Povežite se s nama

U fokusu

Stolnotenisači nemaju gdje trenirati: Jedino se Grad Varaždin ne uključuje u našu europsku priču za mlade

Objavljeno:

- dana

RAZOČARANJE U STK STARR

STK Starr u novu sezonu ušao je s novim ambicijama, još većima, ali i s razočaranjem u podršku institucija.

Ronald Ređep, predsjednik STK Starr, podsjeća na projekte i rezultate koje su ostvarili.

Rezultati

– Mi smo već proteklih godina najavljivali velike sportske rezultate i projekte kako u Hrvatskoj tako i u Europi te ulaganje u mlade, jer nam je cilj da se mladi razvijaju u Varaždinu i ostanu ovdje. Varaždin po infrastrukturi i uvjetima koje može pružiti spada u sam vrh sredina za trening i organizaciju prvenstava u sportovima kao što je stolni tenis. Cilj nam je ove sezone ući u finale play-offa i osvojiti titulu državnog prvaka te se što bolje predstaviti u europskim klupskim izazovima.

Partner Klubu su terme LifeClass Sveti Martin i Općina Sveti Martin

Iznenađujuće smo dobro odigrali prve europske utakmice bez prva dva reketa, u sportskoj dvorani LifeClass terme Sveti Martin. Nakon dva remija s U21 reprezentacijama Slovačke i Češke ostali smo u realnoj šansi za polufinale Europske Superlige. To bi bio veliki uspjeh s obzirom na sastav ekipe. Od ove godine igramo i sa ženskom ekipom, s djevojčicama koje smo pratili i pomagali nekoliko godina njihovim matičnim klubovima u okviru projekta Regionalni centar. One igraju za seniorsku ekipu u 1. HL Istok i nakon tri kola nemaju izgubljen meč te su iznenađenje Prvenstva i potvrda isplativosti ulaganja u mlade kroz Regionalni centar.Trenutno nastupamo u pet ligaških natjecanja.

Osim Europske Superlige nastupit ćete i ove godine u ETTU Cup-u.
– Očekuje nas 3. kolo ETTU Cupa, natjecanja ispod Lige prvaka, u koje smo direktno postavljeni kao nosioci s obzirom na ranking našeg kluba, 23. mjesto u Europi, tako da nismo morali igrati prva dva kola. Prošle godine smo igrali prva dva kola, koja se igraju turnirski po četiri ekipe, ali naši rezultati od prošle godine i ranking naših igrača su nam omogućili da igramo izravno 3. kolo, što je svakako velik uspjeh. Primjerice, aktualni prvaci Hrvatske igrali su 2. kolo i nažalost nisu uspjeli ući u 3. kolo. Igrat ćemo dvije utakmice, jednu kod kuće i jednu u gostima uz streaming mečeva, što će svakako biti iznimno praćeno s obzirom na kvalitetu natjecanja.

Nije dobra situacija da grad prijatelj djece ostavlja djecu bez prostora za treninge

Osim natjecateljskog dijela, Klub vodi i Regionalni stolnoteniski centar Varaždin.
– Regionalni stolnoteniski centar Varaždin se razvio i trenutno je vodeći u Hrvatskoj i prepoznat je u Europi te kod naših partnera. Imamo velik broj igrača koje pratimo, koji dolaze kod nas na trening, a neki se žele preseliti u našu sredinu te svakodnevno trenirati kod nas u Klubu. Tu je i velik broj igrača koji na tjednoj bazi cirkuliraju kroz Regionalni stolnoteniski centar Varaždin. Pokrećemo i stolnoteniske škole u mjestima gdje ima interesa.

Mogu reći da su rezultati mladih s početka sezone odlični i igrači koji su koristili naše treninge i programe ostvaruju vrhunske rezultate. Veseli i činjenica da se nakon godine dana pauze zbog ozljede vratio i mladi Leon Šantek, jedan od europskih potencijala. Mladi igrači kroz sparing i program vježbi našeg prvog reketa Zenga Jia svakako imaju veliku prespektivu, jer se zna da su Kinezi svjetska velesila i najbolji u stolnom tenisu. Ne moraju odlaziti u druge sredine i odvajati se od obitelji. Imamo i najavu stranih reprezentacija na trening u naš centar.

Tko sve podržava taj razvojni projekt?

– Taj projekt podržavaju HOO i HSTS i Europska stolnoteniska federacija, koja u svojim smjernicama razvoja izričito podržava rad takvih centara, s naglaskom na infrastrukturu, prometnu povezanost, profesionalan i stručan trenerski i igrački kadar. Svi to podržavaju, osim grada u kojem djelujemo. Pomažu nam naši partneri i sponzori te Varaždinska županija, Međimurska županija i Općina Sveti Martin. Jedino se Grad Varaždin zasad ne uključuje u ovu europsku priču, a najviše djece dolazi iz Varaždina.

Koji su trenutno gorući problemi u vezi Kluba?

– Najveći problem je što nemamo osiguran prostor za naše najmlađe članove, za njihov svakodnevni trening i rad. Ta djeca su izvrsna u svojim rezultatima. A imamo i puno djece koja se bave amaterski stolnim tenisom, a Grad im nije omogućio nikakav prostor, iako su izdvojena sredstva u proračunu za tu namjenu. Ali to nije odrađeno i mi smo ostali bez prostora i praktički smo sad na cesti. Zahvaljujući samo dobroj volji u Gradskoj sportskoj dvorani Varaždin da kao gosti uđemo u neke termine i u TTS sportskom centru preživljavamo. Nije dobra situacija i nije u redu da grad prijatelj djece ostavlja djecu u takvom problemu, dok se s druge strane nekim klubovima i sportovima pomaže i više nego je potrebno.

Kao partner, pomoć Klubu najavili su terme Sveti Martin i Općina Sveti Martin.
– Oni su se javili zahvaljujući našim organizacijskim aktivnostima. S obzirom na to da organiziramo brojna prvenstva Hrvatske, bili smo više puta domaćini seniorskoj muškoj i ženskoj reprezentaciji, odigrali velik broj europskih utakmica, dovodimo velik broj natjecatelja, populariziramo sport, radimo s mladima, a s njima uvijek dolaze i obitelji i drugi članovi klubova koji ih žele gledati, ali i ugodno se osjećati dva–tri dana. Sve su to prepoznali u Općini i termama Sveti Martin. Mi također i vodimo Stolnotenisku regiju Sjever, i to od najmlađih do najstarijih, i to jedan veliki projekt koji je godinama bio zapušten. Okupili smo klubove i dogovaramo zajednički program s obzirom na popularnost stolnog tenisa kod nas.

Prostor

Ima li ikakvih načina da se osigura i nađe prostor u Varaždinu?

– Uvijek ima šanse, samo ako postoji volja i želja da se pomogne mladima. To bi trebao Grad odraditi. U Varaždinu ima prostora, ima dosta dvorana, samo treba napraviti dobar raspored. Stolni tenis je jedini sport koji ima tri prvoligaša u olimpijskom ekipnom sportu i stvarno mi nije jasno da Grad ne može ili ne želi naći rješenje. Roditelji su također ogorčeni na takvu situaciju. Siguran sam da će nova vlast u Varaždinskoj županiji prepoznati važnost Regionalnoga stolnoteniskog centra Varaždin, jer župan Čačić i vodstvo Županije imaju viziju i znaju koliko je važno da naši mladi sportaši ne moraju odlaziti u druge sredine kako bi se razvijali, nego da imaju mogućnost razvoja kod kuće. Naš član je i paraolimpijski prvak Will Bayley, pa sam siguran da će Varaždinska županija prepoznati važnost ovog projekta. Will se želi u dogovoru sa svojim direktorom pripremati u Varaždinu za nastup i obranu olimpijskog zlata u Tokiju 2020.godine

Izvor:
Foto: Privatna arhiva

U fokusu

Kaznena prijava protiv pilota zločinačke JNA koji su raketirali Koprivnicu, a prije toga Varaždin i Čakovec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.) podnijela je Državnom odvjetništvu RH kaznenu prijavu protiv N.N. počinitelja, odnosno pilota zločinačke JNA, koji su 7. listopada 1991. sa dva aviona (po promatračima) tipa „Jastreb“ oko 15,45 sati raketirali Koprivnicu, koja se nije nalazila u borbenoj, ratnoj zoni.

Cilj ovog zločinačkog napada bila je vojarna, koju su pripadnici JNA 30. rujna 1991. bez ispaljenog metka prepustili Hrvatskoj vojsci, u kojoj se tom prigodom nalazilo i zapovjedništvo i  nekoliko stotina vojnika slavne 117. Koprivničko-križevačke brigade.

>>Varaždin: ratnom pilotu Danijelu Boroviću svečano uručeno priznanje “Junak Domovinskog rata“

Međutim, sa avionima su napali   i područja oko vojarne nastanjene civilnim stanovništvom.

Tom prigodom smrtno je stradao David Piskor (izvan kruga vojarne), a nekoliko branitelja je ranjeno. Učinjena je i relativno velika materijalna šteta. Sve je moglo i mnogo teže završiti da pravovremeno i učinkovito nije svoj obol dala protuzračna obrana.

Važno je također istaknuti da su nakon Koprivnice ti ili drugi zločinački avioni raketirali i područje Čakovca i Varaždina, koji se također nisu nalazili u tzv. ratnoj zoni!

– U Beogradu su podigli optužnicu protiv četvorice hrvatskih ratnih pilota za navodne ratne zločine iz 1995. Oni očito znaju  tko je sve letio i činio ratne zločine na području Republike Hrvatske, pa će se stoga pretpostavljamo iznimno brzo sjetiti i optužiti  srpske, odnosno jugoslavenske ratne zločince koji su i u zrakoplovima ubijali i nanosili veliku štetu hrvatskom narodu, koji u to vrijeme nije imao ni osnovnog naoružanja, a kamoli ratne zrakoplove. Tm prije što je zločin-zločin. Nu, ako nije ratni zločin to što se 7. listopada 1991. dogodilo u Koprivnici, onda što je? – zapitao se Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.).

Nastavite čitati

U fokusu

Aerodrom Lučko zatvoren. Je li Varaždin letačima jedina (prava) alternativa?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Brojni problemi koji duže vrijeme opterećuju normalno funkcioniranje zagrebačkog Aerodroma Lučko, ovih dana su eskalirali do te mjere da je zatvoren za sve operacije do 31. kolovoza, a to se može i produžiti.

Kako javlja portal AvioRadar, najveći aerodrom generalnog zrakoplovstva u Hrvatskoj i dalje je zatvoren, i to usred ljetne sezone letenja. Odnosno, zatvoren je u razdoblju kada bi se na Lučkom da čekao red na polijetanje ili slijetanje.

Podsjećamo Aerodrom Lučko je u suvlasništvu/suoperatorstvu MORH-a i Aerokluba Zagreb. Grad Zagreb nema sekundarnog aerodroma, kao niti aerodroma za generalno zrakoplovstvo u pravom smislu te riječi.

Jedina prava – najbliža alternativa letačima koji već sele svoje avione je LDVA. Međutim, tek će se vidjeti hoće li varaždinski Parkovi ovu situaciju uopće znati iskoristiti.

Više o svemu pročitajte OVDJE

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje