Povežite se s nama

Život i društvo

Što dijabetičarima donosi novi Nacionalni program?

Objavljeno:

- dana

OTKRIVAMO

– U Općoj bolnici Varaždin je za sve oboljele od dijabetesa uvedena grupna edukacija. Nalazi se u Ambulanti za dijabetes Internog odjela, gdje se svi oboljeli mogu javiti za sve informacije – izvijestila je Antonija Brlek, predsjednica Društva za zaštitu od dijabetesa Varaždin.

To je samo jedna od novosti kad je u pitanju dijabetes, bolest od koje u Varaždinskoj županiji pati oko 13.800 osoba.

Smjernice

Naime, nakon što je donesen novi Nacionalni program zdravstvene zaštite osoba sa šećernom bolesti 2015.-2020., prije dva tjedna sastala se radna skupina koja će ga provoditi. U provedbu se aktivno uključio i Hrvatski savez dijabetičkih udruga Zagreb, krovna organizacija 56 dijabetičkih udruga u državi. Varaždinka Antonija Brlek je dopredsjednica Saveza, pa iz prve ruke otkriva da Nacionalni program napokon definira plan aktivnosti kroz devet točaka.

Cilj: oboljeli moraju biti fizički aktivni, disciplinirani u prehrani i provoditi terapiju

– Predloženo je uvođenje programa za obiteljske liječnike „diabetes-frendly“, a jednom godišnje bila bi obvezna kontrola HbA1c, lipida, tlaka i indeksa tjelesne mase. Osim toga, uspostavio bi se ICT sustav, odnosno praćenje osobe sa šećernom bolesti u svim fazama života, zatim osigurala dostupnost lijekova i pomagala. Predviđeno je i donošenje smjernica za liječenje bolesnika na primarnoj i specijalističkoj razini, u što je Savez aktivno uključen kao voditelj projekta – navodi Antonija Brlek.

Ističe da žele da se točno definiraju smjernice svakog oboljelog od dijabetesa. – To znači da tražimo da se definira kada se pacijent liječi kod obiteljskog liječnika, a kada se treba uputiti specijalistu dijabetologu. Ako je šećerna bolest loše regulirana, ako su vrijednosti HbA1c previsoke, a istovremeno su pacijent i obiteljski liječnik uložili apsolutni trud, tada pacijent treba biti što prije upućen specijalistu dijabetologu – napominje.

Odgovornost

Nacionalnim programom je predviđena i edukacija stanovništva sa šećernom bolešću, u što bi se uključile lokalne udruge.

– Kad je u pitanju borba protiv šećerne bolesti, želim naglasiti da sva odgovornost nije na institucijama, zavodima, liječnicima. Odgovorni moraju biti i pacijenti. Putem niza akcija, koje provode udruge s ciljem prevencije, ranog otkrivanja i edukacije svojih članova, želimo dobiti samosvjesnu osobu sa šećernom bolešću koja mora biti svakodnevno motivirana, fizički aktivna, disciplinirana u prehrani i odgovorno provoditi svoju terapiju – jasna je Antonija Brlek. Društvo za zaštitu od dijabetesa Varaždin ove godine uspješno provodi sve što su planirali.

– Osim što smo redovno organizirali predavanja i druženja, sudjelovali smo na 12. Kongresu u Malom Lošinju, a organizirali smo i Biciklijadu, na kojoj smo prikupili sredstva za odlazak petero djece u edukativni kamp u Puli – navodi predsjednica. 

Pred njima su brojne aktivnosti: tijekom Špancirfesta će mjeriti razinu šećera u krvi na štandu New Century Lions kluba Varaždin Millennium i prikupljati sredstva za najmlađe članove, a već tradicionalno će obilježiti Svjetski dan šećerne bolesti te će ponovno organizirati vježbanje na varaždinskim bazenima za svoje članove.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Tjedan započinjemo pretežno sunčano, od srijede danju osjetno toplije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U središnjoj će Hrvatskoj novi tjedan započeti pretežno sunčano, s time da je ujutro i prijepodne velika mogućnost mjestimične pojave magle.

Minimalna temperatura zraka u Varaždinu u Čakovcu kretat će se od 1 do 4, a maksimalna od 14 do 16 °C.

U danima koji slijede u unutrašnjosti će se povremeno pojaviti umjerena naoblaka, a jutra i prijepodneva bit će mjestimice maglovita.

Više oblaka bit će potkraj srijede i osobito u četvrtak, kada će u gorju biti kiše.

Vjetar uglavnom slab, a tijekom srijede zapuhat će jugozapadnjak, koji će u četvrtak ponegdje biti i vrlo jak. Jutra i dalje poprilično svježa, tek od četvrtka toplija.

Danju će od srijede biti osjetno toplije, a najviša će temperatura zraka biti oko 20 °C.

Nastavite čitati

Život i društvo

Trnovec: Općina i Agro udruga zajedno u uređenju poljskih puteva, a planova ima još

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Jedna od najbrojnijih udruga na području općine Trnovec Bartolovečki je Agro udruga koja djeluje od 2012. godine, a njezinih se više od 220 članova bavi prvenstveno zemljoradnjom te očuvanjem okoliša.

Članovi Agro udruge Općine Trnovec Bartolovečki u subotu su održali svoju redovnu godišnju izvještajnu skupštinu na kojoj je, između ostalog, bilo riječi o njihovom radu u proteklih godinu dana te je naglašeno da su bili vrlo aktivni u prikupljanju humanitarne pomoći za stanovništvo stradalo u potresu na Banovini. U tri su navrata organizirali prikupljanje robe, ali i novčane pomoći, a budući da je riječ uglavnom o poljoprivrednicima, prikupili su i značajne količine hrane za životinje te građevinski materijal.

Iako zbog pandemije nije išlo baš sve po planu, Agro udruga uspjela je provesti neke od planiranih aktivnosti.

Jedan od planova je i uređenje prostorije Udruge, a Levak je istaknuo da vjeruje da će se i to uskoro realizirati, budući da je suradnja s Općinom Trnovec Bartolovečki onakva kakva i treba biti.

Iako dužnost obnaša tek nekoliko mjeseci, trnovečka načelnica Verica Vitković već je dobro upoznata s radom Agro udruge za koju kaže da je jedna od najaktivnijih na području općine Trnovec Bartolovečki.

– Odmah kad sam preuzela dužnost načelnice, počela sam aktivniju suradnju s Udrugom, saslušala sam njihove želje i prijedloge, njihove probleme. Prvi nam je zajednički cilj bio sanacija poljskih puteva koji se 20 godina nisu sanirali, čistili ni popravljali na odgovarajući način. U toj akciji sudjeluju zajedno Općina i poljoprivrednici, a Općina je svoj dio dosad odradila, pa smo tako očistili puteve, pošišali grane drveća i učinili sve drugo što je bilo potrebno – istaknula je načelnica dodavši da je upravo osiguran potreban  materija za navoz velikih jaraka, a na subotnjoj je sjednici dogovoreno koji će se poljoprivrednici aktivno uključiti i svojim dobrovoljnim radom doprinijeti da se poljski putevi saniraju i urede.

– Mislim da je ovo jedna hvalevrijedna zajednička akcija kako što jednostavnije i bezbolnije, bez značajnijih financijskih izdataka, dovesti ovu granu u red – dodala je Vitković.

Načelnica je kazala i kako je na skupštinu Agro udruge došla iz još jednog razloga.

– Imamo planirana proračunska sredstva koja nisu dovoljno iskorištena, što znači da negdje postoji problem, odnosno da to možda nisu mjere koje su našim poljoprivrednicima potrebne. Mi smo tu da surađujemo i jedinica lokalne samouprave mora stajati iza svojih poljoprivrednika jer oni su naša snaga. Mi imamo hektara i hektara poljoprivrednog zemljišta koje treba dovesti u red i ona koja se ne obrađuju, a zainteresiranih ljudi ima. Svakako želim istaknuti i da je komasacija dosad bila provedena samo za naselja Zamlaka i Šemovec, a upravo sam dala prijavu kao kandidaturu da smo zainteresirani, naravno uz potporu sredstava Europske unije, da se provede komasacija i na ostalom dijelu poljoprivrednih površina naše općine – zaključila je načelnica Verica Vitković.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje