Povežite se s nama

Međimurje

Što je UZV srca kolor doplerom i zašto je ta pretraga uspješna?

Objavljeno:

- dana

Poliklinika Živa

UZV srca kolor doplerom je neinvazivna metoda pregleda srca. Predstavlja gotovo rutinski postupak u obradi i dijagnostici kardiovaskularnih bolesti.

Najznačajnije od tih bolesti su dilatativna kardiomiopatija, popuštanje srca kao pumpe, povišen krvni tlak, bolest srčanih zalistaka, sumnja na upalu srčane ovojnice, kao i moguće prisustvo trombotskih masa unutar srčanih šupljina.
U 2D prikazu dobije se uvid u veličinu srčanih šupljina, debljinu i pomičnost srčanih stijenki, kao i vizualna informacija o stanju srčanih zalistaka.
Kolor dopler vizualizira protok krvi, čime se vrlo uspješno dijagnosticiraju bolesti srčanih zalistaka.

Mjerenjem brzine protoka krvi vrlo se uspješno registriraju moguća postojeća suženja (stenoze) srčanih zalistaka. Može se odrediti i elasticitet srčanih stijenki koji, ako je smanjen, također dovodi do popuštanja srca kao pumpe.
Parametrima koji se dobiju ultrazvukom srca, u velikoj mjeri olakšava se postavljanje dijagnoze različitih bolesti srca i krvnih žila i određivanje pravilne i uspješne terapije.

ZDRAVSTVENI PROGRAMI POLIKLINIKE ŽIVA

Preventivni sistematski pregledi: Klinički pregled, dijagnostika, zaključno mišljenje, savjetovanje.

Bolesti srca i krvnih žila: UZV srca i CD velikih krvnih žila vrata, ruku i nogu, 24-satno mjerenja tlaka, EKG i 24-satni EKG, ergometrija.

Bolesti živčanog sustava:
EMNG, kronična bol, neuropatska bol, križobolja, išijas, periferne polineuropatije, bolna dijabetička polineuropatija, postherpetička neuralgija.

Bolesti probavnih organa: UZV trbušnih organa, gastroskopija, rektoskopija, kolonoskopija.

Ultrazvučna dijagnostika: UZV prostate, UZV štitnjače, UZV dojke.

Psihijatrijski poremećaji:
Nemir, tjeskoba, sniženo raspoloženje, tjelesni znaci i psihološki simptomi tjeskobe, panični poremećaj, nesanica, nezadovoljstvo, kronični stres, psihoterapija.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Članovi DOSTI-ja na glazbenim radionicama svirali glazbenu pratnju za pjesmu „Zamisli život“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu provedbe prve godine programa „Ponudimo više IV“ koji provodi Društvo osoba s tjelesnim invaliditetom Međimurske županije, održane su muzičke radionice u kojima su sudjelovali članovi Društva.

Radionice je provodila glazbena odgojiteljica Lidija Detić, a polaznici su od ritmičkih uzoraka korak po korak došli do sviranja glazbene pratnje za pjesmu „Zamisli život“ na ksilofonima, metalofonima i bas gitari.

Na kraju su polaznici radionica odabrali instrumente pa su zajedno odsvirali i otpjevali svoju verziju pjesme „Zamisli život u ritmu muzike za ples”.

Nastavite čitati

Međimurje

U ponedjeljak u Međimurju nema novih slučajeva zaraze koronom, no jedna osoba je preminula

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata nema pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, priopćio je 21. lipnja županijski Stožer civilne zaštite.

U protekla 24 sata oporavilo se 5 osoba te je broj pozitivnih osoba na današnji dan 50.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 14 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus.

U protekla 24 sata nije bilo hospitaliziranih pacijenata, otpušten je 1 pacijent, a pacijent je na invazivnoj respiraciji. U protekla 24 sata preminula je jedna osoba.

Tijekom jučerašnjeg dana u Međimurju je cijepljeno 1888 osoba, od čega 151 osoba prvom dozom i 1737 osoba drugom dozom.

S današnjim danom, s barem jednom dozom cijepljeno je 41.615 osoba, što iznosi 47,4 posto stanovništva starijeg od 18 godina.

U proteklih 7 dana cijepljeno je 4509 osoba, i to 644 osobe prvom dozom i 3865 osoba drugom dozom.

Svi oni koji se žele cijepiti, a nisu prijavljeni putem platforme ili još uvijek nisu dobili poziv za cijepljenje, moći će se cijepiti svaki radni dan od 9-13 sati u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije i od 13-18 sati u trijažnoj garaži Županijske bolnice Čakovec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!