Povežite se s nama

U fokusu

Stolnotenisači nemaju gdje trenirati: Jedino se Grad Varaždin ne uključuje u našu europsku priču za mlade

Objavljeno:

- dana

RAZOČARANJE U STK STARR

STK Starr u novu sezonu ušao je s novim ambicijama, još većima, ali i s razočaranjem u podršku institucija.

Ronald Ređep, predsjednik STK Starr, podsjeća na projekte i rezultate koje su ostvarili.

Rezultati

– Mi smo već proteklih godina najavljivali velike sportske rezultate i projekte kako u Hrvatskoj tako i u Europi te ulaganje u mlade, jer nam je cilj da se mladi razvijaju u Varaždinu i ostanu ovdje. Varaždin po infrastrukturi i uvjetima koje može pružiti spada u sam vrh sredina za trening i organizaciju prvenstava u sportovima kao što je stolni tenis. Cilj nam je ove sezone ući u finale play-offa i osvojiti titulu državnog prvaka te se što bolje predstaviti u europskim klupskim izazovima.

Partner Klubu su terme LifeClass Sveti Martin i Općina Sveti Martin

Iznenađujuće smo dobro odigrali prve europske utakmice bez prva dva reketa, u sportskoj dvorani LifeClass terme Sveti Martin. Nakon dva remija s U21 reprezentacijama Slovačke i Češke ostali smo u realnoj šansi za polufinale Europske Superlige. To bi bio veliki uspjeh s obzirom na sastav ekipe. Od ove godine igramo i sa ženskom ekipom, s djevojčicama koje smo pratili i pomagali nekoliko godina njihovim matičnim klubovima u okviru projekta Regionalni centar. One igraju za seniorsku ekipu u 1. HL Istok i nakon tri kola nemaju izgubljen meč te su iznenađenje Prvenstva i potvrda isplativosti ulaganja u mlade kroz Regionalni centar.Trenutno nastupamo u pet ligaških natjecanja.

Osim Europske Superlige nastupit ćete i ove godine u ETTU Cup-u.
– Očekuje nas 3. kolo ETTU Cupa, natjecanja ispod Lige prvaka, u koje smo direktno postavljeni kao nosioci s obzirom na ranking našeg kluba, 23. mjesto u Europi, tako da nismo morali igrati prva dva kola. Prošle godine smo igrali prva dva kola, koja se igraju turnirski po četiri ekipe, ali naši rezultati od prošle godine i ranking naših igrača su nam omogućili da igramo izravno 3. kolo, što je svakako velik uspjeh. Primjerice, aktualni prvaci Hrvatske igrali su 2. kolo i nažalost nisu uspjeli ući u 3. kolo. Igrat ćemo dvije utakmice, jednu kod kuće i jednu u gostima uz streaming mečeva, što će svakako biti iznimno praćeno s obzirom na kvalitetu natjecanja.

Nije dobra situacija da grad prijatelj djece ostavlja djecu bez prostora za treninge

Osim natjecateljskog dijela, Klub vodi i Regionalni stolnoteniski centar Varaždin.
– Regionalni stolnoteniski centar Varaždin se razvio i trenutno je vodeći u Hrvatskoj i prepoznat je u Europi te kod naših partnera. Imamo velik broj igrača koje pratimo, koji dolaze kod nas na trening, a neki se žele preseliti u našu sredinu te svakodnevno trenirati kod nas u Klubu. Tu je i velik broj igrača koji na tjednoj bazi cirkuliraju kroz Regionalni stolnoteniski centar Varaždin. Pokrećemo i stolnoteniske škole u mjestima gdje ima interesa.

Mogu reći da su rezultati mladih s početka sezone odlični i igrači koji su koristili naše treninge i programe ostvaruju vrhunske rezultate. Veseli i činjenica da se nakon godine dana pauze zbog ozljede vratio i mladi Leon Šantek, jedan od europskih potencijala. Mladi igrači kroz sparing i program vježbi našeg prvog reketa Zenga Jia svakako imaju veliku prespektivu, jer se zna da su Kinezi svjetska velesila i najbolji u stolnom tenisu. Ne moraju odlaziti u druge sredine i odvajati se od obitelji. Imamo i najavu stranih reprezentacija na trening u naš centar.

Tko sve podržava taj razvojni projekt?

– Taj projekt podržavaju HOO i HSTS i Europska stolnoteniska federacija, koja u svojim smjernicama razvoja izričito podržava rad takvih centara, s naglaskom na infrastrukturu, prometnu povezanost, profesionalan i stručan trenerski i igrački kadar. Svi to podržavaju, osim grada u kojem djelujemo. Pomažu nam naši partneri i sponzori te Varaždinska županija, Međimurska županija i Općina Sveti Martin. Jedino se Grad Varaždin zasad ne uključuje u ovu europsku priču, a najviše djece dolazi iz Varaždina.

Koji su trenutno gorući problemi u vezi Kluba?

– Najveći problem je što nemamo osiguran prostor za naše najmlađe članove, za njihov svakodnevni trening i rad. Ta djeca su izvrsna u svojim rezultatima. A imamo i puno djece koja se bave amaterski stolnim tenisom, a Grad im nije omogućio nikakav prostor, iako su izdvojena sredstva u proračunu za tu namjenu. Ali to nije odrađeno i mi smo ostali bez prostora i praktički smo sad na cesti. Zahvaljujući samo dobroj volji u Gradskoj sportskoj dvorani Varaždin da kao gosti uđemo u neke termine i u TTS sportskom centru preživljavamo. Nije dobra situacija i nije u redu da grad prijatelj djece ostavlja djecu u takvom problemu, dok se s druge strane nekim klubovima i sportovima pomaže i više nego je potrebno.

Kao partner, pomoć Klubu najavili su terme Sveti Martin i Općina Sveti Martin.
– Oni su se javili zahvaljujući našim organizacijskim aktivnostima. S obzirom na to da organiziramo brojna prvenstva Hrvatske, bili smo više puta domaćini seniorskoj muškoj i ženskoj reprezentaciji, odigrali velik broj europskih utakmica, dovodimo velik broj natjecatelja, populariziramo sport, radimo s mladima, a s njima uvijek dolaze i obitelji i drugi članovi klubova koji ih žele gledati, ali i ugodno se osjećati dva–tri dana. Sve su to prepoznali u Općini i termama Sveti Martin. Mi također i vodimo Stolnotenisku regiju Sjever, i to od najmlađih do najstarijih, i to jedan veliki projekt koji je godinama bio zapušten. Okupili smo klubove i dogovaramo zajednički program s obzirom na popularnost stolnog tenisa kod nas.

Prostor

Ima li ikakvih načina da se osigura i nađe prostor u Varaždinu?

– Uvijek ima šanse, samo ako postoji volja i želja da se pomogne mladima. To bi trebao Grad odraditi. U Varaždinu ima prostora, ima dosta dvorana, samo treba napraviti dobar raspored. Stolni tenis je jedini sport koji ima tri prvoligaša u olimpijskom ekipnom sportu i stvarno mi nije jasno da Grad ne može ili ne želi naći rješenje. Roditelji su također ogorčeni na takvu situaciju. Siguran sam da će nova vlast u Varaždinskoj županiji prepoznati važnost Regionalnoga stolnoteniskog centra Varaždin, jer župan Čačić i vodstvo Županije imaju viziju i znaju koliko je važno da naši mladi sportaši ne moraju odlaziti u druge sredine kako bi se razvijali, nego da imaju mogućnost razvoja kod kuće. Naš član je i paraolimpijski prvak Will Bayley, pa sam siguran da će Varaždinska županija prepoznati važnost ovog projekta. Will se želi u dogovoru sa svojim direktorom pripremati u Varaždinu za nastup i obranu olimpijskog zlata u Tokiju 2020.godine

Izvor:
Foto: Privatna arhiva

U fokusu

Ivan Čehok kaže da je gradilište u Trakošćanskoj i dalje otvoreno

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivan Agnezović

Građevinska inspekcija zatvorila je gradilište u Trakošćanskoj ulici u Varaždinu, na temelju prijava koje je dobila.

Građevinska inspekcija zatvorila je radove na parkiralištu u Trakošćanskoj

Gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok danas je rekao novinarima da gradilište danas ponovno otvoreno.

– Mi smo postupili prema onome što je inspekcija od nas tražila. Grad ima sve i glavne projekte i sve potrebne dokumente. Mi inače imamo i glavne projekte i za stvari koje ne trebamo imati. Ovdje je nedostajao jedan dokument, čini mi se prijava gradilišta ili tako nešto. Dakle jedan dokument je nedostajao i zbog toga je inspekcija to tražila da dostavimo, mi smo to dostavili, gradilište je dalje otvoreno – rekao je Čehok.

Dodao je da ljudi koji prijavljuju gradilišta mogu zakočiti radove, ali ne i zaustaviti radove.

Danas oko 12 sati snimljene ove su fotografije radova u Trakošćanskoj.

Nastavite čitati

U fokusu

Sjednica Vlade: premijer najavio otvaranje terasa i dodatno popuštanje mjera u sportu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

U 10 sati i 20 minuta danas je u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici započela sjednica Vlade RH.

Na Dnevnome redu je uz informacije o aktualnostima povezanima s koronavirusom i potresom bila i odluka o raspodjeli donacija financijskih sredstava uplaćenih na račun državnoga Proračuna tijekom akcije “Pomoć za obnovu nakon potresa”.

Premijer Plenković govorio je o brojkama oboljelih i spomenuo da postoji blagi porast u odnosu na prošli četvrtak. Dodao je da valja biti oprezan, ali i da je Hrvatska uz Dansku zemlja s najmanjom incidencijom u EU.

– Stožer će sutra govoriti, intencija je da se od 1. ožujka omogući rad na terasama i otvorenim prostorima. Smatramo da je to dobro, ali uz epidemiološke mjere – rekao je Plenković, dodavši i da će se omogućiti održavanje treninga u zatvorenim prostorima.

– Tu će biti nekih specifičnosti s obzirom na kontakt sportove – istaknuo je.

Govorio je i o produženju pomoći poduzetnicima.

– Ako se situacija pogorša, uvijek se može donijeti restriktivnije mjere. Nastojimo čuvati zdravlje, gospodarstvo, stabilnost, plaće, mirovine, radna mjesta – poručuje premijer.

Nastavite čitati