Povežite se s nama

Novosti

Što se (su)spaljuje u energani Univerzala?

Objavljeno:

- dana

Gusti crni dim iznad sjeveroistočnog dijela Varaždin

Što se to događa pitanje je koje su postavili vjerojatno mnogi koji su u popodnevnim satima vidjeli tamne oblake iznad sjeveroistočnog dijela Varaždina. Njihov izvor, kao što se jasno vidi, dimnjak je energane Univerzala iz kojeg je izlazi crni dim, čas jače, čas slabije, i to ne prvi put ovih dana, tvrde očevici. No, što se (sve) spaljuje pitanje je koje je i dalje bez odgovora, iako je prvi put postavljeno prije gotovo pola godine.

Energana, koja je nekada opsluživala danas propalu varaždinsku drvnu industriju, ima dozvolu za termičku obradu biomase, a od kraja 2011. i za tridesetak drugih vrsti otpada, među kojima su neke vrste gume i plastike, kao i četiri vrste opasnog otpada.  Stoga ne čudi da je u 2012., prema podacima Ministarstva zaštite okoliša i prirode,  spaljeno 18.255 tona biomase, ali i 9.723 tona drugog otpada. Takva praksa nastavljena je i prošle godine kada je samo u prvih sedam mjeseci spaljeno 14.179,70 tona biomase te suspaljeno 4.415 tona otpada.

U Univerzalu tvrde da spaljuju 5 do 8 posto goriva iz otpada. Međutim, tvrtka je varaždinski komunalni otpad počela preuzimati tek u kolovozu prošle godine, tako da nije jasno koji je točno otpad prije toga termički obrađivala osim biomase.  To pitanje postavili smo nadležnom tijelu još prije dva mjeseca, a budući da odgovor nismo dobili, obratili smo se povjereniku za informacije.

Isto tako još uvijek očekujemo odgovor kada je inspekcija zaštite okoliša naredila Univerzalu da mora uvesti kontinuirano mjerenje onečišćujućih tvari u zrak te osigurati kontinuirani prijenos podataka o emisijama u sustav Agencije za zaštitu okoliša, odnosno u kojem roku je tvrtka to morala izvršiti te može li i što u međuvremenu termički obrađivati.

Još 2011. godine Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) odobrio je varaždinskoj tvrtki Univerzal zajam od 600 tisuća za mjernu postaju za kontinuirano praćenje kakvoće zraka iz energetskog postrojenja toplinske i električne energije iz drvne biomase, ali ni danas nije jasno je li taj novac ikada isplaćen i na osnovu čega.  Informaciju o tome zatražili smo u FZOEU još prije dva mjeseca, ali ni na taj upit nismo dobili odgovor, pa smo i taj slučaj prijavili povjereniku za informiranje, što samo govori o otvorenosti nadležnih tijela prema javnosti za čije bi se zdravlje i sigurnost trebala brinuti.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Međimurje

Happy Bike: sastanak projektnih timova uključenih gradova održan u Letenyu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz brojne projekte u kojima sudjeluje kao partner ili nositelj projekta, Grad Prelog dio je i projekta HAPPY BIKE.

HAPPY BIKE je projekt Europske unije koji je odobren za financiranje u okvirima Interrreg programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska. Partneri projekta su gradovi Letenje, Prelog i Ludbreg te ŽUC Varaždin. Ukupni budžet projekta je nešto više od milijun eura – EU sredstva 866.282,16 eura, vlastita sredstva 111.415,59 eura. Početna konferencija ovog projekta održana je krajem mjeseca siječnja. U srijedu, 28. veljače, održan je i sastanak projektnih timova iz gradova sudionika projekta.

Sastanak je održan u prostorima gradske uprave mađarskog Grada Letenye. Projekt je sa provedbom započeo početkom mjeseca studenog prošle godine, a voditelj projekta za područje Grada Preloga je Miroslav Hržić.

Glavni cilj projekta je izgraditi nove atrakcije uz rijeke Dravu i Muru uz koje se vežu bogata i raznolika prirodna i kulturna baština. To se planira kako bi se generirao gospodarski rast na prostoru uključenih programskih područja (Grad Letenye, Grad Prelog i Grad Ludbreg). Razvoj infrastrukture koja se provodi u okviru predloženog projekta trebao bi privući veći broj posjetitelja.

Uz uspostavljanje nove biciklističke rute Letenye-Prelog-Ludbreg te interpretacijskim stazama sa prikazom kulturne i prirodne baštine (na ukupnoj dužini od oko 100 km), lokalno stanovništvo i posjetitelji imat će poboljšani pristup slikovitim, gotovo netaknutim prirodnim područjima, a i drugi potencijalni turisti koji posjećuju mjesta uz rijeke Dravu i Muru. Poseban naglasak stavlja se na činjenicu da je ruta Letenye-Prelog-Ludbreg kapilarna ruta čime će se osigurati poveznica s obje strane hrvatsko – mađarske granice, kao i priključak na EuroVelo mrežu.

Područja uključena u projekt Happy Bike su: Županija Zala, Međimurska i Varaždinska županija. Najmanje 11 naselja trebalo bi imati koristi od projekta, a oko 60 kulturnih i prirodnih znamenitosti će biti evidentirano i dostupno posjetiteljima. Sljedeći sastanak projektnih timova održat će se u mjesecu svibnju u Ludbregu.

Nastavite čitati

Događanja

Kulturno-umjetnička večer posvećena Rudolfu Steineru održana u čakovečkoj knjižnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rudolf Steiner

U čakovečkoj Knjižnici „Nikola Zrinski“ prošlog tjedna predavanjem i kulturno-umjetničkim programom je obilježena 157. obljetnica rođenja začetnika antropozofije i waldorfske pedagogije, Rudolfa Steinera.

Program se odvijao u tamošnjoj multimedijalnoj dvorani, pri čemu je posjetiteljima na dolasku zahvalila ravnateljica knjižnice, Ljiljana Križan.

Rudolf Steiner je rođen 25. ili 27. veljače 1861. godine u Donjem Kraljevcu. Bio je utjecajan u mnogim područjima, uključujući odgoj i obrazovanje, poljoprivredu, umjetnost i filozofiju. Unutar svoje pedagogije htio je uspostaviti odgoj djece kao cjelovitih ljudskih bića, naglašavajući važnost ravnoteže fizičkog i duhovnog aspekta čovjeka. S tim u cilju razvio je i euritmiju, izvedbenu umjetnost koja je ujedno i metoda terapije. To su zapravo geste i pokreti koji kretanjem tijela žele izraziti govor i zvuk. Pomoću njegovih ideja razvijena je i biodinamička poljoprivreda. Temeljna zamisao takve vrste ratarstva počiva na „životnoj snazi“, ideji da biljke i životinje posjeduju „kozmičku silu“ koju hranjenjem ljudi unose u svoj organizam. Steiner je smatrao i da pesticidi i umjetna zaštitna sredstva i gnojiva hrani oduzimaju životnost.

Govoreći o naučavanju dr. Rudolfa Steinera, ravnateljica istoimenog centra u Donjem Kraljevcu, Dijana Posavec, pričala je i o predviđenim aktivnostima večeri.

Ravnateljica Centra “Dr. Rudolf Steiner”, Dijana Posavec

-Povodom 157. obljetnice rođenja našeg sunarodnjaka odlučili smo da će se ovdje u čakovečkoj knjižnici održati jedno interesantno predavanje, govorit će gospođa Mila Željeznjak. Naš prijatelj Goran Vadlja iz Donjeg Kraljevca provest će zvukoterapiju. Za 27. veljače bila je predviđena donatorska večer u Toplicama sv. Martin, no zbog vremena smo je morali odgoditi, javnost ćemo naknadno obavijestiti o novom terminu. Odlučili smo da ovu godinu posvetimo popularizaciji lika i djela Rudolfa Steinera. Predavanja na temu biodinamike vrlo su popularna, u Varaždinskoj županiji posjećenost je bila velika, a u bliskoj budućnosti organizirat ćemo ih u Zagrebu, Istri i Slavoniji.

Učenice Graditeljske škole Čakovec predstavile su Steinerovu poeziju

Steinerovu poeziju predstavile su učenice Graditeljske škole Čakovec. Gospođa Mila Željeznjak potom je održala predavanje pod nazivom „Boje duše“ na temu anđeoskog svijeta. Večer je završila govorom Gorana Vadlje o utjecaju zvuka na organizam. Uslijedila je njegova terapija zvukom u trajanju od 15 minuta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje