Povežite se s nama

Život i društvo

Stolarija i pilana Ratković iz V. Toplica uspješno posluje već više od pola stoljeća

Objavljeno:

- dana

TRADICIJA

Kad je davne 1963. godine Ivan Ratković u dvorištu obiteljske kuće u Varaždinskim Toplicama osnovao obrt pod nazivom Stolarska radnja Ivan Ratković, imao je viziju da će jednog dana obrt napredovati do prave tvrtke. I pokazalo se da nije uzalud vjerovao u posao koji je pokrenuo.

Jer pola stoljeća kasnije Stolarija i pilana  Ratković zapošljava stotinjak radnika, iz godine u godinu dobiva strukovne nagrade i sve zarađeno se ulaže u daljnje poslovanje.
Ivan Ratković je postavio temelje razvoja za budućnost, a njegov nasljednik na čelu tvrtke, sin Miljenko, razvio je posao do konkurentne međunarodne tvrtke. Tako je na ovogodišnjoj Ambienti Pilana Ratković bila među veteranima po kontinuiranosti uspješnog poslovanja.

Ljudi, snaga i energija

– Sve to pokreću ljudi, snaga i energija – rekla nam je Monika Ratković, treća generacija iz obitelji koja svoju karijeru nastavlja u tvrtki.
I Monika, kao nova generacija obiteljskog biznisa, mora usvojiti princip da svaki pretendent na čelo obrta mora upoznati sve razine poslovanja. Monika Ratković sad prolazi taj put. Stolarija i pilana sad prati gospodarske trendove, pa se dobro snašla i u povlačenju novca iz europskih fondova. 

– Lani u svibnju dobili smo novac za uspostavu integriranog sustava upravljanja svim procesima obrta. Radi se o jedinstvenom informatičkom programu na bazi OPEN ERP rješenja, prilagođenome našoj djelatnosti. Sustav je smanjio troškove poslovanja – govori Monika Ratković. U svojih pola stoljeća Ratković je dostigao prepoznatljiv ugled kvalitetne i stručne tvrtke u području proizvodnje piljene građe, drvene ambalaže, proizvodnje i ugradnje građevinske stolarije te proizvodnje namještaja. – Osnovna ideja je biti pouzdan, siguran i stabilan poslovni partner – veli Monika Ratković. Toplička tvrtka se u poslovanju brine i o poštivanju zaštite okoliša i međunarodnih ekoloških normi. – Sirovine nabavljamo isključivo od dobavljača s FSC certifikatom – govori.

Stolarija i pilana Ratković dobro posluje. Uspjeli su opstati u recesiji i danas velikim koracima sustižu izgubljeno. Tako su lani kupili Lipu d.o.o. Time su dobili otvoreni prostor za nova ulaganja u finalizaciju proizvoda, velikoga kapaciteta i skladišnog prostora. Ratković gotovo cijelu svoju proizvodnju izvozi u Egipat, Indiju, Kinu, Vijetnam i Italiju. Tako se zaokružuje vizija Ivana Ratkovića.

USPJEH

2012. godine – Nagrada za najuspješnijega malog poduzetnika 

2016. godina – Plaketa Zlatne ruke za iznimne poslovne rezultate

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Još jedna godina ulaganja i prosperiteta hrvatske članice Leier grupe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Hrvatskoj je izražena sklonost gradnji opekom, vođena kvalitetom i dugovječnošću proizvoda, bilo da je riječ o razvojnim projektima nacionalnog i lokalnog interesa ili o investicijama na individualnoj razini. Zbog toga u proizvodnoj tvrtki Leier-Leitl d. o. o. kontinuirano poduzimaju nužne korake za povećanje kvalitete na svim razinama.

Rezimirajući 2021. godinu, tvrtka Leier-Leitl d. o. o., koja pripada jednoj od najvećih europskih tvrtki za proizvodnju građevinskih materijala, može biti više nego zadovoljna. Tijekom godine zaključeno je višemilijunsko ulaganje u robotizaciju, pojačano održavanje proizvodnog pogona, vozni park i upravnu zgradu. Osnovno načelo cjelokupne investicije bilo je racionalizirati potrošnju energenata, povećati kvalitetu opeke te ostvariti bolje uvjete za rad zaposlenika.

Iako su spomenute investicije došle u turbulentnom vremenu, u Leier-Leitlu ponosno ističu da su se isplatile. Implementacijom robota usavršili su i osuvremenili proizvodni proces i približili se zahtjevima tržišta. Što je još važnije, njihovi zaposlenici danas trebaju uložiti manje fizičke snage i napora za postignuti rezultat, čime je učinjen velik iskorak po pitanju njihova zdravlja i sigurnosti na radu.

Kraj godine obilježile su konferencije i međunarodni sastanci.
Leier Grupa je 1. listopada u LCC u Leier centrali u Győru (Jura) organizirala međunarodni sastanak menadžmenta. Vodstva poduzeća Leier Grupe koja uspješno posluju u sedam zemalja – Austriji, Mađarskoj, Poljskoj, Slovačkoj, Rumunjskoj, Hrvatskoj i Ukrajini – razgovarala su o postignutim rezultatima, realiziranim investicijama i budućim planiranim ulaganjima prema ekološki osviještenoj proizvodnji. To je moguće jer je cijela grupacija u 2020. godini ostvarila promet veći od 300.000.000 eura.

Austrijska gospodarska komora (WKO) je 12. i 13. listopada u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture u Zagrebu organizirala konferenciju pod nazivom “Proširenje prometnih koridora u Hrvatskoj – težište cesta” s ciljem unapređenja suradnje austrijskih i hrvatskih tvrtki u realizaciji budućih projekata u tom sektoru. Konferencija je Leier-Leitlu d. o. o. bila idealna prilika za ponovni susret s najvažnijim hrvatskim tvrtkama i institucijama zainteresiranima za te projekte. Zaključak konferencije je bio da će, zahvaljujući EU fondovima, Hrvatska u idućih 10 godina na raspolaganju imati sredstva u visini većoj od 20 milijardi eura za proširenje brojnih područja poslovanja u zemlji, te ih je potrebno početi koristiti što prije.

Godinu 2021. Leier-Leitl d. o. o. pamtit će kao prosperitetnu, punu izazova čijem je ostvarenju još boljih rezultata svojim elanom, radom i odgovornošću pridonio svaki pojedini zaposlenik, te završava dodjelom izdašnih božićnica, jer osnovni i glavni cilj i dalje ostaje zadovoljstvo zaposlenika. Kao što gospodin Michael Leier kaže: „Sve što danas čini Leier Grupu jakom i stabilnom ne bi bilo moguće bez naših angažiranih i motiviranih zaposlenika te iskreno zahvaljujem svakom od njih pojedinačno.”

Naravno, zahvalama i čestitkama pridružuje se vodeći tim Leier-Leitla d. o. o.

Tvrtka Leier-Leitl je svoje društveno odgovorno ponašanje pokazala i dokazala nakon razornog potresa na području Banovine. U tom angažiranom djelovanju ističe se i donacija opeke za izgradnju obiteljske kuće u Petrinji, čime se osiguralo da četveročlana obitelj Kajić ponovno izgradi svoj dom i što brže zaboravi nedaću zbog koje su svoj prvi dom izgubili.

Kvaliteta opeke koja se izrađuje u proizvodnom pogonu u Turčinu pravi je odabir za važne projekte diljem Hrvatske – od krajnjeg istoka do krajnjeg juga. Jedan od najudaljenijih projekata realiziranih opekom iz proizvodnog pogona u Turčinu te Leier sustavom dimnjaka je Policijska postaja u Imotskom, udaljena više od 570 kilometara. Za pregradne zidove spomenute zgrade utrošeno je 7500 komada visokokvalitetne Leiertherm opeke 25 U+Z. Zanimljiva je činjenica da je u izgradnju Arene living Zagreb, objekta sa 130 stambenih jedinica i šest poslovnih prostora, ugrađeno više od 21.000 Leiertherm opeke, također za pregradne zidove.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Mali keramičari I. OŠ Varaždin od gline izrađivali ukrase za bor

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

I. OŠ Varaždin

Mali keramičari I. osnovne škole Varaždin, ujedno i članovi Učeničke zadruge Barok, marljivo se pripremaju za Božić i Božićni sajam.

Iz škole objašnjavaju da su učenici od gline izrađivali ukrase za bor.

– Kako su već pravi mali majstori keramičari, izrada ukrasa je išla brzo i glatko. Izradili su pahuljice, zvjezdice, srca, čizmice… Kad se osuše, obojat će ih i ispeći u peći za keramiku – navode. Kako izgledaju njihovi radovi, provjerite u fotogaleriji.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje