Povežite se s nama

Međimurje

Što nije zapisano, nestalo je zauvijek

Objavljeno:

- dana

Monografija “Sedamdeset godina Nogometnog kluba Trnava” iz Goričana autora Stjepana Hranjeca predstavljena je zainteresiranim članovima kluba i mještanima Goričana.
NK Trnava iz Goričana ove godine obilježava sedamdeset godina svoga službenog postojanja, a Stjepan Hranjec je svom klubu, za koji je nekad i sam nastupao kao golman, darovao najljepši rođendanski dar.

Veliki broj okupljenih uzvanika, bivših i sadašnjih igrača, sportskih djelatnika i predstavnika prijateljskih nogometnih klubova na čelu s predsjednikom Nogometnog saveza Međimurja Matom Kljajićem, na početku je pozdravio načelnik Općine Goričan Mario Moharič. Predsjednik NK Trnava Ivan Blažek je u svom obraćanju zahvalio autoru na njegovu velikom trudu i angažmanu pri izradi ove važne knjige i ujedno istaknuo veliku ulogu uređivačkog odbora.

Svečanom i ugodnom programu koji je vodio Robert Katanec pridonijeli su Josip Kiš i Zlatko Vugrinec, koji su se na duhovit i živopisan način prisjetili prošlih vremena kad se igrao drugačiji i jednostavniji nogomet. Stjepan Hranjec je u predstavljanju monografije naglasio da je ova knjiga ispisana priča o povijesti i sadašnjici NK Trnava i izrazio žaljenje što nije pronašao više pisanih tragova svih onih ljudi koji su kroz povijest gradili i stvarali ovaj klub. – Što nije zapisano, nestalo je zauvijek – rekao je na kraju i pritom apelirao na sve sportske udruge da ostavljaju pisane tragove kako bi postali dio nečije povijesti. Sponzorima koji su na bilo koji način potpomognuli izdavanju ove knjige zahvalio je tajnik i aktualni trener NK Trnava Petar Medvar. Predsjednik Nogometnog saveza Međimurja Mato Kljajić na kraju je uručio plaketu povodom sedamdeset godina postojanja NK Trnava iz Goričana predsjedniku Kluba Ivanu Blažeku.

Izvor:
Foto:

Međimurje

U Prelog stigla maskota: Pesjanek će na manifestacijama uveseljavati i educirati najmlađe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prošlog je tjedna u Prelog stigla maskota Pesjanek, jedinstveni turistički proizvod koji će prvenstveno služiti za privlačenje mladih obitelji s djecom na manifestacije i događanja u organizaciji Turističke zajednice Grada Preloga, ali i za osvještavanje publike o važnosti očuvanja okoliša te raznolikosti dravskoga krajolika.

Maskota je nabavljena u okviru projekta „Integracija legende o Pesjaneku u turističku ponudu Grada Preloga u obliku maskote“, koji se velikim dijelom temelji na radu i istraživanjima Maje Lesinger, voditeljice Knjižnice i čitaonice Grada Preloga, koja je pomogla TZ-u u aktivnostima povezanim s legendom o Pesjaneku.

Maskota će također podupirati i nadograđivati projekt Aqua Adventures – Povezivanje i nadogradnja turističke ponude na jezerima zajedničkim razvojem novih i inovativnih prekograničnih turističkih proizvoda i unapređenjem prekograničnih turističkih destinacija (Interreg V-A Program suradnje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020.) koji se trenutno provodi na Sportsko-rekreacijskoj zoni Marina Prelog, a koji je prvenstveno orijentiran na ekoturizam.

Tko je Pesjanek?

Legenda o Pesjaneku inspirirana je mističnim dravskim krajolikom i pričala se djeci od davnih vremena kao način upozoravanja na opasnosti koje vrebaju kraj Drave i na seoskim puteljcima u kasnim noćnim satima.

U prvoj polovici 20. stoljeća počela se zapisivati, a prije nekoliko godina se revitalizirala i počela koristiti u kulturne i književne svrhe.

Njegova je glava velika i žuta poput tikve, ruke dugačke kao vrbe, prsti poput pruća, noge poput žabljih krakova, prsa su mu dlakava poput konjske grive, rep dugačak kao gušterov, a zbog majčina prokletstva ima samo jedno oko, ali njime vidi sve. 

Živi u rijeci Dravi iz koje, uz prodoran krik, izlazi po zločestu djecu i nestašne djevojke.

Njegova pojava je jedinstvena na području Međimurja i predstavlja veliki potencijal za proširivanje turističke ponude Grada Preloga.

Nastavite čitati

Međimurje

U Međimurju 157 novih slučajeva zaraze i jedna preminula osoba

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađena su 364 uzorka, od čega su evidentirana 154 pozitivna nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 42,3% pozitivnih od broja testiranih, priopćio je 3. prosinca županijski Stožer civilne zaštite.

Iz drugih županija prijavljena su 3 pozitivna slučaja kod osoba s prebivalištem/boravištem u Međimurskoj županiji.

U protekla 24 sata oporavilo se 165 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 1199.

Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 87.247 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 115 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata hospitalizirano je 10 osoba, otpušteno je 15 osoba, 3 pacijenta su na invazivnoj respiraciji. Preminula je 1 osoba, muška osoba stara 87 godina.

Građani se mogu cijepiti svakim radnim danom od 9 do 13 sati u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije te od 13 do 18 sati u trijaži Županijske bolnice Čakovec.

Sutra, 4. prosinca 2021. godine, cijepljenje će se provoditi u Čakovcu (u trijaži Županijske bolnice Čakovec i u Zavodu za Javno zdravstvo Međimurske županije) od 9:00 do 13:30 sati.

U subotu, 11. prosinca 2021. godine, cijepljenje će se provoditi u Prelogu u školskoj sportskoj dvorani, dok će se u subotu, 18. prosinca 2021. godine, cijepljenje provoditi u Murskom Središću.

Za cijepljenje nije potrebna prethodna najava, a cijepit će se s 1., 2., i 3. dozom svim dostupnim cjepivima. Svi građani kojima je prošlo šest mjeseci od cijepljenja 2. dozom, mogu se cijepiti 3. dozom.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje