima u Gradskoj vijećnici gradonačelnik Ivan Čehok.

Kolekcionar Vladimir Malogorski je već odavno poklonio Gradu svoju izuzetno vrijednu kolekciju slika, ali ona do danas nije udomljena. Več 15 godina se obećaje, obećavao je i Ivan Čehok u dva svoja mandata, ali do danas nije rješeno ništa.  

U  kolekciji neprocjenjive vrijednosti djela su najvećih hrvatskih naivaca. ali i Miljenka Stančića i drugih velikana hrvatskog slikarstva.

Osim Galerija Malogorski Grad bi trebao dobiti i Galeriju Vugrinec. Bivši nogometaš Davor Vugrinec ima vrlo vrijednu kolekciju umjetnina hrvatske moderne koju rado izlažu i svjetske galerije.

Za izlaganje u Varaždinu je raspoložen i Lupino, pa će Grad razmisliti i o prostoru za fotografa i umjetnika.

– Razmišljamo i što će se dogoditi ako banka izađe iz Palače Patačić, o bivšoj Varteksovoj robnoj kući, o micanju parkirnih mjesta iz nekih ulica kako bi ponovno postale trgovi, o dovođenju svjetskih brendova. Ali sve u svoje vrijeme – rekao je Čehok.

On smatra da će se ovim potezima konačno napraviti iznimno važan korak za grad – njegovo oživljavanje.

 

 

Izvor:
Foto: arhiva RT

Kultura

Dvor Trakošćan neće biti otvoren za fizički posjet tijekom Noći muzeja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

I ove se godine Dvor Trakošćan uključuje u tradicionalnu manifestaciju Noć muzeja.

S obzirom na epidemiološku situaciju, muzej Dvor Trakošćan danas, 28. siječnja, neće biti otvoren za fizički posjet tijekom Noći muzeja 2022, ali se na digitalnoj platformi You Tube mogu pregledati zanimljivi video uradci vezanih uz Trakošćan, virtualno prošetati dvorcem te istražiti trakošćansku destinaciju iz zraka.

Trakošćan iz zraka

Pomoću označenih pozicija istražite trakošćansku destinaciju iz zraka putem poveznice: https://vidikovac.com.hr/dvorac-trakoscan/.

Virtualna šetnja stalnim muzejskim postavom

Razgledajte unutrašnjost trakošćanskog dvorca i upoznajte se sa muzejskim postavom putem poveznice https://trakoscan.hr/virtualna-setnja-dvorcem/.

You Tube kao most između “starog” i “novog”

Pogledajte trakošćansko kulturno dobro na platformi You Tube putem odabranog video sadržaja. Muzej će biti predstavljen putem dokumentarnih filmova iz produkcije HRT-a.

Prikazat će se dva vloga, mnogobrojne snimke Trakošćana dronom i glazbene spotove snimljene u Trakošćanu tijekom prošle godine. Sadržaj je dostupan putem poveznice: https://www.youtube.com/watch?v=lWM3acpKE1w…

Izložbe u galeriji Dvor Trakošćan

Pogledajte virtualne izložbe koje su pripremili putem poveznice: https://www.youtube.com/playlist…

Nastavite čitati

Kultura

Izrazite svoju kreativnost: GMV i HDLU organiziraju „Slikarski challenge“ za građane

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz izložbu „6. Bijenale slikarstva“, realiziranu u suradnji Gradskog muzeja Varaždin i Hrvatskoga društva likovnih umjetnika, organiziraju se likovne radionice pod nazivom „Slikarski challenge“, u kojima će svoju kreativnost imati prilike otkriti i izraziti i odrasli.

Pod voditeljstvom kustosice pedagoginje u GMV-u Jelene Petković, sudionici će kroz razgled izložbenog postava doznati općenite informacije o slikarstvu i izloženim djelima aktualnih hrvatskih slikara, a u praktičnom dijelu okušati se u reproduciranju slika u tehnici tempere nagrađenih autora s „6. Bijenala slikarstva“.

Radionice za odrasle održavaju se 12. i 13. veljače (subota i nedjelja) od 10 do 11.30 sati, a za sudjelovanje je obvezna prethodna telefonska prijava na broj 095 567 3581. Cijena sudjelovanja je 30 kuna.

„Bijenale slikarstva“, nacionalna manifestacija koja se održava u organizaciji Hrvatskoga društva likovnih umjetnika, pokrenuta je s idejom predstavljanja aktualnog hrvatskog slikarstva, a u svom šestom izdanju ponovno daje širok presjek recentnog stvaralaštva svih generacija hrvatskih likovnih umjetnika.

Nakon što je održana u Zagrebu u Domu hrvatskih likovnih umjetnika, izložba u Varaždinu predstavlja izbor od 30-ak djela, postavljenih u palači Sermage / Galeriji umjetnina GMV-a od 28. siječnja do 27. veljače.

Osim za odrasle, Gradski muzej Varaždin uz izložbu organizira i likovne radionice za učenike svih uzrasta osnovne i srednje škole, koje se za njih održavaju od 7. do 18. veljače. Program se organizira uz provedbu propisanih/preporučenih epidemioloških mjera.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje