Povežite se s nama

Novosti

Što je zaista domaće na varaždinskom placu sada znate jer ima certifikat!

Objavljeno:

- dana

Varaždinska tržnica prva „Certificirana seljačka tržnica“

– Na tržnicama se vrlo često kupci mogu sresti s podvalama. Prodavači prodaju povrće kupljeno od prekupaca pod svoje. To je šverc, to je zelena mafija i tome se na ovaj način može stati na kraj – rekao je jutros prvi potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar gospodarstva Radimir Čačić na varaždinskoj Gradskoj tržnici gdje je podijelio certifikate proizvođačima povrća, voća i drugih domaćih delicija.

Čak 74 proizvođača dobilo je certifikat kojim se utvrđuje porijeklo proizvoda i kupci sada mogu biti sigurni da proizvod koji kupuju nije kupljena na Zelenoj tržnici, već je izrastao na obližnjem polju.

Zadovoljni su i proizvođači koji sada imaju dokaz da na placu prodaju svoje, domaće proizvode.

Dokaz za domaći proizvod

prodavači certificiranih OPG-a označeni su žutim majicama i zelenim pregačama s logom certifikata

– Imam svoje stalne kupce koji me znaju i koji znaju da prodajem domaće, ali sada i oni koji me ne poznaju mogu vidjeti da im prodajem domaći proizvod jer imam certifikat – komentirala je Milka Marović iz Šenkovca.

Naime, prodavači certificiranih OPG-a označeni su žutim majicama i zelenim pregačama s logom certifikata, a prodajna mjesta s logom certifikata pa kupci mogu birati između proizvoda za koje postoji garancija da su proizvedeni na označenim OPG-ima i ostalih proizvoda.

Direktor varaždinske tržnice Predrag Ciglar rekao je kako cilj ovog projekta upravo zaštita malih poljoprivrednih gospodarstava od nelojalne konkurencije.

Kupili bi, ali ne vjeruju da je domaće

Istaknuo je i kako je sve jača svijest o važnosti zdrave i prirodne hrane, zbog čega bi većina kupaca za takvu hranu bila spremna izdvojiti više novaca nego za onu u trgovačkim lancima, no problem je što samo 30-ak posto kupaca zaista i vjeruje da kad kupuje na tržnici, kupuje domaći proizvod.

– Projektom “Certificiranja gradske tržnice” kupci će opet povratiti povjerenje u proizvode s placa – zaključio je Ciglar.

Ministar gospodarstva Radimir Čačić, naravno slaže se s tim da kvalitetne proizvode treba platiti.

Kvalitetnu i zdravu ponudu treba certificirati, ali i platiti.

– Neke od proizvoda koje nude prodavači na placu možemo kupiti u trgovačkim lancima jeftinije, ali time štedimo na kvaliteti. Kvalitetnu i zdravu ponudu treba certificirati, ali i platiti. Ako imamo kvalitetan odnos prema hrani, znat ćemo cijeniti što se ovdje nudi – kazao je Čačić.

 

Spomenimo i kako podjela certifikata nije novost za varaždinske male proizvođače. Naime, već sedmu godinu zaredom, Gradska tržnica Varaždin provodi program certificiranja tj. podjele certifikata domaćim proizvođačima koji vlastite proizvode prodaju na varaždinskom placu, a kojima posebno Povjerenstvo obilaskom poljoprivrednih gospodarstava utvrđuje porijeklo proizvoda. Ništa manje važno nije ni to, kako je varaždinski plac prva tržnica u Hrvatskoj koja je dobila certifikat seljačke tržnice. Taj bi certifikat, koji dodijeljuje Udruga hrvatskih tržnica u suradnji s lokalnim vlastima, uskoro trebalo dobiti još osam tržnica na području Hrvatske.

Izvor:
Foto: varazdinska-zupanija.hr

Međimurje

Happy Bike: sastanak projektnih timova uključenih gradova održan u Letenyu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz brojne projekte u kojima sudjeluje kao partner ili nositelj projekta, Grad Prelog dio je i projekta HAPPY BIKE.

HAPPY BIKE je projekt Europske unije koji je odobren za financiranje u okvirima Interrreg programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska. Partneri projekta su gradovi Letenje, Prelog i Ludbreg te ŽUC Varaždin. Ukupni budžet projekta je nešto više od milijun eura – EU sredstva 866.282,16 eura, vlastita sredstva 111.415,59 eura. Početna konferencija ovog projekta održana je krajem mjeseca siječnja. U srijedu, 28. veljače, održan je i sastanak projektnih timova iz gradova sudionika projekta.

Sastanak je održan u prostorima gradske uprave mađarskog Grada Letenye. Projekt je sa provedbom započeo početkom mjeseca studenog prošle godine, a voditelj projekta za područje Grada Preloga je Miroslav Hržić.

Glavni cilj projekta je izgraditi nove atrakcije uz rijeke Dravu i Muru uz koje se vežu bogata i raznolika prirodna i kulturna baština. To se planira kako bi se generirao gospodarski rast na prostoru uključenih programskih područja (Grad Letenye, Grad Prelog i Grad Ludbreg). Razvoj infrastrukture koja se provodi u okviru predloženog projekta trebao bi privući veći broj posjetitelja.

Uz uspostavljanje nove biciklističke rute Letenye-Prelog-Ludbreg te interpretacijskim stazama sa prikazom kulturne i prirodne baštine (na ukupnoj dužini od oko 100 km), lokalno stanovništvo i posjetitelji imat će poboljšani pristup slikovitim, gotovo netaknutim prirodnim područjima, a i drugi potencijalni turisti koji posjećuju mjesta uz rijeke Dravu i Muru. Poseban naglasak stavlja se na činjenicu da je ruta Letenye-Prelog-Ludbreg kapilarna ruta čime će se osigurati poveznica s obje strane hrvatsko – mađarske granice, kao i priključak na EuroVelo mrežu.

Područja uključena u projekt Happy Bike su: Županija Zala, Međimurska i Varaždinska županija. Najmanje 11 naselja trebalo bi imati koristi od projekta, a oko 60 kulturnih i prirodnih znamenitosti će biti evidentirano i dostupno posjetiteljima. Sljedeći sastanak projektnih timova održat će se u mjesecu svibnju u Ludbregu.

Nastavite čitati

Događanja

Kulturno-umjetnička večer posvećena Rudolfu Steineru održana u čakovečkoj knjižnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rudolf Steiner

U čakovečkoj Knjižnici „Nikola Zrinski“ prošlog tjedna predavanjem i kulturno-umjetničkim programom je obilježena 157. obljetnica rođenja začetnika antropozofije i waldorfske pedagogije, Rudolfa Steinera.

Program se odvijao u tamošnjoj multimedijalnoj dvorani, pri čemu je posjetiteljima na dolasku zahvalila ravnateljica knjižnice, Ljiljana Križan.

Rudolf Steiner je rođen 25. ili 27. veljače 1861. godine u Donjem Kraljevcu. Bio je utjecajan u mnogim područjima, uključujući odgoj i obrazovanje, poljoprivredu, umjetnost i filozofiju. Unutar svoje pedagogije htio je uspostaviti odgoj djece kao cjelovitih ljudskih bića, naglašavajući važnost ravnoteže fizičkog i duhovnog aspekta čovjeka. S tim u cilju razvio je i euritmiju, izvedbenu umjetnost koja je ujedno i metoda terapije. To su zapravo geste i pokreti koji kretanjem tijela žele izraziti govor i zvuk. Pomoću njegovih ideja razvijena je i biodinamička poljoprivreda. Temeljna zamisao takve vrste ratarstva počiva na „životnoj snazi“, ideji da biljke i životinje posjeduju „kozmičku silu“ koju hranjenjem ljudi unose u svoj organizam. Steiner je smatrao i da pesticidi i umjetna zaštitna sredstva i gnojiva hrani oduzimaju životnost.

Govoreći o naučavanju dr. Rudolfa Steinera, ravnateljica istoimenog centra u Donjem Kraljevcu, Dijana Posavec, pričala je i o predviđenim aktivnostima večeri.

Ravnateljica Centra “Dr. Rudolf Steiner”, Dijana Posavec

-Povodom 157. obljetnice rođenja našeg sunarodnjaka odlučili smo da će se ovdje u čakovečkoj knjižnici održati jedno interesantno predavanje, govorit će gospođa Mila Željeznjak. Naš prijatelj Goran Vadlja iz Donjeg Kraljevca provest će zvukoterapiju. Za 27. veljače bila je predviđena donatorska večer u Toplicama sv. Martin, no zbog vremena smo je morali odgoditi, javnost ćemo naknadno obavijestiti o novom terminu. Odlučili smo da ovu godinu posvetimo popularizaciji lika i djela Rudolfa Steinera. Predavanja na temu biodinamike vrlo su popularna, u Varaždinskoj županiji posjećenost je bila velika, a u bliskoj budućnosti organizirat ćemo ih u Zagrebu, Istri i Slavoniji.

Učenice Graditeljske škole Čakovec predstavile su Steinerovu poeziju

Steinerovu poeziju predstavile su učenice Graditeljske škole Čakovec. Gospođa Mila Željeznjak potom je održala predavanje pod nazivom „Boje duše“ na temu anđeoskog svijeta. Večer je završila govorom Gorana Vadlje o utjecaju zvuka na organizam. Uslijedila je njegova terapija zvukom u trajanju od 15 minuta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje